Vegetarijanska sarma: Laganija, a jednako fina inačica popularnog zimskog jela! Imamo recepte koji će oduševiti i mesoljupce
- 1 komentara
- 3 min čitanja
Sarma je zimsko jelo koje većina rado jede, a ima jednu karakteristiku netipičnu za hranu – bolja je što je starija. Tako da danima može stajati u hladnjaku, a vi ne morate smišljati što ćete napraviti za ručak. No, jeste li probali vege inačicu? Vegetarijanska sarma (sarma bez mesa) jednako je fina, ali laganija.
Uvriježen je običaj da se sarma jede za Novu godinu. Zato vam u nastavku vam donosimo dva recepta za ukusnu i laganu vege sarmu koju možete pripremiti već danas.
Vegetarijanska sarma – recept sa seitanom ili tofuom
Kako biste unijeli malo promjene u svakodnevnu prehranu ili pronašli inspiraciju za nove vegetarijanske recepte, napravite sarmu od seitana ili tofua.
Sastojci:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 1 kg svježeg seitana
- 2 šalice polukuhanih žitarica (riža ili ječam)
- pola šalice sirovog prosa
- 100 g dimljenog seitana ili tofua
- 2 mrkve
- 1 peršin
- 1 mali celer
- 2 glavice luka
- 2 – 3 režnja češnjaka
- 4 jušne žlice brašna tip 850
- 2 – 3 jušne žlice sojinog umaka
- 2 jušne žlice škrobnog ili integralnog brašna
- sol
- crvena mljevena paprika
- ulje.
Priprema
- Odreske seitana marinirajte preko noći u sojinom umaku.
- Zatim ih uvaljajte u brašno i kratko popržite.
- Nakon toga ih narežite na sitne kockice ili sameljite.
- Povrće naribajte i kratko popržite na luku.
- U veću zdjelu stavite sitno nasjeckani dimljeni seitan ili tofu, žitarice, povrće i brašno te sve dobro izmiješajte.
- Listove kupusa operite u hladnoj vodi i izvadite debelu sredinu.
- Napunite listove kupusa i smotajte sarme.
- Na 2 – 3 jušne žlice ulja lagano zagrijte crvenu papriku. Potom maknite s vatre i dodajte sarme te zalijte vodom tako da iste budu prekrivene.
- Kuhajte 40 – 50 minuta, dok kupus ne bude kuhan.
- Na kraju umutite škrobno ili integralno brašno s vodom, po potrebi dodajte još sojinog umaka i ulijte u lonac, koji zatim protresite da se umak rasporedi.
- Kratko prokuhajte i poslužite uz pire krumpir.
Tko voli laganiju varijantu, umjesto prženja seitan može samo marinirati i samljeti ga ili nasjeckati.
Vegetarijanska sarma od soje
Vegetarijanska sarma od kiselog kupusa i soje još je jedna verzija ovog popularnog hranjivog jela. Ako želite kratki odmor od mesa i zdraviju verziju sarme, soja pruža dovoljno nutrijenata poput bjelančevina, masti i ugljikohidrata.
Sastojci:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 250 g sojinih ljuspica
- 1 šalica riže
- 2 veće mrkve
- 2 poriluka
- 2 režnja češnjaka
- maslinovo ulje
- sol i papar
- crvena paprika po želji.
Priprema
- Mrkvu i poriluk očistite, mrkvu naribajte, a poriluk narežite na tanke kolutiće.
- Češnjak ogulite i sitno nasjeckajte, a rižu operite u hladnoj vodi i procijedite.
- Sojine ljuspice 10 minuta potapajte u vodi.
- Na malo maslinovog ulja prodinstajte češnjak, poriluk i opranu rižu.
- Kad češnjak poprimi zlatnu boju, dodajte mrkvu i sojine ljuskice te ih malo popržite.
- Zatim dodajte sol, papar, crvenu papriku i ostale začine koje volite.
- Listove kiselog kupusa odvojite i svaki operite u vodi kako ne bi bili preslani.
- U udubinu svakog lista kupusa dodajte jednu jušnu žlicu smjese koju se popržili. List kupusa uvijte i zamotajte sa svih strana tako da smjesa ne ispada.
- Sarme poredajte u duboki lonac i prelijte vodom.
- Kuhajte ih oko dva sata, a u vodu za kuhanje možete dodati začine po želji ili aromatično bilje poput kadulje, bosiljka ili lovora.
- Sarme su gotove kad su soja i riža kuhane, a zatim ih možete poslužiti s kuhanim krumpirom ili pireom.
Možete ih podgrijavati ili zamrznuti pa jesti kasnije.
Ako ne volite soju ili seitan, a ipak želite probati vegetarijansku verziju sarme, možete je napraviti i s lećom. Sarma od leće je hranjiva, zdrava i ukusna. Postoji više vrsta, odnosno boja leće, pa se tako zelena leća malo duže kuha, a crvena se lako prekuha. Ovisno o vremenu koje imate na raspolaganju i osobnom ukusu, odaberite leću koju više volite jesti.
Osim leće, vegetarijanska sarma se može napraviti od bilo kojeg povrća ili sjemena koje volite, a dosta popularna je i sarma od oraha.
Pročitajte i članke:
- Veganski božićni ručak: Rapsodija okusa, tekstura i boja! Imamo prijedlog menija koji osvaja i mesojede
- Varivo od bulgura: Idealno je za zimu, lako se priprema i odlično je u kombinaciji s mahunarkama! Imamo 3 jednostavna recepta
- Veganski božićni kolači: Baklava cigare, millefoglie, pandoro, borići … U Marinoj kuharici čeka vas 10 prefinih recepata.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
- Posna sarma sa sojom. (2011). Coolinarika.
- Vegan Cabbage Rolls with Seitan (Gluten-Free). Prijatelji životinja.