Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Bilo da slavite uspjeh, družite se s prijateljima ili uživate u čaši vina uz večeru – alkohol je čest pratitelj društvenih trenutaka. No, koliko je zapravo sigurno povremeno popiti?
Iako su nekad istraživanja ukazivala na moguće koristi umjerenog konzumiranja alkohola, sve je više dokaza koji govore suprotno – nijedna količina alkohola nije bez rizika. Novo međunarodno istraživanje donosi i zabrinjavajuće zaključke o povezanosti alkohola i raka gušterače.
Alkohol i zdravlje – što kažu najnoviji podaci?
Posljednjih godina brojna istraživanja upozoravaju na štetne učinke alkohola na zdravlje.
Osim što može uzrokovati oštećenje jetre i povećati rizik od brojnih vrsta raka (poput raka dojke, debelog crijeva i jetre), alkohol negativno utječe i na mentalno zdravlje – narušava ravnotežu neurotransmitera u mozgu, povećava rizik od tjeskobe, depresije i impulzivnog ponašanja, a u težim slučajevima može dovesti i do psihoze.
Rak gušterače – poveznica koja zabrinjava
Rak gušterače ubraja se među najsmrtonosnije oblike raka jer se najčešće otkriva u kasnijim fazama bolesti. Prema podacima, samo 2025. godine u SAD-u se očekuje gotovo 67.000 novih slučajeva raka gušterače – što znači da će svaki dan dijagnozu primiti oko 184 osobe.
Kako bi istražili moguću povezanost između alkohola i raka gušterače, znanstvenici su analizirali podatke čak 30 međunarodnih studija, obuhvativši gotovo 2,5 milijuna sudionika koji su praćeni u prosjeku 16 godina. Tijekom tog razdoblja više od 10.000 osoba razvilo je rak gušterače.

Rezultati istraživanja
Analiza je pokazala da je rizik od raka gušterače rastao s količinom popijenog alkohola:
- svako povećanje unosa alkohola za 10 g dnevno (što je otprilike jedna trećina standardne čaše vina) povećava rizik od raka gušterače za 3 %
- žene koje su pile 15 – 30 g alkohola dnevno imale su 12 % veći rizik, u usporedbi s onima koje su pile manje od pet grama dnevno
- muškarci koji su konzumirali 30 – 60 g alkohola dnevno imali su 15 % veći rizik, a oni koji su pili više od 60 g dnevno čak 36 % veći rizik od raka gušterače
- povezanost je bila posebno izražena kod piva i žestokih pića, dok se vino u ovom istraživanju nije pokazalo kao značajan rizični faktor
- u azijskoj populaciji nije pronađena povezanost između alkohola i raka gušterače.
Nije svejedno koliko i zašto pijete
Znanstvenici napominju da su količine alkohola u istraživanju bile samoprijavljene, pa je moguće da su stvarne navike bile i veće. Nisu se uzimale u obzir ni različite životne faze ni obrasci konzumacije poput povremenog opijanja.
Ipak, zaključak je jasan – čak i umjerena konzumacija alkohola može povećati rizik od raka gušterače, a veće količine dodatno povećavaju rizik i za druge bolesti.
Kako smanjiti rizik?
Ako pijete alkohol svakodnevno – primjerice, jedno piće dnevno kao žena ili dva pića dnevno kao muškarac – vaše zdravlje možda već trpi posljedice, iako ih ne osjećate odmah. Stručnjaci s američkog Nacionalnog instituta za zdravlje poručuju – što manje pijete, to bolje.
Zapitajte se – pijete li iz navike ili zbog opuštanja? Možda je vrijeme da pronađete zdraviju alternativu – šetnju, tjelovježbu ili razgovor s prijateljima. Ako vam je teško smanjiti unos alkohola, potražite stručnu pomoć ili razgovarajte s liječnikom.
Pročitajte i ove članke:
- Koliko je alkohola sigurno piti bez ugrožavanja zdravlja?
- Prvi simptomi alkoholizma: Koji su znakovi zlouporabe?
- Rak gušterače: Koji su simptomi karcinoma koji ima lošu prognozu?
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
- Suzana Mussiow
- 6 min čitanja
- Myers, C. (2025). Scientists Just Linked Alcohol Consumption to Another Form of Cancer. EatingWell.
- Lingo, D. (2025). Is It Time to Rethink That Drink? What the Latest Science Says About Alcohol & Your Health. EatingWell.
- What Is Pancreatic Cancer? (2024). Pancreatic Cancer Action Network.