Uz vlastiti Kefir do zdravlja i uštede

kefir

Jeste li znali da ovaj ukusni i hranjivi mliječni napitak možete napraviti sami i bez puno truda? Pritom ćete uštedjeti i učiniti dobru stvar za sebe i bližnje.

Kefir gljiva, tibetanska gljiva (kefirna zrnca)

Kefir je fermentirani mliječni napitak koji se može vrlo jednostavno proizvesti u kućnoj radinosti. Može se, naravno, kupiti i u dućanu, ali, osim po imenu, ta dva napitka nisu jednaka.

Domaći kefir radi se pomoću gljive kefira. Gljiva kefir (kefirna zrnca) se tako konvencionalno naziva, ona zapravo nije gljiva, nego zajednica korisnih bakterija i čestica mliječne masti.

Industrijski kefir, onaj koji se prodaje u trgovini, radi se pomoću hmelja i kulture koje okusom odgovaraju kefiru. Takav kefir nema istu nutricionističku vrijednost kao domaći.

Zašto se industrijski kefir ne radi pomoću gljive kefir? Razlozi su sljedeći – domaći kefir je osjetljiv na okolinu, npr. ima malo drugačiji okus po ljetu nego po zimi. Industrijski kefir se može proizvoditi brže i u velikim količinama. No, domaći kefir ima mnoga svojstva koja pozitivno utječu na naše zdravlje koja industrijski kefir nema.

Domaći kefir blagotvorno djeluje:
  • na regulaciju krvnog tlaka,
  • liječi kardiovaskularne bolesti,
  • snižava kolesterol,
  • jača imunitet,
  • kod upale želuca, crijeva, proljeva i zatvora,
  • kod oboljenja jetre i bubrega,
  • kod unutarnjih i vanjskih čireva,
  • liječi upale – antibiotsko djelovanje.

Neki svakodnevni korisnici kefira su nam u razgovoru prijavili i gubitak kilograma i poboljšanja tena.

Kako napraviti domaći kefir?

Ovo je vrlo jednostavno. Treba vam gljiva kefir, mlijeko i posuda. Ubacite gljivu i mlijeko u posudu, ostavite na nekom mjestu (temperatura treba biti veća od 10 C‘) i nakon dan do dva izvadite gljivu iz posude. Ono što je ostalo je domaći kefir. Gljivu ubacite u novu posudu za novi kefir. Ako ne želite odmah raditi novi kefir, možete ju skladištiti u vodi.

Važno: Kefir ne smije doći u doticaj s metalom – posuda u kojoj se radi ne smije imati metalni čep, ne smije se koristiti metalna žlica za miješanje i vađenje gljive.

Gdje nabaviti gljivu kefir?

Gljive kefir (kefirna zrnca) se ne prodaju po dućanima. Gljivu možete nabaviti od nekoga tko ju ima. Naime, gljiva se brzo razmnožava i dijeli.

Želite li kefir gljivu, možete je pokušati potražiti u novinskim i internetskim oglasnicima i/ili se raspitati na tržnici i u trgovinama zdravom prehranom.

Kefir za zdravlje i uštedu

Ako ste ljubitelj kefira, radeći domaći kefir ćete i uštedjeti, i to na litru kefira 6 kuna (litra mlijeka na dan kada se radi ovaj članak košta 6 kuna, a litra kefira oko 12). Ako vaša obitelj popije litru kefira dnevno, godišnje ste uštedjeli 2 190 kuna.

Članak objavljen:

Saznajte više o imunitetu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o krvnom tlaku u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.11 / 5   116

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kefir, kefir gljiva, domaci kefir, kako napraviti kefir, gljivice za kefir, kefir gljivice, kako napraviti domaći kefir, tibetanska gljiva, gljiva za kefir, kefir gljiva gdje kupiti, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu