Dobrobiti cjelovitih žitarica

cjelovite zitarice

Prema procjenama stručnjaka, ljudi su počeli koristiti žitarice u prehrani prije 10 000 godina. Sve do napretka industrije i tehnologije, dakle, posljednjih stotinjak godina, čovjek je koristio cijele sjemenke žitarica.

Odstranjivanjem vanjskog omotača sjemenke, u procesu obrade brašna, odstranjuju se dragocjena vlakna, vitamini i minerali. Cjelovite žitarice duže se probavljaju, daju osjećaj sitosti te energiju koja se postupno oslobađa u organizmu, bogate su vlaknima.

Sjećam se pite od kukuruznog brašna koju je moja baka pravila, s kakvom je lakoćom razvijala listove od crnog pšeničnog brašna (voljela bih da je danas živa, da naučim barem nešto od onoga što mi je u djetinjstvu pravila).

Pođemo li tragom tradicije, otkrit ćemo delikatese koje su naše bake kuhale: gurabije, heljdopitu, kukuruzne pogačice, uštipke od heljde… I sve su to pravile od cjelovitog brašna, s malo sode bikarbone, vode i pekmeza. Dok danas, u „modernom društvu“, moderna domaćica, zamislite, ne može zamijesiti pitu ili napraviti kolač bez bijelog brašna!

Dobro je uvrstiti cjelovite žitarice u prehranu

Cjelovite žitarice - kruh
Foto: Pixabay

Istina je da se bijelo brašno lakše mijesi i brže naraste, dok za integralno brašno treba malo truda. Integralne žitarice možete uvrstiti u prehranu u obliku muslija (mješavina pšeničnih, ječmenih, zobenih, kukuruznih pahuljica), dodavati ga umjesto bijelog brašna u palačinke, kolače, peciva, pa čak i zamijesiti i ispeći svoj kruh! Važno je eksperimentirati i važno je jesti različite žitarice.

Konzumiranjem isključivo pšenice – pšeničnog brašna dovodite se u opasnost da steknete intoleranciju na pšenicu.

Naše bake su, osim pšeničnog, koristile kukuruzno, heljdino brašno, ječam. I kupovina integralnog kruha, umjesto bijelog, dobar je početak.

Nakon mnogo pokušaja i eksperimentiranja, uspjela sam pronaći pravu mjeru brašna i ostalih sastojaka za palačinke bez jaja, kao i pite razljevuše, muffine (neke od recepata možete pronaći na mojoj Facebook stranici). Biti vegetarijanac ne znači da se morate odreći slatkih užitaka, slasnih peciva, pita koje vam je baka pravila u djetinjstvu!

U Indiji se u prehrani koristi isključivo brašno od cijelog zrna (crno ili integralno brašno). Upitate li ljude u Indiji zašto ne jedu bijelo brašno, odgovorit će vam jednostavno : “Nije dobro za stomak!”. Vjerujem da nam je priroda podarila sve ono što nam treba i u obliku koji nam treba. Trebamo se samo predati njenoj mudrosti.

Članak uređen:

Saznajte više o vegetarijanstvu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Dobrobiti cjelovitih žitarica

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.