Vrste demencije: Bruce Willis ima frontotemporalnu demenciju! Evo o čemu je riječ i koji su još manje poznati tipovi demencije

Vrste demencije

Demencija nije dio prirodnog procesa starenja, nego bolest. Alzheimerova demencija je najčešći tip demencije. Riječ je o teškoj bolesti koja uzrokuje nepovratne promjene u mozgu. Često se pojmovi demencije i Alzheimera poistovjećuju, što je potpuno netočno.

Naime, demencija je posljedica Alzheimerove bolesti ili nekog drugog oboljenja.

Pročitajte članak “Alzheimerova demencija: Liječnik otkriva uzroke i simptome bolesti koja je uvijek fatalna“.

Donosimo vam nekoliko činjenica o ostalim, manje poznatim vrstama demencije.

Vaskularna demencija
FOTO: Shutterstock

Vaskularna demencija

Oko 10 % slučajeva demencije uzrokovano je smanjenim protokom krvi u mozak. Razlog su krvni ugrušci ili djelomično blokirane krvne žile. Te blokade mogu dovesti do moždanog udara, što dovodi do pada u izvršnoj funkciji mozga, npr. poteškoća s planiranjem i organiziranjem.

Želite li izbjeći začepljenje krvnih žila, trebate paziti na razinu kolesterola i krvnog tlaka te prestati pušiti.

Pročitajte članak “Vaskularna demencija – uzroci, simptomi i liječenje“.

Demencija s Lewyjevim tijelima
FOTO: Shutterstock

Demencija s Lewyjevim tijelima

Demencija s Lewyjevim tijelima je progresivni oblik demencije, a karakterizira ga prisutnost tzv. Lewyjevih proteinskih tjelešaca u moždanom tkivu. Ova se vrsta demencije razlikuje od Alzheimerove po tome što često uključuje poremećaje spavanja, halucinacije i krutost mišića.

Liječenje je iznimno teško jer tretmani protiv halucinacija mogu pogoršati simptome, a liječenje fizičkih simptoma može pogoršati kognitivne probleme. Da biste spriječili ovu demenciju, potrebno je stalno razvijati mozak. Taj koncept se naziva “stvaranje kognitivnih rezerva”.

Dosad je većina istraživanja kognitivnih rezervi bila opservacijskog karaktera. Ipak, postoji razlog da vjerujemo kako stvari poput visoke razine obrazovanja i hobija koji potiču na razmišljanje mogu pomoći u obrani od svih vrsta demencije, kao i ove.

Pročitajte članak “Loši snovi u srednjoj dobi mogu ukazivati na razvoj demencije: Uskoro ćemo znati tko je rizičan i usporiti pojavu bolesti?“.

Frontotemporalna demencija
FOTO: Shutterstock

Frontotemporalna demencija

Ovu kategoriju demencije, kao što ime sugerira, karakterizira degeneracija živčanih stanica u frontalnom ili temporalnom režnju mozga (iza čela ili iza ušiju). Frontotemporalna demencija može izgledati drugačije u različitim ljudskim mozgovima, ali obično uzrokuje promjene u osobnosti, ponašanju i komunikacijskim vještinama.

Kako biste smanjili rizik od bilo koje vrste demencije, potrebno je usvojiti zdrave životne navike koje promiču kognitivne rezerve.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Ford-Martin, P. (2022). Types of Dementia. WebMD.
  2. Browse by Dementia Type. Alzheimer’s Association.
  3. Types of dementia. Dementia UK.

Ocijenite članak

3.67 / 5   6

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu