Stručno odobrava

,

Mučnine u trudnoći – zašto se događaju i kako ih ublažiti

mucnina u trudnoci

Mučnine u trudnoći osjeća 70% trudnica, a kod svake treće rezultiraju povraćanjem.

Pojavljuju li se mučnine u trudnoći navečer? Iako su češće jutarnje mučnine, moguće ih je osjećati tijekom cijelog dana. Češće se javljaju kod prvorotkinja i onih koji imaju višeplodnu trudnoću.

Zbog pojačanog osjeta mirisa u trudnoći, neke žene mogu postati posebno osjetljive na određenu hranu ili piće. 

Kada počinju mučnine u trudnoći?

Mučnine se mogu pojaviti već u petom tjednu trudnoće, a trebale bi prestati do 12. tjedna. Postoji i mali broj trudnica koje ova neugoda prati kroz čitavo razdoblje trudnoće (uglavnom su to višeplodne trudnoće), a tada se zbog iscrpljenosti i/ili dehidracije podvrgavaju hospitalizaciji.

Važno je napomenuti da mučnine ne predstavljaju nikakvu opasnost za fetus, no trudnici mogu biti uzrokom malaksalosti i umora, a posebno ako traju tijekom cijelog dana. No, ako mučnine utječu i na prehranu trudnice (iznimno rijetko), u tom slučaju mogu naštetiti plodu.

jutarnja mucnina

Mučnine u trudnoći – uzroci

Još uvijek nije poznat točan uzrok mučnine i sve što se zasad može reći jest da je uzrokuju hormoni.

Neki liječnici smatraju da je uzrok mučninama visoka koncentracija hormona hCG (humani korion gonadotropin) koja je najviša između osmog i desetog tjedna trudnoće, a nakon dvanaestog se smanjuje. On stimulira centar za mučninu i povraćanje u mozgu.

U trudnoći je posebno aktivan i estrogen koji se također povezuje s osjećajima mučnine. 

Budući da su mučnine česte kao reakcija na određene mirise hrane ili štetne sastojke (kao što su duhan i alkohol), znanstvenici su zaključili da su mučnine svojevrsni odgovor organizma kojim se trudnice odbija od svih supstanci koje bi mogle biti štetne za dijete. Trudnicama će primjerice jako smetati miris kave ili duhana, a mogu im biti odbojni meso, jaja ili riba. Riječ je o namirnicama koje mogu sadržavati bakterije opasne za fetus. 

Sklonost mučninama u trudnoći je dokazano i nasljedna, a sklonije su joj žene slabije građe.

Izlaganje stresu također može biti uzrok mučninama, kao i neredovita i nezdrava prehrana, previše kiseline u želucu i manje uspješna probava uslijed opuštanja mišićnog tkiva probavnog trakta.
Postoje i žene koje tijekom trudnoće nemaju mučninu niti osjećaju bilo kakve poteškoće prilikom pripremanja hrane. Bitno je napomenuti da su mučnine u trudnoći individualna pojava.

Najpoznatiji uzročnici mučnine u trudnoći su: 

 • osjetljivost želuca, 
 • tjelesni i mentalni umor,
 • stresne okolnosti, 
 • vitaminski pripravci (sa sadržajem željeza),
 • pojačano lučenje hormona trudnoće, 
 • visoka razina estrogena.

Mučnine se kod trudnica javljaju u različitom intenzitetu, no činjenica je da su naporne i mogu ometati obavljanje dnevnih aktivnosti.

Određuju li mučnine u trudnoći spol djeteta?

Najnovija istraživanja pokazuju da žene koje pate od snažnih jutarnjih mučnina imaju veće šanse za rađanje djevojčica. Istraživanjem nije u potpunosti utvrđeno zašto je to tako.

Povraćanje u trudnoći

Nekomplicirani simptomi mučnine u ranoj trudnoći su najčešće hyperemesis gravidarum (stanje tijekom trudnoće kada dolazi do intenzivnijih mučnina, povraćanja, mršavljenja i poremećaja u razini elektrolita u tijelu) i gastroenteritis (upala želuca i crijeva praćena povraćanjem). 

Premda su mučnine praćene povraćanjem većinom posve normalna pojava u trudnoći, ponekad mogu biti uzrokovane ozbiljnijim stanjima kao što su apendicitis (akutna upala crvuljka) i kolecistitis (upala žučnog mjehura). U nekih trudnica može doći i do opstrukcije crijeva (značajno smanjenje ili potpuni zastoj prolaska crijevnog sadržaja). 

Povraćanje u trudnoći može se pojaviti kao posljedica glavobolja, migrena ili kao posljedica povišenja intrakranijalnog tlaka. Takva stanja mogu biti praćena i drugim neurološkim simptomima.

jutarnje mucnine

Predispozicije za mučnine u trudnoći

Neke žene su sklonije mučninama zbog nasljednih faktora, vanjskih utjecaja ili prethodnih stanja.

Veće šanse za razvoj mučnine u trudnoći imat će žene koje su: 

 • osjećale mučnine tijekom korištenja oralnih kontraceptiva
 • prvorotkinje, 
 • nosile blizance, imale su ili imaju višeplodnu trudnoću
 • sklone osjećaju mučnine prilikom vožnje ili putovanja, 
 • pate od glavobolja ili migrena, 
 • genetski sklone (druge članice obitelji također imale mučnine u trudnoći). 

Kako ublažiti mučnine u trudnoći?

Ako vam mučnine stvaraju probleme, iskušajte neku od metoda ili potražite liječničku pomoć. 

 • Ujutro su mučnine intenzivnije zbog nižih razina glukoze što se može riješiti ako na noćnom ormariću držite grickalice ili suho voće koje ćete pojesti prije ustajanja i preduhitriti mučninu.
 • Izbjegavajte glad, jedite više puta dnevno u manjim količinama,
 • Izbjegavajte masnu hranu, a jedite više voća, povrća, bijelog mesa i ribe.
 • Pijte mnogo tekućine (vode, svježih sokova), osobito ako je mučnina praćena povraćanjem, kako biste spriječili dehidraciju.
 • Čajevi su dobar način za smirivanje želuca, čaj od đumbira dokazano ublažava mučninu, kao i čajevi od kamilice ili metvice.
 • Cink i vitamin B6 sprječavaju mučnine, a mogu se u (obliku tableta kao trudnički suplementi prehrani) kupiti u ljekarnama.
 • Mirisi agruma (limuna, naranče ili grejpa) ublažavaju mučninu, ako nemate ovo voće pri ruci, kupite eterična ulja s aromom agruma.
 • Žlijezde slinovnice luče više sline u vrijeme trudnoće što može trudnicu navesti na povraćanje, u tom slučaju pomiješajte dvije ili tri žlice jabučnog octa s toplom vodom i popijte uz doručak. Ocat će osušiti usta od sline i smanjiti mučninu.
 • Izbjegavajte pušiti i piti alkohol, gazirana pića i kavu.
 • Pokušajte provoditi više vremena na otvorenom, u laganoj aktivnosti kao što je šetnja, te izbjegavajte zagušljive i pretople prostorije.
 • Osigurajte si dovoljno sna i odmora, nemojte se naprezati i ne ustajte naglo iz kreveta ili sjedala.
 • Isprobajte akupunkturu i aromaterapiju, neka istraživanja su pokazala značajno smanjenje mučnina u trudnica koje koriste ove metode.
 • U torbi uvijek nosite bocu vode, suhe grickalice, paketić peperminta.

Tablete protiv mučnine u trudnoći koriste se samo u iznimnim situacijama. Premda nisu zabilježene malformacije ili nuspojave koje štete novorođenčetu, primjena tableta protiv mučnine se ne preporučuje trudnicama.

trudnice mucnine

Kada potražiti liječničku pomoć?

Liječničku pomoć trebate potražiti ako vam se čini da ne možete ni na koji način kontrolirati vaše mučnine ili ste jednostavno zabrinuti za svoje zdravstveno stanje. Uvijek slušajte svoje tijelo. 

Ako su mučnine tako intenzivne da uzrokuju nekontrolirano povraćanje, može biti riječ o trudničkoj hiperemezi. Kod tog stanja, gotovo svaki unos hrane izaziva nagon za povraćanjem zbog čega dolazi do ozbiljne dehidracije, gubitka težine i ketoze (povišena vrijednost koncentracije ketonskih tijela u krvi). Trudnička hiperemeza je rijetka bolest koja obuhvaća od 0,5 do 2% svih trudnica.

Trudnička hiperemeza može biti opasna i za trudnicu i za fetus jer može uzrokovati ozbiljna oštećenja jetre. Dijagnosticira se na temelju kliničke slike, mjerenjem ketona u urinu te elektrolita i kreatinina u serumu, a ako je potrebno, vrši se i ultrazvuk zdjelice te testovi jetrene funkcije i funkcije bubrega. Ako se utvrdi dijagnoza trudničke hiperemeze, potrebno je bolničko liječenje.

Članak objavljen:

Vodič kroz najbolje čajeve:

Ocijenite članak

4.50 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu