Tofu – vegetarijanska zamjena za meso
- 1 komentara
- 1 min čitanja

Tofu je sojin proizvod s visokim postotkom bjelančevina, pogodan kao nutricijska zamjena za meso, ribu i perad. Prednost je tofua u tome što ima nizak postotak masnoće, a visok postotak bjelančevina. Bogat je željezom, kalcijem i B vitaminima.
Dimljeni je tofu čvrst, dimljen je nad vatrom od drva 3-6 sati. Marinirajte ga s drugim povrćem na ražnjiće, ili ga upotrebljavajte prženog i u casserolima. Svileni tofu (svježi) dobar je za pripremanje kremastih preljeva za salatu i umake. Može se nabaviti i pirjani tofu u konzervama. Kako pripremiti ražnjiće dimljenog tofua naučite iz recepta.
Ražnjići od dimljenog tofua
Sastojci za 4 osobe:
- 225 g dimljenog tofua,
- 2 zelene paprike, očišćene od sjemenki,
- 24 male okrugle gljive,
- 2 limete,
- 2 žlice maslinovog ulja,
- 1 žlica čili-umaka.
Postupak
- 1.Narežite togu na kocke iste veličine i stavite u zdjelu.
- Narežite zelene paprike na četverokute i blanširajte ih u kipućoj vodi 1 minutu. Dobro ocijedite i dodajte u zdjelu zajedno s opranim i osušenim gljivama.
- Istisnite sok od 1 limete u zdjelu s tofuom i povrćem, pa umiješajte ulje i čili-umak. Pustite da odstoji 30 minuta.
- Poslažite tofu, gljive i zelene paprike naizmjence na metalne ražnjiće. Premažite marinadom i pecite na roštilju ili pod jako vrućim grilom. Preokrenite nakon 3 minute, pecite ukupno 8 – 10 minuta. Poslužite s običnim couscousom ili rižom i povrćem.
Vrijeme pripreme: 10 minuta i 30 minuta stajanja.
Vrijeme kuhanja: 10 minuta.
Recept možete i napraviti s varijacijama:
Prženi tofu s porilukom i slatkim crvenim paprikama
- Marinirajte paket tofua narezanog na kocke s kockicama slatke crvene paprike umjesto zelene. Pustite da odstoji bar 30 minuta.
- Istucite jedno jaje u tanjuru i pripremite drugi plitki tanjur sa suhim krušnim mrvicama. Uronite svaku kockicu tofua u jaje, pa u krušne mrvice. Ocijedite crvene paprike iz marinade.
- Operite i osušite 2 poriluka i narežite ih.
- Zagrijte tavu s 12 mm ulja na dnu, pržite kockice tofua dok ne postanu hrskave s obje strane, ocijedite na kuhinjskom papiru i držite na toplom.
- Stavite malo ulja u čisti lonac i dodajte 2 žlice maslaca. Kad ulje postane vruće, dodajte paprike i poriluk, i miješajte oko 2 minute. Smanjite temperaturu i pustite da se povrće kuha otprilike 6-7 minuta. Pomiješajte s prženim tofuom i pospite sjeckanim peršinom. Poslužite s jelom od krumpira ili tjestenine.
Kako napraviti domaći tofu?
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Jeste li ga imali ili ga imate sada?
Što su COVID nokti, simptom koji se javlja kod 20 % ljudi?
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja
Članak objavljen: