Sikavica za zaštitu i zdravlje jetre

sikavica naslovna

Sikavica je dvogodišnja, zeljasta, krupna i razgranata biljka. Sikavicu prepoznajemo i pod nazivima bijeli stričak, gospin trn, sikalina, magareća salata, ošebalj, šarena badeljka itd. Sikavica je stepska i kamenjarska biljka porijeklom iz južne Europe, središnje Azije i sjeverne Afrike. 

Sikavica može narasti i do dva metra. Sikavicu ćemo najlakše prepoznati kao biljku čiji su crveno ljubičasti cvjetovi združeni u kuglaste glavice koje su obavijene ovojnim, pomalo trnovitim listovima. Iz svjetova Sikavice se obično razvijaju tamno sivi ili crni sjajni plodovi, pomoću kojih se biljka rasprostranjuje.

Sikavica cvate u srpnju i kolovozu, a plodovi sazrijevaju krajem kolovoza i u rujnu.

Sikavica je u srednjem vijeku bila vrlo cijenjena, te se koristila za liječenje kroničnih bolesti jetre i slezene, kašlja, žutice i grčeva uzrokovanih žučnim kamencima. U slučaju trovanja s Amanita gljivama koje razaraju jetru, Sikavica je jedina opcija liječenja.

sikavica biljka

Sikavica – ljekovitost

Sikavica djeluje na sličan način i za detoksikaciju od acetaminofena i alkohola. Odobrena je 1986. godine kao tretman za bolesti jetre kao što su alkoholni hepatitis, masna jetra, ciroza jetre i virusni hepatitis.

Također je dokazano da Sikavica štiti jetru od lijekova kao što je acetaminofen i aspirin. Aktivni sastojak Sikavice je silimarin, koji pomaže popraviti oštećene stanice jetre od alkohola i drugih otrovnih tvari, stimulirajući sintezu proteina.

Ciroza jetre – uzroci, simptomi i liječenje!

Promjenom vanjskog sloja stanica jetre, ona također potiče rast stanica jetre, što može smanjiti upalu, i ima antioksidativne učinke. Koristi se i za liječenje psorijaze jer povećava protok žuči. Sikavica ima neke estrogenske učinke koji mogu potaknuti protok majčinog mlijeka kod dojilja. Također se može koristiti i kod ”pokretanja” menstruacije ako ona kasni.

Sikavica može imati i učinak za muškarce s rakom prostate.

U testiranjima je dokazano da Sikavica djeluje na sniženje kolesterola, međutim to još uvijek nije dovoljno istraženo. Ova biljka je preporučljiva za čišćenje organizma svim osobama s  bilo kakvom disfunkcijom jetre.

Sikavica i alkoholne bolesti jetre

Nedavno je u Americi provedeno 16 znanstvenih studija o uporabi Sikavice za liječenje raznih oblika bolesti jetre.

U Europi, Sikavica se koristi u većini slučajeva bolesti jetre. Pet od sedam studija pokazuje kako je Sikavica veoma značajna u poboljšanju funkcija jetre, ali je njena učinkovitost još uvijek upitna.

Najviše poboljšanja pojavilo se kod osoba s blažim oblicima bolesti jetre, dok je sikavica nažalost manje učinkovita kod teških bolesti jetre kao što je ciroza.

sikavica lijecenje

Sikavica i virusni hepatitis

Unatoč činjenici da se Sikavica naširoko koristi u liječenju hepatitisa (naročito hepatitis C), njena učinkovitost je još uvijek upitna te se i dalje testira kroz brojna znanstvena istraživanja.

Kod nekih oboljelih od virusnog hepatitisa pojavila su se određena poboljšanja u aktivnosti jetrenih enzima, dok drugi oboljeli nažalost nisu bili podložni promjenama na bolje.

Sikavica i rak 

Laboratorijske studije pokazuju da aktivne tvari u Sikavici mogu imati pozitivne učinke protiv raka. Silimarin ima jaka antioksidativna svojstva, a poznato je da ima učinak na rak dojke i prostate.

Iako Sikavica pokazuje pozitivne učinke, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo jeli sigurna i učinkovita u liječenju brojnih vrsta raka.

Sikavica i visoki kolesterol

U istraživanjima je utvrđeno da je Sikavica snizila kolesterol, te da je značajno povećala HDL (“dobar”) kolesterol, međutim potrebno je više istraživanja kako bi se isto dokazalo.

sikavica plod

Sikavica – ulje

Ulje Sikavice se koristi u prehrani ali i za vanjsku upotrebu. Ulje Sikavice bogato je omega-3 i omega-6 masnim kiselinama koje su vrlo značajne za zdravlje cijelog organizma. Ulje Sikavice bogato je i oleinskom i linoleinskom masnom kiselinom, a osim te dvije masne kiseline, sadrži i vitamin E koji je vrlo značajan za zdravlje kože.

Ulje Sikavice se pokazalo posebno učinkovitim za zdravlje jetre, ali se može koristiti i u liječenju kožnih bolesti i tegoba. Svakodnevno je potrebno koristiti jednu veliku žlicu (dvije manje) ulja Sikavice, npr u salati. Ulje Sikavice možete koristiti kao dodatak jelima koja ne zahtijevaju termičku obradu ili kao dodatak prehrani.

Alkoholni hepatitis – uzroci, simptomi i liječenje!

Ulje Sikavice je potrebno držati na suhom i tamnom mjestu. Uvijek koristite hladno prešano djevičansko ulje Sikavice. Ulje Sikavice možete potražiti po cijeni od 85 kuna za 500 ml hladno prešanog ulja. 

Sikavica tablete

Sikavicu možete potražiti i u obliku tableta koje sadrže velik udio silimarina te cink kako bi se pojačalo djelovanje. Uvijek je bitno potražiti provjerenog proizvođača jer su na našem tržištu po visokim cijenama dostupni i proizvodi slabije učinkovitosti.

Preporučena dnevna doza je jedna kapsula dnevno. Ako popijete više kapsula dnevno nećete pojačati učinak Sikavice, ali možete dobiti neke od nuspojava koje su otisnute na pakiranju. Prije nego započnete s konzumacijom tableta od Sikavice, trebali biste se konzultirati s liječnikom odnosno stručnjakom koji će vam reći trebate li konzumirati Sikavicu ili ne. 

sikavica tablete

Tinktura od sikavice- recept

Kada je u pitanju liječenje bolesti jetre, tinktura od Sikavice se pokazala vrlo učinkovitim saveznikom u toj borbi.

Tinktura od Sikavice se pravi tako što se 250 grama zrelog i osušenog sjemena stavi u odgovarajuću posudu te se prelije jednom litrom 70% alkohola. Potom se posudu poklopi i ostavi da odstoji mjesec dana uz svakodnevno mućkanje sadržaja. 

Posuda treba biti na toplom i sunčanom mjestu. Nakon mjesec dana, tinkturu je potrebno procijediti i čuvati na hladnom i tamnom mjestu. Tinkturu od Sikavice koristite 3 puta dnevno po 30 kapi uz čašu vode ili šalicu čaja u koje sadržaj možete ukapati.

Toksični hepatitis – uzroci, simptomi i liječenje!

Sikavica – sjemenke

Sjemenke Sikavice su najljekovitiji dio ove biljke. Sjemenke Sikavice su izdužene, jajastog oblika, opna im je smeđa te u sebi sadrži flavonoide. Sjemenke se koriste kad su zrele i osušene. 

U medicini se koristi ekstrakt sušenog ploda Sikavice. u raznim oblicima te kao lijek za brojne tegobe, a posebno za liječenje jetre. Sjemenke sadrže i čuveni sastojak silimarin koji se koristi za zaštitu i detoksikaciju jetre. Čaj od Sikavice upravo je zbog toga, najbolje pripremati od sjemenki, premda se u nekim krajevima čaj priprema od listova ove biljke. 

Bitno je napomenuti kako su listovi manje ljekoviti od sjemenki. Sjemenke Sikavice možete nabaviti po cijeni od 64 kune.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.89 / 5   56

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: sikavica, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu