Medicinski odobrava

Hrvoje Pinoza, dr. med.

Zelena stolica kod beba, djece i odraslih – uzroci i simptomi

zelena stolica naslovna

Zelena stolica (izmet zelene boje) obično je uzrokovana određenom prehranom. Namirnice zelene boje, poput špinata, brokule i kelja najčešći su uzrok zelene boje stolice. Tipična je i pojava zelene stolice nakon konzumacije određenih lijekova ili dodataka željeza.

Tamno zelena stolica kod bebe može biti posljedica mekonija. Mekonij je prva stolica novorođenčeta. Sastoji se od tvari koje je dijete progutalo dok je bilo u maternici, stanica crijevnog epitela, sluzi, žuči, plodne vode i vode. Mekonij je viskozan, gotovo bezmirisan i žuto-zeleno-crne boje.

Tamno zelena stolica kod bebe može biti uzrokovana i nekom novom namirnicom koju ste uveli u prehranu bebe. Ako se u međuvremenu ne pojave ozbiljniji simptomi, s Vašim djetetom je sve u redu.

U starije djece i odraslih, zelena stolica može biti znak crijevne infekcije ili neko drugo stanje. Iako je većina takvih stanja bezopasna, učestalu pojavu zelene stolice bez jasnog uzroka treba prijaviti liječniku

Zelena stolica kod bebe

Ako imate dijete, netko Vas je vjerojatno upozorio na to da je zelenkasta stolica kod dojene djece normalna. U ovom poglavlju ćemo se baviti mogućim uzrocima zelenkaste stolice kod djece. 

Tamno zelena stolica kod bebe može biti uzrokovana raznim faktorima, a neki od njih su: 

  • Prehrana majke (ako je dijete dojeno): zeleno povrće, zelene namirnice, zeleni sokovi. Prirodne i umjetne boje mogu utjecati na boju Vašeg mlijeka i bebine stolice.
  • Crijevna viroza: ako dijete ima crijevnu infekciju, stolica može promijeniti boju. Ako dojite dijete, nastavite s dojenjem, tako ćete najlakše pomoći svojem djetetu da se oporavi. 
  • Preosjetljivost na namirnice ili lijekove: pojava zelene i sluzave stolice može biti uzrokovana bebinom preosjetljivošću na tvari koje ste Vi unijeli u organizam ili su direktno putem samostalne prehrane unesene u dječji organizam. Beba može biti alergična ili preosjetljiva na neki lijek koji ste Vi uzeli, kao i na namirnicu koju ste konzumirali. Ako je riječ o preosjetljivosti na određene namirnice ili lijek, može doći i do osipa, problema s probavom te respiratornih poteškoća. 
  • Otežano/neučinkovito sisanje: kod petog dana života, bebina stolica može poprimiti zelenu umjesto žute boje. Takva pojava je tipična kod beba koje ne mogu efikasno povući mlijeko iz dojke kako bi dobile više masnoće iz mlijeka. 
  • Prevelika količina mlijeka: mlijeko bogato laktozom, a siromašno masnoćama može opteretiti bebina crijeva.

Povišena temperatura i zelena stolica javljaju se u kombinaciji kada je riječ o infekciji. Ako je u pitanju infekcija, javljaju se i drugi simptomi kao što je proljev, razdražljivost, plač, slab apetit i sl. Ako je zelenkasta stolica učestala i niste sigurni što je potencijalni uzrok, posjetite pedijatra.

Više o mogućim uzrocima i tome kako se roditelji nose sa zelenom stolicom svoje djece možete doznati iz tamno zelena stolica forum iskustava

zelena stolica kod beba

Zelena stolica kod odraslih

Zelena stolica kod odraslih može biti posljedica promjena u prehrani, prakticiranja dijeta, konzumacije zelenog povrća, primjene određenih lijekova i tome slično. Zelenkasta stolica kod odraslih sama po sebi nije opasna, ako nije učestala. Dugotrajno pojavljivanje zelene stolice može biti znak ozbiljnijeg stanja ili bolesti.

Mogući uzroci zelene stolice kod odraslih su: 

Zeleni proljev kod odraslih može biti uzrokovan nizom poremećaja probavnog sustava, upravo zbog toga je potrebno utvrditi točan uzrok i započeti s liječenjem na vrijeme. Zeleni proljev kod odraslih može se javiti kao posljedica analnih fisura.

Analne fisure su male pukotine u sluzokoži anusa, a često nastaju kao rezultat izbacivanja tvrde stolice. Analne fisure se mogu javiti kao posljedica kroničnog proljeva ili upalnog procesa u crijevima, a mogu obojiti stolicu u zeleno. Zeleni proljev kod odraslih se može pojaviti i kao posljedica celijakije.

Tamno zelena stolica – što ju uzrokuje? 

Tamno zelena stolica može biti uzrokovana sljedećim stanjima i bolestima: 

U slučaju sumnje na bilo koje oboljenje, potrebno je potražiti liječničku pomoć

zelena stolica odrasli

Zelena stolica kod djece i odraslih – kada je vrijeme za brigu? 

Zelena stolica kod beba, dojenčadi, ali i odraslih, većinom je bezopasno stanje, stoga nema razloga za brigu. Međutim, kao što ste vidjeli iz priloženog, zelena stolica može biti simptom bolesti, infekcije ili viroze. U tom slučaju potrebno je obratiti se liječniku, podvrgnuti se dijagnostici i odgovarajućem liječenju kako ne bi došlo do razvoja komplikacija.

Liječničku pomoć trebate potražiti ako uočite simptome kao što su: 

Pojavu zelene stolice nemojte ignorirati, pogotovo ako to stanje kod Vas nije uobičajeno. Zelenu stolicu nemojte sami liječiti prirodnim preparatima te nipošto nemojte prirodne preparate koristiti za liječenje zelene stolice kod djece.

Vaše dijete može biti osjetljivo na prirodni pripravak ili on može kod djeteta izazvati tešku alergijsku reakciju. Osim toga, velik broj prirodnih pripravaka nije pogodan za liječenje djece.

U liječenju nemojte koristiti lijekove bez recepta ili lijekove koji su namijenjeni liječenju Vaših poznanika bez prethodnog savjetovanja s liječnikom, odnosno stručnjakom. Premda Vaši simptomi mogu biti slični ili isti kao i kod osoba koje koriste određeni lijek, ti lijekovi kod Vas mogu izazvati ozbiljne nuspojave i komplikacije.

Dijagnostiku i liječenje prepustite stručnjacima. 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.38 / 5   32

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Zelena stolica, zelena stolica kod odraslih, zelena stolica kod djece, zelena stolica kod dece, zelena stolica kod odraslih osoba, zeleni proljev kod odraslih, zeleni izmet, tamno zelena stolica kod odraslih, Zelenkasta stolica, tamno zelena stolica, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu