Datulje i zdravlje: Ne zovu ih bez veze “najzdravijim voćem na Zemlji”! Donosimo 10 razloga zašto biste ih trebali jesti svaki dan
- 11 komentara
- 8 min čitanja
Datulje imaju širok spektar zdravstvenih dobrobiti zbog kojih se smatraju najzdravijim voćem na Zemlji. Posebno su značajne vegetarijancima s obzirom na to da sadrže neke tvari koje su važne za normalno funkcioniranje organizma, a ne mogu se lako pronaći u namirnicama biljnog porijekla.
Datulje su u našim krajevima dostupne kao sušene i tvrde. Imali smo prilike kušati svježe, mekane, iranske datulje koje se “tope u ustima” – osvojile su naše srce i nepce! Bez obzira na to koju vrstu datulja konzumirate, vaš organizam će vam biti zahvalan, a u nastavku teksta doznajte zašto.
Ovo se voće koristi u različitim dijelovima svijeta, a važan je dio prehrane u arapskim zemljama. Zanimljivo je da se datulje proizvode u 35 različitih zemalja na oko 2,9 milijuna hektara. Glavne zemlje koje uzgajaju i prodaju datulje jesu Egipat, Saudijska Arabija, Irak, Iran, Pakistan, Ujedinjeni Arapski Emirati, Alžir, Libija, Tunis i SAD te u manjim količinama Španjolska, Meksiko, Jemen i Palestina.
Smatra se da datulja potječe iz sjeverne Afrike. Danas je raširena u svim suptropskim predjelima, prvenstveno iz komercijalnih razloga. Premda se uzgaja i u tropskim krajevima, tamo plodovi ne sazrijevaju dobro, što je posljedica visoke vlažnosti. Plodovi datulje iznimno su važni u prehrani lokalnog stanovništva. Zašto je to baš tako, nije teško odgonetnuti.
Datulje – nutritivna vrijednost
Mesnati dio ploda datulje sadrži 44 – 88 % svih šećera (glukoza i fruktoza), vodu, proteine, vitamine, minerale te visok udio vlakana. Energetska vrijednost datulja u količini od 100 g, ovisno jesu li u pitanju svježe datulje ili pak sušene, iznosi 150 – 310 kcal.
Udio masnih kiselina je u datuljama nizak, dok sjemenka sadrži oko 50 % oleinske kiseline. Mineralno bogatstvo datulje se temelji na kaliju (ima ga najviše oko 0,9 %), kalciju, kobaltu, bakru, željezu, natriju i cinku.
Datulje sadrže i fluor koji je izuzetno bitan za zaštitu zuba od karijesa te selen koji je važan za normalan rad imunološkog sustava. Vjeruje se kako datulje imaju učinkovito djelovanje u liječenju raka, za što je zaslužan upravo selen.
Znanstvena studija objavljena 2010. godine u poznatom časopisu Journal of Applied Sciences Research donosi saznanja o proteinskom sadržaju datulja koji obuhvaća čak 23 vrste aminokiselina, od kojih neke nisu prisutne ni u najpopularnijim plodovima (npr. narančama, jabukama i bananama). Tu je i određena razina pektina koji je također važan za zdravlje.
Nadalje, vitamini su u datuljama prisutni u malim količinama. Prije svega sadrže lutein i zeaksantin, tzv. vitamine na oči. Lutein i zeaksantin se ubrajaju u skupinu karotenoida. Djeluju kao antioksidansi koji štite retinu (mrežnicu oka) od mogućih oštećenja izazvanih svjetlom. Studija objavljena 2007. ukazuje na to da je manje vjerojatno da će makula oka degenerirati kako ljudi stare ako su konzumirali namirnice bogate ovim tvarima.
Poznati nutricionistički časopis International Journal of Food Sciences and Nutrition donosi znanstvenu studiju koja je proučavala određene sastojke datulja. Osim što sadrže visok postotak ugljikohidrata koji našem tijelu osiguravaju potrebnu energiju, datulje imaju zavidan raspon dijetalnih vlakana, minerala, proteina i vitamina.
Studija također potvrđuje da datulje imaju značajan izvor oleinske kiseline u svojem sjemenu, a sadrže i elementarni fluor koji je koristan za zaštitu zuba od propadanja. Ovakve znanstvene studije poboljšavaju naše znanje i povećavaju zahvalnost na datuljama zbog njihove zdravstvene uloge.
Datulje – kalorije
Nutritivna vrijednost 100 g sušenih datulja je, ovisno o stupnju sušenja, 260 – 310 kcal. U njima se nalazi:
- masti (ukupno) – 0,39 g
- kolesterol – 0 g
- natrij – 2 mg
- ugljikohidrati – 75,03 g
- vlakna – 8 g
- šećeri – 63,35 g
- proteini – 2,45 g.
Svježa datulja sadrži 150 kcal/100 g. Kod nje je količina ugljikohidrata dvostruko manja i varira 35 – 40 g.
Datulje i zdravlje
U nastavku donosimo 10 razloga zašto biste trebali jesti datulje svaki dan.
1. Datulje su hrana za mozak
Datulje sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao “hrana za mozak”. Upravo zbog toga se datulje preporučuju u prehrani osoba koje se bave intelektualnim radom. Datulje mozgu i mišićima brzo daju potrebnu energiju s obzirom na to da sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza
2. Datulje sadrže željezo
Datulje su bogat izvor željeza. Njihova svakodnevna konzumacija je odlična preventiva protiv anemije, ali i terapija onima kojima nedostaje zaliha željeza. 100 g datulja sadrži oko 10 % preporučene dnevne vrijednosti željeza.
3. Datulje su “zdravi slatkiš”
Prirodni šećer koji se nalazi u datuljama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Dovoljno je pojesti 2 – 3 datulje i više nećete imati želju za čokoladom ili nekim drugim slatkišem, a uživat ćete u nevjerojatno slatkom okusu koji se ne može usporediti s okusom industrijskih slatkiša.
Od datulja se može napraviti zdravi namaz (“hurmela”), a mogu poslužiti kao prirodni zaslađivač u kompotima i sirovim poslasticama.
4. Datulje su bogate proteinima
Datulje su odličan izvor proteina koji nam pomažu da ostanemo u formi te da održavamo naše mišiće snažnima. Velik broj profesionalnih sportaša konzumira nekoliko datulja dnevno kako bi priskrbili svojim mišićima zadovoljavajuću razinu proteina. Budući da su sportaši izloženi svakodnevnim naporima, proteini su vrlo važan čimbenik koji je zaslužan za normalno funkcioniranje mišića.
5. Datulje poboljšavaju zdravlje kostiju
Datulje su bogate selenom, manganom, bakrom i magnezijem, dakle svim mineralima koji su potrebni za:
- održavanje zdravlja kostiju
- jačanje koštane strukture
- sprječavanje stanja kao što je osteoporoza.
Datulje bi trebale konzumirati sve osobe koje u obitelji imaju slučaj osteoporoze, ali i svi oni koji imaju drugih problema s kostima.
6. Datulje potiču probavu
Osobe koje imaju problema sa zatvorom definitivno bi trebale razmisliti o konzumaciji datulja s obzirom na to da one djeluju pogodno na rad probavnog sustava. Zašto su čaroban izbor kada je u pitanju loša probava? Datulje sadrže visok postotak vlakana. Osim toga, smanjuju i rizik od raka debelog crijeva. Redoviti korisnici datulja istaknuli su njihovu korist i kada su u pitanju problemi poput hemoroida.
7. Datulje su izvrsne i u trudnoći
Istraživanja su pokazala da datulje pozitivno utječu na trudnoću i porođaj. Jedna je studija dokazala da su žene koje su jele datulje tijekom posljednja četiri tjedna trudnoće imale znatno lakši porođaj. Osim toga, datulje pomažu i u gubitku kilograma koji su se nakupili tijekom trudnoće.
8. Datulje i liječenje visokog krvnog tlaka
Datulje mogu pomoći u smanjenju visokog krvnog tlaka zbog relativno visokog postotka magnezija. Redoviti korisnici datulja ističu kako su se uz datulje u potpunosti riješili lijekova za regulaciju tlaka. O tome trebate li prestati konzumirati lijekove za tlak svakako se trebate posavjetovati s vašim liječnikom.
Dokazano je i da datulje smanjuju rizik od moždanog udara. Svaki put kada u organizam unesete 100 mg magnezija dnevno, rizik od moždanog udara smanjuje se za 10 %. Zvuči kao znanstvena fantastika? Probajte.
9. Datulje su prirodni lijek za smanjenje boli
Budući da su bogate magnezijem, datulje djeluju protuupalno, ublažavaju bolove i smanjuju oticanje. Istraživanja su dokazala da prisutnost magnezija smanjuje rizik od nastanka bolesti srca, kao i arterijsku upalu. Osim toga, magnezij djeluje i na druge upale kao što je artritis.
Premda nismo isprobali, neki tvrde kako su datulje odličan izbor ako ste mamurni. Ne preostaje vam ništa drugo nego nabaviti vrećicu datulja kao “prvu pomoć” u slučaju dobrog provoda.
10. Datulje poboljšavaju izgled kože
Vitamini C i D povećavaju elastičnost kože te održavaju kožu nježnom i glatkom. Datulje bi trebale konzumirati sve osobe koje imaju uznapredovale probleme s kožom te osobe koje imaju problema sa suhom kožom zbog svakodnevnog izlaganja ekstremnim vremenskim uvjetima.
Datulje za mršavljenje
Osobe koje jedu više voća i povrća općenito brže gube težinu od osoba koje prehranu ne baziraju na namirnicama koje sadrže visok postotak vlakana. Datulje se smatraju idealnom namirnicom zato što su bogate hranjivim tvarima. Budući da su bogate vlaknima i zdravim masnim kiselinama, mogu pomoći u detoksikaciji organizma.
Datulje će zbog visokog udjela vlakana poboljšati vašu probavu te je učiniti redovitom, što je ujedno i prvi korak u procesu mršavljenja. Koliko datulja pojesti dnevno? Dnevno možete konzumirati između 4 – 6 datulja.
Kako jesti datulje?
Datulje možete jesti:
- uz orahe, bademe ili neko drugo sušeno voće
- u voćnoj salati
- u desertu
- uz povrće, rižoto, kus-kus i sl.
- uz čašu mlijeka (najpopularniji način konzumiranja).
Datulje i dijabetes
Dijabetičari datulje većinom izbjegavaju zbog visokog postotka šećera, ali to nije potrebno. Stručnjaci ističu da ako se konzumiraju dvije datulje dnevno, nema straha od mogućih posljedica. Ako ste ipak zabrinuti, možete se konzultirati s vašim liječnikom ili nutricionistom.
Datulje – cijena
Datulje – gdje kupiti? Datulje možete pronaći u bilo kojoj bolje opremljenoj trgovini ili trgovini zdrave prehrane. Svježe datulje možete potražiti i na Njuškalu. Za vas smo izdvojili nekoliko boljih izvora:
- bio&bio datulje, organske, 200 g – 2,59 eura
- Nutrigold datulje bez koštica (Tvornica zdrave hrane), organske, 500 g – 1,86 eura
- dmBio datulje bez koštica, ekološke proizvodnje, 200 g – 1,98 eura
- Svježe bio medjool datulje (Garden), 250 g – 5,23 eura
- Mazafati svježa datulja (Konzum) 600 g – 3,32 eura.
Čokoladni namaz od datulja
Ako vam je dosta kupovnih namaza koji su prepuni šećera i koji imaju generičan i već pomalo “isfuran” okus, onda je definitivno vrijeme za nešto drugo. Isprobajte čokoladni namaz od datulja.
Sastojci:
- 100 g datulja bez koštica
- 100 g mljevenog indijskog oraha (mogu i bademi ili lješnjaci)
- 30 g maslaca
- 3 jušne žlice kakao praha.
Priprema
- Očišćene datulje stavite u manju posudu i prelijte ih vodom. Vode dodajte tek onoliko koliko je potrebno da datulje budu potopljene.
- Nakon pola sata sve sastojke, uključujući i vodu, izmiksajte dok ne dobijete kašu.
- Namaz stavite u teglu i uživajte u čarobnom okusu.
Kad su u pitanju datulje, recepti vas čekaju i u ovim člancima:
- Zdrave kuglice od datulja: Jednostavno, fino i zdravo! Zasladite se i “naboostajte” energijom uz ove recepte
- Gotov za 60 sekundi: Prefin desert od samo tri sastojka koji će vas oduševiti
- Energetske pločice: Jeftina i zdrava bomba idealna za prezaposlene.
I za kraj, istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Critical Reviews in Food Science and Nutrition donosi zanimljiv podatak o povećanju zainteresiranosti za datulje. Naime, svjetska proizvodnja datulja povećala se za gotovo tri puta, a ukupni svjetski izvor datulja povećao se za 1,71 % u posljednjih 40 godina.
To značajno ukazuje na zdravstvenu važnost datulja, zbog čega se ovakva vrsta plodova može smatrati gotovo idealnom hranom pružajući širok raspon bitnih hranjivih tvari za zdravlje organizma.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Sirup od lovora protiv kašlja: Jednostavan, ali moćan lijek
-
Kreni Zdravo
- 2 min čitanja
- aminokiseline
- cijena
- datulje
- datulje i dijabetes
- datulje i kalorije
- datulje i zdravlje
- datulje za mršavljenje
- gdje kupiti
- kako jesti datulje
- nutritivna vrijednost
- recepti
- El-Sohaimy, S. A. i Hafez, E. E. (2010). Biochemical and nutritional characterizations of date palm fruits (Phoenix dactylifera L.). J Appl Sci Res., 6(6): 1060–7.
- Al-Shahib, W. i Marshall, R. J. (2003). The fruit of the date palm: its possible use as the best food for the future? International journal of food sciences and nutrition, 54(4): 247–259.
- Al-Farsi, M. A. i Lee, C. Y. (2008). Nutritional and functional properties of dates: a review. Critical reviews in food science and nutrition, 48(10): 877–887.