Krv u stolici (rektalno krvarenje): Samo neugodan simptom ili znak za uzbunu? Evo što kaže stručnjakinja

Krv u stolici

Krv u stolici može biti svijetlo crvena, tamno crvena ili crna, no može se javiti i kao okultno krvarenje (nevidljivo golim okom).

Krv u stolici kod odraslih osoba može biti znak bezopasnih neugodnih stanja gastrointestinalnog trakta, kao što su hemoroidi, ali i ozbiljnih bolesti, poput tumora. Tragovi krvi u stolici mogu upućivati na tumor (rak) debelog crijeva ili rektuma.

U svakom slučaju, ako primijetite krv u stolici, svakako biste se trebali obratiti svojem liječniku.

Prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva obuhvatio je u ovom pozivnom ciklusu osobe oba spola u dobi 50 – 74 godine.

Trenutna procjena odaziva je 25 – 30 %, ovisno o županiji i godištu, a bolji odaziv je općenito u starijoj dobnoj skupini. Procjena udjela testiranih osoba unutar programa je 25 %. Osobita vrijednost programa je visok udio osoba u kojih su otkriveni i uklonjeni polipi, što predstavlja najbolju prevenciju raka debelog crijeva.

Prema podacima europske ankete provedene u Hrvatskoj o samoprocjeni zdravstvenog stanja od 2016. godine (EHIS), test na skrivenu krv u stolici obavilo je oko 27 % osoba iz ciljne skupine unutar tri godine, a kolonoskopiju oko 14 % unutar 10 godina.

Ovo ukazuje na to da samo manji dio osoba te dobi napravi ovaj pregled van organiziranog programa, uglavnom prilikom sistematskih pregleda, ističe epidemiologinja Nataša Antoljak, nacionalna koordinatorica Programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Rektalno krvarenje
FOTO: Shutterstock

Rektalno krvarenje – što nam govori boja krvi u stolici?

Rektalno krvarenje (medicinski poznato i kao hematohezija) odnosi se na svijetlocrveno krvarenje iz anusa, često pomiješano sa stolicom i/ili krvnim ugrušcima. Rektalno krvarenje najčešće dolazi iz debelog crijeva, rektuma ili anusa, a boja krvi često ovisi o mjestu krvarenja u probavnom sustavu. Općenito, ako je krvarenje bliže anusu, krv će biti svjetlija.

Dakle, krvarenje iz anusa i rektuma te sigmoidnog debelog crijeva obično je svijetlo crvene boje, dok je krvarenje iz poprečnog debelog crijeva te desnog dijela debelog crijeva tamno crveno.

Krv u stolici kod odraslih osoba, odnosno svježa krv u stolici može biti uzrokovana puknućem hemoroida. Svježa krv u stolici može biti praćena simptomima poput bolova u predjelu trbuha (krv u stolici i bolovi u trbuhu) i u predjelu rektuma ili anusa.

Tragovi krvi u stolici mogu biti praćeni i drugim simptomima, poput:

Ako uočite dva ili više simptoma, obavezno se javite vašem liječniku ili otiđite na hitni prijem. Tamo će nakon pregleda biti primijenjeno odgovarajuće liječenje. 

Na koje se pretrage najčešće upućuju pacijenti u slučaju rektalnog krvarenja?

Izv. prof. dr. sc. Nataša Antoljak, dr. med., spec. epidemiolog i koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, objašnjava:

Zlatni standard je kolonoskopija u dobro očišćenog bolesnika, učinjena od endoskopičara dodatno educiranog za rad u programu probira. Naime, ova kolonoskopija ima osobitosti jer je nužno zamijetiti i male polipe koji po svojoj histologiji i obliku mogu prijeći u rak ili već predstavljaju predzloćudnu promjenu. Upravo time je moguće rak debelog crijeva i spriječiti.
kolonoskopija ima osobitosti jer je nužno zamijetiti i male polipe koji po svojoj histologiji i obliku mogu prijeći u rak
FOTO: Shutterstock

Na koje sve bolesti može upućivati rektalno krvarenje?

Prema riječima dr. Antoljak rektalno krvarenje može značiti mnogo toga:

Rektalno krvarenje može upućivati na rak, odnosno zloćudnu novotvorinu. Postoji i niz drugih bolesti čiji je prvi znak pojava golim okom nevidljive krvi u stolici. Osim polipa (oko 40 % od broja pozitivnih ljudi u prošlom ciklusu), najčešći su hemoroidi. Zato je važno zaliječiti ih prije nanošenja uzoraka stolice. Slijede ostale bolesti crijeva – upalna bolest, divertikli, angiodisplazije itd.

Melena – tamna i ljepljiva krv u stolici

Krv, odnosno krvarenje kod odraslih osoba može biti crno, ljepljivo i neugodnog mirisa. Takvo krvarenje naziva se melena, a nastaje kada je svježa krv u debelom crijevu dovoljno dugo da bi se zbog bakterija razvio hematin koji krvi daje crnu boju.

Hematin nastaje djelovanjem jakih kiselina. Dakle, iz krvi koja dolazi u doticaj sa želučanim sokom, koji je kiseo zbog velike količine kloridne kiseline (HCl), nastaje tamnomodri ili crni pigment hematin.

Melena obično ukazuje na krvarenje iz gornjeg probavnog sustava (npr. krvarenje iz ulkusa želuca, dvanaesnika ili tankog crijeva) jer se krv u probavnom traktu obično zadržava duže vremena prije nego izađe iz tijela. 

Najčešći su uzroci krvarenje iz kroničnog ulkusa (čir) ili kronični gastritis. Krv u stolici kod odraslih osoba, odnosno pojava crne stolice može biti posljedica čira ili infekcije bakterijom Helicobacter pylori, divertikuloze ili Crohnove bolesti.

Melena (crna stolica) se ponekad može javiti i zbog krvarenja iz desnog dijela debelog crijeva, dok se krvarenje iz sigmoidnog debelog crijeva i rektuma obično ne zadržava u tijelu dovoljno dugo da bi bakterije krvi dale crnu boju.

Iznimno, značajno krvarenje iz desnog dijela debelog crijeva, tankog crijeva, odnosno zbog čira na želucu ili dvanaesniku može uzrokovati brzi prolaz krvi kroz probavni trakt, a rezultat će biti rektalno krvarenje u jarko crvenoj boji, odnosno svježa krv u stolici. U tim situacijama krv prolazi kroz debelo crijevo tako brzo da nema dovoljno vremena da zbog djelovanja bakterija poprimi crnu boju.

Krv u stolici također može biti uzrok upalne bolesti crijeva.

Rektalno krvarenje može biti uzrokovano i alergijskim proktokolitisom koji je izazvan nekom namirnicom na koju je osoba osjetljiva. Ova vrsta alergije može se pojaviti kod dojenčadi, ali i kod odraslih.

Pročitajte članak “Kako izgleda pravilna probava? Nutricionistica otkriva što izgled stolice govori o vašoj prehrani i zdravlju probavnog sustava“.

Okultna krv u stolici
FOTO: Shutterstock

Okultna krv u stolici

Tragovi krvi u stolici koji se ne mogu primijetiti golim okom nazivaju se okultnim krvarenjem (krv u stolici bez bolova). Ovakvo krvarenje dijagnosticira se posebnim testom, odnosno analizom stolice.

Ponekad krvarenje iz probavnog trakta može biti oskudno pa ga nije moguće vidjeti u stolici. U tih bolesnika krvarenje je okultno, odnosno nije vidljivo golim okom, a krv se može primijetiti samo testiranjem stolice u laboratoriju.

Okultno krvarenje ima mnogo uzroka. Ako je dugotrajno, može izazvati anemiju, odnosno manjak željeza u krvi. Tragovi krvi u stolici koji nisu vidljivi golim okom mogu biti uzrokovani:

Istraživanje iz 2012. godine objavljeno u popularnom znanstvenom časopisu Annals of Pharmacotherapy jasno pokazuje da se rektalno krvarenje kod starijih osoba često može pojaviti zbog određenih lijekova (npr. kortikosteroida).

Redovito kontroliranje utjecaja dugotrajnih lijekova na organizam može otkriti ovakve poteškoće, posebno kada je u pitanju krvarenje koje stvara bolne simptome, a nije vidljivo golim okom.

Je li jednokratna pojava rektalnog krvarenja dovoljan razlog za posjet liječniku?

Dr. Antoljak ističe:

To je teško reći jer je moguće da netko jednom ima vrlo tvrdu stolicu, koja mehanički ošteti izlazni dio crijeva (rektum ili anus). Međutim, ako to potraje nekoliko dana unatoč regulaciji stolice ili postoje druge poteškoće, kao npr. neredovito pražnjenje crijeva, bolovi i nadutost, onda je potrebno čim prije otići obiteljskom liječniku.

Ako primijetite i najmanju količinu krvi u stolici ili vam stolica ne izgleda kao inače (takvo stanje traje tjedan ili duže), javite se liječniku koji će vas poslati na pretrage. Pravovremena dijagnoza spašava život. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.33 / 5   64

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: krv u stolici, krv iz anusa, Svijetla stolica, Crvena stolica, krvarenje iz anusa, rektalno krvarenje, krvarenje iz cmara, crvenkasta stolica, crvena stolica od cikle, krvarenje u stolici, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu