Natečeni limfni čvorovi – uzroci i liječenje

oteceni limfni cvorovi

Limfni čvorovi su malene žlijezde veličine graha. Upravo te male žlijezde iznimno su važne sastavnice limfnog sustava. Najviše ih se nalazi ispod pazuha, vrata, prsa, abdomena i prepona. Limfni čvorovi su okruglastog ili ovalnog oblika, veličine do dva centimetra

U tijelu limfnih čvorova ima od 500 do 600, a smješteni su duž tijeka limfnih žila, pojedinačno ili u nakupinama, osim kada je riječ o središnjem živčanom sustavu.

Limfni čvorovi obično nisu natečeni ili bolni. Većinu limfnih čvorova se ne može napipati osim kada je riječ o perifernim limfnim čvorovima koji se nalaze na vratu, pazusima i preponama. 

Budući da je limfni sustav važan dio imunološkog sustava, limfni čvorovi su zaduženi za filtriranje limfne tekućine. Limfna tekućina prolazi direktno kroz limfne čvorove, a oni potom zadržavaju bakterije ali i druge štetne tvari, koje potom aktiviraju limfocite, stanice koje imaju iznimno važnu obrambenu ulogu u borbi protiv infekcija.

Važni dijelovi limfnog sustava su i limfni organi – koštana srž, timus, limfni čvorovi, krajnici i slezena. Cjelokupni limfni sustav je zadužen za suzbijanje infekcija, obrana od raznih oštećenja i sprječavanje nastanka tumora.

Limfni sustav je također zadužen za održavanje ravnoteže  tekućine skupljanjem viška međustanične tekućine ali i masnoća iz crijeva te njihovim prijenosom u krv. 

Limfa je tekućina žute boje. Po sastavu je vrlo slična krvnoj plazmi, no za razliku od krvne plazme sadrži više proteina i masti, nastala je u međustaničnom prostoru, skuplja vodu, mineralne soli, makrofage, oštećene stanice, limfocite te ostale raspadne tvari.

limfni cvorovi
Foto: Flickr

Što uzrokuje natečene limfne čvorove?

Oticanje limfnih čvorova znak je da se u njima nešto događa. Oticanje limfnih čvorova može ukazivati na infekciju ili maligne bolesti krvotvornih organa te metastaze drugih vrsta tumora. Limfni čvorovi obično su otečeni na jednom mjestu kada se određeni zdravstveni problemi, kao što su ozljede, infekcije ili tumori, razvijaju u blizini ili na limfnom čvoru.

Lokalizirana limfadenopatija je naziv za otečene čvorove u jednoj anatomskoj regiji. Ako su limfni čvorovi otečeni na dva ili više mjesta tada govorimo o generaliziranoj limfadenopatiji. Tri četvrtine bolesnika koji potraže pomoć u nekoj zdravstvenoj ustanovi, imaju lokaliziranu limfadenopatiju, a tek četvrtina generaliziranu limfadenopatiju

Tako položaj natečenih limfnih čvorova može pomoći identificirati konkretni problem:

 • Žlijezde na obje strane vrata, ispod čeljusti ili iza uha obično nabubre u slučaju prehlade ili upale grla. Također, one mogu oteći nakon ozljede u blizini žlijezde ili kada se tumor odnosno infekcija javlja u ustima, glavi ili vratu.
 • Žlijezde u pazuhu (pazušni limfni čvorovi) mogu oteći u slučaju ozljede ili infekcije u ruci. Rijetko uzrok aksilarnih oteklina mogu biti rak dojke i limfoma.
 • Limfni čvorovi u preponama (bedreni ili ingvinalni limfni čvorovi) mogu oteći od ozljeda ili infekcija u području stopala, nogu, prepona ili genitalija. U rijetkim slučajevima, rak testisa, limfom ili melanom mogu uzrokovati kvržicu na tom području.
 • Žlijezde iznad ključne kosti (supraklavikularni limfni čvorovi) mogu oteći u slučaju infekcija ili tumora u području pluća, grudi, vrata ili abdomena.

Uobičajena mjesta otečenih natečenih limfnih čvorova uključuju vrat, prepone i područje ispod pazuha. Kada limfni čvorovi nabubre na dva ili više mjesta, to se naziva generalizirana limfadenopatija.

Alison M. Friedmann, liječnica na odjelu pedijatrijske hematologije i onkologije u Općoj bolnici za djecu u Massachusettsu, u svojem radu Evaluation and Management of Lymphadenopathy in Children, ističe da je starosna dob pacijenta iznimno važan faktor pri utvrđivanju potencijalnog uzroka povećanih limfnih čvorova. Friedman ističe i da se normalna veličina limfnih čvorova tijekom života mijenja. 

Uzimajući u obzir pacijentovu dob, liječnik će se pri postavljanju dijagnoze fokusirati na bolesti koje su tipične za određenu životnu dob, odnosno čiji razvoj započinje tijekom određenog životnog razdoblja.

Američki znanstvenici su pronašli i stanice koje uzrokuju bolno oticanje limfnih čvorova nakon pojave simptoma prehlade ili gripe. Znanstvenici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Duke u Durhamu pretpostavljaju kako je riječ o stanicama zvanim mastociti. Voditelj istraživanja Soman Abraham smatra da mastociti, koji se najčešće sudjeluju u autoimunim reakcijama organizma, ispuštaju faktor tumorske nekroze (TNF). TNF potom putuje do limfnih čvorova te privlači stanice koje pomažu u borbi protiv infekcije. 

Mogući uzroci su:

 • Virusne bolesti – kao što su ospice, rubeola, vodene kozice ili zaušnjaci.
 • Mononukleoza – bolest uzrokovana Epstein-Barr virusom ili citomegalovirusom (CMV) koju karakteriziraju simptomi poput groznice, grlobolje, umora i iscrpljenosti. Virusne infekcije uzrokuju simptome slične onima kod mononukleoze.
 • Bakterijske bolesti  kao što su streptokok grla (uzrokovan Streptococcus bakterijom) ili Lyme borelioza (bakterijska infekcija koju prenose određene vrste krpelja).
 • Nuspojave fenitoina (Dilantin)  lijeka koji se koristi za sprječavanje epileptičnih napadaja
 • Nuspojave cijepljenja protiv ospica, zaušnjaka te rubeole.
 • Tumori, leukemija, Hodgkinove bolesti i non-Hodgkinov limfom.
 • Sindrom stečene imunodeficijencije (AIDS), koji se razvija nakon infekcije HIV-om. Ovaj virus napada imunološki sustav, zbog čega se tijelo teško bori protiv infekcija i bolesti.
 • Sifilis koji je spolno prenosiva bolest.

Limfni čvorovi mogu ostati povećani još neko vrijeme nakon što je osnovna bolest izliječena. U slučaju da su limfni čvorovi otečeni duže od mjesec dana nakon što je osnovna bolest izliječena, javite se vašem liječniku. Ako je riječ o kroničnim recidivirajućim upalama, limfni čvorovi mogu ostati otečeni doživotno. Posebnu pozornost obratite u slučaju pojave simptoma kao što su: 

 • gubitak apetita, 
 • iznenadni gubitak na tjelesnoj težini, 
 • pojačano znojenje, 
 • povišena tjelesna temperatura, 
 • veliki spojeni limfni čvorovi, nepravilnih rubova, nepomični i bezbolni.
metastatski limfni cvor
Foto: Atlas patologije (Metastatski limfni čvor)

Prevencija

Mjerama prevencije možete spriječiti nastanak infekcija i upala, a samim time i ”zaustaviti” oticanje limfnih čvorova:

 • U prehranu ubacite mnogo namirnica koje jačaju imunitet, a koje su bogate: folnom kiselinom, bakrom, jodom, željezom, magnezijem, selenom, cinkom, esencijalnim masnim kiselinama, lecitinom.
 • Ubacite vitamine B kompleksa, te C, D i E.
 • Ograničite konzumaciju rafiniranih ugljikohidrata (šećer i bijelo brašno).
 • Redovito vježbajte kako biste ojačali imunitet. 
 • Izbjegavajte alkohol i cigarete.

Liječenje

Liječenje natečenih limfnih čvorova fokusira se na liječenje uzroka. Primjerice, bakterijske infekcije mogu se liječiti antibioticima, dok u slučaju sumnje na rak (napomena metastaziranje u limfne čvorove je glavni uzrok zahvaćenosti limfnih čvorova), može biti učinjena biopsija kako bi se potvrdila dijagnoza.

U slučaju natečenih limfnih čvorova koji se ne vrate u normalnu veličinu tijekom mjesec dana, trebali biste posjetiti svog liječnika. Limfni čvorovi mogu ostati natečeni ili tvrdi još dugo nakon što nestane početna infekcija. To je osobito slučaj kod djece, čije žlijezde se mogu vratiti u normalu veličinu, a ostati čvrste i vidljive još nekoliko tjedana.

Uz savjete koji su navedeni u prevenciji iskušajte sljedeće:

 • Priuštite si na dnevnoj bazi dovoljno odmora i sna, isto tako si pokušajte osigurati uvjete za dovoljno odmora i sna npr. ako niste dugo investirali, a imate mogućnost – investirajte u novi madrac ili antialergijsku posteljinu.
 • Svaki dan pojedite malo sirova češnjaka ili popijte sok češnjaka, a za one koji pak imaju problema s mirisom češnjaka postoje i kapsule češnjaka. Češnjak je najbolji saveznik u liječenju upala i infekcija.
 • Echinacea i Shiitake gljive, ekstrakt bazgina cvijeta – jačaju imunitet.
 • Pokušajte na otečena mjesta (limfni čvorovi) izmjenjivati toplo-hladne obloge u slučaju da su mjesta bolna.
 • Ako imate mokraćne infekcije koje su prouzrokovale oticanje limfnih čvorova – pobrinite se da pijete dovoljno vode kako bi se organizam prirodnim putem pročistio. 
 • Za infekcije ili ranice koje nastaju u ustima koristite čaj kadulje.
 • Pijte čaj od koprive koji je veliki saveznik u borbi protiv upala i infekcija.

Bolesnikovo stanje je potrebno pratiti, a pretrage ponoviti, budući da u oko 25-40% bolesnika dolazi do razvoja neke bolesti, nerijetko je to upravo limfom. Liječenje i prognoza u slučaju limfoma ovise ponajprije o stadiju i staničnom tipu bolesti. U liječenju se najčešće kombinirano primjenjuju radioterapija i kemoterapija. Prognoza bolesti u slučaju limfoma je često promjenjiva i nepredvidljiva.

O tome hoće li se limfom izliječiti ili ne, ovise sljedeći faktori: 

 • vrsta limfoma koju pacijent ima, 
 • proširenost karcinoma, 
 • godine života, 
 • vrsta terapije koju pacijent prima, 
 • opće zdravstveno stanje pacijenta.

Povezani članci:

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Gutt-Nuk, R. (2015). Limfni čvorovi, Pliva zdravlje
 2. Otečeni limfni čvorovi: kada se javlja razlog za brigu?, (2017), Ordinacija.hr
 3. Matić-Trputec, I. (2017) Pitanje: Limfni čvorovi, Zdravo budi
 4. What Is Lymphoma?, WeBMD
 5. Alison M. Friedmann, (2008). Evaluation and Management of Lymphadenopathy in Children
 6. Soman N. Abraham, (2010). Mast cell-orchestrated immunity to pathogens, Nature

 

Saznajte kako izliječiti upalu grla:

Ocijenite članak

4.10 / 5   195

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: limfni čvorovi, limfni čvorovi na vratu, upala limfnih čvorova, bolovi u kuku, zlijezde na vratu, limfne žlijezde, limfni čvorovi ispod pazuha, kvrzica iza uha, limfni čvor na vratu, Limfni cvor, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu