Kiseli kupus – recepti za svačiji ukus
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Kiseli kupus jedna je od neizostavnih zimskih namirnica. Osim što je bogat vitaminom C te odličan za podizanje imuniteta u sezoni prehlade i gripe, s lakoćom postaje sastojak ukusnih jela. Donosimo nekoliko jednostavnih recepata koje svatko može isprobati.
Varivo s kiselim kupusom
Sastojci za 4 osobe:
- maslinovo ulje,
- 1 glavica kelja,
- 1 luk,
- 2 mrkve,
- 2 – 3 krumpira,
- 400 dag kiselog kupusa,
- nekoliko lovorovih listova,
- sol,
- papar,
- kopar,
- malo vode,
- vrhnje (po želji).
Zagrijte maslinovo ulje u loncu za juhu. Dodajte svježi kupus. Dok se kupus pirja na laganoj vatri, sitno narežite luk i mrkvu pa ih dodajte u lonac i ostavite nekoliko minuta na laganoj vatri.
Ubacite i krumpir narezan na manje kockice i podlijte s malo vode. Potom dodajte ispran i iscijeđen kiseli kupus te nekoliko lovorovih listova. Pirjajte dok se krumpir ne počne raspadati na dodir. Na kraju začinite koprom.
Poslužite u dubljim tanjurima te po želji na sredinu stavite žlicu kiselog vrhnja.
Kiseli kupus s vege – kobasicama
Sastojci:
- 500 g kiselog kupusa,
- crvena paprika,
- sol,
- papar,
- 1 jabuka,
- vege-kobasice.
Kupus se prvo blago ispere u malo vode i dobro iscijedi. Zatim na malo ulja stavite pržiti sitno nasjeckani luk dok ne postane staklast.
Dodajte crvenu papriku i kupus te pirjajte 40-ak minuta uz povremeno podlijevanje vodom. Začinite solju i paprom, a pred kraj naribajte u kupus i jednu oguljenu jabuku.
Kad voda ispari, kupus je gotov. Poslužite uz pečene vege – kobasice.
Kiseli kupus s grahom
Sastojci:
- 500 g kiselog kupusa,
- 250 g graha (kuhani ili iz konzerve),
- 2 -3 lovorova lista,
- sol,
- papar,
- ulje.
Isperite kupus u malo vode i dobro ga iscijedite. U tavi zagrijte malo ulja te dodajte kupus i pirjajte ga oko 10 minuta uz miješanje dok ne dobije zlatnu nijansu.
Začinite solju i paprom, podlijte s malo vode, dodajte lovorov list i pirjajte još 10 minuta pod poklopcem. Povremeno dolijte vode ako je potrebno.
Zatim dodajte grah i pirjajte još 10 minuta bez poklopca, dok višak vode ne ispari. Poslužite toplo.
Kiseli kupus s pireom od krumpira
Sastojci za 6 osoba:
- 3 luka,
- 1 kg krumpira, ulje,
- 800 g kiselog kupusa,
- 2 dl mlijeka,
- 40 g maslaca,
- 12 vege–kobasica,
- 1 čajna žlica muškatnog oraščića,
- 1 žlica brašna,
- 2-3 lovorova lista,
- sol,
- papar,
- voda.
Dva luka izrežite na sitne kockice, a jedan na kolutiće. Krumpir skuhajte u kori, a potom pažljivo ogulite. dodajte mlijeko i 20 g maslaca te izradite pire gnječilicom ili mikserom do željene teksture. Začinite solju i muškatnim orašćićem.
U tavi popecite luk koji ste nasjeckali na kockice i dodajte isprani i iscijeđeni kiseli kupus te ga pirjajte 10ak minuta uz miješanje. Dodajte vodu, sol, papar i lovorov list, prekrijte poklopcem i ostavite kuhati 20 minuta dok voda ne ispari.
U drugoj tavi zagrijte dvije žlice ulja i specite vege – kobasice povremeno ih okrećući. Kobasice maknite sastrane na tanjur, a u tavu gdje su se pekle dodajte luk narezan na kolutiće i brašno. Promiješajte te dodajte 20 g maslaca i pržite dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
Poslužite pire, kupus i kobasice na tanjuru s kolutićima od luka i posipajte sitno nasjeckanim vlascem.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja