Rak gušterače – uzroci, simptomi i liječenje

rak-gusterace

Rak gušterače pripada skupini rijetkih oblika raka probavnog sustava. Rak gušterače počinje u tkivima gušterače. Gušterača je žlijezda koja je smještena ispod želuca između dvanaesnika s desne i slezene s lijeve strane.

Gušterača izlučuje enzime koji pomažu u probavi te hormone koji pomažu u regulaciji metabolizma šećera. Rak gušterače uglavnom kasno uzrokuje simptome i kada se otkrije najčešće je već u uznapredovalom stadiju. Oko 60% pacijenata je u dobi između 40-60 godina.

Rak gušterače često ima lošu prognozu, čak i kad se otkrije u vrlo ranim fazama. Vrlo se brzo širi, a rijetko se otkrije u ranim fazama, što je glavni razlog zašto je vodeći uzrok smrti od raka. Više od 95% pacijenata umire u roku od dvije godine. Znakovi i simptomi se ne mogu pojaviti sve dok rak nije u potpunosti uznapredovao, a potpuno kirurško odstranjivanje nije moguće.

Najčešći faktori rizika za obolijevanje od raka gušterače su: životna dob, pušenje, prehrana bogata mastima, prehrana koja je siromašna vlaknima, debljina, smanjena fizička aktivnost te povijest bolesti koja uključuje pankreatitis, dijabetes i cirozu jetre.

Najčešći kandidati za ovu rijetku vrstu raka su osobe koje u svojoj obitelji ve imaju nekoga tko je obolio od raka gušterače, raka ili popipa debelog crijeva, raka dojke, melanoma i raka jajnika. Rak gušterače se češće javlja kod muškaraca nego kod žena.Svake godine se u Hrvatskoj dijagnosticira oko 600 slučajeva raka gušterače.

Uzroci raka gušterače

Uzroci raka gušterače osim onih koje smo u uvodu naveli, nisu posve poznati. Rak nastaje kada stanice u gušterači razvijaju mutacije u DNA. Takve mutacije uzrokuju da stanice rastu nekontrolirano i nastave živjeti, a normalne i zdrave stanice umiru. Te stanice koje se gomilaju tvore tumor.U manjem broju slučajeva, uzrok nastanka tumora su neke druge vrste stanica gušterače

Najnovija istraživanja pokazuju vezu između raka gušterače i uživanja velikih količina kave.

U svakom slučaju, karcinom gušterače je nažalost tumor s jako lošom prognozom. Zbog svog specifičnog anatomskog položaja (gušterača smještena intraperitonealno i retroperitonealno, jako blizu mnogih organa kao što su jetra, dvanaesnik, slezena, bubrezi, želudac) i dobre prokrvljenosti ovi karcinomi brzo metastaziraju.

Većina raka gušterače počinje u stanicama koje okružuju kanal gušterače. Rijetko, rak se može formirati u stanicama koje proizvode hormon gušterače.

Simptomi raka gušterače

Simptomi raka gušterače obično se pojavljuju vrlo kasno te su najčešće zanemarivi i podmukli, većina pacijenata nije u stanju prepoznati simptome. Tek kada se pojave simptomi poput mučnine i povraćanja – većina pacijenata traži liječničku pomoć. Osim toga, specifičnih testova za rano otkrivanje raka gušterače nema. Upravo ta činjenica je jedan od glavnih razloga zašto je smrtnost kod ove vrste raka toliko visoka.

Znakovi i simptomi raka gušterače često se ne pojavljuju sve dok bolest ne dođe do uznapredovalog stadija.kada se znakovi i simptomi pojave, oni mogu uključivati:

Rak gušterače može prouzročiti određene komplikacije poput žutice, Kako tumor raste bolovi u abdomenu mogu postajati sve intenzivniji. Lijekovi protiv bolova mogu uvelike pomoći, a kemoterapija može pomoći u prevenciji širenja raka.

Kod težih slučajeva primjenjuje se injektiranje alkohola u živac koji kontrolira bolove na području abdomena. Rak gušterače koji ima tendenciju rasti, ponekad može uzrokovati pritisak na tanko crijevo te blokirati protok hrane iz želuca u crijeva.

Mučnina i povraćanje, te konstantna nelagoda izazvana bolovima, primanje kemoterapije te određenih lijekova mogu uzrokovati naglo mršavljenje i otežati funkcioniranje gotovo svih tjelesnih organa.

Rak gušterače

Dijagnoza raka gušterače

Rak gušterače uglavnom se dijagnosticira pomoću kompjuterizirane tomografije i magnetske rezonance. I jedna i druga vrste pretrage omogućuju slikovni prikaz gušterače i okolnih područja trbuha. Pregled abdomena ultrazvukom ili RTG snimka pluća mogu otkriti presadnice raka u drugim organima. Ponekad je za potvrdu dijagnoze potrebno uzeti i komadić tkiva za patohistološku analizu.

Laboratorijski izvještaji mogu pokazati postojanje anemije, žutice ili povećanu razinu glukoze u krvi.

Liječenje raka gušterače

Tretmani za liječenje raka gušterače ovise o stadiju bolesti te mjestu na kojem se širi. Nadalje, bitna je dob, sveukupno zdravlje i osobne preferencije. Prvi cilj u liječenju raka gušterače jest eliminirati rak, kada je to moguće. Kada to nije opcija, fokus liječenja postaje sprečavanje rasta raka gušterače (gomilanje tumorskih stanica), te smanjivanje štete koja u tijelu nastaje.

Kirurgija može biti opcija ako je rak gušterače ograničen na gušterači. Ako je rak napredan, a klasični tretmani nisu obećavajući, liječnik će vam pomoći pri ublažavanju simptoma i pokušati vam omogućiti da se osjećate čim bolje.Ovisno o poziciji tumora, uz gušteraču se kirurški odstranjuju žučni mjehur, dio žučnog voda, dio tankog crijeva, slezena ili dio želuca.

Operacije gušterače sa sobom donose i velike rizike od infekcije i krvarenja, te dug oporavak često popraćen mučninama i povraćanjem.

Radioterapija ima za cilj uništiti stanice raka. Možete dobiti tretmane zračenja prije ili nakon operacije raka, a vrlo često u kombinaciji s kemoterapijom. Takva kombinacija liječenja se koristi i kod osoba kod kojih nije moguće kirurško odstranjenje raka.

Kemoterapija koristi lijekove kako bi se uništile stanice raka. Može se uzimati intravenozno ili pak u obliku tableta. Kao što je već i navedeno, može se koristiti u kombinaciji s radioterapijom.

Djelovanje kemoterapije na koštanu srž najčešća je komplikacije liječenja kemoterapijom. Često dolazi do anemije, a samim time i ostalih popratnih simptoma anemije. Budući da kemoterapija oslabljuje imunitet nerijetko dolazi i do infekcija s kojima se organizam ne može boriti zbog oslabljenog imunološkog sistema.

Kod ljudi s uznapredovalim rakom gušterače, liječenje je fokusirano na kemoterapiju ili se pak kombinira s ciljanom terapijom. Ciljana terapija koristi lijekove koji napadaju specifične abnormalnosti u stanicama raka. Ciljani lijek blokira kemikalije koje signaliziraju stanice raka da rastu i da se dijele.

Ako mislite da biste mogli biti u kategoriji osoba s povećanim rizikom obolijevanja od raka gušterače ili bilo koje druge vrste raka javite se vašem liječniku i tražite ga uputnicu za pretrage.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.85 / 5   39

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: gušterača simptomi, rak gušterače simptomi, rak gušteraće, pankreatitis, simptomi raka gušterače, bolesti gušterače, tumor gušterače, simptomi karcinoma gušterače, operacija gušterače oporavak, tumor gušterače simptomi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu