Stručno odobrava
Kristina Žuna, mag. ing. biotechn.
Avokado za zdravo mršavljenje i prevenciju bolesti
- 5 komentara
- 3 min čitanja
Avokado (lat. Persea americana) je plod tropskog drveta koje je podrijetlom iz Srednje Amerike. Postalo je popularno zbog nutritivnog sastava i vrijednosti esencijalnog ulja koje se koristi u kozmetici.
U nastavku saznajte kako odabrati savršeno zreli avokado te koje su zdravstvene prednosti njegove konzumacije.
Foto: Photostock Secrets
Avokado – nutritivni sastav
Avokado (lat. Persea americana) se svrstava u kategoriju voća, a podrijetlom je iz Srednje Amerike. Zbog specifičnog izgleda se naziva još i aligatorskom kruškom.
Avokado je plod zimzelenog drva koje se obično nalazi u prašumama. Plod je zelene boje, kvrgavog i nepravilnog oblika. Koristi se u prehrambene i kozmetičke svrhe zbog hranjivosti i vrijednosti esencijalnog ulja.
Smatra se egzotičnom hranom u Europi jer ne raste tradicionalno na tom području, a relativno nedavno je populariziran zbog vrijednog nutritivnog sastava.
U 100 grama avokada se nalazi:
- 160 kalorija,
- 15 grama masti, od čega čak 10 grama mononezasićenih masnih kiselina i 1.8 gram polinezasićenih masnih kiselina,
- 12 miligrama kalcija,
- 10 miligrama vitamina C,
- 7 grama dijetalnih vlakana,
- 0.7 grama šećera,
- 29 miligrama magnezija, 485 miligrama kalija, 7 miligrama natrija i 0.6 miligrama željeza.
Stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline navode vitaminski pregled avokada. 100 grama avokada sadrži:
- vitamin K – 26% od preporučene dnevne doze,
- folna kiselina – 20% od preporučene dnevne doze,
- vitamin C – 17% od preporučene dnevne doze,
- vitamin B6 – 13% od preporučene dnevne doze,
- vitamin E – 10% od preporučene dnevne doze.
Avokado – zdravstvene prednosti
Zbog niskokaloričnosti, izvrsnog masnog profila i bogatstva vitamina i minerala konzumacija avokada pruža niz zdravstvenih dobrobiti.
Uz redovnu uravnoteženu prehranu i tjelovježbu, jela bogata avokadom mogu doprinijeti zdravlju organizma.
Prevencija srčanih bolesti
Zbog toga što avokado u 100 grama sadrži 15 grama masnoća, a od toga su 11.8 grama nezasićene masne kiseline, smatra se dobrom namirnicom za poboljšanje lipidnog profila.
Također, avokado ne sadrži kolesterol i sadrži malo natrija, što povoljno djeluje na zdravlje srca i krvnih žila.
Jedna od glavnih masnih kiselina je i oleinska, koja se u većem dijelu nalazi i u maslinovom ulju. Povezuje ju se s protuupalnim efektima i očuvanjem zdravlja srčanog sustava.
Antioksidansi
Među mnogim nutrijentima koje avokado sadrži se nalaze i vrijedni antioksidansi koji umanjuju djelovanje štetnih slobodnih radikala koji nastaju oksidacijom unesene hrane ili UV zračenjem.
Pigmenti lutein i zeaksantin dokazano mogu zaštititi zdravlje očiju, posebno od razvitka sive mrene.
Antioksidansi za koja istraživanja, poput onog objavljenog 2013. godine u časopisu Critical Reviews in Food Science and Nutrition, pokazuju da djeluju protuupalno i antikancerogeno u testnim slučajevima su perzenoni A i B, specifični za avokado.
S obzirom na višestruku protuupalnu aktivnost sastojaka u avokadu, korištenje tog ploda u prehrambene svrhe može pomoći kod simptoma upalnih bolesti poput artritisa, ističu stručnjaci medicinskog portala Medical News Today.
Povoljno djelovanje na probavu
Avokado sadrži 7 grama dijetalnih vlakana u 100 grama ploda što ga čini namirnicom koja dobro djeluje na rad crijeva i poboljšanje probave.
Vlakna spadaju pod ugljikohidrate, ali se strukturno razlikuju od šećera, a naš ih organizam ne može probaviti. Stoga mogu:
- potaknuti rad crijeva,
- neka od njih služe kao hrana “dobrim” mikroorganizmima u probavnom sustavu,
- mogu regulirati i nivo glukoze u krvi.
Avokado – priprema
Kuhar Almo Čatlak na svom kulinarskom portalu Fini Recepti by CroChef navodi kako izabrati najbolji avokado te kako ga očistiti i jesti.
Zreli avokado ćete prepoznati dodirom na vanjsku koru koja bi trebala lagano popustiti ako je pritisnete. To znači da avokado iznutra nije pretvrd što je inače odlika nezrelog ploda.
Čišćenje avokada također nije problem kad se malo naviknete. Sve što treba je:
- Oštricom noža prijeći uzduž cijelog ploda.
- S rukama obujmiti obje polovice ploda te ih pritiskom i kruženjem lagano odvojiti.
- Oštricom noža zarezati uzduž košticu avokada koja je smeđa, velika i nalazi se u sredini ploda.
- Zarezivati uzduž i poprijeko po mesu avokada, ali ne zarezati koru. Tada manjom žlicom izvaditi komadiće ili okrenuti polovicu naopako da komadići ispadnu.
Avokado se može jesti sirov, kao desert (sladoled od avokada ili kreme od avokada), ili recimo u namazu od Avokada. Također, zbog svoje mekane unutrašnjosti super upotpunjava bilo koji smoothie.
Također ideju možete dobiti uz naš članak o tome Kako se jede avokado?
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Sirup od lovora protiv kašlja: Jednostavan, ali moćan lijek
-
Kreni Zdravo
- 2 min čitanja
Izvori:
- Čatlak, A. (2018) Kako odabrati i pripremiti savršen avokado? Fini Recepti by CroChef.
- Gunnars, K. (2018) 12 Proven Health Benefits of Avocado. Healthline.
- Bjarnadottir, A. (2017) Everything you need to know about avocado. Medical News Today.
- Dreher, M.L., Davenport, A.J. (2013) Hass Avocado Composition and Potential Health Effects. Crit Rev Food Sci Nutr. 53(7): 738–750.