Detoksikacija (čišćenje) jetre na prirodan način

detoksifikacija jetre

Jetra je crvenkasto-smeđi, vitalan organ ljudskog tijela koji ima brojne i značajne funkcije. Nalazi se u desnom dijelu trbušne šupljine, neposredno ispod ošita i iznimno je dobro prokrvljena. Naime, jetra ima dvostruki krvotok: jetrenom arterijom dolazi krv koja opskrbljuje samu jetru, a portalnom venom dolazi krv iz probavnog sustava bitna za metabolizam cijelog tijela.

Jetra ima ključnu ulogu u metabolizmu, a sudjeluje u metabolizmu svih sastojaka hrane: masti, proteina i ugljikohidrata.

Ima ključnu ulogu:

  • u održavanju primjerene razine glukoze u krvi,
  • stvara glikogen,
  • pretvara toksični amonijak u ureu ili karbamid.

Neophodna je i u nizu drugih životno važnih funkcija kao što su: sinteza proteina plazme, te stvaranje i razgradnja masti, proteina i ugljikohidrata. Osim toga, jetra stvara žuč i konjugira bilirubin (raspadni produkt hemoglobina).

Bitno je napomenuti da jetra ima iznimnu sposobnost regeneracije, stoga je pametno ne samo sačuvati jetru od štetnih tvari, već i poticati njenu sposobnost regeneracije.

Detoksikacijska funkcija jetra

Jetrene stanice osim svih navedenih imaju i jednu jako bitnu ulogu u našem tijelu, a to je čišćenje ili detoksikacija tijela od štetnih ili stranih tvari (ksenobiotici).

Jetra razgrađuje različite lijekove, droge, alkohol i otrove. Unatoč svojim sposobnostima i korisnosti za ljudski organizam, ipak i jetra ima svoja određena ograničenja, zbog čega je potrebno održavati jetru zdravom i paziti što i kako unosimo u vlastito tijelo.

jetra

Ako preopteretimo jetrenu sposobnost detoksikacije, dolazi do patoloških promjena na jetri koje nazivamo ciroza.

Ciroza označava proces u kojem se jetreno tkivo zamjenjuje s vezivnim čime se smanjuje sposobnost jetre u obavljanju svojih funkcija.

Prehrana i stil života

Budući da je jetra glavno metaboličko središte tijela, umjerena i uravnotežena prehrana je nužna za njeno pravilno funkcioniranje.

U suvremenom svijetu, gotovo svakodnevno se mogu čuti informacije o novoj čudotvornoj dijeti, načinu prehrane ili sastojku. Bitno je uzimati sve informacije sa zdravom dozom skeptičnosti, što znači dobro provjeriti ima li logike i dokaza da neka dijeta stvarno djeluje povoljno na ljudski organizam.

Također je bitno prihvatiti činjenicu da do uspjeha ne postoji prečac, već je potrebno zdravo i kvalitetno se hraniti konstantno, vježbati i izbjegavati štetne sastojke. U ovom odlomku će biti predstavljeni neki osnovni savjeti putem kojih možete organizirati svoju osobnu prehranu.

Ne izbacujte nijedan temeljni sastojak iz prehrane – često se susrećemo s dijetama u kojima se izbacuje konzumiranje npr. ugljikohidrata. Treba imati na umu da je mozak, kao najvažniji organ u ljudskom tijelu, gotovo potpuno ovisan o ugljikohidratima.

Ne pretjerivati s vitaminima – vitamini su tvari koje su nužne našem tijelu za niz važnih funkcija. Međutim, količina vitamina koja je potrebna našem tijelu je često jako mala, a istovremeno su zalihe određenih vitamina velike, tako da je bitno ne pretjerivati s dodacima prehrani. Balansiran unos sezonskog voća i povrća, namiruje sve naše potrebe za vitaminima.

Jednostavna krvna slika nam može puno toga reći o prehrani. Redovita kontrola krvi nam omogućava pravovremeno detektiranje anemije, visokog kolesterola, koncentracije minerala, stanja jetre.

Postoje i metode praćenja primjerene razine vitamina u tijelu. Pametno je iskoristiti suvremenu tehnologiju i znanost u svrhu poboljšanja vlastitog zdravlja.

Žene su zbog menstrualnih krvarenje pod većim rizikom od razvoja anemije. Pravilna kontrola željeza i hemoglobina može bitno utjecati na svakodnevnu energiju i snagu.
Ako se odlučite za neku od dijeta ili posebnih režima prehrane, imajte na umu i slabe strane te dijete. Npr. vegetarijanci mogu imati poteškoća s unosom esencijalnih aminokiselina. Taj se problem jednostavno rješava dodatnim unosom u obliku dodataka prehrani.

Osim toga što unosite, jako je bitno i na koji način pripremate to što unosite. Puno više hranjivih sastojaka se sačuva prilikom pripreme hrane na pari ili kuhanjem, u odnosu na pečenje i prženje.

Trudite se jesti sezonsko voće i povrće. Puno su veće šanse da je uzgojeno prirodno i organski.

Čaj za čišćenje jetre

cajevi za ciscenje jetre

Neki stručnjaci preporučuju razne čajeve za detoksikaciju i regeneraciju jetre. Bitno je napomenuti da vam ovi preparati sigurno neće odmoći, ali da je ipak potrebno da vi sami osluškujete svoje tijelo i u suradnji sa svojim liječnikom ili nutricionistom odaberete prehrane koja najviše odgovara vašem životnom stilu.

Čaj od mente potiče jetrenu razgradnju masti i smanjuje loš kolesterol. Tako štite tijelo od ateroskleroze i povezanih srčanih bolesti. Također potiče protok žući, što je bitno pri apsorpciji masti i vitamina topljivima u mastima. Zbog opuštanja mišića maternice se ne preporučuje trudnicama.

Čaj od maslačka sadrži antioksidans tanin. Pomaže u probavi, čišćenju jetre, regulira krvni tlak te razine šećera i kalija u krvi. Stimulira proizvodnju žući.

Čaj od đumbira – hrana s visokim udjelom vlakana pomaže probavu i detoksikaciju organizma. U zeleni čaj ili prokuhanu vodu se može dodati  đumbir i tako napraviti i čaj od đumbira.

Ostale informacije možete pronaći u članku:”Čaj za čišćenje jetre – 5 sezonskih biljaka za sezonsko čišćenje jetre

Što još može pomoći u čišćenju jetre?

Eterična ulja – zbog svog povoljnog djelovanja na žuč i jetru, ekstrakt lista artičoke koristi se kao učinkovito sredstvo za detoksifikaciju. Eterična ulja paprene metvice, ružmarina, celera i ljupčaca efikasno eliminiraju toksične tvari iz jetre.

Slatki krumpir (batat) – iznimno je bogat kalijem pa pomaže pri detoksikaciji jetre. Osim toga je bogat vitaminima B6, C i D, ali i magnezijem i željezom.

Jetra – goveđa ili pileća jetra zdravih životinja (najbolje mladih, koje su slobodne na ispaši). Iznimno bogata nutrijentima i vitaminima.

Sikavica – ima snažna detoksikacijska svojstva pa se koristi u liječenju oboljelih alkoholne ciroze, hepatitisa i bolestima jetre izazvanim toksinima. Smanjuje štetni učinak teških metala u vodi ili pesticida kojima može biti zagađena hrana.

Gorka sol – Američka liječnica dr. Hulde G. Clark razvila je poseban plan čišćenja jetre gorkom soli, tvrdeći da pomaže u uklanjanju kamenaca i kolesterola iz organizma. Više o načinima upotrebe gorke soli pročitajte u članku “Gorka sol – djelovanje i primjena za kožu i čišćenje jetre.”

Bitno je napomenuti da je najvažnije pravilo u prehrani zlatna sredina. Pretjerivanje nikad nije dobro, a prevelike količine inače iznimno zdravih sastojaka mogu biti pogubne za vaše zdravlje. Stoga uvijek imajte na umu da je krajnji cilj zdrava i uravnotežena prehrana.

Članak objavljen:

Vodič kroz najbolje čajeve:

Ocijenite članak

4.02 / 5   41

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: čišćenje jetre, Prirodni lek za ciscenje jetre, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu