Što trebate znati o vrstama demencije

demencija

Demencija nije dio prirodnog procesa starenja, nego bolest. Alzheimerova demencija je najčešći tip demencije. Riječ je o teškoj bolesti koja uzrokuje nepovratne promjene u mozgu. Često se pojmovi demencije i Alzheimera poistovjećuju, što je potpuno netočno. Naime, demencija je posljedica Alzheimerove bolesti ili nekog drugog oboljenja.

Donosimo vam nekoliko činjenica o ostalim, manje poznatim vrstama demencije:

Vaskularna demencija

Oko 10 posto slučajeva demencije je uzrokovano smanjenim protokom krvi u mozak. Razlog su krvi ugrušci ili djelomično blokirane krvne žile. Te blokade mogu dovesti do moždanog udara, što dovodi do pada u izvršnoj funkciji mozga, primjerice poteškoće s planiranjem i organiziranjem.

Želite li izbjeći bilo začepljenje krvnih žila trebate paziti na razinu kolesterola i krvnog tlaka te prestati pušiti.

Demencija s Lewyjevim tijelima

Demencija sa Lewyjevim tijelima je progresivni oblik demencije, a karakterizira ga prisutnost takozvanih Lewyjevih proteinskih tjelešaca u moždanom tkivu. Ova vrsta demencije se razlikuje od Alzheimera po tome što često uključuje poremećaje spavanja, halucinacije i krutost mišića.

Liječenje je iznimno teško jer tretmani protiv halucinacija mogu napraviti simptome još gorima, a liječenje fizičkih simptoma može pogoršati kognitivne probleme.
Da bi spriječili ovu demenciju potrebno je stalno razvijati mozak. Taj koncept se naziva stvaranje kognitivnih rezerva.

Demencija

Do sada, većina istraživanja kognitivnih rezervi su opservacijskog karaktera. Ipak, postoji razlog da vjerujemo kako stvari poput visoke razine obrazovanja i hobija koji potiču na razmišljanje mogu pomoći u obrani od simptoma svih vrsta demencije, pa čak i u ovom slučaju s Lewy tijelima.

Frontotemporalna demencija

Ova kategorija demencije, kao što ime sugerira, karakterizira degeneracija živčanih stanica bilo u frontalnom ili temporalnom režnju mozga (iza čela ili iza ušiju).

Frontotemporalna demencija može izgledati drugačije u različitim ljudskim mozgovima, ali obično uzrokuje promjene u osobnosti, ponašanju i komunikacijskim vještinama. Kako biste smanjili rizik od bilo koje vrste demencije, potrebno je usvojiti zdrave životne navike koje promiču kognitivne rezerve.

Članak objavljen:

Saznajte više o nesanici u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o demenciji u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o alzheimerovoj bolesti u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu