Hodgkinov limfom – uzroci, simptomi i liječenje

hodgkinov-limfom

Hodgkinov limfom, poznat i kao Hodgkinova bolest je maligno oboljenje limfocitnog tkiva koje je karakterizirano bujanjem Reed – Sternbergovih stanica što dovodi do oticanja limfnih čvorova.

Kod Hodgkinovog limfoma, stanice u limfnom sustavu rastu abnormalno brzo i mogu se širiti izvan limfnog sustava. Kako Hodgkinov limfom napreduje, on onemogućuje sposobnost tijela da se bori protiv infekcije, točnije oslabljuje imunološki sustav.

Hodgkinov limfom je jedna od dvije vrste uobičajenih karcinoma limfnog sustava. Drugi tip, non-Hodgkinov limfom, daleko je češći.

Hodgkinov sindrom je prvi opisao 1832. godine Tomas Hodgkin. Limfomi u prosjeku čine oko 5% svih malignih oboljenja u kombinaciji s pojedinim vrstama leukemije. U zemljama Južne Amerike i tropske Afrike bolest se javlja pretežito u ranoj dječjoj dobi ili u pubertetu.

U Japanu se bolest obično javlja tek nakon tridesete godine života, te se starenjem rizik od obolijevanja samo povećava. U Europi se bolest pojavljuje u 30. i 60. godini.

Simptomi Hodgkinovog limfoma

Bolest većinom počinje bezbolnim povećanjem jedne ili više limfnih žlijezda. U početku je riječ o pojedinačnim, pokretnim i umjereno čvrstim žlijezdama. Limfni čvorovi se mogu povećavati postepeno ili naglo. U nekim slučajevima žlijezde mogu prestati rasti te se početi smanjivati.

U samom početku bolesti, većinom je povećana slezena. Jetra također može biti povećana. Ako su slezena i jetra povećane to je većinom nagovještaj loše prognoze bolesti

Bolovi u zglobovima većinom nastupaju u kasnijim fazama bolesti. Simptomi Hodgkinovog limfoma mogu uključivati sljedeće:

 • natečene limfne čvorove na vratu, ispod pazuha ili prepone,
 • smanjen broj crvenih krvnih stanica, 
 • kronični umor,
 • groznica,
 • noćno znojenje,
 • neobjašnjiv gubitak težine – i do 10% ili više od ukupne tjelesne težine,
 • kašalj, otežano disanje ili bol u prsima (limfom pluća),
 • promuklost,
 • žutica,
 • gubitak apetita,
 • svrbež,
 • povećana osjetljivost na učinke alkohola ili bol u limfnim čvorovima nakon konzumiranja alkohola.

Posjetite vašeg liječnika ako imate bilo kakve znakove ili simptome koji vas zabrinjavaju.

Hodgkinov limfom – krvna slika

Limfom se u većini slučajeva dijagnosticira zahvaljujući poremećajima u krvnoj slici. Normocitna anemija se javlja kao posljedica smetnji u diferencijaciji eritrocita u koštanoj srži te nepravilnosti u leukocitarnoj formuli.

Također, dolazi i do limfocitopenije odnosno smanjenja broja leukocita i limfocita u krvi. 

Uzroci Hodgkinovog limfoma

Nije potpuno jasno što uzrokuje Hodgkinov limfom. Liječnici znaju da se najčešće javlja kada stanica koje se bore protiv infekcija, a koje se nazivaju B stanice, razviju mutacije u DNK.

Mutacija uzrokuje to da se stanice brzo dijele i nastavljaju živjeti onda kada bi zdrava stanica trebala umrijeti. Tako dolazi do velikog broja abnormalnih B stanica, koje se akumuliraju u limfni sustav i uzrokuju znakove i simptome Hodgkinovog limfoma.

Bolest je češće zabilježena kod muškaraca. Povećan rizik od razvoja bolesti imaju osobe koje su odstranile krajnike te osobe koje imaju određene imunološke karakteristike. 

Postoje i pretpostavke da je Hodgkinov limfom uzrokovan dugogodišnjom zarazom virusom. Razlikujemo 4 tipa bolesti:

 • Prevladavanje limfocita – mali broj Reed Stembergovih stanica, te velik broj limfocita – javlja se u 3% slučajeva, te napreduje polako.
 • Nodularna skleroza – mali broj Reed Stembergovih stanica i drugih bijelih krvnih stanica – javlja se u 65% slučajeva, te napreduje umjereno.
 • Miješane stanice – umjerena razina Reed Stembergovih stanica i drugih tipova bijelih krvnih stanica – javlja se u 25% slučajeva, te napreduje iznimno brzo.
 • Iscrpljenje limfocita – velik broj Reed Stembergovih stanica i nekoliko limfocita – javlja se u 5% svih slučajeva, te napreduje iznimno brzo.
hodgkinov limfom lijecenje

 Dijagnoza Hodgkinovog limfoma

Kompjuterska tomografija trbuha će prikazati veličinu svih žlijezdi te stanje svih organa abdomena. Magnetska rezonanca može dati ponešto jasniji prikaz žlijezdi i organa. Osim toga, magnetska rezonanca je manje štetna. 

Laboratorijski testovi obuhvaćaju ispitivanje krvne slike te utvrđivanje eventualnih patoloških procesa u organizmu putem referentnih vrijednosti.

Histološko ispitivanje koštane srži je neizostavan proces u potvrđivanju dijagnoze. Radioaktivni izotopi se koriste kada postoje promjene na koštanim strukturama, slezeni i jetri.

Ako se limfni čvor nalazi blizu površine vrata, biopsiju je moguće učiniti iglom, međutim ako se limfni čvor nalazi duboko u prsnom košu – pristupa se složenijem kirurškom zahvatu

Hodgkinov limfom – liječenje

Postoje različite vrste Hodgkinovog limfoma, na temelju vrsta stanica uključenih u bolest i njihovog ponašanja. Tip stanica određuje mogućnosti liječenja.

Koje mogućnosti liječenja su prikladne, ovisi i o vrsti te stadiju bolesti, sveukupnom zdravlju i vašim željama. Cilj liječenja je uništiti što više stanica raka i bolest staviti u fazu remisije.

U liječenju Hodgkinovog limfoma najčešće se primjenjuju kemoterapija i radioterapija, te ponekad transplantacija matičnih stanica. Prilikom tretmana kemoterapije, koji je uporište liječenja, koriste se lijekovi koji uništavaju stanice raka.

Vrlo često se koristi kombinacija kemoterapije i radioterapije vanjskim zračenjem. Radioterapija koristi radioaktivno zračenje za uništavanje stanica tumora te za sprječavanje njihovog dijeljenja. Samostalna radioterapija koristi se samo u ranom stadiju bolesti.

Razlikujemo četiri stadija proširenosti:

 1. Ograničenost na limfne čvorove samo jednog dijela tijela (npr. lijeva strana tijela) – mogućnost izlječenja iznosi više od 90%.
 2. Zahvaćenost limfnih čvorova na dva ili više mjesta na istoj strani ošita (povećani samo neki čvorovi na vratu i u pazuhu) – mogućnost izlječenja iznosi 90%.
 3. Zahvaćenost limfnih čvorova iznad i ispod ošita (vrat i prepone) – mogućnost izlječenja iznosi 80%.
 4. Zahvaćenost limfnih čvorova u drugim dijelovima tijela – mogućnost izlječenja iznosi 60%.

Kemoterapija u liječenju Hodgkinovog limfoma

Kemoterapija je tretman koji koristi kemijske tvari za ubijanje stanica limfoma. Kemijske tvari putuju kroz krvotok i mogu doći do gotovo svih područja vašeg tijela. Liječenje kemoterapijom obično traje oko 4 – 5 tjedana. 

Kemoterapija se često koristi u kombinaciji s radioterapijom kod osoba s ranim stadijem klasičnog tipa Hodgkinovog limfoma. Radioterapija se obično radi nakon kemoterapija.

Kod naprednog Hodgkinovog limfoma, kemoterapija se može koristiti samostalno ili u kombinaciji s terapijom zračenja. Kemijske tvari mogu se uzeti u obliku tableta ili kroz venu na ruci. Nekoliko kombinacija kemoterapijskih lijekova se koristi za liječenje Hodgkinovog limfoma.

Nuspojave kemoterapije ovise o specifičnim lijekovima koji su vam propisani. Uobičajene nuspojave uključuju mučninu i gubitak kose. Ozbiljne, dugoročne komplikacije se mogu pojaviti, a uključuju oštećenje srca, oštećenje pluća, probleme plodnosti i druge vrste karcinoma, kao što je leukemija.

Radioterapija u liječenju Hodgkinovog limfoma

Radioterapija koristi visoko-energetske zrake za ubijanje stanica raka. Kod klasičnog Hodgkinovog limfoma, radioterapija se može koristiti samostalno, ali se često koristi nakon kemoterapije. Kod osoba u ranom stadiju bolesti, obično se primjenjuje samostalna radioterapija.

Tijekom radioterapije, ležat ćete na stolu i veliki stroj će se kretati oko vas, usmjeravajući zrake na određene točke na vašem tijelu. Zračenje može biti usmjereno na zahvaćene limfne čvorove i okolno područje, gdje je bolest mogla napredovati.

Trajanje radioterapije varira, ovisno o stadiju bolesti.

Radioterapija može uzrokovati crvenilo kože i gubitak kose ili dlaka na mjestu zračenja. Mnoge osobe iskuse kronični umor tijekom terapije. Moguće ozbiljne komplikacije su bolesti srca, moždani udar, problemi sa štitnjačom, neplodnost i drugi oblici raka, poput raka dojke ili pluća.

Transplantacija matičnih stanica

Transplantacija matičnih stanica uključuje zamjenjivanje oboljele koštane srži sa zdravim matičnim stanicama. Ova metoda liječenja može biti opcija ako se Hodgkinov limfom vraća unatoč liječenju.

Tijekom transplantacije matičnih stanica, matične stanice se uklanjaju iz vaše krvi, zamrzavaju i spremaju za kasniju uporabu. Nakon toga slijede visoke doze kemoterapije i zračenja, koje uništavaju kancerogene stanice u tijelu.

Na kraju, matične stanice se odmrzavaju i ubrizgavaju u tijelo kroz vene. Matične stanice pomažu izgraditi zdravu koštanu srž. Najbolji rezultati se postižu kod ljudi koji imaju manje od 55 godina života i koji imaju solidan zdravstveni status.

Hodgkinov limfom – prognoza (Hočkinov limfom – prognoza)

Hodgkinov limfom recidiv je zabilježen već unutar 6 do 9 mjeseci nakon primanja terapije. Šanse za preživljavanje su u tom slučaju znatno manje nego kod osoba kojima se bolest vratila nakon jedne ili nekoliko godina od početka liječenja.

Izlječenje kao što smo već spomenuli ovisi o tipu i stadiju bolesti. Šanse za preživljavanje većinom iznose od 50% do 80%. Preživljavanje ovisi i o zdravstvenom stanju osobe koja se podvrgnula terapiji. Ako je osoba unaprijed imala povezane bolesti koje same po sebi negativno djeluju na opće zdravlje, šanse za preživljavanje su nažalost, znatno manje.

Znatno bolju prognozu za izlječenje bolesti imaju osobe kod kojih je bolest dijagnosticirana u početnim stadijima, osobe ženskog spola te osobe mlađe od 30 godina. Bitno je istaknuti kako su šanse za preživljavanje veće kod osoba koje nemaju izraženu prisutnost velikih tumorskih masa.

Non-Hodgkin limfom preživljavanje – šansa za preživljavanje raste i opada ovisno o tipu limfoma, stadiju, dobi i utjecaju bolesti na pacijenta. Sveukupna petogodišnja stopa preživljavanja kod osoba s ovim tipom limfoma iznosi oko 70%, a desetogodišnja oko 55%.

Ako vam je dijagnosticiran Hodgkinov limfom obratite se Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma  gdje ćete imati priliku podijeliti svoje iskustvo s osobama koje su oboljele od iste ili sličnih bolesti. U udruzi imate pravo na besplatnu psihološku pomoć

Oboljelima od limfoma možete pomoći prikupljanjem i slanjem plastičnih čepova. Više o tome na koju adresu poslati čepove možete doznati na Facebook stranici Udruga oboljelih od leukemije i limfoma

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.05 / 5   19

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: hodgkinov limfom, limfom, limfom simptomi, hodgkinova bolest, hodgkinov limfom simptomi, hočkinsova bolest, hodgkin limfom simptomi, hockinsov sindrom simptomi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu