Stručno odobrava

,

Rubeola kod djece – uzroci, simptomi i liječenje

rubeola naslovna

Rubeola je akutna zarazna bolest koja se javlja kod djece, a kod većine djece ne izaziva gotovo nikakve simptome koji odudaraju od simptoma malo jače prehlade. Simptomi koji se javljaju su osip i otok limfnih žlijezda (iza uha i na zatiljku).

Rubeola je uzrokovana virusom i može se spriječiti cjepivom. Prenosi se kapljičnim putem u izravnom kontaktu sa zaraženom osobom, ali i preko kontaminiranih predmeta s kojima je zaražena osoba bila u kontaktu.

Rubeola može biti ozbiljna pa čak i smrtonosna za malu djecu, no zahvaljujući cjepivu stopa obolijevanja i smrtnosti je u padu u cijelom svijetu.

Inkubacija kod rubeole traje od 14 do 21 dan.

Zaražena osoba infekciju može prenositi čak i kad se radi o asimptomatskoj infekciji, odnosno 10 – 15 dana prije pojave osipa.

Infekcija rubeolom u trudnoći može dovesti do pobačaja ili kongenitalnih anomalija, stoga se trudnicama ne preporučuje čest boravak među velikim grupama djece.

Rubeola je manje zarazna od ospica. Infekcija virusom rubeole, pružit će Vam doživotnu imunost, međutim određeni postotak prethodno zaraženih može ostati podložan bolesti.

Ako želite dijete odvesti liječniku zbog rubeole, nazovite liječnika kako bi se spriječio eventualni kontakt s nekom trudnicom.

Rubeola – uzroci

Uzrok ove bolesti je vrlo zarazan virus, koji živi u sluzi u nosu i grlu zaraženog djeteta ili odrasle osobe. To dijete ili odrasla osoba su zarazni već i od 5 dana prije pojave osipa, tj. prvih simptoma.

Kada netko s rubeolom kašlje, kiše ili govori, zaražene kapljice se prenose zrakom i druge osobe ih mogu udahnuti (prijenos kapljičnim putem). One također mogu sletjeti na površinu gdje su i dalje aktivne i zarazne tijekom nekoliko sati – kontaminirani predmeti ili površine.

Kako biste izbjegli zarazu rubeolom, možete se cijepiti. Cjepivo protiv rubeole se većinom prima s 12 mjeseci i prilikom upisa u prvi razred osnovne škole. Ono se daje u kombinaciji s cjepivom protiv ospica i zaušnjaka.

Rubeola se uglavnom dijagnosticira putem simptoma koji su karakteristični kod ove vrste zaraze.

Laboratorijska dijagnostika obično je potrebna samo onda kada su u pitanju trudnice, novorođenčad i bolesnici s encefalitisom. U krvnoj slici nema karakterističnih abnormalnosti.

Jedini pouzdan dijagnostički kriterij dijagnoze je dokaz jedne vrste specifičnih protutijela u krvi, koja su prisutna već u trenutku pojave osipa, a ostaju u krvi čak do 3 mjeseca od trenutka zaraze.

Rubeola – simptomi kod djece

Prvih nekoliko dana infekcije dijete može imati neznatno povišenu tjelesnu temperaturu, a ponekad i otečene limfne čvorove. Također je u tom periodu moguća sekrecija iz nosa, osjećaj bolova u mišićima i opće stanje blage malaksalosti. Oticanje limfnih žlijezda se javlja iza ušiju i/ili na zatiljku. Mogu ostati otečeni i povećani i do nekoliko tjedana.

Osip se razvija prvog ili drugog dana u obliku plosnatih, crvenkasto-ružičastih pjega.

Pjege se prvo javljaju na licu, na čelu, iza ušiju, a zatim i po cijelom tijelu (trup i udovi). Osip nestaje kroz nekoliko dana, bez tragova ili s mogućim blagim perutanjem kože.

Simptomi rubeole se pojavljuju od 7 do 14 dana nakon izlaganja virusu i obično uključuju sljedeće:

Encefalitis kao komplikacija je vrlo rijedak, uglavnom kod velikih epidemija u vojsci. Najčešće dolazi do potpunog izlječenja. Rijetko se pojavljuje i trombocitna purpura te otitis (infekcija srednjeg uha).

Ukočenost i oticanje zglobova uglavnom se javljaju kod odraslih osoba koje su oboljele od rubeole.

Najvažnija komplikacija rubeole, koja može proći gotovo neopaženo, nastaje u slučaju zaraze trudnica. Može dovesti do trajnog oštećenja ploda. Što je ranije u trudnoći nastala infekcija, oštećenja su veća.
Ta oštećenja su trajna i na njih nije moguće djelovati liječenjem.

Rubeola – infekcija i inkubacija

Infekcija se javlja u uzastopnim fazama tijekom perioda od 2 do 3 tjedna. Tijekom prvih 7 do 14 dana virus rubeole inkubira i tijekom tog vremena vaše dijete neće imati simptome.

Inkubacija ili period od same zaraze pa do pojave prvih simptoma traje 14 -21 dan.

Zaraznost traje 5 – 7 dana prije te 5 – 14 dana nakon pojave osipa. Ipak, virus se može izlučivati i duže od 3 tjedna nakon izbijanja osipa.

Rubeola – osip

Osip se sastoji od malih crvenih točkica, od kojih su neke malo uzdignute. Obično se prvo javlja na licu, posebno iza ušiju i uz rub kose, na zatiljku.

Tijekom sljedećih nekoliko dana osip se širi niz ruke i gornji dio trupa, a zatim preko bedara, potkoljenica i stopala.

U isto vrijeme, tjelesna temperatura raste, ponekad čak i preko 40°C.

Osip potom potpuno nestaje, blijedi prvo s lica, a potom s bedara i nogu.

Rubeola – liječenje

Ne postoji tretman koji može izliječiti rubeolu, međutim, mogu se poduzeti neke mjere za zaštitu djece koja su bila izložena virusu.

Bitno je spomenuti da je liječenje oboljelih od rubeole simptomatsko, što znači da se zaraženima nastoje olakšati simptomi.

  • Cijepljenje nakon izlaganja virusu – neimunizirana djeca, uključujući i dojenčad, mogu primiti cjepivo protiv ospica u roku od 72 sata od izlaganja virusu ospica kako bi se osigurala zaštita od bolesti. Ako se bolest i razvije, ona je obično kraća i ima blaže simptome.
  • Imunološki serum globulin – kada se daje u roku od 6 dana od izlaganja virusu, ta antitijela mogu spriječiti da bolest ili olakšati simptome.
  • Tijekom bolesti liječnik može propisati lijekove za snižavanje tjelesne temperature ili vitamin A.

Docjepljivanje slijedi prilikom upisa u prvi razred osnovne škole, a tijekom godina protutijela dobivena cjepivom opadaju i zaštita, koja je potrebna u cijeloj generativnoj dobi, slabi pa bi se preventivno trebalo cijepiti i u adolescentskoj dobi.

Vitamin A može smanjiti ozbiljnost simptoma i obično se daje osobama koje imaju nisku razinu ovog vitamina.

Moglo bi Vas zanimati:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.44 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: rubeola, rubeola simptomi, rubeola kod dece, rubeole, rubeole kod dece, rubeola simptomi kod djece, rubeola kod djece, rubeole simptomi, simptomi rubeole, rubeola kod djece simptomi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu