Čaj od mente – ljekovita svojstva i priprema

Čaj od mente

Menta (lat. Mentha sp.) se danas kao svestrana biljka upotrebljava u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji. Ljekoviti dijelovi metvice su list ili stabljika s listovima i cvijetom, a na tržištu možemo naći zelenu, crnu i bijelu mentu.

U nastavku članka pročitajte o karakteristikama i ljekovitim svojstvima čaja od mente

Čaj od mente – karakteristike

Čaj od mente, poznat još i kao čaj od nane, je vrlo poznat diljem svijeta već tisućama godina. Menta je višegodišnja biljka koja prirodno raste na područjima Europe i Azije. 

Relativno se lako uzgaja, a odgovaraju joj sunčana područja umjerenih klima s dosta padalina. Menta obično prvi put cvjeta u lipnju i srpnju, a godinama iza cvjeta u lipnju. 

Listovi se kose kad dosegnu masu veću od stabljike, a glavni sastojak im je mentol kojeg u eteričnom ulju ima 40 – 60 %, ističu stručnjaci Agrokluba

Osim za pripravu ukusnog čaja, menta se koristi kao začin te za ekstrakciju mentola. Mentol je čest sastojak u raznim šamponima protiv peruti i poznat kao djelotvoran sastojak u tom području.

Menta
FOTO: Shutterstock

Menta – ljekovitost

Čaj od mente sadrži veliku količinu mentola u sebi, spoja koji je poznat po svježem mirisu i po tome da aktivira receptore u organizmu osjetljive na hladnoću, zbog čega se javlja osjećaj hlađenja.

Čaj od mente može pomoći s tegobama kao što su:

Djeluje kao sredstvo protiv nadimanja koje pomaže kod ublažavanja bolova u probavnom traktu, pomažući hrani da se brže kreće kroz želudac i crijeva što je vrlo djelotvorno kod probavljanja hrane.

Čaj od mente poboljšava probavu

Mnogi travari tvrde kako je čaj od mente vrlo djelotvoran kod mučnine, osobito kod osoba koje je osjećaju tijekom putovanja.

Čaj od mente, osim što pomaže kod sprječavanja mučnine, smanjuje i probavne tegobe.

Analgetska svojstva čaja od mente smiruju i opuštaju crijeva što vrlo dobro djeluje na simptome:

Caj od mente
FOTO: Shutterstock

Čaj od mente može ojačati imunološki sustav

Mnogi ljudi konzumiraju čaj od mente kada pate od prehlade ili gripe jer je pun kalcija, vitamina B i kalija, koji mogu dati poticaj imunološkom sustavu

Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Bulletin of the Chemists and Technologists of Bosnia and Herzegovina 2017. godine donosi zanimljive podatke o čaju od mente.

Osim što je jedan od najraširenijih biljnih vrsta čajeva, čaj od mente može imati različite zdravstvene prednosti, a istraživači tome pripisuju upravo poseban nutritivni sastav lišća mente.

U ovom istraživanju se posebno ispitivao sadržaj željeza u uzorcima čaja od mente, a analize razine željeza su pokazale da se u čaju od mente kriju količine od 275,6 mg Fe/kg do 354,6 mg Fe/kg, što može pružiti određene zdravstvene prednosti.

Ova studija temelji se na istraživanju iz 2013. godine objavljenom u znanstvenom časopisu Analytical Letters, koje je također pokazalo prisutnost važnih mikroelemenata u čaju od mente korisnih za zdravlje.

Čaj od mente može pomoći kod simptoma alergije

Stručnjaci s medicinskog portala Medical News Today navode istraživanja koja pokazuju da, zbog ružmarinske kiseline u sastavu, menta može pomoći kod olakšavanja simptoma alergije, kao što su:

Međutim, istraživanja na ljudima su još uvijek ograničena, pa se ne zna točno u kojoj mjeri čaj od mente može pomoći kod olakšavanja simptoma alergije.

Menta čaj
FOTO: Shutterstock

Smanjuje loš zadah

Poznato je da čaj od mente može pozitivno utjecati na loš zadah, a većina komercijalno dostupnih pasti za zube, žvakaćih guma i bombona za osvježavanje daha sadrže mentol

Menta pomaže kod glavobolje

Mentol iz esencijalnog ulja mente djeluje relaksirajuće na mišiće i poboljšava cirkulaciju krvi. Međutim, u samom čaju koncentracija mentola nije visoka te nije dokazano da sam čaj može pomoći kod glavobolje.

Ipak, trljanje esencijalnog ulja metvice na sljepoočnice dokazano može opustiti bol pri glavobolji u roku od dva sata. 

Čaj od mente – nuspojave

Oni koji imaju bolest gastroezofagealnog refluksa mogu osjetiti pojačanje simptoma konzumiranjem čaja od mente. Čaj od mente će opustiti mišiće želuca što može dovesti do obrnutog toka želučane kiseline te pogoršati postojeće simptome.

Također, ako ste prije imali žučne kamence, nemojte koristiti čaj od mente.

Konzumiranje čaja od mente se ne preporučuje ni trudnicama jer može uzrokovati opuštanje maternice što može povećati rizik od pobačaja. Ipak, ta tvrdnja nije posve točna, tj. događa se samo nekim trudnicama, ali one koje već imaju povijest pobačaja trebale bi se suzdržati od konzumiranja mente.

Također, čaj od mente se ne preporučuje ženama koje doje jer može biti opasan za dojenčad.

Čaj od metvice
FOTO: Shutterstock

Čaj od mente – interakcija s lijekovima

Sastojci mentinog lišća mogu stupiti u interakcije s nekim lijekovima. Svakako, ako koristite lijekove, a želite čaj od mente piti redovito, prethodno se posavjetujte s liječnikom.

Ako imate alergiju na mentol, trebali biste izbjegavati čaj od mente.

Kao što smo već ranije spomenuli, neka istraživanja pokazuju kako čaj od mente olakšava simptome kod astme, no druga pokazuju kako on samo pogoršava simptome.

Posavjetujte se s liječnikom ako bolujete od astme, a želite konzumirati čaj od mente.

Čaj od mente – nuspojave predoziranja

Pretjerana količina čaja od mente može uzrokovati nuspojave kao što su:

Predoziranje mentol bombonima vrlo je rijetko, a kod konzumiranja čaja od mente morate biti umjereni. Pazite na količinu lišća od mente koju stavljate u vodu za čaj.

Studija objavljena u znanstvenom časopisu Clinical Pharmacology & Therapeutics donosi podatke o mentolu koji se danas široko koristi u raznim komercijalnim proizvodima i hrani, ali njegova klinička farmakologija nije dobro proučena.

Rezultati istraživanja su pokazali da čisti mentol i mentol u hrani ili piću imaju sličnu sistemsku bioraspoloživost, ali i mali učinak na kardiovaskularni sustav, gotovo neznatan da bi se uopće navodio.

No, svakako se potiču daljnja istraživanja u ovom smjeru kako bi se otkrilo koliko mentol zapravo utječe na naš organizam.

Čaj menta
FOTO: Shutterstock

Priprema čaja od mente

U idealnom slučaju, jedan gram ili čajna žličica lišća mente trebala bi ići na 150 ml vode, a dnevni unos čaja od mente bi trebao biti oko dvije šalice kako biste izbjegli potencijalne nuspojave. Najviše biste dnevno smjeli popiti četiri šalice čaja.

Listove mente natrgajte u čajnik, a zatim nježno zgnječite drvenom žlicom kako bi menta otpustila eterična ulja. Smjesi dodajte med i kipuću vodu. Čajnik poklopite i ostavite da odstoji 10-ak minuta. Potom natočite u šalicu i uživajte.

Stalno konzumiranje čaja od mente može uzrokovati probleme s radom srca. Nakon otprilike dva tjedna konzumacije čaja od mente uzmite dužu pauzu.

Članak objavljen:
  1. Metvica. (2019). Agroklub.
  2. Groves, M. (2018). 12 Science-Backed Benefits of Peppermint Tea and Extracts. Healthline.
  3. Mandal, Š., Keškić, N. i Marevac, N. (2017). The determination of iron levels in Menthae tea (Mentha piperita L.)Bulletin of the Chemists and Technologists of Bosnia and Herzegovina, 48, 21-26.
  4. Ware, M. (2017). What are the benefits of mint? Medical News Today.
  5. Prkić, A., Giljanović, J., Petričević, S., Brkljača, M. i Bralić, M. (2013). Determination of cadmium, chromium, copper, iron, lead, magnesium, manganese, potassium, and zinc in mint tea leaves by electrothermal atomizer atomic absorption spectrometry in samples purchased at local supermarkets and marketplacesAnalytical Letters, 46(2), 367-378.
  6. Gelal, A., Jacob III, P., Yu, L. i Benowitz, N. L. (1999). Disposition kinetics and effects of mentholClinical Pharmacology & Therapeutics, 66(2), 128-135.
     

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o glavobolji u sljedećim tekstovima:

Vodič kroz najbolje čajeve:

Ocijenite članak

4.11 / 5   53

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: čaj od mente, menta caj, caj od metvice, Caj menta, caj od nane, menta, metvica čaj, metvica, nana čaj, menta čaj za šta je dobar, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu