Virusni gastroenteritis – uzroci, simptomi i liječenje

virusni gastroentritis

Virusni gastroenteritis ili želučana gripa je crijevna infekcija karakterizirana vodenastim proljevom, trbušnim grčevima, mučninom ili povraćanjem, a ponekad i temperaturom.

Najčešći način razvoja virusnog gastroenteritisa je kontakt sa zaraženom osobom ili konzumacija zaražene hrane ili vode. Ako ste inače zdravi, vjerojatno ćete se oporaviti bez komplikacija. 

Za dojenčad, starije osobe i osobe s kompromitiranim imunološkim sustavom, virusni gastroenteritis može biti smrtonosan.

Nema učinkovitog tretmana za virusni gastroenteritis, stoga je prevencija najbitnija. Osim izbjegavanja potencijalno kontaminirane hrane i vode, temeljito i često pranje ruku je najbolja obrana.

Gastroenteritis

Gastroenteritis – simptomi

Iako se obično naziva želučana gripa, gastroenteritis nije isto što i gripa. Stvarna gripa (influenca) utječe na vaš dišni sustav, tj. nos, grlo i pluća. Gastroenteritis, s druge strane, napada crijeva, uzrokujući znakove i simptome kao što su:

Ovisno o uzroku, simptomi se mogu pojaviti u roku od jednog do tri dana nakon zaraze i mogu varirati od blagih do teških. Simptomi obično traju samo dan ili dva, no povremeno mogu potrajati i do 10 dana.

Budući da su simptomi slični, virusni proljev lako je zamijeniti za proljev uzrokovan bakterijama, kao što su salmonela i E. coli ili parazitima, kao što je Giardia.

Virusni gastroenteritis

Gastroenteritis – uzroci 

Virusni gastroenteritis se najčešće prenosi putem kontaminirane hrane ili vode, ili ako dijelite posuđe, ručnike ili hranu s nekim tko je zaražen. Može biti uzrokovan i naglom promjenom prehrane kao i trovanjem kemikalijama.

Virusi koji mogu izazvati gastroenteritis uključuju:

  • Rotavirus – djeca se obično zaraze kada prste ili kontaminirane predmete stavljaju u usta. Odrasli zaraženi rotavirusom nemaju simptome, ali još uvijek mogu širiti virus. U nekim je zemljama dostupno cjepivo, i čini se kako je učinkovito u sprječavanju teških simptoma.
  • Norovirus – ovim virusom mogu biti pogođena i djeca i odrasli, a najčešće se širi među ljudima u skučenim prostorima, putem kontaminirane hrane ili vode.

Više o gastroenteritisu kod djece pročitajte ovdje

Gastroenteritis – liječenje

Na žalost, ne postoji specifičan medicinski tretman za virusni gastroenteritis. Antibiotici nisu učinkoviti protiv virusa, a njihova upotreba može dovesti do razvoja sojeva bakterija rezistentnih na antibiotike.

Liječenje gastroenteritisa se sastoji od metoda samopomoći.

Gastroenteritis – trajanje se može produžiti i na do 10 dana. Najčešće gastroenteritis traje između dva i sedam dana. Simptomi su najviše izraženi u prvim trenutcima, a poslije se uz tretman očekuje smirenje. 

Samopomoć

Za početak, pijte što više tekućine kako biste spriječili dehidraciju, te se pokušajte držati sljedećih mjera:

  • Neka se vaš želudac oporavi – pokušajte izbjegavati krutu hranu nekoliko sati
  • Postupno počnite jesti lako probavljivu hranu – krekeri, tost, želatina, banane, riža i piletina. Prestanite jesti ako se mučnina vraća.
  • Izbjegavajte određene namirnice dok se ne oporavite – mliječne proizvode, kofein, alkohol, nikotin, masnu i začinjenu hranu.
  • Odmarajte – bolest i dehidracija će napredovati ako ste slabi i umorni.
  • Budite oprezni s lijekovima – koristite lijekove kao što je ibuprofen rijetko, ako i uopće, s obzirom na to da mogu iritirati želudac. Umjesto toga, koristite acetaminofen, no oprezno, jer može uzrokovati toksičnost jetre, pogotovo kod djece.

Gastroenteritis možete spriječiti pravilnom higijenom te pranjem i dezinfekcijom suđa i rublja. Trebate izbjegavati neadekvatno spremljenu hranu ili zaraženu vodu. Nemojte dolaziti u direktni dodir sa zaraženim osobama i nemojte s njima dijeliti pribor za jelo. 

Gastroenteritis kod pasa pokazuje slične simptome kao kod ljudi, od kojih su izraženi proljev i povraćanje. Može biti uzrokovan infekcijom ili promjenom prehrane, kao i bolestima unutarnjih organa.

Gastroenteritis kod pasa

Ako primijetite da pas odbija hranu, ima tipične simptome gastroenteritisa ili se čudno ponaša, obavezno ga odvedite kod veterinara

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.36 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: norovirus simptomi, želučana gripa, gastroenteritis simptomi, dijareja i gastroenteritis, gastroenteritis liječenje, virusni gastroenteritis, rota virus simptomi, rotavirus liječenje, želučana gripa simptomi, rotavirus kod odraslih, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu