Hemoroidi u trudnoći: Oko 25 – 35 % trudnica bori se s ovim neugodnostima! Evo koji su uzroci, simptomi i kako se liječe prije i nakon poroda

Hemoroidi u trudnoći

Hemoroidi su nateknute vene u anusu i rektumu koje uzrokuju svrbež, žarenje, bol ili krvarenje. Dijele se na unutarnje, vanjske i mješovite hemoroide s obzirom na lokaciju i veličinu. Vrlo su česta pojava u općoj populaciji i jedni od najčešćih uzroka krvavih stolica.

U većini slučajeva, hemoroidi se liječe konzervativnim metodama – promjenom prehrambenih navika, protuupalnim čepićima, nekirurškim pristupom ili kao krajnja linija kirurški kada prethodne mjere ne postignu zadovoljavajući ishod.

Hemoroidi kod žena

Žene imaju veću predispoziciju za nastanak hemoroida tijekom trudnoće i za vrijeme trajanja vaginalnog poroda zbog povećanog tlaka unutar trbušne šupljine i hormonskih promjena.

Procjenjuje se da 25 – 35 % trudnica bude pogođeno neugodnostima koje nose hemoroidi.
Hemoroidi u trudnoći - dijagnoza
FOTO: Shutterstock

Kako nastaju hemoroidi u trudnoći?

Kako se maternica povećava tijekom trudnoće, vrši sve veći pritisak na vene anusa i rektuma i uzrokuje njihovo naticanje, postaju tzv. varikozne.

Nastanku hemoroida u trudnoći pogoduju i ostali čimbenici koji uzrokuju nastanak hemoroida u općoj populaciji:

 • zatvor ili konstipacija
 • nepravilno pražnjenje crijeva (poželjno je odmah otići na WC kad se osjeti potreba, ne odgađati)
 • nedovoljno uzimanje tekućine
 • nepravilna prehrana siromašna vlaknima
 • dugotrajno sjedenje.

Hemoroidi poslije poroda

Mnogo žena poslije vaginalnog poroda dobije hemoroide zbog naprezanja i velikog povišenja tlaka unutar trbušne šupljine koje se tada javlja. No, to je normalna pojava i ne treba uzrokovati razloge za brigu jer u većini slučajeva nakon nekog vremena hemoroidi nestanu bez potrebe za liječenjem.

Hemeroidi u trudnoći - simptomi
FOTO: Shutterstock

Hemeroidi u trudnoći – simptomi

Simptomi koji se javljaju su:

 • svježa crvena krv u stolici (ponekad i vidljivo kaplje nakon obavljanja nužde)
 • svrbež u analnom području
 • iritacija
 • osjećaj nepotpunog pražnjenja
 • bol.

Ako hemoroidi ne prolaze dulje vrijeme niti se ičime ne liječe, moguć je razvoj komplikacija poput anemije ili povećanog rizika za nastanak infekcije.

Hemoroidi u trudnoći – dijagnoza

Iako je dijagnozu moguće postaviti već iz samog kliničkog pregleda, poželjno je ispričati što detaljnije od kada se javljaju simptomi te zatim napraviti fizikalni pregled. U svakoj ordinaciji, liječnik bi trebao napraviti digitorektalni pregled kao prvi korak. Zatim vas može uputiti gastroenterologu na anoskopski pregled kako bi se utvrdila veličina, lokacija, stupanj upale i krvarenja hemoroida.

Anoskopija ili kolonoskopija najbolje su metode dijagnostike kojima je moguće vizualizirati eventualne promjene u završnom dijelu debelog crijeva.

hemoroidi uz trudnoći - prirodno liječenje
FOTO: Shutterstock

Hemeroidi – liječenje i prevencija

Kada su u pitanju hemoroidi uz trudnoći, prirodno liječenje i prevencija podrazumijevaju sljedeće:

 • promjena životnih i prehrambenih navika
 • ako imate sjedilački oblik posla, više puta tijekom dana ustanite i prohodajte ili nabavite jastučiće koji bi smanjili pritisak na rektum dok sjedite
 • uvođenje vlakana u prehranu (povrća i cjelovitih žitarica)
 • pijte dovoljno tekućine
 • namačite se u toploj vodi kako bi olakšali bolove
 • koristite vlažne maramice bez alkohola ako vam je obični toaletni papir pregrub.

Hemoroidi u trudnoći – krema ili čepići za hemoroide?

Pružaju kratkotrajno olakšanje i moguće ih je nabaviti u ljekarni, ali posavjetujte se prije toga s vašim liječnikom za preporuku s obzirom na trudnoću i koji preparati bi bili sigurni za korištenje.

Trenutno ne postoji dovoljno preparata koji su testirani i sigurni za upotrebu u trudnoći te se tretiranje hemoroida preporuča povećanjem unosa vlaknaste hrane, tekućine i uspostava pravilnog odlaska na WC.

Većina simptoma povuče se nakon poroda, no ako potraju dulje od mjesec dana usprkos konzervativnoj terapiji, potrebno je posegnuti za daljnjim mjerama poput skleroterapije, krioterapije ili kirurgije.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Brennan, D. (2023). Hemorrhoids During Pregnancy. WebMD.
 2. Lohsiriwat, V. (2012). Hemorrhoids: from basic pathophysiology to clinical management. World J Gastroenterol, 18(17): 2009–17.
 3. Staroselsky, A. i sur. (2008). Hemorrhoids in pregnancy. Can Fam Physician, 54(2): 189–90.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu