Kus-kus recepti: Ne može jednostavnije, a povećat ćete unos proteina! Evo kako pripremiti kus-kus “na slano” i “na slatko”
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Kus-kus je žitarica koja se brzo i lako priprema. Na 100 g sadrži 351 kcal i 11 g proteina. Odlično se uklapa u vegetarijansku prehranu, ali kus-kus kao prilog dobro će se slagati s ribljim i mesnim jelima. Kad su u pitanju kus-kus recepti, možete dati mašti na volju i pripremiti ga na razne načine. U nastavku vam donosimo neke ideje.
Kus-kus – priprema
Ako prvi put čujete za ovu žitaricu, vjerojatno se pitate kako pripremiti kus-kus. Dovoljno ga je preliti vrućom vodom, posoliti i ostaviti oko pet minuta da odstoji.
Kus-kus slatki recepti
Prvo vam donosimo dva slatka recepta.
Kus-kus za doručak
Krenimo od doručka. Kad se zasitite zobene kaše ili doručka s jajima, pripremite ukusnu kašu za doručak od kus-kusa.
Sastojci:
- 50 kus-kusa
- 30 g kikiriki maslaca bez šećera
- pola banane
- prstohvat cimeta
- 1 kockica tamne čokolade (usitnjena)
- po želji mjerica whey proteina od vanilije.
Priprema
- Kus-kus prelijte vrućom vodom i ostavite da upije vodu.
- Bananu usitnite vilicom i umiješajte u kus-kus.
- Dodajte ostale sastojke, osim čokolade, te promiješajte.
- Posipajte ribanom tamnom čokoladom.
Brza kus-kus slastica
Za jednu brzinsku slasticu od kus-kusa bit će vam potrebno svega nekoliko sastojaka. Ovaj desert odlično će poslužiti i kao međuobrok.
Sastojci:
- 1,5 šalica kus-kusa
- 4 šalice narančinog soka
- pola šalice badema
- pola čajne žličice narančine kore
- pola šalice datulja
- pola šalice grožđica.
Priprema
- Kus-kus pripremite prema uputama na pakiranju.
- Suho voće prelijte vodom i ostavite oko 10 minuta da odstoji.
- Kus-kus zatim rasporedite po zdjeli i poravnajte.
- Suho voće izblendajte i dodajte mu narančinu koru i mljevene bademe.
- Smjesu od suhog voća prelijte preko kus-kusa i ostavite da upije.
Kus-kus recepti s povrćem
Spremili smo vam i dva recepta s povrćem.
Kus-kus salata – recept na mediteranski
Osim za doručak i desert, kus-kus je odličan izvor ugljikohidrata u ručku ili večeri. Ako volite mediteransku kuhinju, onda će vam se svidjeti ovaj recept koji odiše Mediteranom.
Sastojci:
- 50 g kus-kusa
- 10 komada maslina
- 1 čajna žličica mješavine mediteranskih začina
- 1 konzerva tune iz salamure ili dimljenog tofua
- nekoliko komada cherry rajčica
- crvena i zelena paprika (narezane na kockice ili trakice)
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- sol
- papar
- 1 jušna žlica veganske majoneze.
Priprema
- Kus-kus prelijte vrućom vodom i ostavite da upije tekućinu.
- Povrće operite, narežite i pomiješajte s tunom ili tofuom i maslinama.
- Sjedinite sve sastojke, dodajte začine i vegansku majonezu.
Kus-kus salata – recept s kontinenta
Alternativa mediteranskoj salati od kus-kusa je ona kontinentalna. Umjesto maslinovog dodajte bučino ulje, a umjesto tune ili tofua grah.
Sastojci:
- 50 g kus-kusa
- 200 g bijelog ili smeđeg graha
- 1 čajna žličica bučinog ulja
- pola šalice ribanog kupusa
- pola luka (narezan na trakice)
- crvena i zelena paprika (narezane na trakice ili kockice)
- papar
- sol.
Priprema
- Kus-kus prelijte vrućom vodom i ostavite da upije tekućinu.
- Povrće operite, narežite i pomiješajte s grahom.
- Sjedinite sve sastojke, dodajte začine i bučino ulje.
Kus-kus kao prilog uz piletinu
Ako vas zanimaju kus-kus recepti s piletinom, ovaj nam je jedan od najdražih. Umjesto klasične riže ili tjestenine, iskoristite kus-kus.
Sastojci:
- 4 komada pilećih bataka
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- pola čajne žličice paprike
- sol
- papar
- 1 usitnjeni režanj češnjaka
- 1 šalica kus-kusa
- 2 šalice pileće juhe ili povrtnog temeljca
- 1 grančica ružmarina
- nekoliko kriški eko limuna
- maslinovo ulje.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 205 °C. U jednoj posudi pomiješajte suhe začine (papriku, češnjak, sol i papar) te ih posipajte po pilećim batacima.
- Zagrijte maslinovo ulje na tavi i dodajte pileće batke. Pecite ih sa svake strane oko četiri minute i izvadite.
- U istu tavu dodajte još maslinovog ulja, potom češnjak i kus-kus koji treba dobiti zlatnu boju.
- Dodajte pileću juhu ili povrtni temeljac, piletinu i, po želji, kriške limuna i ružmarin.
- Pecite u pećnici oko 15 minuta.
Kus-kus s tikvicama i kozicama
Vratimo se ponovno najzdravijoj prehrani na svijetu – mediteranskoj. Ovaj put ćemo kus-kusu dodati tikvice i kozice.
Sastojci:
- 1 tikvica (prepolovljena i narezana na kriške)
- 1 šalica kus-kusa
- 1/3 šalice pesto umaka
- 1 šalica rikule
- pola šalice kozica
- maslinovo ulje
- sol
- papar
- pola čajne žličice češnjaka u prahu.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 220 °C.
- Pleh za pečenje obložite papirom, dodajte tikvice i poprskajte ih maslinovim uljem, začinite soli, paprom i češnjakom te ravnomjerno rasporedite. Pecite ih oko 15 – 20 minuta.
- Pripremite kus -kus prema uputama, a nakon što upije tekućinu pomiješajte ga s pesto umakom.
- Kozice pripremite prema uputama na maslinovom ulju.
- Na kraju sjedinite kus-kus, tikvice i kozice te dodajte rikolu.
Pročitajte i članke:
- Zdrava jela od heljde: Pseudožitarica puna vlakana, vitamina i minerala dobiva sve više na popularnosti! Evo kako je spremiti
- Salata od bulgura: Brzo i lagano – kao stvoreno za ljetne vrućine! Imamo recepte s feta sirom, slanutkom, tunom i piletinom
- Proso s tikvicama: Imamo recept za fini kremasti složenac koji će podići raspoloženje i na najkišniji dan.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja