Prehrana za jačanje imuniteta

prehrana-za-jacanje-imuniteta

U moderno doba žurba je postala naš životni stil. Organizam izlažemo velikim naporima, a vremena za kvalitetnim obrokom sve je manje. Doznajte u nastavku s kojim namirnicama ojačati imunitet. 

Djelovanje stresa na organizam

Kada se stresom sve zalihe iscrpe osjećamo se umorno, imamo glavobolje, bolove u zglobovima, probavne smetnje, promjene raspoloženja i česte prehlade, a vidljive su i promjene na koži. Sve to stvara dobar temelj za razvoj budućih bolesti.

Doznajte više – Zdrava prehrana i mršavljenje u 10 koraka!

Prehrana ima neprocjenjivu ulogu za naš organizam. Ona treba biti podijeljena u manje obroke više puta dnevno. Vrlo je važan i izbor namirnica. Treba konzumirati one poput svježeg sezonskog voća i povrća, cjelovitih žitarica i posnog mesa (piletina, puretina i sl.) ili ribe, koje će tijelu osigurati dovoljne količine nutrijenata, vitamina i minerala. 

Zato birajmo što ćemo jesti jer vitamini i minerali imaju veliku ulogu i nezamjenjive su komponente biokemijskih mehanizama.

Industrijska prerada osiromašuje hranu

Današnja industrijska hrana proizvodi se složenim tehnološkim postupcima koji podrazumijevaju brojne modifikacije i promjene izvorno svježe hrane.

Moramo znati da se transportom, skladištenjem, izlaganjem sunčevoj svjetlosti i različitim aditivima znatno smanjuje količina vitamina i minerala.

Hrana za jačanje imuniteta

Naš imunološki sustav se “hrani” vitaminima i mineralima i na taj nas način štiti, ali ako dođe do njihovog disbalansa pojavljuje se bolest.

Evo nekoliko načina kako možemo poraditi na svom imunološkom sustavu:

 • Vitamin C – u prehrani je poguban manjak vitamina C jer on doprinosi smanjenoj uporabi kisika u stanicama i tkivima te posljedično do slabljenja imunoloških obrambenih snaga organizma, pa je organizam skloniji obolijevanju. Istraživanja pokazuju da je vitamin C jedan od najjačih obrambenih sredstava tijela pred mnogim različitim uzročnicima bolesti, te da snižava sistolički tlak. Zajedno s vitaminom C, mineral željezo je također neophodan za prijenos kisika do svih stanica u organizmu. Željezo sprečava umor i sudjeluje u obrani organizma od stresa i infekcija.

Vitamin C
Foto: Photo Secrets
 • Magnezij – u stanjima iscrpljenosti, umora i stresa treba obratiti pažnju na magnezij, koji, osim što je važan za pravilan rad srca, mišića i živčanog sustava, potiče metabolizam aktivacijom za njega neophodnih mnogobrojnih enzima.

Doznajte više o biljnim izvorima magnezija u prehrani!

 • Vitamin E – zadovoljavanju potrebe za povećanjem zalihe vitamina pridonijet će i vitamin E, koji poboljšava cirkulaciju, neutralizira djelovanje slobodnih radikala te poboljšava djelovanje imunološkog sustava.
 • Lecitin – je tvar koja također učinkovito pomaže kod umora. Bogat je izvor vitamina B skupine, od neizmjerne je važnosti u očuvanju intelektualnih sposobnosti, pozitivno djeluje na raspoloženje, naročito u stanjima stresa.
 • Jogurti – kao i ostali mliječni proizvodi s probioticima, štite crijevnu mikrofloru koja je temelj zdravlja, a dovoljno tekućine (najmanje 1,5 litra negazirane vode ili biljnih čajeva) pomaže u uklanjanju štetnih tvari iz tijela. Nekoliko šalica zelenog ili bijelog čaja dnevno vrijedan je izvor vitamina C i zaštitnih spojeva-polifenola, koji su „čuvari zdravlja“.
 • Matična mliječ – od pčelinjih proizvoda, koji su osobito dragocjeni u stanju iscrpljenosti, pomanjkanja psihofizičke vitalnosti organizma i opće bezvoljnosti, najznačajnija je matična mliječ (gelee royale) koja kao prirodni biostimulans svojim sadržajem vitamina, minerala, aminokiselina i ostalih tvari izrazito jača imunitet. Ona također obnavlja energetske zalihe organizma, normalizira metabolizam i podiže opću vitalnost organizma.
 • Echinacea – istaknula bih i biljku Echinaceu koja povoljno djeluje na imunološki sustav i daje vrlo dobre rezultate u prevenciji respiratornih infekcija. No nju treba uzimati s prekidima.

Namirnice bogate hranjivim tvarima:

Voće i povrće
Foto: Unsplash
 • Željezo: sušeno voće, crveno meso, piletina, puretina, zeleno povrće, grah, kupinovo vino, cikla.
 • Magnezij: mlijeko, lisnato zeleno povrće, , cjelovito zrnje, banane, marelice, meso, kakao.
 • Vitamin C: naranče, mandarine, brusnica, kivi, limun, grejp, sok od ananasa, grašak, kelj, rajčica, paprika, jabuka.
 • Vitamin E: biljna ulja, orasi, bademi, kikiriki, cjelovite žitarice, jela od zobi, smeđa riža.
 • Lecitin: jaja-žumanjak, soja, heljda, avokado, ječam, grah. leća.

Dodaci prehrani i imunitet

Pravilna prehrana ima neprocjenjivu ulogu u nastanku i tretiranju brojnih vodećih uzroka oboljenja i poremećaja.

Iako u hrani koju danas jedemo ima puno manje vitamina i minerala, dodatke prehrani ne bi trebali uzimati na svoju ruku, već bi količinu minerala i vitamina u organizmu trebalo točno izmjeriti te tek nakon tog nalaza suplemente uzimati ciljano, uz nadzor stručne osobe.

Povećajte u prehrani količine voća i povrća te budite maštoviti.

Članak objavljen:

Saznajte više o imunitetu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.06 / 5   18

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: hrana za imunitet, namirnice za jacanje imuniteta, hrana za jačanje imuniteta, namirnice za imunitet, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu