Rak jetre – uzroci, simptomi i liječenje

rak jetre

Jetra je organ s brojnim funkcijama za organizam. Riječ je o najvećem organu u trbušnoj šupljini, a nalazi se s desne strane trbušne šupljine, ispod ošita. Rak jetre započinje u stanicama jetre. Najčešći oblik karcinoma jetre je hepatocelularni karcinom, koji počinje u glavnoj vrsti stanica jetre – hepatocitima.

Ostale vrste stanica u jetri mogu razviti karcinom, ali su ti slučajevi znatno rjeđi. Karcinom koji počinje u nekom drugom dijelu tijela, poput debelog crijeva, pluća ili dojki, a zatim se širi na jetru zove se metastatski rak jetre. Tako se primjerice metastatski rak debelog crijeva opisuje kao rak koji je počeo u debelom crijevu ali se proširio na jetru. 

Tumori jetre mogu biti i benigni, tada se većinom javljaju bez kliničkih znakova, a otkrivaju se uglavnom slučajno ultrazvučnim pregledom. Karcinomi koji se primarno nastaju u jetri su: hepatoblastom, hepatocelularni karcinom, fibrolamelarni karcinom, kolangiokarcinom. 

Rak jetre – uzroci 

Nije u potpunosti jasno što točno uzrokuje većinu slučajeva raka jetre. Rak jetre nastaje kada stanice jetre mutiraju u DNA. DNA mutacije uzrokuju promjene, a jedan od rezultata je nekontroliran rast stanica i formacija tumora, odnosno mase kancerogenih stanica.

U nekim slučajevima je uzrok poznat, na primjer kada je riječ o kroničnoj infekciji s određenim virusom hepatitisa. Rak jetre može biti uzrokovan: 

 • infekcijom hepatitisom B ili C – (virus se prenosi seksualnim kontaktom ili krvlju) majka može virus prenijeti na dijete, osobe s kroničnom infekcijom imaju veći rizik obolijevanja od raka jetre.
 • kronična bolest jetre ili ciroza jetre – jetreno tkivo se zamjenjuje vezivnim tkivom što rezultira prestankom funkcija jetre. 
 • rak jetre je učestaliji u muškaraca nego u žena, 
 • osobe koje u obiteljskoj povijesti bolesti imaju zabilježen slučaj raka jetre imaju veći rizik obolijevanja od raka jetre, 
 • aflatoxini koji su toksični produkti plijesni, 
 • pušenje i prekomjerna konzumacija alkohola mogu uzrokovati nastanak kanceroznih formacija.

Karcinom jetre je deseti tumor po učestalosti, a peti po smrtnom ishodu izazvanom zloćudnim bolestima. Karcinom jetre se znatno češće javlja u stanovnika razvijenih zemalja

Rak jetre – simptomi

Većina ljudi nema znakove i simptome u ranim fazama raka jetre. Kada se oni ipak pojavljuju, tada mogu uključivati: 

 • neobjašnjiv gubitak težine,
 • gubitak apetita,
 • bol u trbuhu,
 • povišena tjelesna temperatura,
 • hiperlipidemija
 • hipoglikemija
 • mučninu i povraćanje,
 • opću slabost i umor,
 • trbušnu oteklinu, 
 • žutu obojenost kože (žutica),
 • uvećanu i bolnu jetru,
 • jetrene šumove, 
 • bijelu, vapnenastu stolicu.

U terminalnim stadijima bolesti žutica i jetrene encefalopatija su nagovještaj smrti. Jetrena encefalopatija je stanje tijekom kojeg se funkcija mozga pogoršava jer se u krvi nagomilavaju toksini koje bi zdrava jetra uklonila.

Dobroćudni karcinom jetre je obično sporog rasta i ne ugrožava život pacijenta. Tumori koji se šire u jetru su zloćudni tumori želuca, gušterače, debelog crijeva, pluća i dojke. Takvi tumori su obično progresivni i širenjem upućuju na metastatski rak jetre.

Rak jetre – dijagnoza

Rak jetre se u većini slučajeva otkriva potpuno slučajno putem ultrazvuka ili neke druge slikovne dijagnostičke pretrage. Najosjetljivije dijagnostičke pretrage koje će prikazati eventualne tvorbe na jetri su CT i MRI. Primarni hepatocelularni karcinom jetre moguće je otkriti uz scintigrafiju.

Angiografija će pokazati vaskularizaciju krvnih žila u zahvaćenom području jetre, stoga je moguće otkriti i manje tumore. Potvrda dijagnoze se vrši biopsijom jetre. Ako je u pitanju sumnja na rak jetre krvna slika može biti od velike pomoći. Alfa-fetoprotein u zdravih osoba nestaje odmah nakon rođenja, no ako postane prisutan u odrasloj dobi većinom upućuje na hepatocelularni karcinom, a samim time i lošu prognozu bolesti.

Rak jetre – liječenje

Tretmani u liječenju karcinoma jetre ovise o stupnju, odnosno stadiju bolesti, vašoj dobi, općem zdravstvenom stanju i osobnom odabiru. Liječenje karcinoma jetre uključuje suradnju internista hepatologa, onkologa, kirurga i interventnog radiologa. 

Mogućnosti za liječenje raka jetre mogu uključivati:

 • Kirurško liječenje – ako vaš tumor nije velik te funkcija jetre nije poremećena, liječnik može preporučiti djelomično uklanjanje jetre i dijela zdravog tkiva koje ga okružuje. Mogućnost kirurškog uklanjanja tumora ovisi o lokaciji tumora. Kirurško odstranjivanje tumora je moguće, no u manje od 5% slučajeva. 
 • Transplantacija jetre – tijekom transplantacije jetre, bolesna jetra se uklanja i zamjenjuje se sa zdravom jetrom donora. Transplantacija jetre je opcija koja je ponuđena malom postotku osoba s ranim stadijem raka jetre. 
 • Zamrzavanje stanica raka – krioablacijom se ekstremnom hladnoćom uništavaju stanice raka. Tijekom postupka, liječnik stavlja instrument koji sadrži tekući dušik, izravno na rak jetre. Slike ultrazvuka se koriste za usmjeravanje instrumenta i praćenje zamrzavanja stanica.
 • Grijanje stanica raka – u postupku radiofrekvencijske ablacije, električna struja se koristi za zagrijavanje i uništavanje stanica raka.
 • Ubrizgavanje alkohola u tumor – tijekom injektiranja alkohola, čisti alkohol se injicira izravno u tumor, bilo kroz kožu ili za vrijeme operacije. Alkohol ubija stanice raka.
 • Ubrizgavanje lijekova za kemoterapiju – tijekom postupka, kemoterapijski lijekovi se ubrizgavaju u jetrene arterije, a zatim je arterija blokirana. Cilj takve terapije jest smanjiti dotok krvi u stanice raka i isporučiti lijekove za kemoterapiju u iste te stanice.
 • Radioterapija – zračenjem se energetske zrake usmjeravaju na točno određene točke u vašem tijelu.
 • Ciljana terapija lijekovima – ciljani lijekovi djeluju tako što ometaju sposobnost tumora za generiranje novih krvnih žila. Pokazalo se da mogu usporiti ili zaustaviti napredni hepatocelularni karcinom jetre.

U ranim stadijima karcinoma jetre u obzir dolazi više opcija liječenja. Najnovija metoda liječenja je primjena sorafeniba – lijeka koji sprječava nastajanje tumorskih krvnih žila, te samim time usporava progresiju tumora. Imunoterapija se u Hrvatskoj još uvijek smatra eksperimentalnom metodom liječenja stoga si većina pacijenata tu vrstu terapije ne može priuštiti.

Pacijenti koji su se uspjeli izliječiti od karcinoma jetre moraju ići na redovitu kontrolu, jer se karcinom može vratiti ili se mogu javiti udaljene promjene. Na rak jetre prehrana nema zabilježen utjecaj, dapače budući da jetra ne može uklanjati toksine, određeni pripravci mogu biti potencijalno štetni čak i u maloj količini.

Rak jetre – zadnji stadij

U srednjem i uznapredovalom stadiju karcinoma kada je funkcija jetre već značajno narušena, cilj liječenja se usporiti rast tumora i smanjiti intenzitet simptoma koji narušavaju kvalitetu života. U zadnjem stadiju karcinoma jetre, simptomi se najsnažnije osjećaju, a pacijent je izrazito umoran.

Posljednja faza karcinoma nagoviješta smrt, budući da pacijentove funkcije postupno opadaju. Zadnji stadij karcinoma jetre je karakteriziran širenjem tumora na okolno tkivo i organe. U zadnjoj fazi bolesti tipični su sljedeći simptomi:

 • koža poprima žutu boju, 
 • iritacija kože, 
 • izražen gubitak kilograma, 
 • mučnina i povraćanje
 • proljev, 
 • nadutost
 • osjetljivost na zarazne bolesti.

Kod pacijenata se s vremenom javlja snažna depresija i sklonost suicidalnim mislima i ponašanju. Ako su u osoba koje su imale rak jetre bolovi bili izrazito jaki, ispostavilo se da je riječ o agresivnim i većim tumorima, a u krvi je bio prisutan alfa feta protein koji ukazuje na lošu prognozu bolesti.

Uz iznimno lošu prognozu otkrivanja u kasnom stadiju, kada je u pitanju rak jetre, metastaze također mogu izazivati probleme, stvarajući dodatni niz simptoma i komplikacija. Pacijente s karcinomom jetre u zadnjem stadiju, nerijetko se upućuje na palijativno liječenje

Rak jetre – preživljavanje

Karcinom jetre se kod 40% bolesnika otkriva u ranom stadiju. Petogodišnje preživljenje iznosi oko 30%. Kada bolest uznapreduje i proširi se na okolne limfne čvorove ili organe, petogodišnje preživljenje je oko 11%. Najlošije šanse imaju osobe kojima su zabilježene udaljene metastaze. Tada petogodišnje preživljenje iznosi samo 3%.

Oboljelima od raka jetre s obzirom na nepredvidiv tijek bolesti, nije moguće sa sigurnošću reći koliko će dugo poživjeti. Kod većine pacijenata se karcinom otkrije prekasno, te smrt nastupa već unutar nekoliko mjeseci od postavljanja dijagnoze.

Kada je u pitanju rak jetre forum iskustva, ali i udruge oboljelih mogu biti odlična mjesta za informiranje. Svaku informaciju provjerite s liječnikom. Pokušajte doznati što više o svojoj bolesti jer će liječnici uzimati u obzir vaše prioritete koji moraju biti u skladu s vašim zdravstvenim stanjem. 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.56 / 5   32

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: rak jetre, rak jetre simptomi, karcinom jetre, simptomi raka jetre, rak jetre zadnji stadij, tumor jetre, karcinom jetre simptomi, tumor na jetri, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu