Non-Hodgkinov limfom – uzroci, simptomi i liječenje

non hodgkinov sindrom

Non-Hodgkinov limfom, predstavlja tumor koji nastaje zloćudnom preobrazbom stanica limfocitnog reda, podvrste bijelih krvnih stanica. Ova bolest je češća od Hodgkinove bolesti.

Prema zloćudnosti odnosno brzini rasta mogu se podijeliti na Non-Hodgkinove limfome niskog, srednjeg i visokog stupnja malignosti. Postoji oko tridesetak različitih podtipova Non-Hodgkinova limfoma. Najčešći su podtipovi difuzni limfom velikih B- stanica i folikularni limfom.

Uzroci Non-Hodgkinova limfoma

Liječnici nisu sigurni što uzrokuje Non-Hodgkinov limfom. On se javlja kada tijelo proizvodi previše abnormalnih limfocita. U normalnim uvjetima stari limfociti umiru, a vaše tijelo stvara nove da ih zamijeni. Kod Non-Hodgkinovog limfoma limfociti ne umiru, ali i dalje rastu i dijele se. Nakuplja se previše limfocita u limfnim čvorovima, a oni nabubre.

B-stanice i T-stanice

Non-Hodgkinov limfom može početi u:

 • B-stanicama– B stanice sudjeluju u borbi protiv infekcija tako što priozvode antitijela koja neutraliziraju strana tijela. Većina non-Hodgkinovih limfoma proizlazi iz B-stanica. Podtipovi non-Hodgkinova limfoma koji uključuju B stanice su difuzni limfom velikih B-stanica, folikularni limfom, limfom stanica plašta i Burkittov limfom.
 • T-stanicama– T-stanice su uključene u izravno ubijanje stranih tijela. Non-Hodgkinov limfom se rjeđe javlja u T-stanicama. Podtipovi non-Hodgkinova limfoma koji uključuju T-stanice su limfom perifernih T-stanica i kožni limfom T-stanica.

Non-Hodgkinov limfom općenito uključuje prisutnost kancerogenih limfocita u limfnim čvorovima, no bolest se može širiti i na druge dijelove limfnog sustava. To su limfne žile, krajnici, slezena, timus i koštana srž. Povremeno, ova bolest uključuje i organe izvan limfnog sustava.

Simptomi Non-Hodgkinova limfoma

Simptomi non-Hodgkinova limfoma uključuju:

 • Natečeni limfni čvorovi u vratu, ispod pazuha ili na preponama
 • Bolovi u trbuhu ili otekline
 • Bol u prsima, kašalj ili otežano disanje
 • Umor i groznica te noćno znojenje
 • Gubitak težine

Liječenje Non-Hodgkinova limfoma

Vaše mogućnosti liječenja ovise o vrsti i uznapredovalosti bolesti, zatim vašoj dobi i sveukupnom zdravlju.

Liječenje, međutim, nije uvijek potrebno. Ukoliko vaš limfom raste sporo (indolentni limfom), čekanje i promatranje razvoja njega samog postoji kao opcija. Takvi limfomi koji rastu sporo i ne uzrokuju znakove i simptome ne zahtijevaju liječenje godinama. Vaš će liječnik vjerojatno zakazati redovite preglede svakih nekoliko mjeseci kako bi pratio vaše stanje i osigurao da rak ne napreduje.

Liječenje limfoma koji uzrokuje znakove i simptome

Ukoliko imate non-Hodgkinov limfom koji je agresivan ili uzrokuje znakove i simptome, liječnik vam može preporučiti terapiju. Opcije mogu uključivati:

 • Kemoterapija– terapija koja se uzima oralno ili injekcijama, a cilj joj je ubiti stanice raka. Često se kemoterapijski lijekovi uzimaju sami, ali također se mogu uzimati i u kombinaciji s drugim lijekovima ili tretmanima.
 • Radioterapija– radioterapija koristi X-zrake kako bi se ubile stanice raka i smanjili tumori. Tijekom zračenja, veliki stroj usmjerava zračenja na točno određene točke na vašem tijelu. Ona se također može koristiti sama ili u kombinaciji s drugim oblicima liječenja raka.
 • Transplantacija matičnih stanica– postupak koji uključuje visoke doze kemoterapije ili zračenja s ciljem ubijanja stanica limfocita koje ne mogu biti ubijene standardnim dozama. Kasnije, zdrave matične stanice donora se ubrizgavaju u tijelo gdje one mogu formirati nove zdrave krvne stanice.
 • Lijekovi koji povećavaju sposobnost imunološkog sustava u borbi protiv raka– biološki lijekovi pomažu tijelu u borbi protiv raka. Rituksimab (Rituxan) je vrsta antitijela koja smanjuje broj B-stanica, uključujući i one zdrave, ali vaše tijelo proizvodi nove, zdrave B-stanice. Manje je vjerojatno da će se obnavljati i kancerogene B-stanice.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.88 / 5   17

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: non hodgkin limfom, hodgkin limfom, non hodgkin limfom simptomi, non hodgkinov limfom simptomi, simptomi limfoma, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu