Medicinski odobrava

,

Hemoroidi (hemeroidi) – simptomi, dijagnoza i liječenje

hemoroidi

Hemoroidi (lat. noduli haemorrhoidales) su veliki i nabubreni spužvasti jastučići ispunjeni krvlju u rektalnom kanalu ili na rubu kanala (čmaru), odnosno otečeno kavernozno tkivo u anusu te oko anusa. Pojava hemoroida može biti bolna i neugodna, no obično se radi o laganoj i prolaznoj pojavi.

Tkivo u debelom crijevu protkano je krvnim žilama koje sudjeluju u stimuliranju crijeva, omogućavaju razlikovanje tekuće i formirane stolice te sudjeluju u pokretima važnim za obavljanje stolice. Svaki jači pritisak na taj dio može uzrokovati promjene u krvnim žilama, prije svega nastanak hemoroida.

skoči na » uzroci | simptomi | liječenje | operacija | kreme

Koji je uzrok hemoroida (hemeroida)?

Pojačani pritisak na vene u rektalnom području najčešći je uzrok pojave hemoroida. Kako pritisak raste, krv se pojačano nakuplja u venama i uzrokuje otjecanje. Ako se pritisak ne smanji, te ako to traje dovoljno dugo, nateknute i proširene vene šire se na uštrb okolnog kavernoznog (spužvastog) tkiva koje bubri i otiče. Tada nastaju hemoroidi.

O problemu hemoroida razgovarali smo s prim. dr. Miroslavom Ratančićem, spec. kirurgom iz zagrebačke Poliklinike dr. Lastrić. Primarijus Ratančić naglasio je:

“Hemoroidalni čvorovi su normalne anatomske strukture, a njihovo uvećanje predstavlja hemoroidalnu bolest. Bolest nastaje djelovanjem riziko faktora na osobe koje imaju sklonost prema toj bolesti. Najčešći i najveći riziko faktor je neuredno pražnjenje. Naime, tvrda i neredovita stolica zahtijeva dugotrajno sjedenje na WC školjci i napinjanje prilikom pražnjenja, što povećava tlak u hemoroidalnim čvorovima i dovodi do njihovog uvećanja”.

Od ostalih rizičnih faktora za pojavu hemoroida primarijus Ratančić izdvojio je sljedeće: “Trudnoća, teški fizički poslovi, loše prehrambene i životne navike, radnje koje dovode do povećanja tlaka u trbuhu”. No, primarijus Ratančić ističe kako se bolest može prevenirati promjenom riziko faktora u afirmirajuće faktore, primjerice:

Zdravom i pravilnom prehranom regulirati stolicu. U prehrani upotrebljavati više vlakana i namirnica biljnog porijekla. Konzumirati puno tekućine, koja čini stolicu mekšom. Eliminirati loše navike. Promijeniti način života: puno se kretati, izbjegavati nepotrebna opterećenja. Jedan od bitnih elemenata je i regulacija tjelesne težine. Sve ove radnje dovode do regulacije stolice i pražnjenja, što uveliko smanjuje mogućnost nastanka hemoroidalne bolesti”.

Najčešći uzroci nastanka hemoroida su sljedeći:

 • žurba prilikom defekacije – pretjerano naprezanje kako bi se što prije obavila stolica stvara pritisak na rektum,
 • proljev ili opstipacija (zatvor) – također mogu stvoriti pritisak na debelo crijevo i rektum,
 • dugotrajno sjedenje na toaletu – zbog neprirodnog položaja i dugotrajnog naprezanja,
 • tvrda stolica – koja uzrokuje snažno naprezanje kako bi se obavila nužda,
 • slabljenje vezivnog tkiva anusa i rektuma – koje može biti uzrokovano starijom životnom dobi ili genetskom predispozicijom,
 • prehrana siromašna vlaknima – jer ona omekšavaju stolicu i olakšavaju probavu,
 • često podizanje teških predmeta – kao što takvo snažno naprezanje može uzrokovati bruh, moguće je da rezultira i nastankom hemoroida. 

Rizični faktori za nastanak hemoroida ( hemeroida) također mogu biti:

 • pretilost – pretjerana tjelesna masa, pogotovo masno tkivo iznad abdomena (trbušno područje) stvara pritisak na područje zdjelice.
 • trudnoća – hormonske promjene u trudnica izazivaju pojačan protok krvi u donji dio tijela i opuštanje tkiva. Fetus stvara dodatni pritisak. Tijekom samih trudova stanje se može pogoršati zbog kratkog, ali intenzivnog pritiska na rektalno područje.
 • kronična stanja – prije svega oboljenja srca i jetre, sklonost proširenim venama, a osobe s nižim krvnim tlakom su nešto sklonije pojavi hemoroida nego one s visokim.

Istraživanje provedeno do 2004. do 2008. godina u kojemu je sudjelovalo čak 2813 sudionika s hemeroidima iz Sjedinjenih država pokazalo je sljedeće: kod ispitanika koji su konzumirali hranu bogatu vlaknima najveći je uzrok hemeroida bio zatvor stolice. Zbog pravilne prehrane, trudnoća i manjak kretanja nisu bili uzrokom nastanka hemeroida. 

Unutarnji i vanjski hemoroidi (hemeroidi)

Iako se pojmovi unutarnji i vanjski hemoroidi (hemeroidi) često koriste, oni zapravo nisu točni – naime, radi se samo o različitim stupnjevima hemoroidalne bolesti.

“Hemoroidalna bolest ima 4 stupnja. Prva dva stupnja su unutar čmara, treći izlazi prilikom defekacije (nužde) ali se može manualno ili spontalno reponirati, a četvrti stupanj je stalno vani i nema mogućnosti njegove repozicije”, objasnio je prim. Ratančić.

Prema tome, prvi i drugi stupanj bolesti često se u govoru nazivaju unutarnji hemoroidi (hemeroidi). Nalaze se dovoljno duboko unutar rektuma da se ne mogu vidjeti golim okom, a teško ih je i osjetiti. Obično ne uzrokuju bol jer se u tom području crijeva ne nalazi mnogo živčanih završetaka, ali zato mogu uzrokovati krvarenje te osjećaj nedovoljnog pražnjenja crijeva.

Treći i četvrti stupanj bolesti najčešće se opisuju kao vanjski hemoroidi. Nastaju oko anusa, prekriveni su rektalnom sluznicom, a zbog mnogo živčanih završetaka na tom području mogu uzrokovati jaku bol i krvarenje nakon obavljanja nužde. Mogu i trombozirati (što znači da je došlo do grušanja krvi u njima) i izazvati bolnu tamnocrvenu oteklinu zbog čega je otežano čišćenje analnog područja.

Hemoroidi (hemeroidi) – simptomi

Ovisno o tome gdje se nalaze, simptomi hemeroida se razlikuju, kao što se razlikuju od osobe do osobe ovisno i o stupnju veličine hemeroida.

Prvi i drugi stupanj hemoroidalne bolesti (tzv. unutarnji hemoroidi) uzrokuju:

 • krvarenje iz rektuma – obično nakon pražnjenja crijeva, odnosno obavljanja nužde; možete primijetiti krv u stolici, na toaletnom papiru ili na stijenkama WC školjke;
 • osjećaj nedovoljnog pražnjenja crijeva – kao da nešto otežava obavljanje velike nužde;
 • bol prilikom obavljanja nužde – iako unutarnji hemoroidi (hemeroidi) rijetko uzrokuju bol, moguće je da dođe do prolapsa, odnosno izlaska hemeroida iz unutrašnjosti crijeva kroz anus što je vrlo bolno.

Treći i četvrti stupanj hemoroidalne bolesti (tzv. vanjski hemoroidi) uzrokuju:

 • otekline – vidljive otekline odnosno “kvrge” na vanjskoj strani anusa;
 • svrbež i crvenilo – često ako dođe do upale, hemoroidi (hemeroidi )postaju osjetljivi te mogu uzrokovati svrbež i neugodu;
 • bol – posebno prilikom sjedenja ili obavljanja nužde, također prilikom čišćenja analnog područja,
 • krvarenje – obično je u pitanju roza, svježa krv nastala iritacijom rektuma. 

Diranje, trljanje ili pretjerano čišćenje hemeroida može samo pogoršati simptomi.

Dijagnoza hemoroida (hemeroida)

Liječnik na temelju prijavljenih simptoma i izvršenog pregleda prepisuje terapiju. S obzirom na to da su simptomi raka debelog crijeva slični simptomima hemoroida (krvarenje i jaka bol), u slučaju da je pacijent stariji od 50 godina ili ako je u rizičnoj skupini za rak crijeva, liječnik će ga poslati na dodatne pretrage, najčešće kolonoskopiju.

hemorodid
Foto: Photospin

Liječenje hemeroida kod kuće

Iako hemeroidi ne predstavljaju stanje opasno po život, ipak narušavaju kvalitetu života. No kada je potrebno otići liječniku zbog hemeroida

Svakako otiđite liječniku ako primijetite krv u stolici ili na toaletnom papiru!

Kod hemeroida trećeg i četvrtog stupnja, posjetite liječnika ako simptomi ne nestaju nakon tjedan dana samoliječenja (o tome više pročitajte u nastavku teksta).

Ovi hemoroidi obično sami nestaju kroz nekoliko dana, no kad se jednom pojave, obično se i vraćaju. 

Za tretiranje manjih hemoroida dovoljno je uvesti neke promjene u prehrani i u navici obavljanja nužde. Većinom nije potreban kirurški zahvat i liječenje hemeroida se svodi na promjene životnih navika.

Kako kućno liječenje zaista može pomoći u uklanjanju hemeroida pokazalo je najnovije istraživanje iz 2018. godine na kojem su sudjelovale osobe koje su patile od hemeroida i analnih fisura. Jedino liječenje odnosilo se na promjenu prehrane te promjenu navika obavljanja nužde, a rezultati su pokazali znakovito poboljšanje stanja kod gotovo svih bolesnika!

Hemoroidi i prehrana

Hemoroide (hemeroide) je moguće prevenirati pravilnom prehranom, stoga slijedite iduće savjete:

 • jedite puno vlakana – hrana s cjelovitim žitaricama poput integralnog kruha i zobenih pahuljica, suhog voća, mahunarke,
 • izbjegavajte nezdravu hranu koja ne sadrži hranjive tvari niti vlakna, npr. sladoled, gazirana pića, bijeli kruh,
 • pijte puno vode – 8 do 10 čaša dnevno, a izbjegavajte previše kofeina i alkohola jer oni mogu dovesti do opstipacije,
 • prirodni omekšivači stolice mogu biti korisni ako imate tvrdu stolicu. Najčešće se preporučuju prirodni preparati koji sadrže psyllium. Izbjegavajte laksative jer mogu izazvati proljev i iritirati hemoroide te tako pogoršati situaciju.
 • izbjegavajte previše ljute i začinjene hrane.

Hrana koju je potrebno izbjegavati:

 • sir,
 • čips i ostale grickalice,
 • fast-food,
 • sladoled,
 • meso i mesne prerađevine,
 • polupripremljena jela iz trgovina,
 • industrijska procesirana hrana.

Hemoroidi i aktivnost

Umjerena fizička aktivnost u kombinaciji s prehranom bogatom vlaknima može biti dovoljna za rješavanje hemeroida prvog stupnja. Kretanje potiče i olakšava probavu.

Primjerice, dovoljna je svakodnevna šetnja od 20 do 30 minuta da se stimulira rad crijeva i otklone neugodnosti vezane uz probavu.

>> pročitajte više o prirodnim lijekovima, čajevima i domaćim čepićima protiv hemeroida

Obavljanje nužde

Korisno je otići na toalet čim osjetite potrebu, ne čekati predugo jer to stvara pritisak na rektalno područje.

Izbjegavajte pretjerano stiskati, opustite se i neka se stvari dogode svojim prirodnim tokom. Nemojte zadržavati dah dok obavljate nuždu.

Previše sjedenja

Ako dugo sjedite, pokušajte si organizirati rad tako da se svako malo prošetate; dugotrajno sjedenje nije dobro za sprječavanje hemoroida, kao što općenito nije dobro za zdravlje.

Hemoroidi (hemeroidi) – kreme i masti

I krema i mast za hemeroide sadrže aktivne tvari koje se nanose direktno na problematično područje kako bi se ono smirilo i zaustavilo bol. Kad je kod hemeroida prisutno krvarenje, potrebno je koristiti blažu kremu kako ne bi došlo do nadraživanja. Nanošenje kreme može se obaviti prstima ili pomoću vate.

Ipak, naglašava prim. dr. Miroslav Ratančić, spec. kirurg iz zagrebačke Poliklinike dr. Lastrić, kod odabira krema potreban je oprez:

Medijski prostor je danas preplavljen različitim reklamnim porukama, između ostalog i za čudotvorne preparate koji liječe sve, pa i hemoroide. Naravno da ima preparata koji pomažu, ali treba biti oprezan i uzimati prema preporuci liječnika provjerene i sigurne preparate. Oni mogu smanjiti, a ponekad čak i eliminirati tegobe, u sprezi sa smanjenjem riziko faktora i loših navika čak i dugotrajnije pomoći, ali nikada neće i ne mogu dovesti do potpunog izlječenja”.

Tople kupke

Tople kupke u trajanju od 20-ak minuta mogu uvelike olakšati bol, kao i svrbež. Preporučuje se nakon obavljanja nužde sjediti u kadi ili lavoru punom tople vode bez jakih sapuna, a nakon ove male terapije vrlo nježno ručnikom osušiti analno područje (tapkanjem, ne brisanjem).

Liječenje hemoroida (hemeroida) uz liječničku pomoć

Ako gore navedene blage i preventivne promjene navika nisu dovele do nestanka hemeroida, potrebno je zatražiti liječničku pomoć.

Hemoroidi trećeg i četvrtog stupnja (tzv vanjski hemoroidi) obično zahtijevaju posebnu liječničku intervenciju i najčešće se operiraju.

Manje razvijeni unutarnji hemoroidi mogu se uspješno liječiti prepisanim lijekovima i neoperativnim mjerama; kao što je podvezivanje gumenom trakom ili skleroterapijom.

Manje razvijeni hemoroidi prvog i drugog stupnja (tzv. unutarnji hemoroidi) mogu se uspješno liječiti prepisanim lijekovima i neoperativnim mjerama; kao što je podvezivanje gumenom trakom ili skleroterapijom.

Hemoroidi višeg stupnja mogu zahtijevati kirurški postupak koji se zove hemoroidektomija. Ipak, u novije vrijeme pokušava se izbjeći operaciju pa se koriste i neke druge metode liječenja velikih hemeroida, kao što su sklerozacija ili lasersko uklanjanje hemeroida.

Upitali smo primarijusa Ratančića iz Poliklinike Lastrić koliko često se kod pacijenata s hemoroidima mora obaviti operacija, a u kolikom postotku slučajeva se može izliječiti bez operacije:

Operativno se liječe treći i četvrti stupanj, a prvi i drugi kirurški konzervativno. Kirurški konzervativno liječenje podrazumijeva nekrvave metode operativnog liječenja – ovakvim načinom liječenja u našoj se Poliklinici Lastrić rješava 90 do 95% svih slučajeva. Dakle, samo oko 5% slučajeva zahtijeva operativno liječenje”.

Podvezivanje gumenom trakom (Barron ligatura)

Ovo je najčešći postupak za uklanjanje hemoroida koji djeluje kod oko 75% pacijenata. Izvodi se u ordinaciji. Gumene trake ili prstenovi postavljaju se oko vrha unutarnjeg hemoroida. Time se onemogućuje dotok krvi u hemoroid koji se smanji i na kraju sasvim degenerira te otpadne.

Primarijus Ratančić dodatno nam je objasnio ovaj postupak, rekavši: “Konzervativno liječenje hemoroida gumenim omčicama, odnosno Barron ligaturama, podrazumijeva podvezivanje hemoroidalnog čvora gumenom omčicom koja ga stisne, sasuši i amputira. Rezultat toga je čvor normalne veličine i prestanak tegoba. Liječenje ovom metodom je bezbolno, omogućava potpunu životnu aktivnost i ne zahtijeva bolovanje. Podvezuju se čvorovi pojedinačno u razmaku od mjesec dana. Već nakon prve ligature primjećuje se poboljšanje, a sa zadnjom ligaturom uz gore navedene uvjete dolazi do povlačenja simptoma”.

Sklerozacija (skleroterapija)

Postupak je kojim se injekcijom uštrcava sredstvo u bazu  hemoroida (hemeroida) koje uzrokuje trombozirane vene. Tijelo reagira upalnim procesom što dovodi do stvaranja ožiljkastog tkiva i stezanja odnosno smanjenja i nestanka hemeroida. 

Postupak se radi u lokalnoj anesteziji, a oporavak od zahvata traje obično jedan ili dva dana.

Laserska hemoroidoplastika

Prilikom laserskog uklanjanja hemoroida (hemeroida), u sam hemoroid unosi se tanka sonda koja toplinskim valom tretira hemeroid. Ova je tehnika moguća i kod težih stupnjeva hemoroida, iako ponekad može biti nedostatna te svejedno može biti potreban kirurški zahvat.

Komplikacije su vrlo rijetke, a oporavak brz i gotovo bezbolan.

Operacija hemoroida (hemoroidektomija)

Kod jako velikih hemeroida potreban je kirurški zahvat. a odnosi se na odstranjivanje hemoroida. Uspješnost zahvata je visokih 95%, a operacija nije rizična. Ipak, operirano mjesto poslije zahvata može biti vrlo bolno i zahtijevati vrlo jake analgetike.

Primarijus Miroslav Ratančić, specijalist kirurgije iz Poliklinike Lastrić, zaključuje: “Oporavak ovisi o više faktora. Najvažniji su težina bolesti i broj čvorova koji se operiraju. Postoje tri hemoroidalna čvora i ne moraju se uvijek svi operirati – neki se mogu riješiti i drugim metodama. Naravno, puno toga ovisi i o samom pacijentu, a oporavak uglavnom traje između 2 i 3 tjedna”.

Zanimaju nas i Vaša iskustva s hemoroidima, pa ako ih želite podijeliti (anonimno, naravno), komentirajte ispod!
Članak objavljen:

Izvori:

 1. Hemeroidi (2014) MSD Priručnik dijagnostike i terapije.
 2. Laura J. Martin, MD. What are Hemorrhoids? (2016) WebMD Medical Reference.
 3. Symptoms & Causes of Hemorrhoids (2016) The National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases
  Health Information Center.
 4. Hemorrhoids and what to do about them (2018) Harvard Health Publishing.
 5. Marjorie Hecht, odobrio Graham Rogers, MD. Hemorrhoids: Treatment, Recovery, and More (2018) Health Line.
 6. Varut Lohsiriwat, MD. Treatment of hemorrhoids: A coloproctologist’s view (2015) Faculty of Medicine Siriraj Hospital, Mahidol University.
 7. Matthew Z. Wilson; Abhishek Swarup; Lauren R. T. Wilson; Srinivas Joga Ivatury. The Effect of Nonoperative Management of Chronic Anal Fissure and Hemorrhoid Disease on Bowel Function Patient-Reported Outcomes (2018) Dartmouth-Hitchcock Medical Center, Lebanon, New Hampshire.
 8. Anne F. Peery, Robert S. Sandler, Joseph A. Galanko, Robert S. Bresalier, Jane C. Figueiredo, Dennis J. Ahnen, Elizabeth L. Barry, John A. Baron. Risk Factors for Hemorrhoids on Screening Colonoscopy (2015) PLos One. San Francisco, California. Cambridge, UK.

Saznajte više o vlaknima u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.79 / 5   71

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: hemeroidi, hemeroidi simptomi, hemoroidi simptomi, unutarnji hemoroidi, simptomi hemoroida, hemoroidi vanjski, vanjski hemeroidi, vanjski hemoroidi, unutarnji hemeroidi, kako se riješiti hemoroida, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu