Hren i zdravlje: Svestrani prirodni lijek i čistač organizma! Evo zašto biste ga trebali konzumirati češće
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
“Rotkvica vrijedi težinu olova, repa težinu srebra, a hren težinu zlata!” – govori stara grčka poslovica, veličajući ovu biljku poznatu po svojem vrlo ljutkastom okusu, čije su dobrobiti bile dobro znane, kako starim Grcima, tako i Rimljanima. Hren i zdravlje tako od davnina idu jedno uz drugo, a u nastavku ćete saznati i zašto.
Hren je idealna namirnica za zdravlje jer je odličan čistač organizma, jetre i krvi, regulator probave i metabolizma, a uz to i diže opći imunitet pa je prava blagodat za zimske dane.
Po okusu i boji ima “brata” poznatijeg kao wasabi. Wasabi je japanski hren koji ima okus vrlo sličan europskom hrenu. Jedina razlika je u tome što je wasabi zelene boje, a hren bijele.
Povijest i porijeklo hrena
Naziv “hren” stari su Slaveni koristili za grmoliku biljku čije stablo naraste do 1,2 m s križno raspoređenim laticama.
Ova biljka obično raste na vlažnijim površinama. Njezina prapostojbina je istočna i južna Europa, gdje se još i danas može pronaći kako raste u svojem divljem obliku. S tih prostora biljka se raširila po cijelom svijetu.
Hren i zdravlje svoju poveznicu vuku još od antičkog doba jer se zajedno s mnogim ljekovitim biljkama spominju u zapisima čuvenog rimskog prirodoznanstvenika Plinija Starijeg pod imenom Armoracia.
Osim Rimljana, koristili su ga i stari Grci kako bi riješili probleme vezane uz bolove u kralježnici te protiv nedostatka seksualne želje. Za vrijeme kolonijalne Amerike koristio se kao vrlo učinkovita i prirodna pasta za zube.
Hren i zdravlje – detoksikacijsko i antikancerogeno djelovanje
Jedna od glavnih odlika hrena je njegov jak i ljut okus. Često se koristi u pripremi jela tijekom praznika, vjerojatno kako bi se organizam lakše očistio od teške hrane koju tada konzumiramo.
Osim što ima jak okus, hren i zdravlje povezujemo zbog toga što ima mnoštvo ljekovitih svojstava.
Bogat je mineralima i vitaminima, odličan detoksikator te djeluje antikancerogeno kod malignih oboljenja u jetri, debelom i tankom crijevu, jednjaku i mjehuru. Uzrok tome je činjenica da sadrži sastojke koje inhibiraju navedene bolesti.
Ti sastojci su glikozid sinigrin i alil izotiocianat, inače suvremenoj znanosti zanimljivi zbog svojeg antibiotskog i antikancerogenog djelovanja. Alil izotiocianat djeluje pozitivno protiv širenja bakterija u hrani, što ga čini prirodnim konzervansom.
Hren je također bogat vitaminom C, vitaminom B1, vitaminom B6, željezom i kalcijem, dok ćemo magnezij, fosfor i vitamin B2 naći u nešto manjim količinama.
U zimskim danima zaštitit će nas od prehlade te očistiti naše dišne puteve. Uz to potiče probavu, rad srca i cirkulaciju, pomaže kod reume i podiže naš prirodni imunitet.
Kako biste se riješili glavobolje, uzmite listove hrena te ih pritisnite na bolno mjesto. Isto tako, korijen hrena nariban u obloge pomoći će vam kod ozeblina, inficiranih rana, ukočenih mišića, reumatičnih zglobova i išijasa.
Napomena
Preveliko korištenje hrena može izazvati plikove na koži. Ako imate problema sa štitnjačom i bubrezima, preporučuje se da izbjegavate korištenje ove biljke.
Kako hren uklopiti u svakodnevnu prehranu za bolje zdravlje?
Hren pripada rodu kupusnjača (brokula, kupus, cvjetača, prokulica, koraba) te je osobito zanimljiv u prehrani zbog glikozida sinigrina i alil izotiocianata koji imaju antikancerogena i antibiotska svojstva.
Prehrana bogata hrenom je posebno korisna dijabetičarima, ali i onima koji konstantno osjećaju umor ili imaju usporen metabolizam.
Kod pripremanja jela s hrenom koristi se uglavnom njegov korijen koji se može koristiti tijekom čitave godine. Korijen se uvijek riba nasitno ili reže na kolutiće, ali nikad se kuha zbog toga što prilikom kuhanja nestaje eterično ulje koje sadrži.
Nakon toga ga naribajte u vrhnje, juhu, ili bilo koje jelo po vašoj želji. Ljut i jak okus hrena pročistit će vaše sinuse i dišne puteve, bez obzira na to koliko tešku hranu konzumirate.
Ako pak imate osjetljivu probavu te teško podnosite ljutu hranu, konzumirajte ga uz malo jabuke kako biste ublažili njegovu žestinu.
Pročitajte i ove članke:
- Rotkvica: Mala, ali ljekovita eksplozija vitamina i minerala! Uklopite je u svoju prehranu uz ove zanimljive i jednostavne recepte
- Mladi luk: Za zdrave oči, dobru probavu i protiv problema sa šećerom, tlakom i kolesterolom! Iskoristite njegovo vrijeme uz ove recepte
- Ne jedete meso i jaja, a želite obilježiti tradiciju? Evo kako proslaviti Uskrs kao vegan ili vegetarijanac.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja