Zeleni čaj za zdravo mršavljenje – doziranje i nuspojave

zeleni čaj

Zeleni čaj dolazi iz Kine gdje ga poznaju još od davnina. Narodna medicina vjerovala je da zeleni čaj liječi skoro sve bolesti, od glavobolje, zubobolje pa do psihičkih oboljenja, recimo depresije

U nastavku članka pročitajte koje su dokazane zdravstvene prednosti zelenog čaja i kako ga pripremiti. 

Zeleni čaj – svojstva

Zeleni čaj se pravi od listova biljke Camelia sinensis. Od iste biljke se spravljaju i crni te oolong čaj, ali zeleni čaj se pravi od nefermentiranih listova te biljke i sadrži otprilike 30 grama polifenolnih spojeva na 100 grama suhe tvari listova, ističu nutricionisti sa zdravstvenog portala Dr. Axe.

Šalica zelenog čaja sadrži oko 50 – 100 mg kofeina i 300 – 400 mg polifenola koji su zaslužni za antioksidativni učinak čaja. Aktivni biljni spojevi koje zeleni čaj posjeduje su:

 • katehini,
 • tanini,
 • flavonoidi,
 • aminokiseline, primjerice L – teanin,
 • kofein. 

Jedna od najpoznatijih fitokemikalija u zelenom čaju je epigalokatehin galat (EGCG). Malezijski znanstvenici su, u radu objavljenom 2018. godine u časopisu Journal of ethnopharmacology, karakterizirali EGCG kao spoj koji ima protuupalno, antioksidativno, antidijabetičko, anti – aterosklerozno i anti – miokardijalno djelovanje

Zeleni čaj – zdravstvene prednosti

Svoja ljekovita svojstva zeleni čaj zahvaljuje mnogim aktivnim biljnim spojevima koje posjeduje. 

Zeleni čaj
Foto: Photospin

Zeleni čaj sadrži kofein koji stimulira probavu. Količina kofeina je manja nego u kavi što je dobro jer se čaj može piti više puta dnevno bez da se unese previše kofeina, a može ga se piti do jednu litru dnevno. 

Ljekovita svojstva zelenog čaja su:

Zeleni čaj je dobro piti prije tjelesne aktivnosti jer zbog kofeina daje dodatnu energiju. Također, zeleni čaj može utjecati na povećanje moždane koncentracije i koncentracije.

Usto, zbog mnogih antioksidativnih spojeva, zeleni čaj može štititi stanice od oštećenja i prevenirati pojavu kroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i raka te ojačati imunitet.

Drevna Kineska poslovica: Bolje biti tri dana bez hrane nego jedan dan bez čaja.
 
zeleni caj za mrsavljenje
Foto: Photospin

Zeleni i crni čaj – razlika

Zeleni i crni čaj se rade od iste biljke čaja, Camelia sinensis. Razlika je u obradi, zeleni čaj radi se od svježih listova dok se crni čaj radi od fermentiranih listova.

Fermentiranjem se gube ljekovita svojstva polifenola pa zato crni čaj nije toliko djelotvoran kao zeleni.

Zeleni čaj – priprema

Priprema zelenog čaja je jako bitna jer se lošom pripremom mogu izgubiti korisna svojstva čaja. Nikada nemojte stavljati vrećicu čaja u kipuću vodu. Kipuća voda će uništiti svojstva čaja. Voda treba biti na temperaturi oko 75 stupnjeva Celzijevih.

Također, nemojte držati vrećicu predugo u vodi, jer će to učiniti okus jako gorkim. Dvije do tri minute su dovoljne.

Priprema:

 1. Koristite jednu vrećicu čaja (2 – 4 grama) po šalici.
 2. Zagrijte vodu da zakipi.
 3. Pošto nije dobro ubaciti vrećicu u kipuću vodu, pustite vodu 3 minute da se ohladi ili dodajte u kipuću vodu malo hladne vode.
 4. Ubacite vrećicu i neka stoji u vodi 2 do 3 minute.
 5. Izvadite vrećicu, po želji dodajte limun i med po želji.

Ledeni zeleni čaj

Zeleni čaj pije se kao topli napitak ili kao ledeni čaj koji posebno odgovara usred ljeta. Kad radite ledeni čaj napravite veću količinu i spremite u hladnjak. Može se poslužiti s ledom i listom metvice za dekoraciju.

Zeleni čaj – doziranje

Zelenog čaja ne smijete konzumirati previše, ne više od jedne litre dnevno.

Dobro ga je piti nakon obroka jer on ubrzava i pospješuje probavu. Dobro ga je piti ujutro umjesto kave i prije tjelesne aktivnosti. 

Zeleni čaj je dobar i za sportaše jer zbog kofeina pospješuje njihovu tjelesnu aktivnost te povećava koncentraciju, motivaciju i izdržljivost. 

Zeleni čaj – nuspojave

Zeleni čaj se smatra generalno sigurnim za opću upotrebu. Kod nekih ljudi može uzrokovati bolove u trbuhu i zatvor. 

Ako se zeleni čaj uzima u previsokim dozama ili predugo vremena, može uzrokovati:

Trudnice i dojilje mogu piti do dvije šalice zelenog čaja dnevno, ali se prije upotrebe svakako preporučuje savjetovanje s liječnikom, upozoravaju stručnjaci s medicinskog portala WebMD.

Osobe koje bi trebale pripaziti prije konzumacije zelenog čaja su:

Zeleni čaj – gdje kupiti?

Zeleni čaj se nabavlja u rinfuzi ili u vrećicama, a ima ga za kupiti u skoro svakoj trgovini.

Kutija s 20 vrećica zelenog čaja postiže cijenu od oko 10 kuna, a 100 grama zelenog čaja u rinfuzi košta oko 40 kuna

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Green Tea: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. (2019) WebMD.
 2. Levy, J. (2018) Top 7 Benefits of Green Tea: The No. 1 Anti-Aging Beverage. Dr. Axe.
 3. Eng, Q.Y., Thanikachalam, P.V., Ramamurthy, S. (2018) Molecular understanding of Epigallocatechin gallate (EGCG) in cardiovascular and metabolic diseases. J Ethnopharmacol. 210:296-310.
 4. Gunnars, K. (2018) 10 Proven Benefits of Green Tea. Healthline.

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.14 / 5   130

Foto: Photospin, Pixabay

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Zeleni caj, zeleni čaj priprema, zeleni caj za mrsavljenje, kako piti zeleni čaj, zeleni čaj sa limunom, kada piti zeleni čaj, priprema zelenog caja, zeleni čaj ujutro, zeleni čaj mršavljenje, kako se pije zeleni caj, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu