Matična mliječ – ljekovita svojstva i upotreba

maticna mlijec

Matična mliječ predstavlja jedno od prirodnih bogatstava koje proizvode pčele, kao i propolis i med. Ona je odlična hrana za pčele, služi kako bi ih zaštitila (kao i ličinke) te im davala dovoljno energije.

Matična mliječ koristi se od davnina za promicanje dugog života. Ona stimulira libido i vraća vitalnost. Vrlo je učinkovita u borbi protiv široke palete vanjskih napada i utjecaja štiteći tako imunitet, stanice i kožu, dok u isto vrijeme pomaže u obnavljanju energije. Jedina značajna kontraindikacija matične mliječi jest alergija na pčelinje proizvode.

Matična mliječ je gusta, neprozirna masa, blijedožućkaste boje i karakteristične arome. 

maticna mlijec radilice

Podrijetlo matične mliječi

Matična mliječ uglavnom se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini za promicanje dugog života, kako bi se spriječilo prerano starenje stanica i potaknula seksualna snaga. Zbog svoje visoke cijene, bila je rezervirana za plemiće kineskog carstva.

Svoju je reputaciju stekla kao jedan od najčešće istraživanih dodataka prehrani na tržištu, ali to je prije svega proizvod s vrlo bogatim sastavom. Iznimni sastojci matičnu mliječ čine antioksidansom i proizvodom s anti-aging svojstvima.

Sastav matične mliječi

Matična mliječ je super hrana koja je izuzetno bogata hranjivim tvarima; sadrži proteine, šećer, visoku količinu vitamina. Također je jedan od najboljih prirodnih izvora vitamina B5, kao i aminokiselina, minerala (kalcij, željezo, bakar, magnezij, fosfor, kalij, silicij, sumpor, natrij…), esencijalnih masnih kiselina, ugljikohidrata, elemenata u tragovima i prirodnih antibakterijskih i antibiotskih komponenata.

Matična mliječ sadrži vitamine A, B, C, D, i E. Matična mliječ je jedini prirodni izvor koji sadrži acetilkolin u čistom obliku. Acetilkolin je neurotransmiter koji omogućuje prijenos impulsa između živčanih stanica u organizmu. 

Od šećera, matična mliječ sadrži glukozu i fruktozu. Sastav matične mliječi promjenjiv je ovisno o godišnjem dobu, fiziološkom stanju pčela te uvjetima u kojima se čuva. 

Matična mliječ je jedan od najbogatijih i najcjelovitijih dodataka prehrani, zajedno s goji bobicama.

pcela

Doziranje matične mliječi

Preporučuje se uzimanje 600- 1000 mg svježe matične mliječi dnevno. Ona se može naći u kapsulama, ali je učinkovitija kada se konzumira svježa, u obliku tekućine, tako da većina njenih hranjivih tvari može biti sačuvana.

Nadalje, poželjno je konzumirati organsku matičnu mliječ, kako biste bili sigurni u njenu kvalitetu. Svježa matična mliječ treba biti čuvana na hladnom i suhom mjestu, podalje od izravnog sunčevog svjetla. Trebalo bi ju konzumirati najkasnije šest mjeseci od datuma kupnje.

Učinci, beneficije i vrline matične mliječi

Matična mliječ je krajnji dodatak prehrani, zajedno s ginsengom i macom, za obnavljanje snage i energije, pritom također poboljšavajući koncentraciju i balansirajući živčani sustav.

Često se koristi u kombinaciji s ginsengom kako bi se pomoglo tijelu u oporavku, a pritom pomaže u nedostatku energije ili osobama koje mnogo rade. Dakle, matična mliječ obnavlja snagu i vitalnost, a štiti tijelo od raznih vanjskih napada, bakterija i virusa, te je također posebno učinkovita u borbi protiv gripe, kada se konzumira u kombinaciji s propolisom.

To je, dakle, lijek broj jedan za liječenje slabosti tijela (astenija).

Matična mliječ također je vrlo korisna za djecu i mlade, jer potiče rast, te za sportaše, jer pruža veliki porast energije. Kod starijih osoba i onih koji pate od stresa i depresije, stimulira različite funkcije u tijelu, regulira živčanu napetost, potiče dobro raspoloženje i štiti od preranog starenja stanica.

Matična mliječ također je od velike pomoći u borbi protiv kolesterola. Osim toga, valja napomenuti kako je matična mliječ jedna od komponenti brojnih kozmetičkih krema koje učvršćuju i štite kožu, kosu i nokte.

Nuspojave i kontraindikacije matične mliječi

Matičnu mliječ ne smiju koristiti osobe alergične na pčelinje proizvode (poput meda i propolisa). Alergijske reakcije manifestiraju se gušenjem i ekcemima. Preporučuje se (kao preventivna mjera) uzimanje malih doza kako bi se detektirala bilo kakva moguća alergija, a zatim da se postupno povećava doziranje tijekom trajanja liječenja.

Za one koji nisu alergični, u okviru preporučenih doza, pa čak i više, nema nuspojava, štoviše- to je vrlo siguran proizvod. Matična mliječ može se konzumirati od šeste godine nadalje.

maticna mlijec pcele

Mišljenje stručnjaka

Matična mliječ je istovremeno mač- energija, vitalnost, ravnoteža i štit- jačanje imunološkog sustava, zaštita od bolesti i vanjskih napada. To je razlog zašto se matična mliječ, kroz svoj širok spektar djelovanja smatra proizvodom koji se brzo prilagođava potrebama tijela na isti način kao i ljekovito bilje.

Matična mliječ reagira na velik broj problema s kojima se susreće tijelo, pa čak i ako ne liječi izravno problem, pomaže da se tijelo osigura energijom i vitalnošću potrebnima za prevladavanje istog.

Matična mliječ – kombinacija s drugim biljkama

Matična mliječ se vrlo često koristi u kombinaciji s ginsengom za umor, dobivanje energije i vitalnost. S medom i propolisom predstavlja idealnu zaštitu za vrijeme zime, za gripu, upalu krajnika, upale grla, infekcija i umora.

U kombinaciji s macom je dobra jer također potiče energiju, libido te je snažan afrodizijak.

U kombinaciji s Guaranom osigurava energiju, lucidnost i vrlo dobru koncentraciju, a s goji bobicama predstavlja izvrstan izvor prirodnog vitamina C te je vrlo snažan antioksidans. Konzumirajući matičnu mliječ i ginko biloba napravit ćemo uslugu našoj koncentraciji, pamćenju ali i cirkulaciji.

Matičnu mliječ možete kupiti u specijaliziranim prodavanicama zdrave prehrane ili pak možete kontaktirati OPG Brleković, pčelarstvo Radoševićpčelarstvo Veber.

Matičnu mliječ možete pronaći po cijenama od 150 kn pa na dalje ovisno o količini. Tako ćete primjerice za 10 grama matične mliječi morati izdvojiti oko 150 kuna. Za 35 grama matične mliječi koju možete potražiti u ljekarni bit će potrebno izdvojiti vrtoglavih 570 kuna

Članak objavljen:

Saznajte više o imunitetu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.37 / 5   19

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: maticna mlijec, matična mliječ za djecu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu