Paprena metvica – ljekovito djelovanje čaja i eteričnog ulja

Paprena metvica

Paprena metvica (Mentha x piperita) je kultivirana biljka koja je dobivena križanjem vrsti Mentha aquatica i Mentha spicata, a u narodu je poznata još i pod nazivima crna nana ili ljuta nana. Od davnina se koristi za ublažavanje zdravstvenih tegoba, pri čemu se koriste zeleni dijelovi biljke od kojih se pravi čaj ili eterično ulje.

Metvicu karakterizira ugodan miris mentola, koji pri oralnoj upotrebi stvara dojam svježine otvarajući okusne receptore za hladnoću te se koristi za osvježavanje daha. 

U nastavku članka saznajte više o upotrebi i ljekovitosti paprene metvice

paprena-metvica

Foto: Photospin

Paprena metvica – uzgoj

Paprena metvica je zeljasta trajnica s uspravnom dlakavom stabljikom. Dobivena je hibridizacijom dvaju vrsta, Menta aquatica i Mentha spicata

Paprenu metvicu je moguće uzgojiti kod kuće u svome vrtu, jer se biljka brzo širi u dubokom, vlažnom i pjeskovitom tlu. Voli sunčana razdoblja i ne treba joj zaklon, a potrebno ju je redovito zalijevati.

Paprena metvica ima nazubljene jajaste listove i male cvjetove skupljene u duge cvatove, ističu stručnjaci s agronomskog portala Plantea.

Bere se pred samu cvatnju nakon čega se listovi za čaj suše u hladu, a stabljike se koriste za destilaciju. Eterično ulje paprene metvice se dobiva prešanjem listova, koji sadrže oko 1 – 4% eteričnog ulja. 

Paprena metvica – ljekovito djelovanje

Metvica je bogata spojevima koji povoljno utječu na ljudsko zdravlje. Brazilski znanstvenici, u radu objavljenom 2015. godine u časopisu Food Chemistry, donose pregled antioksidativnih spojeva iz ekstrakta paprene metvice. To su:

  • fenolne kiseline – ružmarinska i kavena,
  • flavoni – derivati luteolina,
  • flavanoni – derivati eriocitrina,
  • vitamini – karotenoidi i askorbinska kiselina,
  • terpeni – terpinen, timol, linalool, mentol, menton.

Mentol, jedan od najzastupljenijih sastojaka, djeluje na širenje krvnih žila čime poboljšava cirkulaciju donoseći srcu i mozgu više kisika te djeluje na budnost, koncentraciju te olakšava glavobolje i migrene.

Tanini pomažu rad probavnog sustava i uklanjaju poteškoće vezane uz probavu.

Flavonoidi su snažni antioksidansi koji:

  • oslobađaju tijelo utjecaja štetnih tvari,
  • podižu imunitet,
  • ubrzavaju oporavak oštećenih stanica organizma. 

Čaj od paprene metvice

Čaj od paprene metvice pravi se od lista biljke, a može imati sljedeća ljekovita svojstva:

  • smirivanje probavnih tegoba,
  • opuštanje od stresa,
  • olakšanje boli kod migrena i glavobolja,
  • pomaže kod dišnih problema inhalacijom para od čaja paprene metvice,
  • može kratkotrajno poboljšati koncentraciju i pamćenje.

Blagi čaj od metvice ublažava stres i smiruje nervozu, ali veća koncentracija listića može djelovati upravo suprotno. Zato s ovim čajem ne treba pretjerivati, gornja granica su dvije šalice dnevno. 

caj-od-mente

Foto: Photospin

Eterično ulje paprene metvice

Stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline navode da ulje paprene metvice ima sljedeća ljekovita svojstva:

  • djeluje antibakterijski,
  • olakšanje simptoma sindroma iritabilnog crijeva,
  • olakšanje probavnih tegoba,
  • olakšanje boli kod glavobolja i migrena umasiravanjem ulja na sljepoočnice, a kod bolnih mišića umasiravanjem ulja u kožu,
  • olakšava jaki svrbež.

U vanjskoj primjeni dodajemo u bazno ulje nekoliko kapi ulja paprene metvice jer se eterično ulje ne smije nanositi u koncentriranom obliku direktno na kožu.

Oralno uzimanje ulja paprene metvice preporučuje se samo uz preporuku liječnika u vrlo niskim dozama.

Paprena metvica kao začin

Metvica se može koristiti u prehrani kao začin u salatama, juhama, jelima od povrća, raznim pićima i slasticama.

Aroma paprene metvice izvrsno pristaje uz:

  • rajčice,
  • krastavce,
  • mrkvu,
  • krumpir,
  • grašak.

Male količine dat će poseban okus slasticama od:

  • jagoda,
  • naranče,
  • limuna,
  • ananasa,
  • dinje. 

Može se kombinirati s peršinom, češnjakom, korijanderom i bosiljkom, a samo jedan listić mente i kriška limuna od obične čaše vode napravit će ukusan i osvježavajući napitak. 

Esencijalno ulje paprene metvice

Foto: Photostock Secrets

Paprena metvica – nuspojave

Čaj od paprene metvice treba konzumirati umjereno jer prevelike količine mogu uzrokovati:

  • proljev,
  • grčeve,
  • bol u mišićima,
  • osip,
  • umor. 

Eterično ulje metvice agresivno djeluje na sluznice zbog čega ne smije doći u kontakt s očima. Ako se ipak to dogodi, potrebno je oči obilno isprati vodom.

Proizvode od paprene metvice ne smiju konzumirati:

  • trudnice,
  • dojilje,
  • dojenčad i mala djeca,
  • osobe koje pate od visokog krvnog tlaka,
  • osobe s previsokim količinama želučane kiseline,
  • osobe alergične na mentol. 

Kod vanjske upotrebe, eterično ulje metvice potrebno je prvo ispitati na manjem području kože. Ako nakon nekoliko sati ne dođe do reakcije, znači da se ulje može slobodno koristiti.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Groves, M. (2018) 12 Science-Backed Benefits of Peppermint Tea and Extracts. Healthline.
  2. Riachi, L.G., De Maria, C.A.B. (2015) Peppermint antioxidants revisited. 176, 72-81.
  3. Paprena metvica (Mentha x piperita). (2016) Priroda i biljke. Plantea.

Ocijenite članak

4.29 / 5   7

Foto: Photostock Secrets, Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: paprena metvica, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu