Seitan – vegetarijanska zamjena za meso
- 3 komentara
- 3 min čitanja
Seitan poznat kao “pšenično meso” ili “pšenični gluten” je pšenični proizvod bogat proteinima koji tijekom kuhanja poprima sličnu teksturu i izgled kao meso, što ga čini vrlo dobrom zamjenom za meso. Bitno je napomenuti da se jela sa sejtanom pripremaju jednako kao i jela s mesom.
Zbog visokog sadržaja proteina, popularna je namirnica u vegetarijanskoj i veganskoj prehrani, a njegova popularnost raste iz dana u dan. Seitan originalno potječe iz kineske kuhinje, a popularna je namirnica i u makrobiotičkoj prehrani, budući da se pravi od integralnog pšeničnog brašna. Osim u Kini, seitan je tradicionalan namirnica i u drugim zemljama jugoistočne Azije, kao i u nekim pokrajinama u Rusiji.
Također, zbog visokog sadržaja proteina, seitan može nadomjestiti potrebu za mesnim obrokom. Za razliku od mesa ne sadrži zasićene masnoće i kolesterol. Seitan je dobar izvor minerala željeza.
Gotovi seitan je namirnica koju je vrlo lako pripremiti, a zbog svog neutralnog okusa, upija aromu jela i začina s kojima dolazi u dodir tijekom kuhanja. Seitan se može koristiti kao zamjena za meso u svim jelima koja se tradicionalno prave od mesa, te poput tofua dodavati u obliku kockica u razna jela od povrća ili mariniran u sojinom umaku kao egzotični prilog.
Osnovni sastojak seitana je pšenični protein gluten, što ga čini zabranjenom namirnicom za sve osobe koje su alergične ili intolerantne na gluten.
Seitan – priprema
U trgovinama možete pronaći svježi ili dimljeni seitan. Svježi seitan je djelomično kuhan i slan te prethodno mariniran u sojinom umaku, tamari ili shoyu. Seitan možete pripremiti i kod kuće koristeći pritom pšenično brašno T-850 ili T-1100.
- Pšenično brašno je potrebno zamijesiti s vodom.
- Smjesu je potrebno kontinuirano mijesiti i ispirati vodom, sve dok se ostale komponentne kao što je škrob ne isperu.
- Tijesto je naizmjence potrebno ispirati mlakom i hladnom vodom, te nakon svakog ispiranja ocijediti.
- Koliko dugo se tijesto ispire? Tijesto je potrebno ispirati sve dok voda ne postane bistra.
- Postupnim ispiranjem ćete dobiti gumenastu smjesu, odnosno gluten.
- Dobiveni gluten je potrebno povezati u gazu, te kuhati u slanoj vodi oko 1 sat. Po želji, umjesto soli, vodi možete dodati sojin umak.
- Seitan dalje možete začiniti začinima po želji, te ga možete oblikovati poput ćevapa ili pljeskavica.
Proces pripreme seitana u kućnoj radinosti zahtijeva vrijeme, strpljenje i praksu. Prednost pravljenja seitana u kućnoj radinosti je to što se u njega mogu dodavati gotovi začini i začinsko bilje. Oni koji vole eksperimentirati s okusima se često odlučuju za domaću izradu seitana.
Seitan recepti vam nakon nekoliko domaćih izrada više neće biti potrebni, vjerojatno ćete poželjeti eksperimentirati i izvan okvira samih recepata, možda vam se čak svide i dimljeni seitan recepti. U slučaju da ipak zanimaju recepti sa seitanom, preporučujemo vam pripremu veganskog pečenja sa seitanom.
Je li seitan zdrav?
Kao što smo već spomenuli seitan je izvrstan izvor proteina i minerala željeza. Proteini su neophodni za ljudski organizam, oni pomažu u izgradnji mišića, zacjeljivanju tkiva te pomažu u proizvodnji hormona. Budući da ima izrazito visok postotak bjelančevina, seitan može pojačati osjećaj sitosti što u konačnici može pomoći u procesu mršavljenja.
Bitno je napomenuti da je seitan jedna od rijetkih mesnih zamjena koje se sadrže soju. Naravno, seitanu možete dodati soju, ali ona nije obavezni sastojak.
U slučaju da ste alergični ili intolerantni na gluten, seitan definitivno nije jelo koje bi se trebalo naći na vašem meniju jer može uzrokovati ozbiljne nuspojave kao što su bol u trbuhu, nadutost, proljev i umor. Također, ako patite od visokog krvnog tlaka, trebali biste jelo pripremati s manje soli. Seitan nažalost ne sadrži sve aminokiseline koje su potrebne našem organizmu, stoga se zapravo smatra nepotpunim proteinom.
Seitan – gdje kupiti i cijena?
Seitan možete kupiti u svim bolje opremljenim trgovinama koje imaju bio odjel, specijaliziranim prodavaonicama zdrave prehrane te putem Web Shopa.
Seitan cijena:
- Bio&Bio – Svježi seitan (200g) – 22.90 kn.
- Annapurna seitan EKO, svježi (200g) – 22.99 kn (Konzum).
- Garden seitan, svježi (200g) – 21.99 kn (Konzum).
Pišite nam vaša iskustva sa seitanom, a u slučaju da imate izvrstan recept za pripremu jela sa seitanom – napišite i njega! 🙂
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja