Limfedem – uzroci, simptomi i liječenje

limfedem naslovna

Limfedem se odnosi na otekline koje se obično javljaju u jednoj od ruku ili nogu. Iako je sklon utjecati na samo jednu ruku ili nogu, ponekad je moguće da su natečene obje ruke i noge.

Limfedem je uzrokovan blokadom u limfnom sustavu, koji je važan dio vašeg imunološkog i krvožilnog sustava. Blokada sprječava iscrpljivanje limfne tekućine, pa se ona nakuplja i nastaje oteklina.

Limfedem je uzrokovan uklanjanjem ili oštećenjem limfnih čvorova kao dio liječenja karcinoma. Na žalost, ne postoji lijek za limfedem, ali može se kontrolirati. Ono uključuje marljivu brigu o zahvaćenom ekstremitetu.

Uzroci limfedema

Limfni sustav je ključan za održavanje tijela zdravim. On cirkulira proteinom bogatu limfnu tekućinu u tijelu, prikuplja bakterije, viruse i otpadne tvari. Vaš limfni sustav nosi tu tekućinu i štetne tvari putem limfne žile koja ju dovodi do limfnih čvorova. Otpad se tada filtrira od strane limfocita – stanice koje se bore protiv infekcija, te se u konačnici izbacuje iz tijela.

Limfedem nastaje kada vaše limfne žile ne mogu napraviti adekvatnu drenažu limfne tekućine, obično iz ruku ili nogu. Limfedem može biti primaran ili sekundaran. Primaran znači da se može pojaviti sam, a sekundaran da je posljedica neke druge bolesti ili stanja.

Uzroci sekundarnog limfedema

Uzroci mogu biti stanja ili postupci koji oštećuju limfne čvorove ili limfne žile:

 • Kirurgija – limfedem se može razviti ako su vaši limfni čvorovi i limfne žile uklonjeni ili smanjeni. Na primjer, operacija dojke može uključivati uklanjanje jednog ili više limfnih čvorova iz pazuha, u potrazi za dokazima je li se rak proširio. Ako preostali limfni čvorovi i limfne žile ne mogu nadoknaditi posao onih uklonjenih, dolazi do pojave limfedema u ruci.
 • Radioterapija – zračenje može izazvati ožiljke i upale limfnih čvorova ili limfnih žila, ograničavajući tako protok limfne tekućine.
 • Rak – ako stanice raka blokiraju limfne žile, može se pojaviti limfedem. Na primjer, tumor raste pokraj limfnog čvora, te tako može postati dovoljno velik da blokira protok limfne tekućine.
 • Infekcija – infekcije limfnih čvorova mogu ograničiti protok limfne tekućine i uzrokovati pojavu limfedema. Paraziti također mogu blokirati limfne žile.

Uzroci primarnog limfedema

Primarni limfedem je rijetko, nasljedno stanje uzrokovano problemima s razvojem limfne žile u tijelu. Najčešće se javlja kod žena. Specifični uzroci primarnog limfedema uključuju:

 • Milroyeva bolest (kongenitalni limfedem) – nasljedni poremećaj koji počinje u ranom djetinjstvu i uzrokuje nenormalan razvoj limfnih čvorova, a to dovodi do pojave limfedema.
 • Meigeova bolest – ovaj nasljedni poremećaj često uzrokuje limfedem u djetinjstvu ili pubertetu, iako se može pojaviti i u 20-im ili ranim 30-im godinama.

Simptomi limfedema

Simptomi limfedema uključuju:

 • Oticanje dijela ruke ili noge, ili cijele ruke ili noge, uključujući i prste
 • Osjećaj težine ili stezanja u ruci ili nozi
 • Ograničen opseg pokreta ruku ili nogu
 • Bol i nelagoda u ruci ili nozi
 • Ponavljajuće infekcije u zahvaćenom ekstremitetu
 • Zadebljanje kože na ruci ili nozi

Oteklina uzrokovana limfedemom varira od blage (jedva uočljiva promjena u veličini ruku ili nogu) do ekstremne (nemogućnost korištenja zahvaćenog ekstremiteta). Ako je vaš limfedem uzrokovan liječenjem raka, postoji mogućnost da nećete primijetiti otekline do nekoliko mjeseci ili čak godina nakon liječenja.

Liječenje limfedema

Na žalost, ne postoji lijek za limfedem. Liječenje se fokusira na smanjenje oteklina i kontrolu boli. Tretmani uključuju:

 • Vježbe – zahtijevaju razgibavanje ruke i noge kako biste potaknuli kretanje limfne tekućine iz udova. Takve vježbe ne bi trebale biti naporne niti vas činiti umornima. Umjesto toga, trebali biste se fokusirati na blage kontrakcije mišića u ruci ili nozi. Vaš liječnik ili fizioterapeut će vam preporučiti vježbe koje bi vam mogle pomoći.
 • Omatanje ruku ili nogu – zavoji omotani oko cijelog uda potiču limfnu tekućinu da teče natrag iz zahvaćenog ekstremiteta. Posavjetujte se sa svojim terapeutom kako omotati udove.
 • Masaža – posebna tehnika masaže, ručna limfna drenaža, može potaknuti protok limfne tekućine iz vaših ruku ili nogu. Međutim, masaža nije za svakoga. Izbjegavajte masažu ako imate infekciju kože, aktivni rak, krvne ugruške ili kongestivno zatajenje srca.
 • Pneumatska kompresija – nošenje rukava preko zahvaćene ruke ili noge koji je spojen na pumpu koja povremeno napuhuje rukav te tako stvara pritisak na vaš ud. Napuhan rukav polagano pomiče limfnu tekućinu, te smanjuje oticanje ruku i nogu.

U slučajevima teškog limfedema, liječnik može razmotriti operaciju za uklanjanje viška tkiva s ruku ili nogu. Takav tretman smanjuje teška oticanja, ali kirurgija ne može izliječiti limfedem.

limfedem ruke

Samopomoć kod limfedema

Limfedem može znatno utjecati kako na fizičko, tako i psihičko zdravlje pacijenta. Najbolji način na koji se možete suočiti s ovim stanjem je informiranje o njemu i onome što možete učiniti kao bi se stanje poboljšalo odnosno kako se ne bi pogoršavalo dalje. 

Redovito održavajte higijenu zahvaćenog uda. Ujutro se otuširajte, namažite zahvaćeni ud hidratacijskim mlijekom za tijelo, odradite preporučene vježbe. Nastojte se raspitati kod vašeg liječnika smijete li nositi kompresijske zavoje te na kojih ih način trebate omotavati.

Uvijek preko zahvaćenog uda nosite zaštitnu odjeću kako biste izbjegli oštećenje kože. Prilikom bilo kakve ogrebotine, opekline ili ugriza kukca – koristite antiseptik. Izbjegavajte i nošenje neudobne, uske odjeće koja će vam ograničavati kretanje

Uvijek pazite da vam zahvaćeni ud ne bude predugo u jednoj poziciji. Toplina može povećati limfedem, stoga nastojte izbjegavati naslanjanje na radijatore i slična grijača tijela. 

Ako se bavite poslom koji zahtijeva mnogo sjedenja, najbolje bi bilo kada biste se svakih 15 minuta ili pola sata kratko protegnuli i prošetali. Raspitajte se i o tome smijete li tretirati otečeni ud masažom. Budući da ne možemo procijeniti vaše stanje, ne možemo vam sa sigurnošću niti reći smijete li koristiti masažu. Prije bilo kojeg tretmana samopomoći, najprije se raspitajte kod liječnika odnosno stručnjaka. 

Ako ste žrtva limfedema, najbolji savjet koji možete poslušati je briga o težini. S viškom kilograma limfedem može postati izrazito naporno stanje koje vam između ostalog može ograničiti kretanje. Ako imate višak kilograma, nakon svakog izgubljenog kilograma trebali biste osjetiti olakšanje.

Za kraj ostavljamo najbitniji od svih savjeta. Redovito posjećujte svog liječnika i fizioterapeuta jer limfedem je ipak stanje koje se može dobro kontrolirati.

Limfedem – prehrana

Kako biste uspješno kontrolirali tjelesnu težinu, a samim time i rast limfedema bit će potrebno posavjetovati se s nutricionistom ili stručnom osobom koja će vam sastaviti poseban plan prehrane

Ključ limfedem dijete je izbjegavanje prevelikog unosa soli. Velike količine soli u vašoj prehrani, doprinijeti će zadržavanju tekućine u vašem tijelu. Izbjegavajte: konzerviranu hranu, šunku, slaninu, ukiseljenu hranu, zamrznuta jela. umak od soje. ketchup i druge začine te fast food prehranu. Prije kupnje namirnice, dobro pogledajte udio soli koji je istaknut na deklaraciji.

Uvijek kada možete, konzumirajte svježe voće i povrće. Takav način prehrane pomoći će vam kod smanjenja tjelesne težine ali dovesti i do poboljšanja cirkulacije.

Premda se tekućina u vašem tijelu nekontrolirano zadržava, nemojte piti manje od 5 čaša dnevno. Pored svih napitaka, birajte vodu. Alkoholna pića izbjegavajte jer mogu samo doprinijeti dehidraciji. 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.18 / 5   68

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: limfedem, limfedem noge, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu