Recept: Kako napraviti jabučni ocat?

jabucni_ocat

Ocat se može napraviti od brojnog voća i bilja, kako od grožđa, breskvi, šljiva, trešanja, tako i od cvijeća poput maslačaka i tratinčica. Ipak, najčešće se koristi jabučni ocat, kao začin za salate ili u pripremi drugih jela.

Domaći sirovi jabučni ocat u pripremi zadržava vrijedne vitamine, probiotike i enzime koji se inače uništavaju grijanjem prilikom proizvodnje pasteriziranog octa. Također, jabučni ocat u dućanima dolazi u plastičnim pakiranjima čiji se štetni sastojci u transportu na visokim temperaturama ispuštaju u ocat i dolaze u našu prehranu.

Potrebni sastojci:

 • 5 velikih jabuka ili kore od 10 jabuka,
 • filtrirana ili prokuhana pa ohlađena voda,
 • 1 šalica meda ili pola šalice šećera.

jabuka

Oprema:

 • 1 staklenka od 2 litre,
 • pamučna gaza,
 • čvrsta plastična gumica.

Priprema

 1. Jabuke prvo dobro operite i narežite na manje komade. Mogu ostati i sjemenke te srce jabuke.
 2. Staklenku je prije korištenja potrebno dobro oprati i sterilizirati. Narezane jabuke ili kore stavite u staklenku. Nikako nemojte umjesto staklenki koristiti posude od nehrđajućeg čelika ili bilo kakvih metala jer ocat može iz njih izvući teške metale i kancerogeni nikal.
 3. Jabuke trebaju ispuniti barem polovicu staklenke. Zatim u staklenku ulijte vodu tako da prekrije jabuke te da ostaje oko 5 do 6 centimetara do vrha.
 4. Umiješajte med ili šećer dok se potpuno ne rastopi.
 5. Pokrijte pamučnom gazom i osigurajte plastičnom gumicom.
 6. Ostavite staklenku na toplom i tamnom mjestu 1 do 2 tjedna, miješajući jednom ili dva puta dnevno. Na površini će se formirati mjehurići kako šećer počinje fermentirati u alkohol, što ćete moći namirisati.jabucni_ocat
 7. Oko tjedan dana poslije, kada se komadi jabuke počnu spuštati na dno staklenke i osjeti se miris alkohola, potrebno je procijediti tekućinu i odbaciti komade jabuke i koru, a tekućinu vratiti u opranu i očišćenu staklenku.
 8. Pokrijte istom gazom i osigurajte gumicom. Staklenku ponovno odložite na tamno i toplo mjesto na još 3 do 4 tjedna kako bi se alkohol pretvorio u kiselinu uz pomoć dobrih bakterija. Povremeno promiješajte.
 9. Normalno je da se na dnu staklenke stvori talog, a na površini bijeli sloj. To pokazuje da je riječ o prirodnom octu bez dodataka.
 10. Povremeno kušajte ocat kako biste vidjeli je li postigao željenu kiselost. Ako ste zadovoljni, još ga jednom procijedite i izlijte u manje staklenke s čepom.
 11. Ako i nakon 3 tjedna ocat nije dovoljno kiseo, ostavite ga još jedan tjedan. Ako okus postane prekiseo, procijedite i razrijedite s malo vode dok ne bude po Vašem ukusu.

Ocat uvijek čuvajte dalje od sunčeve svjetlosti. Ovakav sirovi ocat neće se pokvariti, a ako se nakon dužeg stajanja na površini opet počne formirati bijeli talog, jednostavno ga uklonite i ocat procijedite.

Ovakav domaći ocat možete, osim u kuhinji, koristiti i u kupki za detoksifikaciju kože, kao i u oblozima za ublažavanje ozljeda i modrica.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.07 / 5   15

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: jabucni ocat recept, domaći jabučni ocat, kako napraviti jabučni ocat od divljih jabuka, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu