Povišene CRP vrijednosti u upali i kod tumora

epruveta

CRP ili C-reaktivni protein je jedan od proteina upalne faze i može se mjeriti u rutinskom vađenju krvi. Osim upale, CRP je povišen i kod tumora, infarkta ili nekih kroničnih bolesti.

Što je C-reaktivni protein (CRP)?

C-reaktivni protein je protein koji se stvara u jetri kao odgovor na postojanje upale u organizmu. Glasnici upale su citokini koji jetri govore da pojačano proizvodi CRP.

Uz CRP u krvi postoje i drugi upalni proteini poput fibrinogena, amiloida A i interleukina 6.

CRP ima mnoge uloge, prvenstveno u imunološkom sustavu čovjeka kao što su npr. vezivanje na mrtve ili oštećene stanice te njihovo obilježavanje, vezivanje na patogene u organizmu te aktiviranje sustava komplementa (koji uništava zaražene stanice).

Zbog tih djelovanja, C-reaktivni protein se naziva proteinom akutne faze upale. Upala je normalna reakcija imunološkog sustava na strane mikroorganizme ili nekrozu tkiva (odumiranje tkiva) i koordinirana je mnoštvima upalnih stanica i glasnicima između njih (citokinima).

Što je upala jača, proizvodi se više citokina, a ujedno i jetra u krv otpušta više CRP-a.

CRP je pokazatelj upale, traume ili nekroze tkiva kojeg određujemo iz periferne venske krvi, rutinskim vađenjem krvi.

U zadnje vrijeme CRP nalaz gotovo je zamijenio sedimentaciju eritrocita.

CRP ima visoku osjetljivost i nisku specifičnost, što znači da nam zasigurno točno govori da se nešto u organizmu događa, ali ne kaže nam ništa o tome gdje se događa i zašto.  

Osim akutne upale i infekcije, CRP u krvi nam govori i o stanjima poput infarkta miokarda, tromboze vene, kronične upale, različitih malignih tumora ili reumatskih bolesti.

Da bi postavili ispravnu dijagnozu, moramo znati prije svega probleme i simptome bolesnika, obaviti klinički pregled i kompletnu krvnu sliku te po potrebi i druge pretrage.

Znanstveni časopis Journal of Biological Chemistry donosi studiju koja pobliže objašnjava djelovanje C-reaktivnog proteina (CRP). Naime, riječ je o proteinu plazme koji sudjeluje u sistemskom odgovoru na upalu organizma, a njegova koncentracija u plazmi se povećava za vrijeme upalnih stanja.

Grupa znanstvenika koja je provela ovu studiju također ističe sljedeće: „Brzo povišenje CRP vrijednosti u organizmu u roku od nekoliko sati nakon ozljede tkiva ili infekcije sugerira da on doprinosi obrani organizma i da je dio urođenog imunološkog odgovora. Nedavno je prepoznata povezanost između CRP vrijednosti i nastanka velikih kardiovaskularnih bolesti što je dovelo do brojnih medicinskih preporuka svim centrima za kontrolu srčanih bolesti kako bi rizične skupine pacijenata koji pate od koronarne bolesti srca mogli iskoristiti brojne koristi od mjerenja CRP-a.“

Povišen CRP i temperatura

Ako su povišeni CRP i temperatura, gotovo sigurno se radi o akutnoj upali/infekciji. 

U akutnoj upali CRP naraste brzo, za 6-9 sati, a maksimum doseže za jedan do tri dana.

CRP mnogostruko više poraste u bakterijskoj nego u virusnoj infekciji te ga je moguće koristiti u razlikovanju tih upala. Razina CRP-a može se pratiti kao pokazatelj izlječenja tj. djelovanja antibiotika. 

Povećan CRP zajedno s povišenim leukocitima dovoljan nam je za otkriti infekciju i sepsu u novorođenčeta (jer ne postoje vidljivi znakovi upale) kao i kod pacijenata koji su nedavno bili operirani.  U tim situacijama i sama laboratorijska pretraga dovoljna je za postavljanje dijagnoze i empirijsko liječenje antibioticima.

Ako je CRP povišen, a leukociti normalni, moguće je da se radi o samom početku upale prije nego su se leukociti uspjeli umnožiti.

Studija objavljena u znanstvenom časopisu Immunologic research ističe C-reaktivni protein kao jednog od važnijih pokazatelja upalnih infekcija organizma. Trenutno poznavanje funkcija CRP-a je uvelike povećalo njegovo uvažanje kod upala i bolesti, a potiču se još brojna istraživanja u ovom području kako bi se učinkovitije smanjilo upale i zaštitilo od određenih autoimunih bolesti.

dijete-bolesno
Foto: Photospin

CRP vrijednosti kod djece – infekcije

S obzirom na to da su infekcije najčešće u dječjoj dobi, a po samim simptomima je ponekad teško zaključiti je li uzročnik virus ili bakterija, CRP nam može reći nešto više o etiologiji bolesti.

Kod bakterijskih infekcija, vrijednosti CRP-a su najčešće izrazito visoke, a kod virusne infekcije su tek nešto iznad gornje granice.

Vrijednost CRP-a tako postaje dobar putokaz treba li Vašem djetetu antibiotik ili ne.

Također, možemo pratiti djelovanje antibiotika po vrijednosti CRP-a te ako se ona ne spušta, prilagoditi terapiju s više djelotvornim antibiotikom.

Znanstvena studija objavljena u časopisu New England Journal of Medicine je proučavala ulogu vrijednosti CRP-a u patogenezi kardiovaskularnih bolesti kod žena. Rezultati su pokazali kako se mjerenjem C-reaktivnog proteina baziranog na razinama lipida može učinkovito identificirati rizik od kardiovaskularnih bolesti, posebno kod žena.

CRP referentne vrijednosti

Normalna CRP vrijednost u krvi je do 5 mg/l.

Ne postoji razlika između referentnih vrijednosti za muškarce i žene.

Kod starijih osoba normalna vrijednost CRP-a  u krvi je viša, do 10 mg/l.

Povišene CRP vrijednosti u krvi

Povišen CRP u krvi povezan je s mnogim stanjima kao što su npr:

Više o povišenom CRP-u pročitajte ovdje.

Cijena CRP nalaza u privatnim poliklinikama kreće se oko 50kn.

laboratorij
Foto: Photospin

CRP vrijednosti kod tumora

Vrijednost CRP-a povišena je u nekih bolesnika s malignim oboljenjima, ali znanstvenici još u potpunosti ne razumiju zašto. Neki od mogućih mehanizama su:

  • Rast tumora uzrokuje upalu tkiva oko njega. Upala je uzrok rasta CRP-a.
  • Povišen CRP bi mogao biti odgovor imunološkog sustava na tumorske stanice.
  • Neke stanice tumora mogu uzrokovati povećano stvaranje upalnih proteina, uključujući CRP.
  • Neke tumorske stanice proizvode interleukin 6 koji povećava stvaranje CRP-a.

Ovi mehanizmi govore da je povećanje CRP-a rezultat procesa stvaranja tumorskih stanica i da bi mjerenjem CRP-a lakše mogli otkriti tumore u ranijoj fazi bolesti.

Također, pacijenti koji boluju od neke maligne bolesti zbog smanjenog imuniteta češće dobiju i neku drugu infekciju poput upale pluća.

Zbog svega navedenog nužno je pratiti vrijednosti CRP-a u pacijenata s malignim bolestima. Nije dovoljan jedan nalaz krvi već je nužno pratiti povećanje ili smanjenje vrijednosti CRP-a.

S obzirom na to da su pacijenti s malignom bolesti osjetljiviji na infekcije i ugrožena su skupina, dovoljna je povećana vrijednost CRP-a i leukocita da bi se liječnik odlučio na terapiju antibiotikom.

tumori

Povišena vrijednost CRP-a povezana je s većim rizikom za nastanak malignih tumora poput:

Postoje studije koje govore da je povećana vrijednost CRP-a u bolesnika s malignim bolestima povezana s veličinom tumora, stadijem bolesti i općenito lošijom prognozom.

Znanstvenici koji su se bavili studijom o C-reaktivnom proteinu objavljenom u časopisu The Journal of clinical investigation navode kako su se skoro 30 godina vrijednosti CRP-a neopravdano zanemarivale kao nebitne karakteristike za dijagnoze brojnih bolesti.

Srećom, sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća su se sve više počele uočavati važnosti CRP-a, posebno za predviđanje koronarnih bolesti. Ta otkrića su potaknula zanimanje za vrijednosti CRP-a i njegovu proizvodnju koja je dio nespecifične akutne faze odgovora na većinu oblika upale,  infekcije i oštećenja tkiva te se stoga smatra ključnom kod određivanja klinički korisnih informacija.

Ne smijemo zaboraviti da je porast CRP-a nespecifičan te se ne može protumačiti bez potpune povijesti bolesti i drugih pretraga.

Za postavljanje dijagnoze maligne bolesti i praćenje uspjeha terapije, puno veću specifičnost imaju tumorski markeri poput alfa-fetoproteina, PSA (prostata specifičnog antigena), CEA (karcinoembrijski antigen) te CA 125.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Black, S., Kushner, I. i Samols, D. (2004). C-reactive protein. Journal of Biological Chemistry, 279(47), 48487-48490.
  2. Du Clos, T. W. i Mold, C. (2004). C-reactive protein. Immunologic research, 30(3), 261-277.
  3. Pepys, M. B. i Hirschfield, G. M. (2003). C-reactive protein: a critical update. The Journal of clinical investigation, 111(12), 1805-1812.
  4. Ridker, P. M., Hennekens, C. H., Buring, J. E. i Rifai, N. (2000). C-reactive protein and other markers of inflammation in the prediction of cardiovascular disease in women. New England Journal of Medicine, 342(12), 836-843.

Ocijenite članak

3.82 / 5   56

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu