Probiotik za djecu – čemu služi i kako ga odabrati

crijevna-flora

Probiotici su kultura živih mikroorganizama koji pozitivno djeluju na probavu svoga domaćina uspostavljanjem ravnoteže crijevne mikroflore. Potreba za njima pojavila se zbog nedostatka antiinfektivnih lijekova i rezistencije nekih bakterija na antibiotike, kao i modernog načina života. 

Mnoga stanja, poput bolesti, stresa i neuravnotežene prehrane mogu poremetiti ravnotežu crijevne mikroflore te poremetiti probavu, ali i utjecati na razvoj kroničnih bolesti. 

Ove kulture prirodno nalazimo u fermentiranim mliječnim proizvodima i ukiseljenom povrću. U nastavku članka više saznajte koji bi probiotik trebala uzimati djeca i zašto. 

Probiotici – čemu služe?

Poremećaj u ravnoteži crijevne mikroflore može dovesti do zdravstvenih problema. Probiotički dodaci mogu vas spasiti od toga!

Oni se mogu primjenjivati oralno (tablete ili kapsule), preko dišnog sustava i lokalno (masti i čepići). Danas postoje mnogi proizvodi koji sadrže probiotičke mikroorganizme, pa čak i čokoladice koje će djeci biti možda i najzanimljivije. 

Hrvatski znanstvenici navode i karakteriziraju sposobnosti probiotičkih mikroorganizama koje su korisne za ljudski organizam u radu objavljenom 2009. godine u Hrvatskom časopisu za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam. To su:

Koji probiotik kupiti?

Na tržištu se nalazi velik broj različitih probiotičkih dodataka. Oni su dostupni u ljekarnama i specijaliziranim dućanima, ali i putem internetskih trgovina.

Postoje razni oblici probiotičkih dodataka prehrani, kao što su:

 • tablete,
 • kapsule,
 • prahovi,
 • čepići,
 • čokoladice,
 • bombončići. 

S obzirom na to da postoji više različitih vrsta tih dodataka, pri izboru obratite pažnju na nekoliko elemenata, koje navode stručnjaci s medicinskog portala WebMD. To su:

 1. Sigurnost – probiotički proizvodi se generalno smatraju sigurnima za ljudsku upotrebu, ali svejedno razgovarajte s liječnikom prije kontinuirane i ciljane upotrebe. To se posebno odnosi na ljude s komprimiranim imunološkim sustavom.
 2. Kvaliteta – pri biranju probiotika dobro razmislite o mjestu gdje ih kupujete, o načinu na koji se prezentiraju i kolika im je cijena. Najjeftiniji probiotici obično imaju najnižu koncentraciju probiotičkih sojeva. Ako niste sigurni što odabrati, najpametnije je otići u ljekarnu i posavjetovati se s ljekarnikom ili ljekarnicom.
 3. Pravi tip – probiotičkih bakterija postoji mnogo, a među njima postoje različiti rodovi, vrste i sojevi. Specifični sojevi se koriste za specifične namjene, i ne primjenjuju se isti sojevi za odrasle, djecu, trudnice i slično. Stoga razmotrite što piše na deklaracijama i što vam kaže liječnik ili ljekarnik.
 4. Deklaracija – kvalitetni i sigurni proizvodi će na deklaraciji imati napisanu sigurnu dnevnu dozu konzumiranja, koncentraciju bakterija svih sojeva koje sadrže, istek roka trajanja te način na koji se trebaju čuvati.

Iako su probiotski dodaci dostupni, probiotike je moguće unositi i zdravom prehranom. Pritom na umu treba imati da je količina probiotika u dodacima u pravilu veća od one koju možete unijeti prehranom.

Neke od namirnica koje su bogate probiotskim kulturama su jogurt, kiselo zelje, kefir, kombucha i drugo. Probiotici zadržani u njima su zapravo bakterije mliječne kiseline koje provode fermentaciju i stvaranje gotovog proizvoda. 

U druge se namirnice ciljano i kontrolirano ubacuju probiotici kako bi se povećao dnevni unos ovih korisnih crijevnih bakterija.

bol-u-trbuhu-kod-djece

Foto: Photospin

Najbolji probiotici za djecu

Dva važna roda probiotika su laktobacili i bifidobakterije. Najznačajnije “dobre” bakterije dolaze iz ova dva soja, a među njima su:

 • Lactobacillus acidophilus,
 • Lactobacillus rhamnosus (LGG) i
 • Bifidobacterium longum.

Najbolji probiotici za djecu bit će oni koji odgovaraju njihovim potrebama. Oni su svi načelno sigurni za odrasle i djecu, ali male razlike među njima mogu utjecati na način na koji ćete ih koristiti.

Probiotici za djecu, za razliku od probiotika za odrasle, sadrže manje koncentracije probiotika i to drukčijih sojeva. Naime, probiotici se djeci daju jednom dnevno i to u obliku koji im je privlačan, a to najčešće nisu tablete. Danas se dječji probiotici formuliraju u obliku tekućina, bombona, čokoladica i ostalih oblika koji se mogu umiješati u hranu.

Što se tiče dojenčadi, u njihovim probioticima se najčešće nalazi soj Bifidobacterium infantis, koji pomaže u razgradnji hranjivih tvari majčinog mlijeka. Tek rođena djeca nemaju razvijenu mikrofloru kao odrasli ljudi jer je djelomično primaju od majke u trbuhu, a djelomično pri rađanju kroz vaginalni kanal.

Poslije rođenja djeca dolaze u dodir s pravim svijetom i svim bakterijama koje ih počinju naseljavati. To može donijeti grčeve u trbuhu, proljev i ostale probavne tegobe, a tu su probiotici prava stvar koja im može pomoći. Djeca rođena carskim rezom imaju značajno manje razvijenu mikrofloru po rođenju jer ne prolaze kroz vaginalni kanal i stoga im je potrebna dodatna pomoć.

Probiotici koji se daju određenim dobnim skupinama najčešće slijedu prirodni sastav crijevne mikroflore u toj dobi, pa tako i dječji. Značajan dio obrane organizma od bolesti su i crijeva i ono što se odvija u njima značajno utječe na zdravlje u cijelosti!

Probiotik za djecu uz antibiotik

S obzirom na to da neki antibiotici ubiju “dobre” bakterije s “lošima”, probiotici mogu poslužiti kao zaštita u održavanju dovoljnog broja probiotičkih mikroorganizama u tijelu. 

Od mnogih probiotika dostupnih na tržištu, može se konzumirati neki koji se uzima oralno, ali je važno da se uzima u razmaku od najmanje tri sata od uzimanja antibiotika. Ta vremenska razlika je bitna kako antibiotik ne bi ubio i bakterije koje se nalaze u probiotičkom preparatu, objašnjava magistra farmacije Ivana Coner Pleško.

Upravo se u ovim slučajevima, vezano uz nuspojave antibiotika (proljev, povraćanje), najčešće i preporučuju probiotici za djecu.

Prirodni probiotici za djecu

Osim dodataka prehrani, same namirnice koje su dobivene procesima fermentacije obično sadrže velike koncentracije probiotičkih mikroorganizama. 

U nastavku saznajte koje namirnice možete davati djeci kako bi unijeli čim više probiotika u organizam

domaci-jogurt

Foto: Photospin

Jogurt od kravljeg ili kozjeg mlijeka

Jedna od najboljih probiotičkih namirnica je jogurt. 

Kozje mlijeko je bogat izvor bjelančevina, vitamina i minerala, lakše se probavlja i ima nižu alergenost od kravljeg mlijeka. Obje vrste jogurta su bogate probiotičkim mikroorganizmima, a posebno bakterijama mliječne kiseline. 

Pri kupnji jogurta, kravljeg ili kozjeg, svakako pripazite na popis sastojaka. Industrijski proizvedeni jogurti sastavom i prehrambenom vrijednošću su često bliži sladoledu, nego domaćem jogurtu.

Kefir

Slično kao i jogurt, ovaj fermentirani mliječni proizvod jedinstvena je kombinacija mlijeka i fermentiranih kefir-zrna.

Bogat je laktobacilima i bifidobakterijama te antioksidansima. Potražite dobru, organsku verziju u lokalnoj trgovini zdrave hrane ili ga pravite kod kuće. 

Sir

Sir, kao jedna od popularnijih namirnica, izvrstan je izvor probiotika. Ipak, treba pripaziti na vrstu sira, jer nije svaki sir bogat dobrim bakterijama.

Neke vrste fermentiranih sireva, kao što su cheddar, parmezan, Gouda, mozzarella i svježi sir, sadrže bakterije koje će učiniti dobro za dječje zdravlje.

Kiseli krastavci ili kiselo zelje

Kiseli krastavci sastojak su svakog drugog sendviča koji uključuje nešto zeleno. Vjerovali ili ne, upravo se tako učinkovito povećava nutritivna vrijednost sendviča, jer su kiseli krastavci iznimno bogati probioticima.

Isto tako, svako ukiseljeno povrće ima velik probiotički potencijal. Zbog toga, osobito u našim krajevima, upravo kiseli kupus ili zelje glasi za jednu od najzdravijih zimskih namirnica.

Tamna čokolada

Čokolada sama po sebi ne sadrži probiotike, ali je utvrđeno da je vrlo učinkovit nosač za probiotike. Čokolada im pomaže preživjeti ekstremne pH vrijednosti probavnog trakta kako bi sretno stigli do debelog crijeva.

Zbog te sposobnosti, probiotici se mogu dodati kvalitetnoj tamnoj čokoladi. To je samo jedna od zdravstvenih prednosti čokolade! Nema sumnje da ćete vašoj djeci nešto zdravo najlakše podmetnuti u obliku čokolade.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Which Probiotic is Right for You? WebMD.
 2. Coner Pleško, I. (2018) Probiotici – što trebam znati. Ljekarna Coner.
 3. Rosenzweig Jukić, I. (2007) Što su probiotici? Pliva Zdravlje.
 4. Šušković, J., Kos, B., Frece, J., Beganović, J., Leboš Pavunc, A. (2009) Probiotički koncept – probiotici kao dodaci hrani i
  probiotici kao bioterapeutici. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam 4, 77-84.

Saznajte kako izliječiti upalu grla:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: probiotik za djecu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu