Kandida – uzroci, simptomi i prehrana
- 5 komentara
- 4 min čitanja
Postoji mnogo vrsta gljivica koje žive u našem probavnom traktu te kod žena u rodnici, a koje se u određenim okolnostima (kao npr. kod bakterijske neravnoteže nakon kure antibioticima) mogu pretvoriti u agresivnu formu i dovesti do mnogih zdravstvenih problema.
Moderan stil života, brza hrana, pretjeran unos šećera i bijelog brašna, stres, rutinsko prepisivanje antibiotika, kontracepcijske pilule itd.; mogu dovesti do infekcije patogenim oblicima gljivica koji uzrokuju mnoge kronične poremećaje u tijelu.
Najčešće dolazi do infekcije gljivicom Candida Albicans koja napada kožu, nokte, te oralnu, vaginalnu, urinarnu i analnu sluznicu.
Prisutnost kandide može se dijagnosticirati uz pomoć testova stolice, pljuvačke, krvi ili urina. Ovisno o laboratoriju, može se izvršiti analiza stolice na gljivice, analiza pljuvačke ili krvi na antitijela (IgG i IgA) na kandidu ili analiza urina koja pokazuje prisutnost gljivica (yeast/fungal dysbiosis markers).
Uzroci infekcije kandidom
Najčešći uzroci infekcije kandidom su:
- pretjerani unos namirnica bogatih šećerom i škrobom,
- kure antibiotika,
- korištenje kontracepcijskih pilula,
- terapije kortizonom,
- hormonalne promjene.
Svi ovi čimbenici mogu narušiti osjetljivu ravnotežu između dobrih i loših mikroorganizama u crijevnoj flori što lako dovodi do infekcija. Ova neravnoteža negativno utječe na zaštitnu funkciju crijevne flore i time oslabljuje prirodnu otpornost organizma prema bolestima.
Simptomi infekcije kandidom
Najučestaliji simptomi kod infekcije gljivicama su:
- snažna želja za slatkom hranom, kruhom, tjesteninom i sl.;
- loš zadah iz usta,
- bijele naslage na jeziku,
- plinovi i napuhanost u trbuhu za vrijeme i nakon jela,
- osjećaj prezasićenosti,
- infekcije i upale,
- česte prehlade,
- alergije ili preosjetljivost,
- suha sluznica,
- suha koža i ekcem,
- problemi s koncentracijom,
- kronični umor,
- česte glavobolje,
- poremećena razina šećera u krvi,
- promjene raspoloženja,
- pms,
- hladne ruke i stopala,
- hemoroidi,
- proljev ili zatvor,
- vaginalna infekcija/bol,
- svrbež,
- iscjedak iz rodnice.
Zbog različitosti težine i vrste simptoma, teško je procijeniti koliki broj osoba ima infekciju kandidom, ali statistika pokazuje da svaka treća osoba u zapadnim zemljama ima ili je imala neki parazitski oblik kandide.
Antikandida program prehrane
Možete se riješiti infekcije kandidom na način da radikalno promijenite način prehrane i nekoliko mjeseci držite strogu dijetu.
Gljivice se hrane ugljikohidratima; glukoza i fruktoza su vrste šećera od kojih gljivice najčešće žive pa je zato najvažnije ograničiti unos ugljikohidrata. Ovo nije dijeta koja ograničava količinu hrane, već samo vrstu hrane. Nemojte nikako hodati okolo gladni! Jedite kad ste gladni i jedite koliko treba da se zasitite.
Naročito je važno da jedete puno češnjaka, obavezno uz svaki obrok. Domaći kefir, po mogućnosti od domaćeg mlijeka (kravljeg ili kozjeg), uzimajte više puta u toku dana po jednu šalicu. Kokosovo ulje je odlično protiv gljivica kao i za jačanje imuniteta, uzimajte ga 2 – 4 žlice na dan. Mesne juhe su obavezne, kao i domaće kiselo zelje.
Počnite s uzimanjem antifungalnih pripravaka kao što je ekstrakt sjemenki grejpa. Uzimajte dodatak vlakana za čišćenje crijeva u obliku 2 žlice svježe samljevenih sjemenki lana s najmanje 3 dl vode. Kad su najgori simptomi popustili, počnite s uzimanjem probiotika da biste potpomogli stvaranje zdrave crijevne flore (u obliku tableta, praška, domaćeg kiselog kupusa, kefira). Povremeno uzimajte pripravke za jačanje imuniteta kao ehinaceja, Taheebo ili crni kim.
Nakon dijete i obavljenih testova, pomalo vraćajte zdrave namirnice u prehranu: korjenasto povrće, voće, orašaste plodove, mliječne proizvode. Bilo bi najbolje da smanjite unos namirnica od žitarica, a šećer i bijelo brašno svakako izbacite zauvijek.
Namirnice koje treba izbaciti
- Sve namirnice koje sadrže šećer i sve vrste šećera: slatkiše, kekse, kolače, čokoladu, med, marmeladu;
- sokove i sve zaslađene napitke;
- mlijeko, čokoladno mlijeko, voćne jogurte i sve mliječne proizvode;
- pahuljice i musli za doručak, žitne kašice;
- sve namirnice koje sadrže brašno i škrob, kruh, tjesteninu i peciva;
- sve žitarice i sve mahunarke (grahorice);
- riža, kukuruz, palentu, kuskus, bulgur;
- krumpir, čips, pommes frites;
- korjenasto povrće (cikla, mrkva i sl.);
- orašasti plodove i sjemenke;
- sve vrste voća, sušeno voće;
- sva alkoholna pića, ocat;
- gljive;
- margarin;
- kavu, crni čaj;
- mješavine začina koje sadrže glutaminate i ekstrakte kvasca (Vegeta, umak od soje);
- sve namirnice koje sadrže kvasac: dizana tijesta, kruh, pizzu, krekere;
- suhomesnate i konzervirane proizvode.
Namirnice koje se mogu slobodno jesti
- Jaja na sve načine, kuhana, pržena, omlet, u salatama.
- riba i plodovi mora – rakovi, škampi, školjke. Nastojte češće jesti plavu ribu – srdele, skušu, lokardu, tunu.
- meso – janjetina, divljač, svinjetina, govedina.
- perad – piletina i puretina, kuhana, pečena, pržena, dinstana.
- rižino ili sojino mlijeko.
- suho meso – slanina, pršut i kobasice, ali samo domaće.
- masnoće – maslac, svinjska mast, čvarci, hladno prešano kokosovo i maslinovo ulje.
- povrće koje raste iznad zemlje (ali ne gljive) – sve vrste kupusa, cvjetača, kelj, špinat, blitva, zelene mahune, artičoka, šparoge, brokula, tikvice, patlidžani, masline, krastavci, sve vrste zelene salate, rajčica, paprika, koromač.
- kiselo zelje – domaće.
- kefir.
- luk, češnjak, đumbir, korijandar i začinsko bilje.
- limun.
- avokado.
- juhe mesne, kokošje, riblje bez tjestenine.
- juhe od povrća, sokovi od povrća.
- voda, biljni čajevi, topla i hladna limunada.
- rižina tjestenina.
- stevija.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja