Guarana – djelotvornost, doziranje i nuspojave

guarana

Guarana (Paullinia cupana) je grm s narančasto – žutim plodovima koji sadrže veću koncentraciju kofeina nego kava. Koristi se za povećanje energije, koncentracije i poboljšanje pamćenja, a u nekim slučajevima i protiv boli i glavobolja.

U nastavku članka saznajte tko smije koristiti preparate s guaranom te koje su nuspojave dugotrajnog korištenja. 

Guarana – podrijetlo i uzgoj

Guarana (Paullinia cupana) je višegodišnji drvenasti grm porijeklom iz Brazila i drugih područja Amazone. U prošlosti su je Indijanci zvali warana te su od nje proizvodili guarana čaj. Guarana ima narančasto -žute plodove koji sadrže po 3 sjemenke u sebi te velike listove.

Ova biljka može narasti i do 12 metara. Najbolje uspijeva u područjima gdje vladaju tropske temperature i obilne kiše koje su preduvjet za rast ove vrlo cijenjene biljke. 

Sjemenke sadrže više kofeina nego kava. Visoka koncentracija kofeina služi Guarani kao obrambeni toksin kako bi odbila biljojede od plodova i sjemena. Danas guaranu možemo pronaći u sirupima, ekstraktima i destilatima guarane, a ona se također koristi i u pripravcima sastojaka za mršavljenje.

Guarana je osvojila svijet kao snažan stimulans i izvor energije. 

guarana plod
Foto: Photospin

Guarana – djelovanje

Guarana se u mnogim religijama koristila kao afrodizijak i kao zaštita od malarije i dizenterije. 1840. godine, kofein je identificiran kao glavni sastojak guarane. U 19. stoljeću guarana je postala popularna kao piće u Francuskoj, a najčešće se koristi kao čaj ili kava

Guarana može sadržavati 3,6-5,8% kofeina na svoju težinu, dok je udio kofeina u kavi samo oko 2%. Sušeno lišće Guarane sadrži 1-4% kofeina, dok kava sadrži oko 1-2% kofeina.

Guarana obiluje tvarima poput teobromina, saponina, tanina i katehina. Ove fitokemikalije su snažni antioksidansi koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala odnosno krivaca za nastanak širokog spektra bolesti.

Guarana se koristi i kao sredstvo za čišćenje crijeva, pri čemu se može smanjiti simptome upalnih crijevnih poremećaja. Ova biljka služi i kao diuretik za liječenje raznih infekcija mokraćnog mjehura, proljeva te bolnih menstruacija.

Guarana utječe na sljedeće tjelesne funkcije: 

Povremeno se guarana koristi u kombinaciji s glukomananom u tabletama za mršavljenje, a kofeinu možemo zahvaliti svojstvo suzbijanja apetita. Guarana može ubrzati metabolizam za 3 – 11% kroz period od 12 sati.

guarana lijek
Foto: Photospin

Guarana i kognitivne funkcije 

Najveći učinak guarana ima na ljudske kognitivne funkcije. Brojna klinička ispitivanja su dokazala kako guarana značajno poboljšava pamćenje i pozornost. Guarana značajno utječe na raspoloženje. 

Rezultati brojnih istraživanja pokazuju kako guarana utječe na budnost, popravlja raspoloženje te poboljšava dugoročno pamćenje.

Skupina ispitanika koji su koristili manje količine guarane pokazala je veći napredak i bolje rezultate u ispitivanjima kognitivnih sposobnosti, nego skupina ispitanika koji su unosili veće količine guarane.

Također, istraživanje američkih znanstvenika objavljeno 2015. godine u online časopisu PLOS One, dokazalo je da u usporedbi s kavom, guarana ima veći stimulirajući učinak.

Guarana – doziranje i nuspojave

Zaključak studije pokazuje kako je 50 – 75 mg guarane optimalna dnevna količina za poboljšanje kognitivne funkcije, općeg raspoloženja i fizičkih performansi, iako propisana doza ne postoji.

Guarana se većinom koristi kao stimulans. Preporučljivo je otopiti 1 g preparata guarane u vodi ili soku. Sadržaj kofeina je između 3,6% i 5,8%.

Nije preporučljiva za korištenje u trudnoći, također, nemojte ju koristiti za vrijeme dojenja, a osobe s kardiovaskularnim bolestima ju moraju koristiti s oprezom. 

Dugoročno i prekomjerno korištenje guarane može dovesti do nuspojava. Ako se s guaranom pretjera pojavljuju se:

Posebno su opasne interakcije preparata s guaranom i nekih lijekova poput lijekova protiv depresije, kinolinskih antibiotika ili antikoagulanata koji razrjeđuju krv.

Zamijećena je i interakcija s nikotinom pa kombinacija uzimanja preparata s guaranom i duhanskih proizvoda može značajno povećati tlak i broj otkucaja srca, upozoravaju stručnjaci medicinskog portala WebMD.

Preparati koji sadrže guaranu se ne preporučuju trudnicama i dojiljama.

Opasnostima guarane češće su izloženi studenti koji je koriste prije ispitnih rokova, upravo zbog činjenice da je potrebno obaviti velik broj zadataka koji jednostavno ne stanu u 24 sata. Kako bi guarana pravilno djelovala, potrebno je dovoljno se odmarati, ali i paziti na kvalitetu prehrane.

Guarana – tablete

Tablete s guaranom sadrže kombinaciju ekstrakta sjemenki guarane i vitamin B6 koji doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti.

Potrebno ih je čuvati na tamnom mjestu na temperaturi od 25 stupnjeva Celzijevih. Uobičajena dnevna doza je jedna kapsula koju je potrebno popiti uz jelo.

Preporučene dnevne doze nemojte prekoračiti jer guarana neće imati jači učinak, no može uzrokovati vrlo neugodne nuspojave. 

guarana prednosti
Foto: Photospin

Tablete s guaranom se ne preporučuju osobama koje su osjetljive na kofein, trudnicama ili dojiljama te djeci. Koristite ih kada ste izloženi velikim fizičkim i psihičkim naporima, tijekom putovanja, kod učenja kako biste postigli veću razinu koncentracije te kod sportskih ili drugih rekreativnih aktivnosti. 

Prije početka konzumacije guarana tableta konzultirajte se s liječnikom, koji će vam savjetovati koji bi proizvođač za vas bio bolji.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.75 / 5   4

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: guarana nuspojave, guarana tablete nuspojave, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu