Vegetarijanska užina: što jesti na poslu, izletu ili fakultetu?

vegetarijanska uzina

Ako ste vegetarijanac/ka, onda ste se sigurno suočili s dilemom što jesti na poslu, izletu ili na fakultetu? Izbor hrane za užinu uglavnom je prilagođen za prehranu na mesu ili nije nutritivno bogat.

Ja sam odgovore na ovo pitanje počela tražiti kada sam počela studirati. Mada se ispred mog fakulteta nalazi nekoliko fast-food trgovina, ja za sebe nisam mogla ništa pronaći. Čipseve i ostale „grickalice“ sam davno prestala jesti zbog njihovog štetnog učinka za zdravlje. Sendviči, hot-dogovi i burgeri zbog mesnog sadržaja nisu dolazili u obzir. Vegetarijanski sendvič bio je samo komad bijelog kruha s malo sira i krastavca i bio je potpuno bezukusan. Vremena da odem do restorana gdje sam mogla pojesti palentu, krumpir, neko varivo ili povrće nije bilo.

Primijetila sam da mi kaša od biljnog mlijeka i zobenih pahuljica prije odlaska na fakultet daje potrebnu energiju za jutarnja predavanja. Na fakultet sam počela nositi orašaste plodove (bademe, lješnjake, kikiriki) kao i grožđice.

Odličan izbor bili su i vafli od ekpandirane riže te krekeri od raži i pira, kao i integralni keksi. Također sam počela praviti snack, po imitaciji na indijski namkeen, (tako što bih popržila ekspandiranu rižu s kurkumom i malo soli, te dodala sirov kikiriki, indijske orahe i malo grožđica), kojeg sam nosila na fakultet u zdjelicama.

Prava delikatesa su i voćne salate (da bih zadržala svježinu voća, obavezno ga poprskam limunovim sokom), koje trenutno osvježavaju i daju energiju. Energetske pločice od voća i lješnjaka su slatka energetska bomba (možete ih napraviti i sami, tako što ćete izgnječiti sušeno voće i pomiješati ga sa sjemenkama, malo zobenih pahuljica, kokosom i lješnjacima ili kikirikijem).

Jednom, kada „pustite mašti na volju“, izbor je ogroman. Možete napraviti ukusan vegetarijanski sendvič, s tofuom (ili nekim drugim sirom), krastavcima, sjemenkama, tahinijem, humusom, ajvarom… U termos čaši ili boci možete ponijeti frape, smoothie, ili svježe cijeđen sok. Jabuka, naranča, kruška ili neko drugo voće također je ukusna užina.

U početku se možete suočiti s „radoznalim“ pogledima kolega i prijatelja, koji će vas zapitkivati što ste to izmiksali, ponijeli, napravili, no s vremenom će se naviknuti na vaše prehrambene navike, a možda vam se i pridružiti na „zakusci“ (ja sa sobom redovno nosim tri žlice: za sebe i svoje kolegice).

Članak objavljen:

Saznajte više o vegetarijanstvu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu