Medicinski odobrava

Hrvoje Pinoza, dr. med.

Groznica (vrućica) – povišena tjelesna temperatura

denga groznica

Groznica ili vrućica je znak da se u tijelu događa nešto neobično. Za odrasle, groznica može biti neugodna, ali treba znati da ona nije opasna sve dok ne prijeđe granicu od 39,4 °C.

Kod male djece i dojenčadi, čak i blago povišena temperatura može biti znak ozbiljne infekcije.

Normalna tjelesna temperatura iznosi oko 36°C, tj. 37°C. Temperatura je najniža rano ujutro.

Stupanj groznice ne ukazuje nužno na ozbiljnost situacije. Manja bolest može uzrokovati visoku temperaturu, a isto tako ozbiljna bolest ne mora uopće podići tjelesnu temperaturu. Groznica najčešće prolazi u roku od nekoliko dana.

Postoji velik broj lijekova za snižavanje visoke tjelesne temperature, ali liječnici savjetuju da se to ne čini osim kada temperatura dostigne razinu iznad 39 °C. Vrućica, naime, igra ključnu ulogu u borbi protiv infekcija i bolesti.

Enzimi u tijelu najbolje djeluju pri određenoj tjelesnoj temperaturi. Blago povišenje tjelesne temperature kod vrućice ima za posljedicu ubrzavanje metabolizma čime pomaže u borbi protiv infekcije ili upale.

Vrućice s obzirom na njihov uzrok dijelimo u nekoliko skupina:

 • upalna aseptička (neinfektivna) – primjerice kod liječenja hiperimunim konjskim serumom,
 • paraneoplastička – kod tumora,
 • infektivna – pri doticaju sa zaraznim klicama,
 • resorptivna – kada dolazi do velikog oštećenja tkiva,
 • lječidbena (jatrogena) – kod upotrebe određenih lijekova,
 • disregulacijska – kod traume baze lubanje.

Tvari koje na molekularnoj razini uzrokuju vrućicu se zovu pirogeni. Oni mogu biti egzogeni, oni koji potječu iz okoliš ili endogeni, oni koji nastaju u domaćinovom organizmu kao odgovor na upalu ili infekciju.

Egzogeni pirogeni su najčešće toksini bakterija, a endogeni pirogeni su tvari koje stvaraju stanice našeg imunološkog sustava kao odgovor na zarazu stranim molekulama. Oni djeluju na termoregulacijski centar u hipotalamusu u mozgu.

visoka tjelesna temperatura
Foto: Photospin

Simptomi groznice

Groznica (visoka temperatura) je stanje kada temperatura naraste iznad svog normalnog raspona. Normalna tjelesna temperatura razlikuje se od pojedinca do pojedinca. Povišenje temperature može najaviti napadaj zimice ili naizmjenično znojenje te osjećaj hladnoće.

Prepoznajte simptome povišene tjelesne temperature kod djece!

Kad počne vrućica (visoka temperatura), mogu je pratiti glavobolja i ubrzano disanje. Kod nekih bolesti, npr. malarije, epizode zimice su jake. Faza vrućice kod infekcije obično traje tri dana.

Ovisno o tome što je uzrok vaše groznice, simptomi mogu biti:

Visoka temperatura (između 39,4 °C i 41,1 °C) može uzrokovati i:

visoka temperatura
Foto: Photospin

Dugotrajna temperatura kod odraslih

Visoka temperatura bez drugih simptoma kod odraslih može predstavljati velik izazov za bolesnika i njegove liječnike. Postoji dijagnoza naziva vrućica nepoznata podrijetla (VNP) odnosno engl. fever of unknown origin (FUO).

Za njeno postavljanje potrebni su sljedeći kriteriji: 

 • povišena tjelesna temperatura iznad 38.3°C,
 • vrućica dulja od 3 tjedna,
 • uzrok vrućice nepoznat i nakon tjedan dana bolničkih pretraga.

Iako kriteriji nisu prihvaćeni od strane svih stručnjaka, ona daje neke osnove za postupanje s pacijentima čije je temeljno stanje dugotrajno povišena temperatura bez drugih simptoma ili s nekim simptomima. 

Što se tiče uzroka vrućice nepoznatog podrijetla, istraživanja na tu temu došla su do konsenzusa da postoje 4 glavne skupine mogućih uzroka dugotrajno povišene temperature kod odraslih. 

Te velike skupine bolesti su:

 • infekcije,
 • neinfektivna upalna stanja,
 • maligne bolesti,
 • bolesti svrstane pod razno (engl. miscellaneous).

Što se tiče infekcija i infektivnih stanja, ona koja mogu uzrokovati dugotrajnu povišenu temperaturu su:

U skupinu bolesti koja nisu infektivne prirode, ali uzrokuju upalu spadaju bolesti vezivnog tkiva, vaskulitisi te granulomatozni poremećaji. Neka od tih stanja su: 

Iz skupine malignih bolesti, ona koja znaju uzrokovati VNP su:

Bolesti svrstane pod razno koje mogu uzrokovati dugotrajno povišenu temperaturu su:

Temelj dijagnosticiranja uzroka dugotrajne vrućice je detaljno uzeta osobna, obiteljska i epidemiološka anamneza, s pojedinostima o mjestu življenja i rada. Svaki podatak, pa čak i onaj mali, može navesti liječnika na put o otkrivanju uzroka.

Klinički pregled dijelova tijela koji nije standardan u praksi također može dati bitne podatke, poput štitnjače, paranazalnih sinusa i rektuma. Opetovani pregled može dati nove podatke o nekoj promjeni koja može biti bitna za tijek liječenja.

Od laboratorijskih pretraga bolesnika s dugotrajnom vrućicom valja uzeti u obzir:

Ponekad može biti koristan i RTG srca i pluća ili CT abdomena ako se sumnja na proces u tom području. Biopsija jetre, limfnih čvorova, koštane srži također u određenim situacijama ima svoj značaj. 

Liječenje je usmjereno na otkrivanje osnovne bolesti kad se postavi dijagnoza. Do tog trenutka mogu od koristi biti nesteroidni protuupalni lijekovi u nekim slučajevima.

Groznica – kada potražiti liječničku pomoć?

Liječničku pomoć trebate potražiti ako:

 • ste povraćali, iskašljavate sluz ili imate krv u stolici,
 • patite od bolesti koja zahtijeva pomoć liječnika npr. srčane bolesti ili dijabetesa,
 • imate temperaturu višu od 38 °C koja traje duže od 72 sata,
 • imate temperaturu koja je viša od 38,5 °C,
 • imate jaku glavobolju, ukočen vrat, osjetljivi ste na jaku svjetlost,
 • imate jake bolove u trbuhu ili teškoće s mokrenjem,
 • se osjećate zbunjeno, pospano, razdražljivo ili teško dišete,
 • dijete koje nema još 3 mjeseca, ima temperaturu višu od 38,5 °C,
 • dijete starije od 6 mjeseci ima temperaturu 39,5 °C ili višu.

Groznica – liječenje

Kod blago povišene temperature liječnici NE preporučuju smanjivati ju jer bi se time bolest koja je uzrok groznice mogla produljiti. Neki stručnjaci vjeruju da agresivno liječenje groznice ometa imunološki odgovor organizma.

Virusi koji uzrokuju prehlade i druge respiratorne infekcije najbolje napreduju na normalnoj tjelesnoj temperaturi. Izazivanjem stanja blago povišene temperature tijelo pokušava eliminirati virus.

Obavezno pročitajte naš vodič za skidanje temperature kod dojenčadi, djece i odraslih! 

Lijekovi za snižavanje (skidanje) temperature

U slučaju visoke temperature, liječnik može preporučiti bezreceptne lijekove, kao što su:

 • Acetaminofen ili ibuprofen – koristite ove lijekove u skladu s uputama ili prema preporuci liječnika. Visoke doze ili dugotrajno korištenje acetaminofena može uzrokovati oštećenje jetre ili bubrega. Ako se kod djece temperatura ne spusti nakon uzimanja lijeka, nemojte pojačavati dozu nego zovite liječnika. 
 • Aspirin samo za odrasle. Nemojte davati aspirin djeci jer to može izazvati rijetki, ali potencijalno smrtonosni poremećaj poznat kao Reyev sindrom.

Reyev sindrom je virusom uzrokovana bolest koja uzrokuje encefalopatiju kod novorođenčadi, male djece i tinejdžera“, pišu liječnici. Javlja se rijetko, ali je ozbiljna jer otiču jetra i mozak. 

Ako je uzrok groznice bakterijska infekcija, liječnik bi mogao propisati antibiotik, npr. kod upale pluća ili grla.

Antibiotici ne tretiraju virusne infekcije kao što su želučane infekcije (gastroenteritis) i mononukleoza. Postoji nekoliko antivirusnih lijekova koji se koriste za liječenje nekih specifičnih virusnih infekcija.

Međutim, najbolji tretman za većinu virusa često je odmor i unos puno tekućine.

temperatura
Foto: Photospin

Skidanje temperature kod djece

Kod male djece je potrebno izmjeriti temperaturu pri pojavi prvih simptoma bolesti poput gubitka apetita, stalnog plakanja i nadražljivosti.

Samo opipavanje čela kod mjerenja temperature je nepouzdano zbog zakazivanja centra za reguliranje temperature pa se čelo može činiti hladnim, upozorava dr. med. Jovančević, specijalist pedijatrije. Stoga manjoj djeci temperaturu možete mjeriti rektalno ili ispod pazuha

Visoka temperatura jedan je od prirodnih mehanizama organizma u obrani od uzročnika infekcije. S tretmanom snižavanja temperature treba započeti kada temperatura poraste iznad 38 °C.

Ono što možete napraviti je:

 • Dijete posjednite u kadu. Osim glave i lica, mlakom vodu trebate polijevati dijete po koži uz pomoć tuša. Kako voda hlapi na koži, tako se tijelu oduzima znatna količina topline. Kožu trebate vlažiti najmanje 20 minuta.
 • Dijete možete hladiti i mlakim oblozima koji se nakon 5 minuta uklone s djetetova tijela, a dijete se istrlja ručnikom. 
 • Pripazite na to da dijete pije dovoljno tekućine (vode, čaja, soka) kako ne bi dehidriralo.
 • Temperatura u prostoriji gdje se dijete nalazi ne bi smjela biti viša od 22 °C.
 • Neka dijete bude odjeveno u pamučnu odjeću jer pamuk bolje upija znoj. 
 • Izbjegavajte stavljanje obloga natopljenih alkoholom jer alkohol isušuje kožu, a djeca udišu štetne alkoholne pare.

Aspirin i Andol ne smijete davati djeci mlađoj od 12 godina, a možete koristiti paracetamol ili ibuprofen. Mala djeca uzimaju lijekove protiv visoke temperature u obliku čepića ili sirupa, a veoma je važno pridržavati se uputa liječnika ili ljekarnika. 

Ako dojenčad ima visoku temperaturu, nemojte odgađati pregled kod pedijatra jer vrućica može biti znak infekcije ili bolesti.

Skidanje temperature kod odraslih

Kako biste se što prije oporavili, morate mirovati. Vašem tijelu će biti potreban odmor tako da se preporučuje strogo mirovanje. U borbi protiv visoke temperature može vam pomoći i mlaka kupka.

 • Ako Vam temperatura nije viša od 37,8 °C – nemojte je spuštati. Radije smanjite ili isključite grijanje u prostoriji, otvorite vrata ili prozore, a ako je ljeto, možete uključiti i ventilator. 
 • Odjenite nešto lagano – ako Vam je u krevetu prevruće, maknite deke ili poplun te se pokrijte samo poplunom ili plahtom.
 • Hladne ili mlake obloge možete stavljati na čelo, stražnji dio vrata, gležnjeve, zapešća. Kada se oblozi zagriju – mijenjajte ih. Nastavite sve dok se temperatura ne snizi.
 • Nadomjestite tekućinu – uzimajte dovoljno tekućine kako ne biste dehidrirali. U vodu možete dodati i vitamin C ili piti sokove od crnog ribiza, naranče ili limuna.
 • Pijte čajeve od – kore bijele vrbe, cvjetova lipe, bazgina cvijeta, matičnjaka, ehinaceje, šipkađumbira ili paprene metvice.
 • Od pomoći vam može biti i tinktura crvene pupavice. 
 • Jedite tamnu čokoladu – nekada je kakao bio tradicionalni lijek protiv visoke temperature.
 • Ako nemate mučninu, pokušajte pojesti nešto jaču hranu začinjenu kajenskom paprikom. Čili izaziva znojenje te se tako tijelo prirodno hladi.
 • Rusi se protiv visoke temperature bore napitkom od maline, brusnice i pasjeg trna.
 • Boražin čaj također Vam može pomoći u borbi protiv visoke temperature jer potiče znojenje.

Biljni pripravci za skidanje temperature su većinom eksperimentalni, a njihova učinkovitost je većinom iskustvena. Ako ste kronični bolesnik ili uzimate određene lijekove, prije upotrebe takvih pripravaka se obavezno savjetujte s liječnikom ili ljekarnikom.

Moglo bi Vas zanimati:

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Jovančević, M. (2009). Kako mjeriti i kada snižavati visoku temperaturu djetetu? Pliva Zdravlje
 2. Pirogeni (2018). farmaceuti.com.
 3. Nordqvist, C. (2017). Fever: What you need to know. Medical News Today.
 4. Crocker, J.F., Bagnell, P.C. (1981). Reye’s syndrome: a clinical reviewCan Med Assoc J. 124(4): 375-82, 425.
 5. Gompf, S.G. (2018). Fever of Unknown Origin (FUO). Medscape.

Ocijenite članak

4.03 / 5   115

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: groznica, skidanje temperature kod odraslih, visoka temperatura kod odraslih, visoka temperatura, temperatura kod odraslih, groznica i temperatura, groznica bez temperature, visoka temperatura kod odraslih skidanje, visoka temperatura bez drugih simptoma kod odraslih, povišena temperatura kod odraslih, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu