Pankreatitis (upala gušterače) – uzroci, simptomi i liječenje

pankreatitis

Pankreatitis je upala gušterače. Gušterača proizvodi enzime koji pomažu u probavi te hormone koji pomažu regulirati način na koji vaše tijelo obrađuje šećere. Smatra se da upalu izazivaju sokovi gušterače, koji sadrže jake enzime, prodirući u neke dijelove gušterače i nadražujući ih.

Primjerice u Velikoj Britaniji gotovo polovica bolesnika koji imaju pankreatitis, pate i od žučnih kamenaca. Žučni kamenac može začepiti vod kojim sokovi gušterače odlaze u crijevo. 

Pankreatitis se može pojaviti kao akutni – što znači da se pojavljuje iznenada i traje danima. Također, može se javiti i kao kronični – koji traje godinama.
Za blage slučajeve pankreatitisa liječenje nije potrebno. Međutim, kod teških slučajeva može doći do po život opasnih komplikacija.

Uzroci pankreatitisa (upale gušterače)

Pankreatitis nastaje kada se probavni enzimi, proizvedeni u gušterači, aktiviraju unutar same gušterače, što uzrokuje oštećenja organa. Tijekom normalne probave, inaktivirani enzimi gušterače se kreću kroz kanale iz gušterače prema tankom crijevu, gdje postaju aktivni i pomažu u probavi.

Kod pankreatitisa, ti se enzimi aktiviraju dok su još u gušterači. To uzrokuje da enzimi iritiraju stanice gušterače te dovodi do upale i znakova i simptoma povezanih s pankreatitisom.

Uzastopnim napadajima akutnog pankreatitisa može dovesti do oštećenja gušterače, a samim time i do kroničnog pankreatitisa. Tada gušterača počinje gubiti svoju funkciju, a njeno loše funkcioniranje može uzrokovati probavne probleme i dijabetes.

Pankreatitis ima mnogo uzroka, a to su:

Rak gušterače je jedan od najčešćih i najsmrtonosnijih vrsta tumora današnjice. Iako se liječi metodama kemoterapije i radioterapije, razočaravajući statistički podaci govore kako je potrebna promjena i novi pristup u liječenju koji bi kombinirao i prirodno liječenje biljem.

Skupina znanstvenika iz Kine i Sjedinjenih Američkih Država je napravila opsežnu studiju o djelovanju kineske tradicionalne medicine u kombinaciji s dotadašnjim metodama raka, kako bi našli nova riešenja za liječenje. 

Skupljajući dotad objavljene podatke o ispitivanjima djelovanja tradicionalnih biljaka, znanstvenici su zaključili: “U literaturi je već od davnina poznato da alternativna medicina ljude oboljele od raka liječi mješavinama biljnih čajeva i pripravaka. Promatrajući ispitanike i kontrolne skupine, primijećeno je da tradicionalna kineska medicina poboljšava djelovanje radioterapije i kemoterapije kad je s njima u kombinaciji.”

Ovakva istraživanja su svakako korak naprijed u integraciji zapadnjačke i istočne, alternativne, medicine i odskočna daska novim metodama liječenja bolesti gušterače. 

Pankreatitis
Foto: Photospin

Pankreatitis (upala gušterače) – simptomi

Znakovi i simptomi pankreatitisa mogu varirati, ovisno o kojoj se vrsti radi. Znakovi i simptomi akutnog pankreatitisa su:

 • bol u gornjem dijelu trbuha,
 • bolovi u trbuhu koji se šire na leđima,
 • bolovi u trbuhu koji se pojačavaju nakon jela,
 • mučnina i povraćanje.

Bolovi nastupaju uglavnom 12 do 24 sata nakon obilnog obroka ili velike količine alkohola. Bolovi se šire u leđa i grudni koš, a nakon nekoliko sati dostižu vrhunac s povraćanjem i jakom mučninom. U teškim slučajevima bolesnik izgleda zaista loše, trbuh mu je podliven krvlju, a mogući su i simptomi šoka, pa ga stoga treba odmah odvesti u bolnicu.

Glavni simptomi kroničnog pankreatitisa su tupi bolovi (koje 10% bolesnika uopće ne osjeća) nalik na grčeve, pogoršavaju se nakon obroka ili alkohola, a ublažavaju se ako bolesnik sjedne ili se prigne.

Napredovanjem bolesti, bolovi traju sve duže i javljaju se sve češće. Neki se bolesnici tuže na lošu probavu između napadaja. Dodatni simptomi su blaga žutica i gubitak težine. Osim toga gušterača može prestati proizvoditi inzulin pa dolazi do razvoja dijabetesa

Dijagnoza pankreatitisa

Glavna opasnost akutnog pankreatitisa prijeti od šoka koji može izazvati smrt. Opasna je i mogućnost razvoja kroničnog pankreatitisa. Ako liječnik sumnja na pankreatitis ili neku drugu ozbiljnu tegobu u trbuhu – poslat će vas u bolnicu na rendgensko snimanje trbuha i da napravite KKS (kompletnu krvnu sliku).

Vrlo vjerojatno će vas poslati na pretrage radi utvrđivanja prisutnosti žučnih kamenaca. Ako ih imate – preporučuje se operativni zahvat. 

Liječenje pankreatitisa (upale gušterače)

Tretmani za liječenje pankreatitisa obično zahtijevaju hospitalizaciju pacijenta. Nakon stabiliziranja stanja u bolnici i stavljanja upale pod kontrolu, liječnici mogu liječiti osnovni uzrok pankreatitisa. Početni tretmani koji će vam pomoći u kontroliranju upale te vam omogućiti da se osjećate bolje ponajprije uključuju post.

Potrebno je prestati jesti nekoliko dana kako bi se dala prilika gušterači da se oporavi. Nakon toga, možete početi piti tekućinu te jesti laganu hranu. S vremenom, možete se vratiti na svoju normalnu prehranu. Pankreatitis može uzrokovati vrlo jaku bol. Liječnik vam može propisati lijekove protiv bolova.

Koliko dugo ćete ostati u bolnici ovisi o uzroku i ovisi o tome koliko je opsežno oštećenje nastalo. Neki se ljudi brzo oporave, dok se kod drugih razviju komplikacije koje zahtijevaju dulje bolničko liječenje.

Kao što je već navedeno, potrebno je liječiti uzrok pankreatitisa. Tako liječenje može uključivati operaciju žuči ili gušterače. Nadalje, može biti potrebno i liječenje ovisnosti o alkoholu, odnosno liječenje svih gore navedenih simptoma koji uzrokuju pankreatitis.

Kronični pankreatitis može zahtijevati dodatne tretmane, ovisno o situaciji. Osim lijekova protiv boli, u smanjenju iste ponekad se to rješava operacijom koja blokira živce koji šalju signale boli iz gušterače do mozga.

Nadalje, liječnici propisuju enzime gušterače u obliku tableta koji pomažu tijelu u obradi hranjivih tvari koje jedete. Dakako, potrebna je i promjena u prehrani. Kod kroničnog pankreatitisa potrebna je lagana, nemasna prehrana bogata hranjivim tvarima.

Liječnici iz Cedars – Sinai bolnice u Los Angelesu su u svojoj studiji upozorili na glavne komplikacije koje mogu nastati prilikom upale gušterače kao i mehanizme liječenja na koje se u budućnosti treba usredotočiti kako bi tijek bolesti bio lakši, a stopa izlječivosti veća. 

“Treba razviti nove metode bržeg testiranja i dijagnosticiranja pankreatitisa pomoću modernih biomarkera, informirati pacijente, a u obzir tijekom cijelog trajanja liječenja uzeti genetičke predispozicije kao i promjenu svih životnih navika, počevši od prehrane”, zaključuju liječnici iz Sinaj bolnice.

prehrana pankreatitis
Foto: Photospin

Prirodno liječenje pankreatitisa

Za pravilno funkcioniranje gušterače se treba pridržavati nekih prehrambenih navika koje ne štete tkivu pankreasa. Osim toga, neki biljni čajevi mogu pomoći ublažiti simptome.

Prehrana 

Nakon postavljene dijagnoze i liječenja sve drugo je na vama. Donosimo vam niz korisnih savjeta kojih se trebate strogo pridržavati ako ne želite ponovno prolaziti probavnu torturu.

 • Jedite integralnu hranu, bogatu vlaknima, a izbjegavajte teška masna i začinjena jela. 
 • Ravnomjerno rasporedite obroke, ostavite si vremena za obrok te jedite lagano i temeljito žvačite svaki zalogaj. Izbjegavajte hvatanje zraka dok jedete.
 • Pokušajte ustanoviti postoji li hrana na koju ste preosjetljivi te smanjite konzumaciju te hrane.
 • Kako biste utažili žeđ, konzumirajte pića koja se pretežito sastoje od vode (npr. mineralna voda ili voda s okusom, obična voda). Previše alkohola, kave, čaja i pretjerano zaslađenih sokova može nanijeti dosta štete vašem organizmu.
 • Nakon napadaja mučnine i povraćanja, dajte organizmu vremena da se oporavi, postupno se vraćajte normalnoj prehrani – pritom pazeći na dovoljan unos tekućine u organizam.
 • Birajte lake namirnice poput riže, bistre juhe, nemasnog jogurta, prepečenca od integralnog kruha i pirea od jabuka.
 • Jedite više namirnica bogatih kromom (sirevi, integralne žitarice).
 • Kalcij – mlijeko, sir, jezgričasto voće i sjemenje, zeleno lisnato povrće, mahunarke.
 • Mangan – čaj, jezgričasto voće, cjelovite žitarice, ananas, grožđice, borovnice.
 • Selen – riba, cjelovite žitarice, organsko voće i  povrće.
 • Cink – posno meso, perad, školjke, žumanjci, jezgričasto voće, sjemenje, cjelovite žitarice, tvrdi sirevi, korjenasto povrće.
pankreatitis biljni pripravci
Foto: Photospin

Biljni pripravci

Bilje se stoljećima upotrebljavalo za liječenje abdominalnih tegoba. Potrebno je iskušati i nekoliko vrsta prije nego otkrijete koje vam pomaže. Neka vam to bude izazov i zadovoljstvo – jer majka priroda se itekako pobrinula da lijekovi budu ukusniji od onih farmaceutske industrije.

 • Kamilica – je posebno dobra za bolove koji su uzrokovani napetošću ili sporom probavom. Ona će između ostalog pomoću ublažavanju upale i ubrzati oporavak. Dnevno pijte dvije do tri šalice čaja od kamilice.
 • Sirovi peršin – smanjuje bolove uzrokovane lošom probavom i djeluje kao prirodni diuretik, poboljšavajući izlučivanje mokraće pa tako i štetnih tvari iz organizma. 
 • Čaj ili kapsule paprene metvice – ublažavaju grčeve u crijevima, ali pripazite na konzumaciju, jer pretjerani unos ove biljke može izazvati nadraženost stijenki želuca. 
 • Đumbir –  je izvrstan ako se borite s čestim mučninama. Žvačite komadić svježeg ili kristaliziranog đumbira, uzimajte kapsule đumbira ili pijuckajte čaj od đumbira.
 • Pripravite čaj od korijena maslačka, dioskoreje, matičnjaka i sladića. Pijte po šalicu svaki sat dok bolovi ne prođu. Kao alternativu možete piti čaj od kamilice ili paprene metvice.
 • Origano, neven i poljska preslica – mogu vam pomoći u obnavljanju gušterače, regulaciji šećera te prevenciji hiperglikemije. Primjena ovih biljaka u liječenju

Esencijalno ulje origana se već od  davnina koristi za poboljšanje intestinalnog zdravlja zbog svojih protuupalnih i antimikrobnih svojstava. Kako točno ulje origana djeluje nije poznato.

“Rezultati ispitivanja primjene ulja origana na probavnom sustavu svinja pokazuju da ulje origana djeluje protiv izlučivanja proupalnih citokina i rasta bakterije E.coli. Ulje origana sastoji se od 32 komponente, a smatra se da je aktivna komponenta karvakrol”, potvrđuju znanstvenici.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Lew, D., Afghani, E., Pandol, S. (2017) Chronic Pancreatitis: Current Status and Challenges for Prevention and Treatment. Dig Dis Sci. 62(7): 1702–1712. doi:  10.1007/s10620-017-4602-2.
 2. Grupa autora (2016) Oregano Essential Oil Improves Intestinal Morphology and Expression of Tight Junction Proteins Associated with Modulation of Selected Intestinal Bacteria and Immune Status in a Pig Model. Biomed Res Int. 5436738. doi: 10.1155/2016/5436738.
 3. What Is Pancreatitis? (2018) WebMD.
 4. Akutni pankreatitis (2014) MSD priručnik dijagnostike i terapije.

Ocijenite članak

4.17 / 5   140

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: gušterača, upala gušterače, upala gušterače simptomi, gušterača bolesti simptomi, simptomi gusterace, upala pankreasa, simptomi upale gušterače, pankreatitis simptomi, gušterača bolovi, upala pankreasa simptomi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu