Detoksikacija (čišćenje) jetre na prirodan način

detoksifikacija jetre

Jetra je crvenkasto-smeđi, vitalan organ ljudskog tijela koji ima brojne i značajne funkcije. Nalazi se u desnom dijelu trbušne šupljine, neposredno ispod ošita i iznimno je dobro prokrvljena. Naime, jetra ima dvostruki krvotok: jetrenom arterijom dolazi krv koja opskrbljuje samu jetru, a portalnom venom dolazi krv iz probavnog sustava bitna za metabolizam cijelog tijela.

Jetra ima ključnu ulogu u metabolizmu, a sudjeluje u metabolizmu svih sastojaka hrane: masti, proteina i ugljikohidrata.

Ima ključnu ulogu:

  • u održavanju primjerene razine glukoze u krvi,
  • stvara glikogen,
  • pretvara toksični amonijak u ureu ili karbamid.

Neophodna je i u nizu drugih životno važnih funkcija kao što su: sinteza proteina plazme, te stvaranje i razgradnja masti, proteina i ugljikohidrata. Osim toga, jetra stvara žuč i konjugira bilirubin (raspadni produkt hemoglobina).

Bitno je napomenuti da jetra ima iznimnu sposobnost regeneracije, stoga je pametno ne samo sačuvati jetru od štetnih tvari, već i poticati njenu sposobnost regeneracije.

Detoksikacijska funkcija jetra

Jetrene stanice osim svih navedenih imaju i jednu jako bitnu ulogu u našem tijelu, a to je čišćenje ili detoksikacija tijela od štetnih ili stranih tvari (ksenobiotici).

Jetra razgrađuje različite lijekove, droge, alkohol i otrove. Unatoč svojim sposobnostima i korisnosti za ljudski organizam, ipak i jetra ima svoja određena ograničenja, zbog čega je potrebno održavati jetru zdravom i paziti što i kako unosimo u vlastito tijelo.

jetra

Ako preopteretimo jetrenu sposobnost detoksikacije, dolazi do patoloških promjena na jetri koje nazivamo ciroza.

Ciroza označava proces u kojem se jetreno tkivo zamjenjuje s vezivnim čime se smanjuje sposobnost jetre u obavljanju svojih funkcija.

Prehrana i stil života

Budući da je jetra glavno metaboličko središte tijela, umjerena i uravnotežena prehrana je nužna za njeno pravilno funkcioniranje.

U suvremenom svijetu, gotovo svakodnevno se mogu čuti informacije o novoj čudotvornoj dijeti, načinu prehrane ili sastojku. Bitno je uzimati sve informacije sa zdravom dozom skeptičnosti, što znači dobro provjeriti ima li logike i dokaza da neka dijeta stvarno djeluje povoljno na ljudski organizam.

Također je bitno prihvatiti činjenicu da do uspjeha ne postoji prečac, već je potrebno zdravo i kvalitetno se hraniti konstantno, vježbati i izbjegavati štetne sastojke. U ovom odlomku će biti predstavljeni neki osnovni savjeti putem kojih možete organizirati svoju osobnu prehranu.

Ne izbacujte nijedan temeljni sastojak iz prehrane – često se susrećemo s dijetama u kojima se izbacuje konzumiranje npr. ugljikohidrata. Treba imati na umu da je mozak, kao najvažniji organ u ljudskom tijelu, gotovo potpuno ovisan o ugljikohidratima.

Ne pretjerivati s vitaminima – vitamini su tvari koje su nužne našem tijelu za niz važnih funkcija. Međutim, količina vitamina koja je potrebna našem tijelu je često jako mala, a istovremeno su zalihe određenih vitamina velike, tako da je bitno ne pretjerivati s dodacima prehrani. Balansiran unos sezonskog voća i povrća, namiruje sve naše potrebe za vitaminima.

Jednostavna krvna slika nam može puno toga reći o prehrani. Redovita kontrola krvi nam omogućava pravovremeno detektiranje anemije, visokog kolesterola, koncentracije minerala, stanja jetre.

Postoje i metode praćenja primjerene razine vitamina u tijelu. Pametno je iskoristiti suvremenu tehnologiju i znanost u svrhu poboljšanja vlastitog zdravlja.

Žene su zbog menstrualnih krvarenje pod većim rizikom od razvoja anemije. Pravilna kontrola željeza i hemoglobina može bitno utjecati na svakodnevnu energiju i snagu.
Ako se odlučite za neku od dijeta ili posebnih režima prehrane, imajte na umu i slabe strane te dijete. Npr. vegetarijanci mogu imati poteškoća s unosom esencijalnih aminokiselina. Taj se problem jednostavno rješava dodatnim unosom u obliku dodataka prehrani.

Osim toga što unosite, jako je bitno i na koji način pripremate to što unosite. Puno više hranjivih sastojaka se sačuva prilikom pripreme hrane na pari ili kuhanjem, u odnosu na pečenje i prženje.

Trudite se jesti sezonsko voće i povrće. Puno su veće šanse da je uzgojeno prirodno i organski.

Čaj za čišćenje jetre

cajevi za ciscenje jetre

Neki stručnjaci preporučuju razne čajeve za detoksikaciju i regeneraciju jetre. Bitno je napomenuti da vam ovi preparati sigurno neće odmoći, ali da je ipak potrebno da vi sami osluškujete svoje tijelo i u suradnji sa svojim liječnikom ili nutricionistom odaberete prehrane koja najviše odgovara vašem životnom stilu.

Čaj od mente potiče jetrenu razgradnju masti i smanjuje loš kolesterol. Tako štite tijelo od ateroskleroze i povezanih srčanih bolesti. Također potiče protok žući, što je bitno pri apsorpciji masti i vitamina topljivima u mastima. Zbog opuštanja mišića maternice se ne preporučuje trudnicama.

Čaj od maslačka sadrži antioksidans tanin. Pomaže u probavi, čišćenju jetre, regulira krvni tlak te razine šećera i kalija u krvi. Stimulira proizvodnju žući.

Čaj od đumbira – hrana s visokim udjelom vlakana pomaže probavu i detoksikaciju organizma. U zeleni čaj ili prokuhanu vodu se može dodati  đumbir i tako napraviti i čaj od đumbira.

Ostale informacije možete pronaći u članku:”Čaj za čišćenje jetre – 5 sezonskih biljaka za sezonsko čišćenje jetre

Što još može pomoći u čišćenju jetre?

Eterična ulja – zbog svog povoljnog djelovanja na žuč i jetru, ekstrakt lista artičoke koristi se kao učinkovito sredstvo za detoksifikaciju. Eterična ulja paprene metvice, ružmarina, celera i ljupčaca efikasno eliminiraju toksične tvari iz jetre.

Slatki krumpir (batat) – iznimno je bogat kalijem pa pomaže pri detoksikaciji jetre. Osim toga je bogat vitaminima B6, C i D, ali i magnezijem i željezom.

Jetra – goveđa ili pileća jetra zdravih životinja (najbolje mladih, koje su slobodne na ispaši). Iznimno bogata nutrijentima i vitaminima.

Sikavica – ima snažna detoksikacijska svojstva pa se koristi u liječenju oboljelih alkoholne ciroze, hepatitisa i bolestima jetre izazvanim toksinima. Smanjuje štetni učinak teških metala u vodi ili pesticida kojima može biti zagađena hrana.

Gorka sol – Američka liječnica dr. Hulde G. Clark razvila je poseban plan čišćenja jetre gorkom soli, tvrdeći da pomaže u uklanjanju kamenaca i kolesterola iz organizma. Više o načinima upotrebe gorke soli pročitajte u članku “Gorka sol – djelovanje i primjena za kožu i čišćenje jetre.”

Bitno je napomenuti da je najvažnije pravilo u prehrani zlatna sredina. Pretjerivanje nikad nije dobro, a prevelike količine inače iznimno zdravih sastojaka mogu biti pogubne za vaše zdravlje. Stoga uvijek imajte na umu da je krajnji cilj zdrava i uravnotežena prehrana.

Članak uređen:

Vodič kroz najbolje čajeve:

Ocijenite članak

4.03 / 5   38

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: čišćenje jetre, kako ocistiti jetru, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Detoksikacija (čišćenje) jetre na prirodan način

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Imam pitanje, mojoj cerki su kada god radi analizu krvi na enzime jetre rezultati uvek drugaciji ,ili su malo poviseni,ili mslo vise,ili se smanje neznatno,uradjene su i ostale pretrage,i ultrazvuk nema niceg ali rezultati variraju. Skoro mesec dana poje kapsule sikavice a rezultati isti?

  2. Kako se koristi gorka sol, i da li je smiju koristiti visokotlakasi?