Najzdravije vrste sira
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Sir je mnogima jedna od omiljenih namirnica, ali se uz njega vežu brojne zablude. Sir može biti itekako zdrav, a mi vam otkrivamo koje su vrste sira najbolje za vaše zdravlje!
Feta sir
Feta sir je ključna namirnica grčke kuhinje i ima manje masti i kalorija od većine drugih sireva. Trideset grama ovog sira sadrži samo 75 kalorija.
Zbog svog specifičnog okusa, možete ga konzumirati u manjim količinama.
Feta sir možete koristiti u salatama, ali odlično se slaže i s krumpirom. Ako volite eksperimentirati, kombinirajte ga uz lubenicu.
Parmezan
Dovoljna je mala količina ovog sira da obogati svako jelo. Parmezan sadrži relativno malo kalorija, oko 110 na 30 grama.
Obiluje vitaminima B12, A i D, a od minerala se ističu kalcij, željezo, magnezij, fosfor i selen.
Mozzarella
Mozzarela od djelomično obranog mlijeka je odličan izbor za sve koji paze na liniju jer sadrži malo kalorija, a puno proteina.
Trideset grama takve mozzarelle ima oko 70 kalorija i 7 grama proteina. Sadrži vitamine B12 i A te je odličan izvor kalcija, fosfora i cinka.
Rikota
Rikota je talijanski mekani sir slatkog okusa, pa se često koristi za izradu kolača, ali odličan je i u salatama i lazanjima. Jako je dobar za sve koji paze na kilograme jer u njenom sastavu se nalazi samo oko 5% masnoće.
Svježi kravlji sir
Ovaj sir je siromašan kalorijama, a bogat proteinima, stoga je omiljen među ljudima koji se bave tjelovježbom i paze na tjelesnu težinu.
Možete ga konzumirati samostalno, ali i kao dodatak drugim jelima.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja