Razlika između raka, karcinoma i tumora: Većina ljudi misli da je riječ o sinonimima, ali nije! Evo objašnjenja liječnika

Razlika između raka, karcinoma i tumora

Postoji li razlika između raka, karcinoma i tumora? Riječi “rak”, “karcinom” i “tumor” u svakodnevnom se govoru ponekad krivo koriste za opisivanje raznih oblika zloćudnih bolesti. U medicinskom je rječniku vrlo jasno razjašnjeno koji izraz se kada treba koristiti za opisivanje određene tvorbe.

Razlika između raka, karcinoma i tumora

U nastavku saznajte kada je ispravno koristiti koju od tih riječi koje ne znače isto, tj. koja je razlika između raka, karcinoma i tumora.

Tumor je abnormalna masa tkiva koja nastaje kada stanice rastu i dijele se više nego što bi trebale ili ne umiru kada bi trebale
FOTO: Shutterstock

Tumor

Riječ “tumor” dolazi od latinske riječi za “izraslinu” ili “kvrgu“. Zato tumor može biti bilo koja vrsta otekline ili mase abnormalnih stanica u tijelu. Tumor, u tom doslovnom smislu riječi, kao oteklina spada u jedan od pet znakova upale koje su prepoznali praoci medicine (ostali su bol, crvenilo, toplina i gubitak funkcije). 

U svakodnevnom smislu riječi tumor je kada se ovaj nekontrolirani rast javlja u čvrstom tkivu kao što su organ, mišić ili kost. Tumor je abnormalna masa tkiva koja nastaje kada stanice rastu i dijele se više nego što bi trebale ili ne umiru kada bi trebale.

Tumori mogu biti benigni (ne rak) ili maligni (rak).

Benigni tumori mogu narasti veliki, ali se ne šire i ne napadaju obližnja tkiva ili druge dijelove tijela. Maligni tumori se pak mogu proširiti ili napasti obližnja tkiva. Tumor se razvija kada se u tijelu formira oteklina ili kvržica zbog abnormalnog staničnog rasta. 

Rak je podvrsta tumora te predstavlja onu vrstu tumora koje nazivamo malignima
FOTO: Shutterstock

Rak = maligni tumor

Rak je podvrsta tumora te predstavlja onu vrstu tumora koje nazivamo malignima (razlika između raka i tumora). Karakteriziraju ih nekontroliran rast i mogućnost širenja na druge dijelove tijela kroz krvni i limfni sustav. U slučaju raka stanični rast je nekontroliran i širi se po tijelu.

Stanice raka brzo se razmnožavaju unatoč ograničenju prostora, hranjivih tvari koje dijele s drugim stanicama ili signala poslanih iz tijela kako bi se zaustavila reprodukcija. Često su oblikovane drugačije od zdravih stanica, ne funkcioniraju ispravno i mogu se proširiti na mnoga područja tijela. 

Maligni tumori se mogu proširiti na obližnja tkiva u tijelu, a kako rastu, neke stanice mogu putovati na udaljena mjesta u tijelu kako bi formirale sekundarne tumore, koji su također poznati kao metastaze. Izvorni tumor naziva se primarni tumor.

Karcinom je rak koji počinje u stanicama koje oblažu sluznice organa
FOTO: Shutterstock

Karcinom = posebna vrsta malignog tumora (raka)

Karcinom je rak koji počinje u stanicama koje oblažu sluznice organa kao što su jetra, bubrezi, gušterača i debelo crijevo (razlika između raka i karcinoma). To su epitelne stanice koje čine prvi sloj sluznice. Dolazi do nekontrolirane diobe stanica i prodora u lokalno područje s mogućnošću formiranja metastaza na udaljenim mjestima (razlika između tumora i karcinoma).

Još jedna podvrsta raka su sarkomi koji se formiraju u vezivnim tkivima tijela, kao što su mišići, kosti i živci. Dodatne podvrste raka prema vrstama stanica od kojih nastaju su limfomi, leukemije i mijelomi.

Tumor se može, ali i ne mora razviti u rak. Rak je s druge strane maligno stanje u kojem bi širenje abnormalnog staničnog rasta moglo postati nekontrolirano. U medicini se tumor također naziva i novotvorina (neoplazma). Kada je novotvorina maligna, naziva se rak.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Difference Between Tumor and Cancer. (2022). Docspert Health.

Ocijenite članak

4.39 / 5   18

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu