Stručno odobrava

,

Gubitak apetita – poremećaj ili simptom?

Gubitak-apetita-simptom

Gubitak apetita je opći simptom i jedan od primarnih pokazatelja različitih psihičkih ili fizičkih poremećaja.

Može se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, a kod odraslih je najčešće posljedica psihičkih problema koje uzrokuju stres, umor, anksioznost ili depresija.

Najvažnije je otkriti pravi uzrok gubitka apetita te razraditi detaljan plan kako vratiti izgubljeni apetit. Nestanak želje za hranom ne mora ukazivati ni na kakav težak problem, ali može biti posljedica kronične bolesti ili nekih vrsta tumora.

Tijelo iz hrane koju konzumiramo crpi svu svoju energiju pa nije čudno da uz gubitak apetita osjećate umor, iznimnu želju za spavanjem, stalan osjećaj hladnoće i slične simptome koje biste imali kada ste bolesni.

Ako se gubitak apetita javlja i traje dugoročno (više od nekoliko dana), a uz to nemate druge simptome gripe, prehlade ili slično, vrijeme je da se obratite liječniku.

Gubitak-apetita-poremećaj

Gubitak apetita – poremećaj ili simptom?

Gubitak apetita se može protumačiti na različite načine. Ako je u pitanju poremećaj gubitka apetita, onda on često može izazvati pojave poput povišene tjelesne temperature ili malaksalosti.

No, gubitak apetita češće djeluje kao simptom nekih ozbiljnijih bolesti, kao što su mononukleoza, visok krvni tlak, hepatitis, depresija ili čak tumor.

Gubitak apetita – uzroci

Gubitak apetita može biti uzrokovan mnogim drugim problemima i poteškoćama kao što su:

Ako su uzrok neke virusne ili bakterijske infekcije, gubitak apetita će se pojaviti uz druge simptome zaraze (npr. drhtavica, povišena tjelesna temperatura, bol u mišićima i zglobovima, kašalj i umor). To su uglavnom bolesti kratkog vijeka i traju od nekoliko dana do dva tjedna – apetit će se nakon toga vratiti u normalu.

Nije rijetko da neki antibiotici koji se uzimaju duže vrijeme također uzrokuju nedostatak želje za hranom, a velik utjecaj imaju i cigarete – smanjuju apetit i uništavaju okusne pupoljke – manja željom za hranom

Gubitak-apetita

Gubitak apetita zbog depresije i anksioznosti

Ubrzani tempo života i razne brige s kojima se svakodnevno susrećemo mogu uzrokovati mnoge poteškoće kod svih dobnih skupina. Gubitak apetita se često javlja zbog nekih psihičkih poteškoća, a tu su uglavnom prisutne depresija i anksioznost.

Različiti psihološki uzroci mogu stvoriti averziju prema hrani, a da osoba to niti ne primijeti.

Anksioznost je dio kliničke slike poremećaja raspoloženja te može biti prisutna i uz poremećaj apetita (neuobičajeno pojačan ili oslabljen apetit).

U stresnim situacijama tijelo ne osjeća glad radi lučenja hormona koji prividno daju tijelu snagu.

Nadalje, iznenadne nesreće i tragedije kod mnogih izazivaju duboke i jake emocije koje mogu izazvati pojavu anksioznosti i depresije.

Naime, ova dva psihička poremećaja mogu potrajati duže vrijeme, a ako ih prati gubitak apetita, mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene posljedice.

Imunološki sustav neminovno slabi zbog manjka apetita zbog čega se tijelo teže bori s virusima i bolestima.

Kada gubitak apetita predstavlja problem?

Fizički uzroci mogu ukazivati na veći problem.

Potpuni i dugotrajni nedostatak apetita može upućivati na:

Ako se apetit izgubi samo na kraće vrijeme (npr. zbog povišene tjelesne temperature), onda ne postoji razlog za brigu zato što će se vratiti odmah nakon rješavanja primarnog problema. Međutim, veće probleme stvaraju teška fizička i psihička stanja koja se liječe mjesecima, što znači da dugotrajni gubitak apetita može izazvati teške posljedice za osobu.

Gubitak apetita i mučnina su često izazvani gastroenteritisom, odnosno skupinom bolesti koje su obično uzrokovane infekcijom, a dovode do simptoma kao što su gubitak apetita, mučnina, povraćanje, proljev ili grčevi u želucu.

Međutim, nagli gubitak apetita i gađenje na hranu koje nije popraćeno nikakvim okolinskim poteškoćama često može ukazivati na ozbiljne poremećaje u organizmu koji se svakako trebaju istražiti i adekvatno liječiti.

Jedan od prvih znakova zloćudne bolesti jesu gubitak apetita i nevoljni gubitak tjelesne težine.

Gubitak-apetita-kod-starijih

Gubitak apetita kod djece

Gubitak apetita kod djece može ukazivati na prehladu ili povišenu tjelesnu temperaturu, ali češće je riječ o nekim drugim uzrocima. Naime, djeca vole jesti slatkiše i raznorazne grickalice između obroka ili neposredno prije obroka zbog čega često izbjegavaju redovne i pravilne obroke te narušavaju svoje zdravlje.

Djeca također ne vole jesti u velikim količinama i tešku hranu te zbog toga nemaju želju za hranom i izbjegavaju jelo. To se može relativno jednostavno riješiti ako djeci češće pripremate zdrave namirnice u manjim količinama. Također, vitamini (vitamin C, vitamin D, kalcij) i stimulatori apetita mogu pomoći u reguliranju prehrane kod djece, a ujedno su i neophodni za rast i razvoj djeteta.

Gubitak-apetita-kod-djece

Gubitak apetita kod starijih osoba

Gubitak apetita se često javlja kod starijih osoba jer s godinama opada želja i potreba za hranom. Smanjena potreba za hranom može također biti posljedica nekih ozbiljnijih bolesti koje se često javljaju u starosti (npr. demencije).

Gubitak apetita ponekad prate i problemi s metabolizmom ili psihičkim stanjima starijih osoba koji se nerijetko javljaju u poodmakloj starosti (strah od smrti i samoće, briga zbog nemoći itd.).

Gubitak apetita u trudnoći

Mnoge žene se brinu zbog smanjenog apetita tijekom trudnoće. Tijekom prvog tromjesečja, gubitak apetita ili kilograma ne predstavlja značajan problem zato što se u ranoj fazi trudnoće nerijetko javljaju mučnina i povraćanje. Taj gubitak se uglavnom nadoknadi do kraja trudnoće jer se stanje trudnica stabilizira.

Kod trudnica je uobičajeno da gube želju za hranom. No, ako je u pitanju ozbiljan gubitak apetita, svakako posjetite liječnika koji će vidjeti je li u pitanju neki drugi problem ili je samo potrebno propisati vitamine kako ne bi došlo do gubitka hranjivih tvari.

Također, ako se gubitak apetita održi i poslije prvog tromjesečja, može doći do značajnog gubitka tjelesne težine i dehidracije što može biti rizično za život i zdravlje djeteta.

Kako vratiti izgubljeni apetit?

Ako imate problema s gubitkom apetita, možda će Vam neki od sljedećih savjeta biti od koristi:

  • ojačajte svoj organizam unošenjem dodatnih količina cinka, magnezija i kalija,
  • pobrinite se da bilo kakav obrok koji jedete u sebi sadržava vitamine B i C,
  • jedite manje obroke češće, (5 – 6 obroka dnevno),
  • unosite dovoljno ugljikohidrata (tjestenina, kruh, riža, krumpir),
  • nemojte preskakati doručak,
  • jedite namirnice bogate vlaknima kako biste imali redovnu i pravilnu probavu,
  • izbjegavajte gazirana pića i slatkiše.

Liječenje gubitka apetita

Ako je gubitak apetita dugotrajan i ako uočavate bilo kakve dodatne poteškoće, vjerojatno je riječ o nekoj drugoj bolesti koja se krije u pozadini.

Također, ako ste u posljednje vrijeme pod stresom ili u depresiji, potražite savjet liječnika koji bi Vam mogao propisati lijekove (npr. antidepresive) koji mogu pomoći u uklanjanju primarne bolesti čime ćete moći riješiti i probleme s gubitkom apetita.

Liječenje će biti najuspješnije ako s njime krenete na vrijeme, stoga nemojte odgađati posjet liječniku ako gubitak apetita postane ozbiljan problem.

Članak objavljen:

Saznajte više o anksioznosti u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.71 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu