Stručno odobrava
Kristina Žuna, mag. ing. biotechn.
Sok od cikle – svojstva, prednosti i kako ga pripremiti?
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Cikla je poznata po svom zadebljanom crvenom korijenu koji se često koristi u prehrani. Zbog svog nutritivnog sastava sok od cikle posjeduje mnoga ljekovita svojstva.
Dobar je izvor folne kiseline, kalcija, kalija, mangana, željeza, vitamina A, K, C, B6 i B12, riboflavina, vlakana te antioksidansa.
U nastavku članka saznajte kako pripremiti sok od cikle kroz više jednostavnih recepata.
Sok od cikle – nutritivna i ljekovita svojstva
Cikla raste na nešto hladnijim temperaturama, plodnom tlu i zahtijeva puno svjetlosti. Može se čuvati duže vrijeme što je čini pogodnom biljkom za svježu konzumaciju tijekom čitave godine, ističu stručnjaci s poljoprivrednog portala Agroklub.
100 grama cikle sadrži:
- 43 kalorije,
- 2.8 grama dijetalnih vlakana,
- 7.2 grama šećera,
- 1.6 grama proteina,
- 16 miligrama kalcija,
- 23 miligrama magnezija,
- 4.9 miligrama vitamina C,
- 325 miligrama kalija,
- 0.8 miligrama željeza,
- 0.2 grama masti.
Ljekovita svojstva cikle, koja navode stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline, su:
- snižava krvni tlak i šećer u krvi,
- poboljšava probavu,
- sprječava nastanak bolesti bubrega i jetre,
- ima protuupalno djelovanje,
- dobro djeluje na vaš vid,
- potiče zdrav rast kose,
- prirodni je lijek za bolesti srca i krvnih žila,
- može poboljšati moždanu funkciju.
Istraživanja su pokazala kako ovo korjenasto povrće može povećati izdržljivost organizma tijekom tjelesnih napora i poboljšati protok krvi.
Studija, objavljena 2011. godine u znanstvenom časopisu Nitric Oxide, opisuje povoljan učinak dijete bogate nitritima, koji se nalaze i u cikli, na bolju moždanu cirkulaciju i poboljšane kognitivne sposobnosti kod starijih osoba.
Ako počnete piti sok od cikle, vaš urin i stolica mogli bi poprimiti crvenkastu boju, ali o je normalno. Također, riječ je o jakom napitku i dovoljno je piti čašu ili dvije soka jednom tjedno.
Najbolje ga je piti sirovog jer tako svi njegovi sastojci ostaju očuvani. Kuhanjem i dodatnim prerađivanjem on gubi neke elemente, na primjer pigment betalain, snažni antioksidans koji cikli daje prepoznatljivu crvenu boju.
Sok od cikle – recept
Za sokovnik
Sokovnik je vrlo koristan kućanski aparat. U ovom receptu on odrađuje gotovo cijeli posao za vas. Potrebno je samo dobro oprati jednu do tri svježe cikle (repe) i pomoću noža ukloniti svu nečistoću i blato s njihove površine.
Zatim ih narezati na četvrtine i ubaciti u sokovnik. Lišće i stabljike možete ostaviti ili odbaciti. Naša preporuka je da ih ubacite u sokovnik s četvrtinama korjenastog dijela.
Bez sokovnika
Sastojci i alati:
- jedan do tri svježe cikle,
- mikser,
- nož za guljenje,
- 1/4 šalice vode.
Postupak pripreme:
- Očistite i ogulite cikle. Nasjeckajte ih što sitnije možete kako bi mikseru olakšali posao, odnosno dobili maksimum soka iz povrća.
- Dodajte ciklu u blender s 1/4 šalice vode i dobro promiješajte.
- Ako je smjesa previše gusta, dodajte malo više vode. Činite tako sve dok sok ne dobije vama poželjnu strukturu.
- Procijedite sok kroz komad tkanine da bi uklonili pulpu i velike komade povrća.
Korisni savjeti za izradu soka od cikle:
- uvijek izaberite čvrstu, glatku i lijepo obojenu repu,
- pijte sok dok je svjež,
- ako ćete ga piti kasnije, pohranite ga u hermetički zatvoreno posuđe i držite u hladnjaku preko noći.
Sok od cikle – kombinacije
Mnogi ljudi vole pomiješati sok od cikle s drugim voćem ili povrćem, zbog dodatnih okusa i zdravih učinaka. To je vrlo važno, jer sirovi sok od cikle, zbog svoje jačine i količine oksalne kiseline, može imati neke negativne učinke na organizam (bubrežni kamenac, osip i sl.)
Najbolje ga je pomiješati sa sokovima od jabuke, mrkve, naranče, đumbira, ananasa i zelenim čajem. Jedan takav recept donosimo vam u nastavku.
Kako napraviti sok od cikle mrkve i jabuke
Sastojci (za dvije čaše):
- 1 mala cikla,
- 1 velika jabuka (ili 2 malene),
- 2 stabljike celera,
- 1 – 2 mrkve,
- 1/2 limuna ili limete,
- maleni komadić oguljenog đumbira.
Postupak pripreme:
- Operite i posušite voće i povrće.
- Ogulite i narežite ciklu na duge komade. Jabukama izvadite koštice i narežite ih slično kao i ciklu. Isto učinite s mrkvom i celerom.
- U sokovnik ubacite sve sastojke osim limuna/limete.
- Njega dodajte na kraju i dobro promiješajte.
Poslužite u ohlađenim čašama i pijte odmah!
Napomena: Ako nemate sokovnik, sve sastojke možete staviti u blender s više tekućine (vode). Kad se sve dobro izblenda procijedite kroz gazu ili cijedilo kako biste izdvojili puplu od tekućine.
Cikla i limun protiv masnoće u krvi
Sok od cikle i limuna koristi se za prirodno čišćenje krvi i skidanje kolesterola.
- antioksidansi
- bolesti srca
- fini recepti
- jabuke
- krvožilni sustav
- mrkva
- nitrati
- oksalna kiselina
- protuupalno djelovanje
- šećer u krvi
- sok od cikle
- vegetarijanska prehrana
- visoki krvni tlak
- vitalnost
Izvori:
- McDermott, A., Butler, N. (2016) 12 Health Benefits of Beetroot Juice. Healthline.
- Zelman, K.M. (2018) The Truth About Beet Juice. WebMD.
- Cikla. (2018) Agroklub.
- Grupa autora (2011) Acute effect of a high nitrate diet on brain perfusion in older adults. Nitric Oxide. 24(1): 34–42.