Seitan – vegetarijanska zamjena za meso

seitan

Seitan poznat kao “pšenično meso” ili “pšenični gluten” je pšenični proizvod bogat proteinima koji tijekom kuhanja poprima sličnu teksturu i izgled kao meso, što ga čini vrlo dobrom zamjenom za meso. Bitno je napomenuti da se jela sa sejtanom pripremaju jednako kao i jela s mesom. 

Zbog visokog sadržaja proteina, popularna je namirnica u vegetarijanskoj i veganskoj prehrani, a njegova popularnost raste iz dana u dan. Seitan originalno potječe iz kineske kuhinje, a popularna je namirnica i u makrobiotičkoj prehrani, budući da se pravi od integralnog pšeničnog brašna. Osim u Kini, seitan je tradicionalan namirnica i u drugim zemljama jugoistočne Azije, kao i u nekim pokrajinama u Rusiji.

Također, zbog visokog sadržaja proteina, seitan može nadomjestiti potrebu za mesnim obrokom. Za razliku od mesa ne sadrži zasićene masnoće i kolesterol. Seitan je dobar izvor minerala željeza

Gotovi seitan je namirnica koju je vrlo lako pripremiti, a zbog svog neutralnog okusa, upija aromu jela i začina s kojima dolazi u dodir tijekom kuhanja. Seitan se može koristiti kao zamjena za meso u svim jelima koja se tradicionalno prave od mesa, te poput tofua dodavati u obliku kockica u razna jela od povrća ili mariniran u sojinom umaku kao egzotični prilog.

Osnovni sastojak seitana je pšenični protein gluten, što ga čini zabranjenom namirnicom za sve osobe koje su alergične ili intolerantne na gluten. 

seitan

Seitan – priprema

U trgovinama možete pronaći svježi ili dimljeni seitan. Svježi seitan je djelomično kuhan i slan te prethodno mariniran u sojinom umaku, tamari ili shoyu. Seitan možete pripremiti i kod kuće koristeći pritom pšenično brašno T-850 ili T-1100

  1. Pšenično brašno je potrebno zamijesiti s vodom.
  2. Smjesu je potrebno kontinuirano mijesiti i ispirati vodom, sve dok se ostale komponentne kao što je škrob ne isperu.
  3. Tijesto je naizmjence potrebno ispirati mlakom i hladnom vodom, te nakon svakog ispiranja ocijediti.
  4. Koliko dugo se tijesto ispire? Tijesto je potrebno ispirati sve dok voda ne postane bistra.
  5. Postupnim ispiranjem ćete dobiti gumenastu smjesu, odnosno gluten.
  6. Dobiveni gluten je potrebno povezati u gazu, te kuhati u slanoj vodi oko 1 sat. Po želji, umjesto soli, vodi možete dodati sojin umak.
  7. Seitan dalje možete začiniti začinima po želji, te ga možete oblikovati poput ćevapa ili pljeskavica.

Proces pripreme seitana u kućnoj radinosti zahtijeva vrijeme, strpljenje i praksu. Prednost pravljenja seitana u kućnoj radinosti je to što se u njega mogu dodavati gotovi začini i začinsko bilje. Oni koji vole eksperimentirati s okusima se često odlučuju za domaću izradu seitana. 

Seitan recepti vam nakon nekoliko domaćih izrada više neće biti potrebni, vjerojatno ćete poželjeti eksperimentirati i izvan okvira samih recepata, možda vam se čak svide i dimljeni seitan recepti. U slučaju da ipak zanimaju recepti sa seitanom, preporučujemo vam pripremu veganskog pečenja sa seitanom.

seitan kucna priprema

Je li seitan zdrav? 

Kao što smo već spomenuli seitan je izvrstan izvor proteina i minerala željeza. Proteini su neophodni za ljudski organizam, oni pomažu u izgradnji mišića, zacjeljivanju tkiva te pomažu u proizvodnji hormona. Budući da ima izrazito visok postotak bjelančevina, seitan može pojačati osjećaj sitosti što u konačnici može pomoći u procesu mršavljenja.

Bitno je napomenuti da je seitan jedna od rijetkih mesnih zamjena koje se sadrže soju. Naravno, seitanu možete dodati soju, ali ona nije obavezni sastojak. 

U slučaju da ste alergični ili intolerantni na gluten, seitan definitivno nije jelo koje bi se trebalo naći na vašem meniju jer može uzrokovati ozbiljne nuspojave kao što su bol u trbuhu, nadutost, proljev i umor. Također, ako patite od visokog krvnog tlaka, trebali biste jelo pripremati s manje soli. Seitan nažalost ne sadrži sve aminokiseline koje su potrebne našem organizmu, stoga se zapravo smatra nepotpunim proteinom

Seitan – gdje kupiti i cijena? 

Seitan možete kupiti u svim bolje opremljenim trgovinama koje imaju bio odjel, specijaliziranim prodavaonicama zdrave prehrane te putem Web Shopa.

Seitan cijena: 

  • Bio&Bio – Svježi seitan (200g) – 22.90 kn.
  • Annapurna seitan EKO, svježi (200g) – 22.99 kn (Konzum).
  • Garden seitan, svježi (200g) – 21.99 kn (Konzum). 

Pišite nam vaša iskustva sa seitanom, a u slučaju da imate izvrstan recept za pripremu jela sa seitanom – napišite i njega! 🙂 

Članak objavljen:

Saznajte više o vegetarijanstvu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.43 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: zamjena za meso, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu