Stručno odobrava

,

Išijas – uzroci, simptomi i liječenje

isijas

Išijas se odnosi na bol koja se širi duž ishijadičnog živca koji kreće od donjeg dijela vaših leđa preko kukova ili glutealne regije, duž cijele noge, ponekad sve do prstiju. Drugi naziv za išijas je lumboishialgija.

Karakteriziran je pojavom boli niz nogu, najčešće jednostrano.

Išijas se najčešće pojavljuje kada disk, koji se nalazi između lumbalnih (slabinskih) kralježaka, vrši pritisak na dio živca. Disk u svom normalnom položaju ne dolazi u kontakt sa živčanim strukturama, ali u slučaju išijasa on je prolabirao (iskliznuo iz svoj položaja čime tlači živac).

Ishijadični živac je mješoviti živac, što znači da daje motornu i osjetnu inervaciju. Zato se pri njegovom pritisku razvijaju motorni i osjetni ispadi. Od motornih ispada prisutna je mišićna slabost, a od osjetnih bolovi i utrnulost noge.

N. ischiadicus je najduži i najdeblji živac u tijelu, debljine palca. Sastavljen je od 5 manjih živaca koji izlaze iz lumbosakralnog dijela kralježnice te se spušta niz noge gdje se grana u manje živce u natkoljenicu, u predjelu koljena, lista, stopala i prema prstima.

Iako bol povezana s išijasom može biti teška, većina slučajeva se riješi tretmanima za nekoliko tjedana. Kod osoba koje nastave imati tešku bol nakon 6 tjedana možda će biti potrebna operacija kako bi se smanjio pritisak na živcu.

Bitno je napomenuti da trajanje simptoma možete skratiti izbjegavanjem aktivnosti koje uzrokuju pojavu karakterističnih bolova, odmorom i strpljenjem. Ako je potrebno, uzmite bolovanje – odlazak na terapiju nema smisla ako budete ponavljali radnje koje uzrokuju bolove. Neka vam zdravlje vaših leđa bude prvi i osnovni prioritet.

Išijas – uzroci

Najčešći uzrok je pojačana fizička aktivnost, a ponekad uopće nije moguće razabrati uzrok nastanka ove boli. Mogući uzroci su kompresija i upalni procesi u okolini živca.

Kompresiju mogu uzrokovati prolaps intervertebralnog diska – kada živac postaje stegnut. Osim diska, živac može biti pritisnut sužavanjem kralježničkog kanala, tj. ozljedom, kao što je fraktura (puknuće) zdjelice ili bedrene kosti, tumorom ili aneurizmom (proširenjem arterije).

Prolaps intervertebralnog diska je jedan od najčešćih uzroka lumboishialgije i nastaje u srednjoj životnoj dobi. Osnova za nastanak je degeneracija intervertebralnog diska i trauma – dizanje tereta, pad, saginjanje, itd.

Rijetko su uzrok boli su i neke infekcije, intoksikacija (trovanje) i kronične metaboličke bolesti.

Poznato je i da osobe s dijabetesom imaju veći rizik od razvoja išijasa jer dugoročna hiperglikemija (povećana razina šećera) oštećuje živce.

isijas
Foto: Photospin

Išijas – simptomi

Bol koja zrači iz donje kralježnice na stražnjicu i noge znak je da imate išijas.

Ako se bol širi iz donje kralježnice u preponu, vrlo vjerojatno se radi o bubrežnom kamencu što se ne smije miješati s išijasom.

Kod išijasa možete osjećati nelagodu gotovo bilo gdje duž puta živca. Bol je snažna i oštra u donjem dijelu leđa koja se širi prema nozi kroz glutealnu regiju, ponekad sve do prstiju (rijetko se javlja u obje noge).

Bol može varirati, od blage boli do oštre boli, malog peckanja ili nelagode. Također, može se pojačavati prilikom sjedenja. Javlja se i slabost, ukočenost ili slabija kontrola pokreta noge.

Kod kronične boli popratno se javljaju i slabiji oslonac na nogu, kao i moguća pareza stopala, otežana ili ograničena funkcija stopala.

Ponekad možete osjetiti nešto poput “strujnog udara”. Bol može biti puno veća kad kašljete ili kišete. S druge strane, hodanje i ležanje ublažuju osjet boli.

Što se tiče lokalizacije boli, išijas obično zahvaća samo jednu stranu tijela, ali u određenim slučajevima bol se može reflektirati na obje strane. U slučaju obostrane zahvaćenosti radi se o prolapsu velikog centralnog dijela diska koji pritišće više živčanih korijena.

Možete imati bol u jednom dijelu vaše noge, a ukočenost u drugom dijelu.

Dakle, kako bi bilo što jasnije – još jednom ćemo vam ponoviti sve simptome:

 • bol koja putuje iz donjeg dijela leđa, kroz stražnjicu u stopalo;
 • osjećaj žarenja u nozi koji se može opisati osjećajem ”strujnog udara”;
 • utrnulost ili slabost u nozi ili jednom dijelu tijela;
 • sjedenje, hodanje i pokušaji ustajanja koji rezultiraju bolovima;
 • kašljanje, kihanje te svi drugi nagli pokreti koji uzrokuju bol;
 • bol koja utječe na svakodnevne aktivnosti i san;
 • bol koja uzrokuje gubitak kontrole nad crijevima i mjehurom.

Pratite simptome koji se pojavljuju jer oni mogu biti vrlo važni. Što točnije opišete svoje stanje, liječnik će biti bliže rješenju zagonetke. Nemojte prešućivati svoje simptome jer ponekad ono što se može zamijeniti s išijasom – može biti po život opasno stanje.

Čak i ako se kasnije prisjetite nekog simptoma, recite ga liječniku naknadno. 

Bol išijasa

Kada posjetiti liječnika?

Blagi išijas obično prođe s vremenom i strpljenjem. Nazovite liječnika ako tretmani samopomoći ne uspiju olakšati vaše simptome ili bol traje više od jednog tjedna, teška je ili s vremenom postane gora.

Rijetko, ali ponekad se dogodi da se simptomi išijasa toliko brzo pogoršavaju da zahtijevaju operaciju.

Ako patite od sljedećih simptoma, potrebno je hitno zatražiti savjet liječnika:

 • bol i drugi neurološki ispadi koji se pogoršavaju, a ne ukazuju na moguće oštećenje živaca (npr. slabost),
 • simptomi koji se pojavljuju u obje noge (bilateralni išijas) i uzrokuju crijevne ili mokraćne smetnje,
 • izgubite osjet ili snagu u jednom od udova.

Išijas – dijagnoza

Išijas je jedan od bolova koji se vrlo brzo dijagnosticiraju upravo zbog karakteristične boli, ali dijagnoza se temelji na anamnezi, fizikalnom pregledu te radiološkim metodama.

Provjeravaju se osjet, snaga i refleksi. Podizanje ispružene noge dok pacijent leži (Lasègueov test) isteže korjenove ishijadičnog živca čime se provocira bol koja potvrđuje liječnikovu sumnju na išijas.

Test se izvodi tako da osoba leži na leđima, a liječnik pokušava njegovu ispruženu nogu odignuti od podloge. Normalno nogu dižemo bezbolno do 90 stupnjeva, osjećajući samo napetost ispod koljena. Međutim, kod išijasa dizanje noge izaziva bol u leđima i u nozi uzduž ishijadičnog živca.

Pri jednostranom išijasu bol je ponajviše ograničena na pogođenu nogu. Kad je pritisak na korijen živca velik, bol se na pogođenoj strani može još povećati podignemo li i zdravu nogu.

Nije problem dijagnosticirati išijas, problem je pronaći uzrok. Postoji velika skupina ljudi kojima se pojavljuje bol karakteristična za išijas, međutim rezultati pretraga ne upućuju na ”postojanje išijasa”.

U takvim situacijama liječnik će vas savjetovati o potencijalnim mjerama samopomoći.

Pročitajte i naš drugi članak o išijasu.

U dijagnostici su od velike pomoći upravo vaše informacije o tome:

 • kada je i kako započela bol,
 • što ste radili,
 • čime se trenutno bavite,
 • kako spavate (na kakvom madracu),
 • sjedite li dugo,
 • bavite li se nekom aktivnošću ili sportom koji bi mogli uzrokovati bolove u području leđa,
 • jeste li i ranije imali problema s leđima,
 • ima li netko u vašoj obitelji problema s leđima, itd. 

Po potrebi se mogu učiniti slojevne RTG-snimke, RTG zdjelice i kukova, vrlo rijetko pretraga ultrazvukom. Liječnik će vas vrlo vjerojatno poslati i na dodatne pretrage poput CT-a ili magnetske rezonance što su sve neinvazivne slikovne tehnike kojima se bolje može detektirati uzrok pritiska na živac. 

lijecenje
Foto: Photospin

Kako liječiti išijas?

Vrlo je važno prije nego se krene s bilo kakvom terapijom utvrditi koji je uzrok išijasa, i tek onda odrediti način liječenja, jer ovisno o oštećenju koje leži u podlozi, razlikuje se i terapija.

Konzervativne metode liječenja išijasa nude širok spektar mogućnosti, s ciljem smanjenja bolova uzrokovanih pritiskom na živac. Obično se koristi više metoda, a ne samo jedna, u kombinaciji s vježbanjem kako bi se što učinkovitije i brže riješio problem. Najveći broj osoba s išijasom ima dobar odgovor na konzervativnu terapiju pa nije potrebno kirurško liječenje.

Ako je u pitanju blaži slučaj, dovoljno je nekoliko dana mirovati u krevetu te se nakon toga postepeno vraćati svakodnevnim aktivnostima. Prilikom oporavka treba izbjegavati duže ležanje.

Hladni i topli oblozi uglavnom pomažu kod smanjivanja intenziteta boli.

Akutni bolovi uglavnom se smiruju ležanjem kroz 24 sata. Ležanje duže od 48 sati nije preporučljivo.

Ako se bol ne smanjuje s vremenom, vaš liječnik može preporučiti neke od sljedećih tretmana.

Tipovi lijekova koje vam liječnik može prepisati su:

 • lijekovi protiv upale koji osim protuupalnog imaju i analgetski učinak tj. smanjuju bol,
 • miorelaksansi (opuštaju mišiće),
 • narkotici tj. opioidi (imaju snažan analgetski učinak),
 • antidepresivi (imaju analgetski učinak).

Išijas – fizikalna terapija 

Vježba je svakako jedan od najvažnijih koraka u prevenciji i rehabilitaciji osoba koje pate od bolova u donjem dijelu leđa i od išijasa.

Program vježbi treba započeti odmah čim popuste bolovi, još u krevetu. U početku je poželjno vježbe kombinirati s ostalom terapijom, osobito masažom.

Jednom kad se bol smiri, liječnik ili fizioterapeut može napraviti rehabilitacijski program koji će spriječiti daljnje ozljede. To obično uključuje vježbe koji pomažu u popravljanju držanja, jačanju mišića koji podržavaju vaša leđa i poboljšanju fleksibilnosti.

Od vježbi najčešće se rade vježbe na strunjači za istezanje leđa, a kasnije vježbe za jačanje trbušne i leđne muskulature. Poželjno je i vježbanje u bazenu jer voda rasterećuje tijelo.

U nastavku vam donosimo video u kojem možete vidjeti tip vježbe koji se radi na fizikalnoj terapiji. Nipošto ove vježbe nemojte raditi bez prethodne konzultacije s liječnikom jer možete napraviti više štete nego koristi.

Premda ove vježbe izgledaju relativno jednostavno, one trebaju odobrenje i stručne upute o izvođenju. Vaš liječnik će ovisno o uzroku, znati koji tip vježbe, kao i oblik terapije treba primijeniti kod vas. 

Išijas – operacija

Ova mogućnost je obično rezervirana za slučajeve kada kompromitirani živac uzrokuje uznapredovalu mišićnu slabost u nogama, nemogućnost kontrole mokraćnog mjehura i crijeva (što upućuje na sindrom caude equine) ili kada imate bol koja se postupno pogoršava ili se ne popravlja  drugim terapijama.

Operacijskim zahvatom vrši se dekompresija (smanjenje pritiska) živca tako da se odstrani dio diska koji je prolabirao.

Rehabilitacijski postupak uglavnom započinje 4 – 6 tjedana nakon zahvata.

Samopomoć kod išijasa

Najvećim dijelom bolovi u kralježnici ovise o vama. Najvažniji način sprječavanja bolova u leđima jest održavanje njihove snage i gibljivosti svakodnevnim vježbanjem.

Pravilno sjedenje

Cilj ovih konzervativnih mjera je smanjiti pritisak kralježaka na disk.

 • Nemojte nositi teške torbe samo na jednom ramenu, izbjegavajte nositi i teške vrećice koje će vas vući na samo jednu stranu, uvijek pokušajte (u slučaju da imate više tereta) rasporediti težinu na dvije ruke. 
 • Kada dižete neki predmet, nemojte se savijati u leđima da biste ga dosegnuli, već čučnite i podignite predmet.
 • Nemojte izvijati leđa dok držite nešto teško. 
 • Nastojte sjediti uspravnih leđa. Ako je potrebno, nabavite ortopedska pomagala koja će vam omogućiti uspravno sjedenje. 
 • Uvijek nosite udobne cipele, po mogućnosti s blago povišenom petom. 
 • Ako se budite s bolovima u leđima, uložite u novi madrac ili barem nadmadrac. Gotovo polovica svih oboljenja leđa nastala je zbog neispravnog položaja kralježnice tijekom sna.
 • Smanjenje tjelesne mase predstavlja vrlo bitan korak u prevenciji i liječenju išijasa, a postiže se pravilnom prehranom i prekidom sjedilačkog načina života čime će se prevenirati cijeli spektar bolesti u medicini, a ne samo smanjiti bolove u leđima. Ako niste sigurni imate li višak kilograma, zamolite svog liječnika da vam izmjeri indeks tjelesne mase ili još bolje – učinite to sami koristeći naš online kalkulator ovdje.
 • Redovito vježbanje pomoći će vam u jačanju mišića i razvijanju ”pravilnog držanja”. Jaka leđna muskulatura smanjit će pritisak kojeg kralješci vrše na disk, a time će se smanjiti i njegov prolaps tj. iskliznuće.
 • U nekim slučajevima pomaže i akupunktura koju je zapadna medicina preuzela od tradicionalne kineske medicine nakon što se mnogobrojnim studijama pokazalo da smanjuje bol pacijenata i koja je dostupna osobama u javnom zdravstvu preko uputnice HZZO-a. 

Više informacija o ublažavanju tegoba išijasa možete pročitati ovdje.

Povezani članci:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.09 / 5   336

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: isijas koliko traje, simptomi išijasa, upala živca, išijas u nozi, upala živca u nozi, lijek za išijas, upala zivca noge, kako se liječi išijas, upala živca u nozi liječenje, isijas lecenje, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu