Kako izgleda pravilna probava? Nutricionistica otkriva što izgled stolice govori o vašoj prehrani i zdravlju probavnog sustava

Probavni sustav šalje nam vrlo jasne znakove kada mu dajemo neadekvatnu hranu

Probavni sustav centralno je smješten na našem tijelu s razlogom. Probavni sustav centar je imuniteta, ali i života. U vezi je s vanjskim svijetom jer kroz probavni sustav prolazi hrana.

Osim toga, probavni sustav ima vlastitu živčanu mrežu ili tzv. vlastiti mozak. To znači da, kada mozak prestane raditi ili se osoba nalazi u komi, probavni sustav nastavlja raditi.

Oko 40 % ukupnog imuniteta ovisi o zdravlju našeg probavnog sustava.

Zdravlje probavnog sustava pak ponajviše ovisi o prehrani, ali i zdravom načinu života općenito. 

Probavni sustav šalje nam vrlo jasne znakove kada mu dajemo neadekvatnu hranu. Nadutost, grčevi, zatvor, dijareja ili bolovi neki su od simptoma putem kojih nam probavni sustav govori da stanemo i provjerimo što radimo pogrešno

No, osim onog što se događa u samom probavnom sustavu, puno o trenutnim prehrambenim navikama, ali i zdravlju govore nam sam oblik, ali i boja stolice. Tako je npr. krv u stolici potencijalni znak raka debelog crijeva

Probavni sustav je vrlo kompleksan
FOTO: Shutterstock

Osnove probavnog sustava 

Probavni sustav je vrlo kompleksan, ali možemo usvojiti neke osnove. Sigurno ste čuli da probava počinje u ustima, i to je točno. U ustima dobrim žvakanjem i uz pomoć žlijezda slinovnica započinje razgradnja škroba.

Hranu je potrebno dobro sažvakati i jesti polako. Naime, kada jedemo brzo, obično pojedemo više nego što nam je potrebno. Razlog tome je što našem mozgu treba određeno vrijeme da dobije informaciju putem probavnog sustava da je tijelo sito. 

Također, brzim jedenjem komadić hrane može zalutati prema dušniku jer se režanj hrskavice ili tzv. poklopac koji zatvara ulaz u dušnik prilikom jedenja, nije stigao zatvoriti. To je ujedno i razlog zašto osobi bez svijesti ne dajemo hranu i vodu na usta, baš zato kako ne bi došlo do gušenja

U procesu probave na neki način sudjeluje i naš nos, odnosno osjet mirisa koji pomaže u formiranju okusa hrane. I sami znamo da, kada smo bolesni, hrana nam se čini bezukusna. Nakon usne šupljine, probavni sustav se sastoji od jednjaka, želuca, tankog i debelog crijeva.

U samu probavu uključeni su i drugi organi poput jetre i gušterače. Kada hrana stigne do želuca, tamo se uz pomoć klorovodične kiseline hrana djelomice probavlja, a onda ulazi u tanko crijevo. 

U tankom crijevu događa se većina apsorpcije hranjivih tvari. Koliko će se nutrijenata apsorbirati i kakva će biti probava uvelike ovisi i o zdravlju crijevne mikroflore, odnosno o statusu dobrih bakterija. Nakon probave svi neprobavljeni ostaci izlaze iz tijela u obliku izmeta. 

Kod pravilne probave ne osjećamo nikakvu bol, nelagodu ili napuhnutost
FOTO: Shutterstock

Kako izgledaju pravilna probava i stolica?

Kod pravilne probave ne osjećamo nikakvu bol, nelagodu ili napuhnutost. Kod pravilne probave redovito imamo stolicu, najčešće u nekom bioritmu, npr. svako jutro kad se probudimo. 

Važno je da redovito praznimo crijeva, ali ta učestalost ovisi o više faktora. Stalna konstipacija i napuhnutost su znak da ne praznimo redovito crijeva i da se crijevni sadržaj zadržava u tijelu. 

U nekim situacijama normalno je da nemamo redovitu stolicu, posebice kad je riječ o putovanjima. Tada rjeđe pijemo vodu kako ne bismo svaki trenutak trebali stajati, a hrana koja se jede usput najčešće je i suha. 

Međutim, u normalnim okolnostima i stolica bi trebala biti redovita. Da biste imali redovitu stolicu, važan je svakodnevan unos:

  • vlakana (oko 30 g dnevno)
  • svježeg voća i povrća (oko 400 g povrća i barem 2 – 3 voćke)
  • vode (oko 2 l, ovisno o razini fizičke aktivnosti, kilaži i sl.)
  • redoviti i količinom adekvatni obroci. 

Znate li da osobe koje su u prevelikom kalorijskom deficitu mogu patiti od zatvora? Iako zatvor uzrokuju određene namirnice, posebice procesuirana hrana, isto tako ga može uzrokovati i nedovoljan unos hrane. 

Prilikom zdrave probave stolica je oblika banane, crijeva praznimo lako bez naprezanja, a boja je smeđa. Nakon pražnjenja crijeva trebamo osjetiti olakšanje, a ne imati osjećaj da još nismo dovoljno ispraznili crijeva. 

Zdrava stolica je glatka i mekana, odnosno konzistentna bez vidljivih grudica ili s druge strane, raspadnuta. Dakle, zdrava stolica je ona koja lako izlazi u jednom komadu. Preporuka je prilikom pražnjenja crijeva stavite stopala na povišeno kako biste bili pod pravim kutem za pražnjenje crijeva. 

Oblik stolice uglavnom se odnosi na ono što smo pojeli, dok boja, sluz i slično više upućuju na zdravstvena stanja
FOTO: Shutterstock

Od konstipacije do raka debelog crijeva

Tvrd i suh izmet može ukazivati na zatvor, nedovoljan unos vode i vlakana. Isto tako, kuglice izmeta mogu ukazivati na isto. S druge strane, tekući izmet znak je dijareje. Sluzava stolica također nije dobar znak. 

Što se tiče oblika stolice, na internetu je dostupan vizualni prikaz Bristolske ljestvice stolice koja vam pobliže može objasniti što koji oblik stolice znači. Oblik stolice uglavnom se odnosi na ono što smo pojeli, dok boja, sluz i slično više upućuju na zdravstvena stanja.

Pojava sluzi u stolici može ukazivati na upalne bolesti crijeva ili infekciju. Isto tako, boja izmeta govori puno o potencijalnim zdravstvenim problemima. Primjerice, bijela stolica može ukazivati na probleme s pojedinim organima poput jetre ili žučnog mjehura

Zelena stolica također nije dobar znak. Ako ste pojeli puno zelenog povrća, onda stolica može biti zelena, no najčešće su vidljivi ostaci povrća. Ako je stolica generalno zelene boje, može biti znak infekcije ili drugih probavnih problema. 

Krvavi izmet ili čak crne boje znak je krvarenja u određenom dijelu probavnog sustava. Ako je izmet više crne, nego crvene boje, znači da je krvarenje nastalo negdje više u probavnom sustavu. 

Krv u stolici ne mora odmah upućivati na rak debelog crijeva. Može se javiti i zbog hemoroida i polipa u crijevu. 

zdravlje probavnog sustava
FOTO: Shutterstock

Probavnim sustavom “osjećamo”

Ako primijetite promjene u boji stolice, obratite se liječniku kako biste napravili pretrage i otklonili sumnje. Kvalitetna prehrana ključ je zdravog probavnog sustava, preventivno djeluje na velik broj nezaraznih bolesti, a isto tako utječe na svakodnevnu kvalitetu života.

I sami znamo koliko je naporno i neugodno stalno biti nadut, osjećati simptome zatvora ili se uplašiti pojavom drugačije boje u stolici. Pored pravilne prehrane, rad probavnog sustava je bolji i kada se redovito krećemo

Čuvajmo naše zdravlje i probavni sustav jer njime i “osjećamo”. Leptirići u trbuhu, nelagoda u trbuhu kad smo u panici ili po stresom samo su neki od načina kako naš probavni sustav komunicira s nama.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.33 / 5   6

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu