Kako smršaviti 10 kg?

Kako smršaviti 10 kg

Mršavljenje je još uvijek tabu tema današnjice. Dok jedni zagovaraju brze dijete u kojima u samo 10 dana možete skinuti 10 kilograma, drugi zagovaraju čarobne pilule, koje imaju isti učinak, dok vi sjedite pred televizorom i gledate serije.

Takozvane “brze dijete” mogu učiniti da izgubite 10 kilograma viška, no ti izgubljeni kilogrami će se vratiti istom brzinom kojom ste ih skinuli, s obzirom na to da se u 10 dana brze dijete može izgubiti samo voda, a ne masno tkivo.

Što se tiče čarobnih pilula, nazovimo ih tako sarkastično, one neće raditi i mršavjeti umjesto vas, no ako pričamo o dodacima prehrani, oni uvelike mogu poticati vaš organizam da gubi masti, a da uz to ostane zdrav.

Zaboravite na brzi gubitak kilograma jer ćete u tom slučaju gubiti samo vodu, kilogrami će se brzo vratiti, a vi ćete biti nezadovoljni. Dakle, isključimo, sada i ubuduće, brze dijete uz pomoć kojih skidate 10 kg u 10 dana i fokusirajmo se na zdravo mršavljenje.

U kojem vremenskom roku mogu skinuti 10 kg?

Gubitak kilograma varira od osobe do osobe i zapravo uglavnom ovisi o metabolizmu, a naravno i o uloženom trudu. Ako je metabolizam brz, kilogrami će se naravno i skidati brže, a ako je spor, bit će potrebni neki dodaci kako bi se on ubrzao.

Ovdje možete pročitati kako ubrzati metabolizam.

Nikada se nemojte izgladnjivati kako biste brzo skinuli višak kilograma, radije se okrenite zdravoj prehrani i vježbanju. Zdrava prehrana i vježbanje će naravno imati sporiji učinak od izgladnjivanja, no kasnije vam se ti kilogrami neće tako brzo vratiti.

Svi koji žele izgubiti kilograme trebaju redovno vježbati i provesti kalorijsku restrikciju kako bi povećali šanse za gubitak neželjene težine“, potvrđuju i Swift i suradnici, znanstvenici britanskih i američkih instituta koji su proveli opsežno ispitivanje objavljeno 2014. godine u znanstvenom časopisu Progress in Cardiovascular Diseases o tome kako vježbanje utječe na gubljenje kilograma.

Istraživanje je bilo potaknuto činjenicom da je u Sjedinjenim Američkim Državama 66.3% odraslih osoba pretilo ili ima prekomjernu težinu. Mnogi ljudi žele brzo smršaviti, ali bez uloženog truda, što je jednostavno nemoguće.

Neki razumni period za skidanje 10 kg bi otprilike bio 2 do 3 mjeseca.

kofein za vježbanje
Foto: Photospin

Moram li stalno trčati kako bih skinula 10 kg?

Još jedna pogreška kod mršavljenja je biranje samo kardio treninga. On je zapravo vrlo dobar za mršavljenje, no ako budete samo trčali, gubit ćete uz masno tkivo i mišiće, što nikako nije preporučljivo. To će rezultirati mlohavim tijelom, dakle u tom slučaju ništa od zategnute stražnjice i snažnog trbuha.

Radije kombinirajte kardio trening s treningom snage. Utega se ne morate bojati, oni će vam pomoći da zategnete mišiće i oblikujete tijelo, a ako radite s utezima manje kilaže, nećete se “nabildati”.

Isto tako, kada radite kardio trening, nemojte se ograničavati samo na traku za trčanje, već u svoju rutinu vježbanja uvrstite vožnju bicikla, plivanje ili veslanje.

Budite strpljivi i skinite kilograme na pravilan i zdrav način. S brzim dijetama dogodit će se to da ćete kilograme izgubiti, kilograme vratiti još brže, a onda ćete biti vrlo nezadovoljni i samo se sve više debljati.

Par mjeseci za gubitak do 10 kg ipak nije puno, a dugoročno ćete biti puno zadovoljniji svojim tijelom i uspjehom.

Dodaci prehrani za mršavljenje

U zdravom mršavljenju uvelike vam mogu pomoći prirodni dodaci prehrani koji potiču metabolizam i pojačavaju termogenezu, odnosno topljenje masnih naslaga.

Neke od smjernica zdrave prehrane za mršavljenje koje navodi Healthline su:

 • jedite visokoproteinski doručak,
 • smanjite unos zasićenih masnih kiselina, fast food prehrane i procesuiranih suhomesnatih namirnica,
 • pijte puno vode i izbjegavajte zašećerene sokove,
 • jedite namirnice s puno vlakana poput voća i povrća,
 • spavajte redovno i dovoljno,
 • jedite male obroke barem pet puta dnevno,
 • izbjegavajte alkohol i duhan,
 • pšenični kruh zamijenite integralnim, a isto vrijedi za tjesteninu,
 • za pripremanje hrane koristite biljna ulja poput maslinovog, lanenog ili bučinog.

Osim toga, važno je da u tijelo unosite puno vitamina i minerala u organizam, posebno ako redovno trenirate. Ako smatrate da ih ne unosite dovoljno, možete kupiti multivitamine u ljekarni u obliku dodataka prehrani.

caj-od-persina-za-mrsavljenje
Foto: Photospin

Najčešći dodaci prehrani koji se koriste pri mršavljenju su:

 • zeleni čaj,
 • kofein,
 • kapsaicin,
 • laksativi,
 • diuretici,
 • L – karnitin,
 • glukomanan.

Prije svake veće promjene prehrane, obavezno se savjetujte s liječnikom, posebno ako ste kronični bolesnik. Najbolje individualne savjete ćete dobiti od liječnika ili profesionalnog nutricionista koji će prema vašim potrebama kreirati plan i program zdravog mršavljenja.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Kovačec, G. (2018) Dodaci prehrani kao pomoć pri mršavljenju. Ljekarna Pablo.
 2. Gunnars, H. (2018) How to Lose Weight Fast: 3 Simple Steps, Based on Science. Healthline.
 3. Grupa autora (2015) The Role of Exercise and Physical Activity in Weight Loss and Maintenance. Prog Cardiovasc Dis. 56(4): 441–447.  doi: 10.1016/j.pcad.2013.09.012.
 4. How to Lose Weight Quickly and Safely. (2018) WebMD.

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o vježbanju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.75 / 5   99

Foto: Pixabay

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Kako SMRSATI 10 KG, kako smršaviti 10 kg, kako brzo smrsati, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu