Stručno odobrava

,

Pretjerano znojenje – kako ga spriječiti?

pretjerano znojenje

Pretjerano znojenje ili hiperhidroza je izlučivanje znoja u količinama većim od potrebne kako bi se tijelo moglo ohladiti. Pretjerano znojenje obično najviše zahvaća dlanove, stopala i područje ispod pazuha (aksile). Osim otežavanja normalnih aktivnosti, prekomjerno znojenje može izazvati socijalnu anksioznost ili sram.

Znojenje je fiziološki proces pomoću kojeg se tijelo rashlađuje i regulira tjelesnu temperaturu. Normalna tjelesna temperatura je do 37 stupnjeva Celzijevih. Znojenjem se izbacuju toksini i nepotrebne tvari iz organizma. Pri izbijanju na površinu kože znoj postupno isparava i tako odnosi toplinu iz tijela.

Prosječno se dnevno izluči oko 700 mL znoja, iako ta količina ovisi o nizu čimbenika kao što su: vanjska temperatura, fizička aktivnost, vrsta odjeće, starost, zdravstveno stanje organizma i drugi.

Znojenje se javlja kao odgovor na vanjske faktore poput topline, razne aktivnosti koje uključuju mnogo kretanja, nervozu, pretilost i sl.

Znojenje može biti normalan odgovor na postojanje infekcije u organizmu, stanje kao što je trudnoća ili klimakterij; ili pak kao posljedica povišene razine hormona. Konstantno znojenje može se javljati kao posljedica pretjerane aktivnosti štitnjače.

U nastavku članka pronađite kojim metodama možete spriječiti prekomjerno znojenje.

pretjerano znojenje
Foto: Photospin

Uzroci pretjeranog znojenja

Hiperhidroza može biti žarišna ili generalizirana.

Pretjerano znojenje koje se javlja tijekom dana na dlanovima, tabanima te ispod pazuha, naziva se žarišna hiperhidroza. Ona obično prestaje po noći i nije povezana s nastankom ili postojanjem patološkog procesa u organizmu. Žarišno znojenje često je uvjetovano emocionalnim faktorima (u trenutku anksioznosti, ljutnje ili straha).

Premda je takvo znojenje normalno, osobe s hiperhidrozom se znoje pretjerano i u uvjetima koji kod većine ljudi ne dovode do znojenja.

“Žarišna hiperhidroza je obično posljedica prekomjernog djelovanja takozvanih apokrinih žlijezda. Tih žlijezda u tijelu ima 2 – 4 milijuna, a nalaze se na stopalima, dlanovima, licu i pazusima“, ističu na medicinskom portalu WebMD.

Također, može biti uzrokovano generaliziranim simpatičkim podražajem koji je potaknut stresom

Gustatorno kušačko znojenje javlja se oko usnica prilikom konzumacije vrlo začinjene ili vruće hrane te vrućeg i aromatičnog pića. U većini slučajeva je uzrok ovakvog znojenja nepoznat, no ono može biti prisutno i kod dijabetičke neuropatije, herpesa zostera na licu, bolesti središnjeg živčanog sustava ili ozljeda parotidne žlijezde (žlijezda slinovnica).

Generalizirano znojenje, odnosno pretjerano znojenje koje zahvaća cijelo tijelo, a javlja se i tijekom dana i tijekom noći, može biti posljedica konzumacije određenih lijekova, stanja kao što je klimakterij, anksioznost ili poremećaj štitnjače (hipertireoza). Naporne fizičke aktivnosti i toplo vrijeme također su tipičan uzrok prekomjernog znojenja.

Prekomjerno znojenje lica većinom se javlja tijekom ljetnih mjeseci, u slučaju mučnine ili iznenadne slabosti te tijekom povećane tjelesne aktivnosti.

Medicinski uzroci pretjeranog znojenja: 

 • endokarditis (upala endokarda – prekriva srčanu stijenku),
 • groznica
 • anksiozni poremećaji, 
 • problemi u radu srca, 
 • hipertireoza (poremećaj štitnjače),
 • leukemija,
 • lijekovi – kao što su beta blokatori i neki triciklički antidepresivi,
 • menopauza,
 • stres,
 • tuberkuloza.

Liječničku pomoć trebate potražiti u slučaju ako dolazi do naglog ili iznenadnog znojenja, ako vam znojenje otežava dnevne aktivnosti te ako imate noćna znojenja bez poznatog uzroka.

Pretjerano znojenje može uzrokovati uznemirenost i povlačenje iz društva.

Testovi koji se uz anamnezu i fizikalni pregled koriste pri dijagnosticiranju uzroka i potvrđivanju bolesti su:

 • kompletna krvna slika (KKS), 
 • određivanje glukoze u serumu (za otkrivanje dijabetesa), 
 • određivanje TSH (poremećaj funkcije štitnjače).
pretjerano znojenje
Foto: Photospin

Pretjerano znojenje kod muškaraca

Pretjerano znojenje kod muškaraca većinom se javlja noću. Premda većinom nije štetna za zdravlje niti je nužno povezana s nekim ozbiljnim zdravstvenim stanjem, noćna hiperhidroza može biti vrlo neugodno iskustvo.

Pretjerano znojenje kod muškaraca noću može ometati san, a u nekim slučajevima se mora mijenjati odjeća ili posteljina.

Mogući uzroci pretjeranog preznojavanja kod muškaraca su: 

 • hormonski disbalans, 
 • lijekovi koji mogu izazvati preznojavanje, 
 • visoka temperatura u prostoriji, 
 • velika količina unesenog kofeina, 
 • začinjena hrana, 
 • aromatično piće, 
 • cigarete i/ili alkohol, 
 • niska razina testosterona, 
 • limfom (tumor limfocita – limfnih čvorova), 
 • infekcija respiratornog sustava. 

Posebno neugodan problem/simptom može biti pretjerano znojenje ispod pazuha. Pretjerano znojenje ispod pazuha može biti uzrokovano pogrešnim odabirom prehrane, lošom higijenom ili krivim odabirom dezodoransa.

Kako biste izbjegli pretjerano znojenje ispod pazuha potrebno je poboljšati higijenske i prehrambene navike, ali i odjenuti prozračnu odjeću koja će vas tijekom ljetnih mjeseci osigurati od neugodnih i smrdljivih tragova na odjeći.

znojenje
Foto: Photospin

Prekomjerno znojenje glave i lica

Prekomjerno znojenje glave je tip znojenja koji najviše može smetati prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti upravo zbog toga što je najuočljivije.

Medicinski naziv za prekomjerno znojenje glave je kranijalna hiperhidroza.

Znoj se najčešće javlja na prednjem dijelu lica. Prekomjerno znojenje glave može uzrokovati neugodan miris kose, a osim toga se može javiti svrbež tjemena, kao i pojačana perut.

U većini slučajeva je primarna kranijalna hiperhidroza nasljedna.

Prekomjerno znojenje – liječenje

Lokalno se protiv prekomjernog znojenja primjenjuje 6 – 20% otopina heksahidrat aluminijeva klorida u apsolutnom etilnom alkoholu. Pripravak se izdaje na recept. Otopina blokira izvodne kanale znojnica.

Ova otopina se nanosi na pazušne jame, dlanove i tabane. Najučinkovitija je kada se nanosi noću, a ujutro se ispere. Otopina se ne smije nanositi na upaljenu, oštećenu, vlažnu ili tek obrijanu kožu.

Iontoforeza tekućom vodom je rješenje za bolesnike koji ne reagiraju na lokalnu terapiju. Zahvaćena područja se uranjaju u dvije posude napunjene tekućom vodom od kojih svaka sadrži elektrodu koja 10 – 20 minuta provodi struju jakosti 15 – 25 mA. Ovaj oblik terapije se provodi svakodnevno tijekom tjedan dana.

Premda je terapija učinkovita, dugotrajnost postupka i nelagode doprinose odustajanju od tretmana.

Botulinski toksin A je neurotoksin koji se, osim za botoks, također koristi kao djelotvorna terapija. Uštrcava se u pazušnu jamu, dlanove ili čelo te sprječava znojenje otprilike 5 mjeseci. Neke od komplikacija tretmana su slabost mišića i glavobolja. Injekcije su djelotvorne, ali skupe, a tretman neugodan i bolan.

U slučaju da konzervativni zahvati nisu urodili plodom, preporučuje se kirurški zahvat, odnosno odstranjivanje aksilarnih znojnica.  

Prirodni lijekovi za pretjerano znojenje

 • Sok od rajčice: svaki dan popijte čašu svježeg, prirodnog soka od rajčice kako biste smanjili prekomjerno znojenje jer on može suziti pore.
 • Čaj od kadulje: čaj od kadulje se pokazao kao izuzetno pogodan lijek za sprječavanje prekomjernog znojenja. Kadulja je bogata magnezijem i vitaminom B koji smanjuje aktivnost žlijezda znojnica te tako sprječava prekomjerno znojenje. Kadulju skuhajte u toploj vodi, pustite da se ohladi, a zatim popijte. Dnevno možete konzumirati dvije šalice čaja od kadulje.
 • Kukuruzni škrob i soda bikarbona: mješavinu kukuruznog škroba i sode bikarbone nanesite na područje na kojem osjećate prekomjerno znojenje, ostavite da djeluje pola sata, a zatim isperite. U mješavinu možete dodati i eterično ulje kako biste dobili prirodni dezodorans, posebno ulje čajevca jer će djelovati antibakterijski.
znojenje
Foto: Photospin
 • Pšenični sok: samo jedna čaša pšeničnog soka dnevno može uvelike smanjiti prekomjerno znojenje. Pšenični sok neutralizira kiseline u tijelu, bogat je izvor vitamina B6, vitamina C, vitamina B12, bjelančevina i folne kiseline.
 • Tanin: čajevi koje sadrže tanin odlična su alternativa za znojne ruke. Skuhajte čaj, a kada se voda ohladi uronite dlanove u njega. Uranjajte dlanove ili stopala u vodu najduže 30 minuta.
 • Kokosovo ulje: u zdjelu kokosovog ulja dodajte 10 grama kamfora (kristalična tvar karakteristična mirisa) i nanesite na područja sklona prekomjernom znojenju. Smjesu masirajte na koži 5 – 10 minuta sve dok se ne upije. Smjesu možete staviti prije odlaska na posao ili tijekom noći da kontrolira noćno znojenje. 
 • Ulje čajevca: čajevac djeluje dezinfekcijski i antibakterijski te će pomoći kod prekomjernog znojenja. Primijenite ulje čajevca na mjesta sklona prekomjernom znojenju, a rezultate ćete osjetiti već nakon nekoliko dana korištenja. Ulje čajevca nemojte nanositi ako imate osjetljivu kožu. Ulje čajevca možete razblažiti s nekoliko kapi vode.
 • Sol: pomiješajte žlicu soli sa sokom od limete te primijenite na mjesta sklona prekomjernom znojenju, ova mješavina će usporiti aktivnost žlijezda znojnica te tako spriječiti prekomjerno znojenje. Pazite na moguće iritacije kože.
prekomjerno znojenje
Foto: Photospin

Imajte na umu da prirodne metode liječenja hiperhidroze nisu uvijek učinkovite, a njihovo djelovanje nije uvijek znanstveno dokazano, već iskustveno. Prije primjene prirodnih metoda liječenja se obavezno posavjetujte s liječnikom.

Gdje pronaći prirodne dezodoranse za pretjerano znojenje?

“Antiperspiranti djeluju tako da blokiraju znojne kanale apokrinih znojnih žlijezda te smanjuju količinu znoja koji bi putem žlijezda znojnica dospio na površinu kože. Obični dezodoransi to ne rade, ali smanjuju broj bakterija koje bi se hranile znojem i proizvodile neugodan miris”, objašnjava dr. med. Gverić, specijalist dermatovenerolog.

Ako ne želite u svoj organizam unositi tvari poput aluminijevih spojeva, možete se poslužiti i prirodnim dezodoransima. Prirodne dezodoranse možete pronaći u mnogim trgovinama s kozmetičkim proizvodima, biljnim ljekarnama pa čak i nekim trgovinama zdrave hrane. Također, prirodni dezodorans možete napraviti i sami.

Doznajte više u našem članku —>Prirodni dezodorans – recept za sigurnu zaštitu od neugodnih mirisa.

Kako spriječiti pretjerano znojenje? 

Uz ovih nekoliko jednostavnih savjeta možete maksimalno smanjiti mogućnost pretjeranog znojenja, no hoće li tretman djelovati, uvelike ovisi o fizikalnim faktorima: 

 • unosite dovoljno tekućine (vode) u organizam,
 • izbjegavajte i smanjite stres,
 • nemojte koristiti agresivne sapune, dezodoranse i gelove za tuširanje,
 • birajte higijenska sredstva koja imaju “blagi” sastav,
 • smanjite konzumaciju alkohola i cigareta,
 • redovito depilirajte područja koja se znoje, 
 • nosite odjeću od prirodnih vlakana (kao što je pamuk), a izbjegavajte sintetičke tkanine (kao što je poliester),
 • regulirati tjelesnu težinu,
 • ograničite konzumaciju šećera i grickalica. 

Kako se vi borite s prekomjernim znojenjem? Isprobali ste tretman koji vam je pomogao u rješavanju vašeg problema? Pišite nam u komentaru.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Gverić, M. (2003) Znojenje – tjelesni klima-uređaj. Pliva Zdravlje.
 2. Delgado, A. (2017) Hyperhidrosis Disorder (Excessive Sweating). Healthline.
 3. Shenefelt, P.D. (2011) Herbal Treatment for Dermatologic DisordersHerbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Benzie, I.F.F., Wachtel-Galor S., editors. CRC Press/Taylor & Francis. Boca Raton.
 4. Causes of Excessive Sweating. (2018) WebMD.

Ocijenite članak

4.39 / 5   41

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: jako znojenje, pretjerano znojenje, prekomjerno znojenje, znojenje, naglo znojenje, prekomjerno znojenje cijelog tijela, iznenadno znojenje, naglo preznojavanje, pretjerano znojenje cijelog tijela, znojenje nogu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu