Toksični hepatitis – uzroci, simptomi i liječenje

toksični hepatitis

Hepatitis je općeniti naziv za upalu jetre, vrlo opasan klinički sindrom koji može dovesti do trajnog oštećenja jetre. Hepatitis može biti virusni (uzrokovan virusima hepatitisa A, B, C, D i E), autoimuni (uzrokovan poremećajem imunosnog sustava) i toksični.

Toksični hepatitis uzrokovan je prekomjernom izloženosti jetre štetnim (toksičnim) kemikalijama te nastaje kao reakcija na različite tvari kojima ste izloženi.

Toksična jetra može se javiti i kao reakcija na lijekove. Štoviše, lijekovi i pripravci koji bi trebali pomoći organizmu uzrokuju hepatitis daleko češće nego otrovi, droge i slične tvari.

To se događa zbog prekomjernog i samovoljnog uzimanja bez prethodne konzultacije s liječnikom ili zbog kombiniranja lijekova s alkoholom.

oštećenje jetre simptomi

Alkoholni hepatitis posebna je vrsta toksičnog hepatitisa koja se javlja kod ljudi koji konzumiraju alkohol dugi niz godina.

Autoimuni hepatitis – uzroci, simptomi, dijagnoza i liječenje!

U nekim slučajevima toksični hepatitis se razvija tijekom nekoliko sati ili dana od izloženosti toksinu. U drugim slučajevima, možda će trebati mjeseci prije nego se znakovi i simptomi toksičnog hepatitisa pojave.

Simptomi se često povuku kada se izloženost toksinu zaustavi. Ali toksični hepatitis može trajno oštetiti vašu jetru, osobito ako je već nastupila toksična bolest jetre s kolestazom.

Oštećenje jetre simptomi

Blagi oblik toksičnog hepatitisa možda neće izazvati nikakve simptome i moći će biti otkriven samo krvnim testovima. Kada se pojave znakovi i simptomi toksičnog hepatitisa, oni su najčešće:

Kada posjetiti liječnika?

Liječnika posjetite čim primijetite neke od znakova i simptoma koji vas mogu zabrinuti.

Potražite hitnu medicinsku skrb ako mislite da je vaše dijete uzelo prekomjernu dozu acetaminofena (Tylenol i ostali) ili ako vaše dijete pokazuje bilo kakve simptome mogućeg predoziranja acetaminofenom kao što su:

Ako sumnjate na predoziranje acetaminofenom u što kraćem roku zovite hitnu pomoć. Ova vrsta predoziranja može biti opasna za život.

Uzroci toksičnog hepatitisa

Toksični hepatitis se pojavljuje kada vaša jetra razvija upalu zbog izloženosti toksičnoj tvari. Toksični hepatitis se također može pojaviti kod neumjerene konzumacije lijekova

toksična bolest jetre

Vaša jetra obavlja na stotine vitalnih funkcija, uključujući uklanjanje većine kemikalija iz krvotoka i razbijanje istih kemikalija kako bi se mogle brzo ukloniti iz tijela.

Hepatitis A (infektivni hepatitis) – uzrok, simptomi i liječenje!

Iako jetra ima sjajnu mogućnost regeneriranja, konstantna izloženost toksičnim tvarima može izazvati ozbiljnu, a ponekad i nepopravljivu štetu.

Premda jedna jetrena lezija nije nešto od čega se jetra ne može oporaviti, opetovana oštećenja kroz dugi niz godina mogu biti pogubna. Toksični hepatitis može biti uzrokovan:

 • Alkoholom – učestalo pijenje tijekom mnogo godina može dovesti do alkoholnog hepatitisa, upale jetre zbog alkohola.
 • Lijekovi protiv bolova – lijekovi protiv bolova kao što su acetaminofen (Tylenol i drugi), aspirin, ibuprofen (Advil, Motrin i drugi) i naproxen (Aleve) mogu oštetiti vašu jetru, osobito ako lijekove uzimate često ili kombinirano s alkoholom.
 • Lijekovi na recept – lijekovi povezani s teškim ozljedama jetre uključuju halotan, isoniazid, valproičnu kiselinu (Depakene), fenitoin (Dilatin, Phenytek), azatioprin (Azasan, Imuran), niacin (Niaspan), atorvastatin (Lipitor), lovastatin (Mevacor), pravastatin (Pravachol), simvastatin (Zocor), fluvastatin (Lescol), rosuvastatin (Crestor), ketokonazol, pojedine antibiotike, anti-virusne lijekove i anaboličke steroide.
 • Ljekovito bilje i dodaci – među biljkama koje se smatra opasnim za jetru su kaskara, chaparral, komfrey, kava i Ephedra. Djeca mogu razviti oštećenje jetre ako zamijene vitaminske dodatke s čokoladom i uzmu velike doze.
 • Industrijske kemikalije – kemikalije i tvari kojima možete biti izloženi na radnom mjestu mogu dovesti do oštećenja jetre. Kemikalije koje često uzrokuju štetu na jetri su vinil klorid (tvar koja se koristi za pravljenje plastike), tvari za kemijsko čišćenje, otapala, ugljikov tetraklorid, herbicidi, parakvat i grupa industrijskih kemikalija koje se zovu poliklorirani bifenili.

toksični hepatitis alkohol

Liječenje jetre

Tretmani liječenja za hepatitis uključuju:

 • Prestanak izloženosti toksinu – doktori će raditi da otkriju što točno uzrokuje oštećenje jetre. Nekada je očito što uzrokuje vaše simptome, ali ponekad treba vremena i više posla da se otkrije uzrok. U većini slučajeva, prestanak izloženosti toksinu koji uzrokuje upalu jetre će smanjiti simptome koje doživljavate.
 • Acetilcistein – lijek koji preokreće oštećenje jetre uzrokovano acetaminofenom. Ako je vaše oštećenje jetre uzrokovano predoziranjem s acetaminofenom primit ćete ovaj lijek. Najučinkovitiji je ako se primjeni u roku 16 sati od predoziranja.
 • Skrb u bolnici – osobe s teškim simptomima vjerojatno će dobiti terapiju u bolnici koja uključuje intravenske tekućine i lijekove koji ublažuju mučninu i povraćanje.
 • Transplantacija jetre – kada je funkcija jetre teško narušena, transplantacija je jedina opcija za neke ljude. Ovom operacijom vaša bolesna jetra se uklanja i zamjenjuje se sa zdravom jetrom od donatora. Većina jetre koja se koristi u transplantacijama dolaze iz preminulih osoba. Ipak, nekim slučajevima jetra može doći od živih donatora koji doniraju dio svoje jetre.

Regeneracija jetre prirodnim putem

Ljudska jetra je osobito poznata po svojoj sposobnosti za regeneraciju. Zbog jedinstvenih svojstava hepatocita (stanica jetre), koji su sposobni prilagoditi svoju svrhu, jetra se može obnoviti čak i ako je preostala samo četvrtina izvorne mase tkiva jetre.

Hepatitis C – uzrok, simptomi i liječenje!

zdrava jetra

Stoga (ako nije došlo do ozbiljnijeg oštećenja kao što je nekroza jetre) jetri ne treba izuzetno mnogo pomoći da se oporavi. Korištenje lijekova i kemijskih sredstava kako bi se riješio problem u suštini je nalik dolijevanju ulja na vatru. 

Puno je učinkovitiji pristup u kojem se smanji količina novih tvari koje se unose te vrše opterećenje na jetru da prerađuje nove spojeve.

Hepatitis B – uzroci, simptomi, cijepljenje i liječenje!

Liječenje kod kuće uz puno odmora i pijenje puno tekućine zahvaljujući tome možda je najbolji izbor. Pritom od velike pomoći mogu biti prirodni sastojci koji ne opterećuju jetru, ali imaju dokazan povoljni učinak na vraćanje funkcije jetre i ublažavanja upalnih procesa.

U nastavku vam donosimo nekoliko nekoliko namirnica i recepata za pripremu laganih, prirodnih i domaćih pripravaka koji će ubrzati vaš oporavak. 

Tinktura nevena

Ovu jednostavnu tinkturu možete pripremiti sami. Prelijte dvije žlice sitno nasjeckanog cvijeta nevena s jednom šalicom kipuće vode. Ostavite da odstoji sat vremena. Uzimajte oko 50 ml četiri puta dnevno. Zahvaljujući ovom lijeku, vaša jetra će se brže rješavati žuči.

neven čaj za jetru

Čaj od vodopije

Vodopija ili cikorija je višegodišnja biljka s višestrukim blagotvornim djelovanjem. Dovoljno je otprilike 2 žlice dodati u pola litre vode. Ostavite da stoji sat vremena, dodajte limun i med te konzumirajte bez ograničenja.

Uvarak od maslačka

Maslačak je važan za čišćenje jetre i krvotoka. Stavite jednu žlicu mljevenog korijena maslačka u čašu pročišćene vode te kuhajte na laganoj vatri sat vremena. Nakon što se ohladi, pripravak se uzima prije jela, po jedna žlica tri puta na dan.

Gospina trava

Stavite 2 žlice gospine trave (kantarion ili bogorodica) i malo šećera u jednu šalicu tople vode. Kuhajte pet minuta. Procijedite nakon što se ohladi i uzimajte po 100 ml prije jela.

Pripravak od hrena

Uzmite jednu šalicu domaćeg kravljeg mlijeka te ga stavite da prokuha. Dodajte 2 žlice korijena hrena. Dobro izmiješajte i uzimajte male količine, najbolje prije jela.

Med i crni ribiz 

Pomiješajte kilogram meda i kilogram dobro mljevenog crnog ribiza. Uzimajte prije svakog obroka tako dugo dok ne potrošite ovu ukusnu mješavinu.

crni ribiz jetra

Ayurvedska preporuka

Artičoka se koristi, i to ne samo u Ayurvedi, jer dokazano povećava učinkovitost funkcije jetre. Još jedno povrće koje pomaže kod vas muči toksična jetra je repa. Ona ima učinak poticanja regeneracije stanica jetre.

Ekstrakt čička

Ekstrakt čička sadrži silimarin, flavonoid koji je u više istraživanja pokazao da pomaže u liječenju i rekonstrukciji jetre. Može se uzeti u obliku kapsule ili bez ekstrakta bez alkohola. Uzimati 200 do 400 miligrama tri puta dnevno.

Korijen sladića s medom

Uzmite jednu žlicu korijena sladića (likoricija ili šećerni korijen) u prahu te pomiješajte s dvije čajne žličice meda. Ovu smjesu je dovoljno konzumirati dvaput dnevno.

Čudotvorni češnjak

Češnjak je superhrana i jedan od najučinkovitijih prirodnih lijekova za oboljenja jetre. Djeluje kao čistač te pomaže tijelu da izbaci nakupljene toksine.

Koristite češnjak svakodnevno u jelima ili pojedite jedan do dva češnja na prazan želudac.

toksični hepatitis češnjak

Toksični hepatitis prevencija

S obzirom na to da nije moguće znati kako ćete reagirati na pojedini lijek, toksični hepatitis nije uvijek moguće spriječiti. No, rizik od nastanka problema s jetrom možete svakako smanjiti, i to ako:

 • Ograničite korištenje lijekova – uzimajte lijekove na recept, ali i bez recepta samo onda kad je to zaista neophodno. Kad je riječ o uobičajenim tegobama poput visokog tlaka, visoke razine kolesterola te artritisa, razmotrite opcije liječenja koje ne uključuju lijekove. Svaki je lijek ujedno i otrov, a upravo je hepatotoksičnost definicija te izreke.
 • Uzimajte lijekove točno prema uputama – kad uzimate lijekove, slijedite upute od riječi do riječi. Nemojte uzimati veću količinu na svoju ruku, čak i ako vam se čini da simptomi ne popuštaju. Učinak mnogih lijekova protiv bolova koji su dostupni bez recepta jako brzo popušta, tako da je lako pretjerati s dozom.
 • Budite oprezni s biljnim pripravcima i dodacima prehrani – samo zato što je neki proizvod prirodnog podrijetla, to ne znači da on ne može sadržavati štetne sastojke. Prije nego počnete uzimati bilo kakve dodatke, najprije se posavjetujte s liječnikom.
 • Ne miješajte alkohol s lijekovima – alkohol i lijekovi jako su opasna kombinacija. Opasnost leži u tome da alhokol najčešće povećava snagu lijekova, što dovodi do predoziranja. Premda brufen i jetra nisu nužno neprijatelji, stvari mogu vrlo brzo krenuti nizbrdo kad se umiješa alkohol.
 • Budite oprezni kad rukujete kemikalijama – ako radite s opasnim kemikalijama ili ako ih pak koristite svakodnevno, poduzmite sve potrebne mjere kako biste se zaštitili od izlaganja. Ako ipak dođete u kontakt sa štetnom supstancom, slijedite protokol na vašem radnom mjestu ili se obratite hitnoj službi.
 • Držite lijekove i kemikalije izvan dohvata djece – sve lijekove i kemikalije držite na mjestu gdje djeca ne mogu do njih. To se odnosi i na naizgled bezazlene dodatke kao što su vitamini. Takve tvari stavite u posude koje djeca ne mogu otvoriti, kako ne bi došlo do slučajnog gutanja i neželjenih posljedica.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.88 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: toksični hepatitis, jetra, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu