Kus-kus recepti: Ne može jednostavnije, a povećat ćete unos proteina! Evo kako pripremiti kus-kus “na slano” i “na slatko”

Kus-kus recepti

Kus-kus je žitarica koja se brzo i lako priprema. Na 100 g sadrži 351 kcal i 11 g proteina. Odlično se uklapa u vegetarijansku prehranu, ali kus-kus kao prilog dobro će se slagati s ribljim i mesnim jelima. Kad su u pitanju kus-kus recepti, možete dati mašti na volju i pripremiti ga na razne načine. U nastavku vam donosimo neke ideje.

Kus-kus - priprema
FOTO: Shutterstock

Kus-kus – priprema 

Ako prvi put čujete za ovu žitaricu, vjerojatno se pitate kako pripremiti kus-kus. Dovoljno ga je preliti vrućom vodom, posoliti i ostaviti oko pet minuta da odstoji.

Kus-kus će upiti vodu i spreman je kao prilog ili za daljnju pripremu. 

Kus-kus slatki recepti

Prvo vam donosimo dva slatka recepta.

Kus-kus za doručak
FOTO: Shutterstock

Kus-kus za doručak

Krenimo od doručka. Kad se zasitite zobene kaše ili doručka s jajima, pripremite ukusnu kašu za doručak od kus-kusa. 

Sastojci:
Priprema
  1. Kus-kus prelijte vrućom vodom i ostavite da upije vodu. 
  2. Bananu usitnite vilicom i umiješajte u kus-kus. 
  3. Dodajte ostale sastojke, osim čokolade, te promiješajte.
  4. Posipajte ribanom tamnom čokoladom
Kus-kus slatki recepti
FOTO: Shutterstock

Brza kus-kus slastica

Za jednu brzinsku slasticu od kus-kusa bit će vam potrebno svega nekoliko sastojaka. Ovaj desert odlično će poslužiti i kao međuobrok.

Sastojci:
Priprema
  1. Kus-kus pripremite prema uputama na pakiranju. 
  2. Suho voće prelijte vodom i ostavite oko 10 minuta da odstoji. 
  3. Kus-kus zatim rasporedite po zdjeli i poravnajte
  4. Suho voće izblendajte i dodajte mu narančinu koru i mljevene bademe. 
  5. Smjesu od suhog voća prelijte preko kus-kusa i ostavite da upije. 

Kus-kus recepti s povrćem 

Spremili smo vam i dva recepta s povrćem.

Kus-kus recepti s povrćem
FOTO: Shutterstock

Kus-kus salata – recept na mediteranski

Osim za doručak i desert, kus-kus je odličan izvor ugljikohidrata u ručku ili večeri. Ako volite mediteransku kuhinju, onda će vam se svidjeti ovaj recept koji odiše Mediteranom. 

Sastojci:
Priprema
  1. Kus-kus prelijte vrućom vodom i ostavite da upije tekućinu.
  2. Povrće operite, narežite i pomiješajte s tunom ili tofuom i maslinama. 
  3. Sjedinite sve sastojke, dodajte začine i vegansku majonezu. 
Kus-kus salata - recept
FOTO: Shutterstock

Kus-kus salata – recept s kontinenta

Alternativa mediteranskoj salati od kus-kusa je ona kontinentalna. Umjesto maslinovog dodajte bučino ulje, a umjesto tune ili tofua grah. 

Sastojci:
  • 50 g kus-kusa 
  • 200 g bijelog ili smeđeg graha
  • 1 čajna žličica bučinog ulja
  • pola šalice ribanog kupusa 
  • pola luka (narezan na trakice)
  • crvena i zelena paprika (narezane na trakice ili kockice)
  • papar
  • sol. 
Priprema
  1. Kus-kus prelijte vrućom vodom i ostavite da upije tekućinu.
  2. Povrće operite, narežite i pomiješajte s grahom. 
  3. Sjedinite sve sastojke, dodajte začine i bučino ulje. 
Kus-kus kao prilog
FOTO: Shutterstock

Kus-kus kao prilog uz piletinu 

Ako vas zanimaju kus-kus recepti s piletinom, ovaj nam je jedan od najdražih. Umjesto klasične riže ili tjestenine, iskoristite kus-kus. 

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 205 °C. U jednoj posudi pomiješajte suhe začine (papriku, češnjak, sol i papar) te ih posipajte po pilećim batacima. 
  2. Zagrijte maslinovo ulje na tavi i dodajte pileće batke. Pecite ih sa svake strane oko četiri minute i izvadite
  3. U istu tavu dodajte još maslinovog ulja, potom češnjak i kus-kus koji treba dobiti zlatnu boju. 
  4. Dodajte pileću juhu ili povrtni temeljac, piletinu i, po želji, kriške limuna i ružmarin. 
  5. Pecite u pećnici oko 15 minuta. 
Kus-kus s tikvicama
FOTO: Shutterstock

Kus-kus s tikvicama i kozicama

Vratimo se ponovno najzdravijoj prehrani na svijetu – mediteranskoj. Ovaj put ćemo kus-kusu dodati tikvice i kozice. 

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 220 °C.
  2. Pleh za pečenje obložite papirom, dodajte tikvice i poprskajte ih maslinovim uljem, začinite soli, paprom i češnjakom te ravnomjerno rasporedite. Pecite ih oko 15 – 20 minuta. 
  3. Pripremite kus -kus prema uputama, a nakon što upije tekućinu pomiješajte ga s pesto umakom
  4. Kozice pripremite prema uputama na maslinovom ulju. 
  5. Na kraju sjedinite kus-kus, tikvice i kozice te dodajte rikolu.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu