Konstipacija – zatvor stolice

konstipacija

Zatvor (konstipacija ili opstipacija), ili nedostatak urednog pražnjenja crijeva, se često javlja usred mnogih uzroka poput neuravnotežene prehrane, emocionalnog stresa ili kao simptom neke bolesti. U zadnje vrijeme je postao simptom modernog doba i ubrzanog načina života.

Najprije ćemo razjasniti razliku između opstipacije i konstipacije.

Opstipacija je izostanak spontanog pražnjenja crijeva, dok se konstipacijom smatra otežano pražnjenje tvrde stolice. Kada kažemo ‘zatvor’ to se može odnositi na oba problema.

U nastavku članka pročitajte koji su uzroci konstipaciji ili zatvoru te kako ga izliječiti. 

Konstipacija – značenje

Konstipacija predstavlja neredovit rad crijeva te je kao takva čest probavni problem. Konstipaciju imate ako idete na zahod rjeđe od 3 puta tjedno te ako imate tvrdu i suhu stolicu. Zatvor je u mnogim slučajevima samo privremen te se većinom lagano liječi.

Kako bi se metabolizam ubrzao potrebno je više kretanja te konzumacija namirnica bogatih vlaknima. Povećana količina tekućine također pomaže da se stolica omekša.

Ako ništa od prirodnih lijekova ne djeluje, većinom se propisuju laksativi, a to su lijekovi koji potiču pražnjenje crijeva.

Zatvor je poremećaj koji je sve učestaliji u zapadnom svijetu. Zbog zatvora se možete općenito osjećati loše. a osim toga zatvor može izazvati i druge bolesti, primjerice hemoroide

konstipacija uzroci
Foto: Photospin

Zatvor crijeva – uzroci

Zatvor se najčešće događa kada se stolica kreće presporo kroz probavni trakt, kada nema dovoljno tekućine ili vlaknima bogate hrane u vašoj prehrani ili ako mišići debelog crijeva nedovoljno brzo rade kontrakciju koja tjera izmet prema vani.  

Tada se stolica stvrdne, osuši i prolazi kroz vaše debelo crijevo presporo. To je uzrok konstipacije.

Stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline navode neke čimbenike koji mogu prouzročiti zatvor:

 • neadekvatan unos tekućine ili dehidracija,
 • nedovoljna količina vlakana u prehrani,
 • odgađanje obavljanja stolice,
 • nedostatak tjelesne aktivnosti (osobito u starijih odraslih osoba),
 • upalna bolest crijeva,
 • nagle promjene u načinu života, npr. putovanje, nova klima, novo podneblje,
 • trudnoća,
 • određene bolesti, kao što su moždani udar, dijabetes, bolesti štitnjače i Parkinsonove bolesti,
 • određeni lijekovi, uključujući lijekove protiv boli, diuretike i one za liječenje Parkinsonove bolesti, visokog krvnog tlaka i depresije,
 • hormonalni poremećaji,
 • hemoroidi,
 • gubitak soli u tijelu kroz povraćanje ili proljev,
 • ozljede leđne moždine, što može utjecati na živce koji vode do i iz crijeva.

U rijetkim slučajevima, zatvor može signalizirati ozbiljan problem, npr. rak debelog crijeva ili autoimunu bolest.

Opstipacija – simptomi

Simptomi opstipacije mogu biti različiti, stoga možemo zaključiti kako se opstipacija ne manifestira kod svih osoba na jednak način. Simptom mogu biti:

Simptomi dakle mogu biti specifični i nespecifični, što naravno ovisi i o njihovom intenzitetu ali i trajanju. Ako lakši simptomi traju duže, vjerojatnost da će se pojaviti teži simptomi vrlo je velik, budući da se ovo stanje ima tendenciju pogoršavati. 

opstipacija simptomi
Foto: Photospin

Zatvor stolice kod odraslih

Zatvor stolice kod odraslih sve je češći problem zbog užurbanog načina života i loše prehrane. Industrijski prerađena hrana te manjak vlakana u prehrani predstavljaju glavni problem u nastajanju zatvora.

Neuredan raspored pražnjenja i lošu probavu najčešće prate i simptomi poput nadutosti, glavobolje, negativnog raspoloženja, grčeva u trbuhu, opće slabosti te ostalih neugodnosti.

Konstipacija u trudnoći se također često javlja zbog pritiska fetusa na majčina crijeva što im otežava aktivnost. Tvrda stolica se može javiti naglo ili u periodima, a može se javiti i u kroničnom obliku. Kod težih slučajeva zatvora neophodna je liječnička pomoć. 

Gastroenterolozi preporučuju da svaka osoba starija od 50 godina treba obaviti kolonoskopiju, odnosno pregled crijeva. Osobe koje u obitelji imaju povijest raka debelog crijeva, trebaju to obaviti i do 10 godina prije.

Pregled debelog crijeva ili kolonoskopija daje odličan uvid u stanje crijeva i sprječava pojavu raka debelog crijeva, koji je u Hrvatskoj najučestaliji tip raka.

Zatvor kod djece

Konstipacija kod djece je čest problem. Kada govorimo o dnevnom broju stolica kod male djece pravila često nema. Neka djeca stolicu imaju nakon svakog obroka dok neka imaju jednu stolicu dnevno ili svaki drugi dan.

Učestalost stolice ovisi i o tome što i koliko dijete jede i pije. Konstipacija kod djece uglavnom je uvjetovana niskim unosom vlakana putem prehrane. Ako se prehrana djeteta uglavnom temelji na mlijeku i mliječnim proizvodima, dijete je izloženo povećanom riziku od pojave zatvora odnosno konstipacije.

Američka asocijacija pedijatara preporučuje dnevni unos vlakana od 0.5 grama po kilogramu tjelesne mase djeteta. U prehranu se trebaju uključiti žitarice, voće i povrće, a posebno oni plodovi koji sadrže sorbitol, šećerni alkohol. 

Naime, grčki pedijatri bolnice u Solunu su dokazali da sorbitol nađen u namirnicama poput suhih šljiva, jabuka i krušaka može povećati udio vode u stolici i tako je omekšati.

Ako dijete osjeća pritisak kod učenja odlaska na toalet, može namjerno zadržavati stolicu. Također, ako dijete ne unosi dovoljno tekućine u organizam, djetetova stolica može biti suha i tvrda.

Konstipacija kod beba je karakterizirana plakanjem, negodovanjem, crvenjenjem ili udaranjem nogicama kako bi se stolica napokon izbacila. To je sasvim uobičajeno budući da se bebe uče kako upravljati mišićima za pražnjenje crijeva. 

Zatvor kod djece može se javiti i kao posljedica nedovoljne tjelesne aktivnosti. Više o tome kako liječiti i kontrolirati pojavu zatvora kod djece pročitajte u našem članku ovdje.

bol u trbuhu
Foto: Photospin

Konstipacija – liječenje

Liječenje zatvora je relativno jednostavno, ali uz promjenu prehrambenih navika gotovo nepotrebno. Svaka osoba koja ima problema sa zatvorom trebala bi prakticirati primjenu probiotika.

Terapijski pristup liječenju zatvora se može podijeliti na 2 različite strategije, pišu gastroenterolozi dr. med. Ljubičić i dr.med. Nikolić za medicinski portal Pliva Zdravlje. Pristup se dijeli na:

 • modifikaciju prehrane i životnih navika,
 • medicinsku terapiju.

Kako omekšati stolicu kod odraslih?

Prvo se pristupa promjeni prehrane te uključivanju što više tjelesne aktivnosti u život kako bi se potaknuo rad crijeva. Ako to ne uspije pristupa se medicinskoj terapiji u vidu:

 • probiotika i prokinetika,
 • čepića,
 • povećanja unosa magnezija,
 • klizmi,
 • laksativa,
 • kirurške intervencije.

Do kirurške intervencije će doći samo u krajnjim i neophodnim slučajevima te se tada odstranjuje veći dio tankog ili debelog crijeva što uvelike olakšava probavu.

Lijek za zatvor i tvrdu stolicu

Probiotici pomažu u očuvanja zdravlja crijevne flore te pomažu kod problema s plinovima, proljevom, ali i zatvorom.

Trenutno se na tržištu nalaze neki od lijekova koji vam mogu pomoći ako prirodne metode ne pomažu ili ih ne volite prakticirati. To su:

 • PharmaS Laksamol vrećice 1 ili 30 komada – 227,70 kn,
 • Xflor kapsule (20 kapsula) – 182,25 kn,
 • Eva/qu supozitoriji za djecu (6 komada) – 45 kn,
 • Specchiasol Cotidierbe tablete (45 tableta) – 45.90 kn.

Lijekove protiv zatvora možete pronaći u ljekarni. Neki od lijekova se izdaju bez recepta, ali će vam za većinu lijekova trebati recept, pogotovo za lijekove koji imaju snažnije djelovanje i nisu na prirodnoj bazi.

Liječnici medicinskog portala Medical News Today upućuju kako bi za laksativima trebali posegnuti tek kada ste probali problem riješiti prehranom. Pretjerani unos laksativa zapravo može stvoriti toleranciju tijela na njih te kada ih zapravo budete trebali, neće djelovati.

Kako riješiti zatvor stolice prehranom

Zatvor možete vrlo lako izbjeći ako se hranite namirnicama koje su bogate vlaknima, te ako izbjegavate namirnice koje su rafinirane, prerađene i masne. Dodavanje vlakana u obliku pšeničnih mekinja nije preporučljivo jer one mogu nadražiti crijeva. Ječmene ili rižine mekinje su znatno bolja alternativa.

Dodaci prehrani s vlaknima moguća su alternativa ako vaš organizam ne dobiva dovoljno vlakana. Takvi dodaci se obično konzumiraju s velikim količinama vode.

Znanstveno istraživanje objavljeno u časopisu World Journal of Gastroenterology 2012. godine dokazuje da prehrana bogata vlaknima može povećati frekvenciju defekacije u pacijenata koji pate od kroničnog zatvora.

Preporučuje se i konzumacija stimulansa koji izazivaju ritmičke kontrakcije u crijevima. Mineralna ulja (maziva) također mogu omogućiti lakše kretanje stolice kroz vaše debelo crijevo.

Posebni ”omekšivači” mogu pomoći u vlaženju stolice te spriječiti dehidraciju, dok će probiotici pomoći kod izgradnje zdrave crijevne flore. 

Hrana koja omekšava stolicu

Namirnice bogate vlaknima koje biste trebali konzumirati su:

Hranite se namirnicama koje su bogate magnezijem. Takve namirnice su:

 • školjke,
 • jezgričasto voće,
 • sjemenke,
 • grah,
 • cjelovite žitarice.

Ako je potrebno, konzultirajte se s liječnikom oko konzumacije nadomjesnog magnezija.

Dnevno pijte najmanje šest čaša tekućine na bazi vode kako bi vaša stolica bila mekša, obilnija, a samim time i lakša za izbacivanje. Voćni i povrtni sokovi vam mogu znatno pomoći oko stimulacije crijeva. Velik broj takvih sokova možete kupiti u trgovini, ali bi bilo najbolje kada biste ih sami pripremili.

zdrava hrana
Foto: Photospin
Zatvor stolice – prirodni lijek

Alternativni pristup će u većini slučajeva biti dovoljan. Izmjenjujte vruće i hladne obloge na trbuhu kako biste potaknuli rad crijeva. Masaža djeluje dobro na mišiće tijela i zglobove.

Akupresura i Shiatsu masaža pomažu kod opstipacije. Kada se primjenjuje na području abdomena, masaža pomaže opustiti mišiće koji podržavaju mjehur i crijeva te ih aktivira.

Akupunktura ova tradicionalna kineska tehnika uključuje umetanje igle u razne dijelove tijela. Terapija može pomoći stimuliraju debelog crijeva. Učinkovitost nije dokazana. Homeopatski lijekovi za zatvor obično se sastoje od biljaka koje djeluju laksativno.

Kod nekih ljudi zatvor može biti posljedica stresa. Ako osjećate da ste pod pritiskom, nastojte smanjiti stres na najmanju moguću razinu. Ako kontroliranje stresa vlastitim metodama ne pomogne, potražite stručnu pomoć. 

Donosimo vam nekoliko odličnih recepata ako se želite riješiti zatvora:

 1. Sok od špinata – stavite u sokovnik šaku svježeg špinata, trećinu krastavaca i dvije rajčice. Razrijedite jednakom količinom negazirane vode iz boce ili filtrirane vode. Ako vam je draže, umjesto špinata možete upotrijebiti potočarku.
 2. Sok od jabuke i grožđa – stavite u sokovnik dvije jabuke i kilogram grožđa. Ako vam više odgovara, jabuke možete zamijeniti kruškama, papajom ili ananasom.
 3. Pijte sok od šest kuhanih šljiva svakog jutra, a navečer pojedite i same šljive. Alternativa šljivama su smokve
 4. Redovite pijte ili jedite jogurt koji sadrži žive kulture kako bi se uspostavila normalna crijevna flora.
 5. Maslinovo ulje pomaže u prirodnom podmazivanju organizma. 
 6. Svake večeri konzumirajte tri kapsule češnjaka, najduže sedam dana kako biste potaknuli ravnotežu crijevne flore.
 7. Kod problema zatvora vam možda može pomoći i posebna stolica – čučavac za WC školjku.

Liječničku pomoć potražite ako:

 • se zatvor javi naglo, a mjere samopomoći ne daju nikakve rezultate u roku od 3 dana,
 • imate crnu ili krvavu stolicu,
 • imate bolove u trbuhu koji su praćeni vrućicom,
 • često patite od dugotrajnog zatvora,
 • mislite da bi uzrok mogao biti nekakav lijek.

Neliječeni zatvor stolice može prouzročiti ozbiljne posljedice, kao što su:

 • rektalno krvarenje,
 • analne fisure,
 • hemoroidi,
 • nakupljanje stolice u tijelu što može prouzročiti začepljenje ili opstrukciju crijeva.
zatvor stolice
Foto: Photospin

Zatvor stolice – pomoć

Mnogo puta smo se zapitali, kako riješiti problem zatvora? U nekim situacijama smo isprobali apsolutno sve i ništa nije pomoglo, a ponekada smo se pitali i zašto se toliko često pojavljuje.

Odgovor je vrlo jednostavan. Kako bismo se riješili problema zatvora potrebno je promijeniti prehrambene i životne navike. Možete slijediti ove upute:

 • namirnice bogate masnoćama kao što su punomastan sir, jaja, crveno meso, mesne prerađevine, polugotova i gotova jela, smatra se jednim od glavnih uzroka zatvora,
 • nikada nemojte preskakati doručak, a bilo bi dobro i kada biste ujutro na tašte popili čašu mlake vode s medom ili limunom, a nakon nekog vremena trebali biste osjetiti potrebu za odlaskom na WC,
 • nemojte potiskivati nagon za pražnjenjem crijeva,
 • redovno doručkujte, tako bi vaša crijeva trebala dobiti prirodni ritam za pražnjenje,
 • hranite se namirnicama koje su bogate vlaknima,
 • kako biste imali normalnu stolicu, pijte najmanje litru i pol tekućine dnevno, a kod zatvora bi mogla biti prikladna mineralna voda.
 • prehrana bi trebala biti raznovrsna i ujednačena  ravnomjeran udio bjelančevina, ugljikohidrata i masti.

Ako zatvor nikako ne prestaje, čak i nakon što ste sve probali, obavezno se javite liječniku. U tom slučaju se može raditi o nekoj bolesti koju što prije treba otkriti. 

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Nikolić, M., Ljubičić, N. (2009) Zatvor – dijagnoza i liječenje. Pliva Zdravlje.
 2. Yang, J., Wang, H., Zhou, L., Xu, C. (2012) Effect of dietary fiber on constipation: A meta analysisWorld J Gastroenterol. 18(48): 7378–7383.
 3. Nordqvist, C. (2017) What to know about constipation. Medical News Today.
 4. Xinias, I., Mavroudi, A. (2015) Constipation in Childhood. An update on evaluation and managementHippokratia. 19(1): 11–19.
 5. Moores, D. (2016) What Causes Constipation? Healthline.

Ocijenite članak

4.35 / 5   46

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: tvrda stolica, Konstipacija, kako omekšati stolicu, zatvor stolice kod odraslih, tvrda stolica kod odraslih, zatvor kod odraslih, problemi sa stolicom kod odraslih, tvrda stolica kod odraslih lijek, problemi sa stolicom, kako izazvati stolicu kod odraslih, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu